Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 04/08/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 4/8/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Προκλήσεις Τσιλέρ

  • [3] Αντιπαράθεση Παπουτσή - Σημίτη

  • [4] ΠΑΣΟΚ

  • [5] Οικονομία

  • [6] Βοσκόπουλος


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/08/1995 (ΑΠΕ):

    Οι προκλητικές δηλώσεις της Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, σύμφωνα με συνέντευξή της στη "Χουριέτ", προβάλλοντας όλες τις διεκδικήσεις της χώρας της σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων και η σθεναρή απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, η αντιπαράθεση Παπουτσή - Σημίτη για την πορεία απορρόφησης κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή του έργου για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Κυριάκου Σπυριούνη, ο οποίος δήλωσε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου, η αρνητική τακτική των Τραπεζών απέναντι στους μικροκαταθέτες, καθώς και η διένεξη Βοσκόπουλου με την πρώην σύζυγό του, από την οποία διεκδικεί 4 δισεκατομμύρια είναι οι ειδησεογραφικοί άξονες των σημερινών πρωινών και απογευματινών εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κατάντια - Μιμή και Τζούλια μας... οδηγούν - Αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τρώνε τον Σπυριούνη επειδή ενόχλησε το ζεύγος - Ηλθε η ώρα της διαδοχής, λέει ο Στρατηγός - Κίνηση εκφοβισμού των στελεχών του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ: "Πάγκαλος: 'Στον Παράδεισο ο Χρήστος Λαμπράκης'. Αφεση αμαρτιών δίνει στο μεγαλοεκδότη ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε δήλωσή του με πρόσχημα το Μέγαρο Μουσικής".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παραιτείται ο Σημίτης - Η Μιμή προωθεί τον Παπουτσή για Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ - Θύελλα αντιδράσεων στο υπό διάλυση ΠΑΣΟΚ για τις προβοκατόρικες μεθοδεύσεις της αμαρτωλής αυλής".

    ΕΘΝΟΣ: "Πρόστιμα σε 400.000 αυθαίρετα - Εκστρατεία της Εφορίας για να εισπράξει 200 δισεκατομμύρια δραχμές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τα κορδόνια πάτησε ο Παπουτσής μετά τις δηλώσεις Σημίτη για το φυσικό αέριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σαπίλα στα 'ρετιρέ του ΠΑΣΟΚ' διαγράφουν το Σπυριούνη γιατί έθιξε την αυλή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χαμένοι και οι δύο - Τόλης και Τζούλια σε μαραθώνια τηλεοπτική σφαγή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στο Πειθαρχικό ο Στρατηγός - Παραπομπή - αστραπή του Κυριάκου Σπυριούνη μετά τη δήλωσή του ότι ο Ανδρέας πρέπει να έχει το θάρρος ν' αποχαιρετήσει την Αλεξάνδρεια και είναι ασέβεια ν' αναμιχθεί η κυρία του στην πολιτική".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Χάνουμε χρήματα από την αδυναμία της κυβέρνησης να προγραμματίσει την απορρόφηση των κονδυλίων της Κοινότητας".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Τελειώνει ο Σημίτης μετά την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής του στα υπουργεία Βιομηχανίας και Εμπορίου - Στο υπουργείο Γεωργίας ή εκτός κυβέρνησης στον ανασχηματισμό του Σεπτέμβρη.

    ΤΑ ΝΕΑ: "Δεν θέλουν μικροκαταθέτες οι Τράπεζες - Αντικίνητρα για μικρούς λογαριασμούς".

    ΝΙΚΗ: "Υπάρχει και η διαγραφή - Απόταξη Σπυριούνη από το ΠΑΣΟΚ - Οι διαφωνίες έχουν και όρια".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μαραζώνουν η Οικονομία και οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με στοιχεία - σοκ της Στατιστικής Υπηρεσίας".

    [2] Προκλήσεις Τσιλέρ

    Η πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, κάλεσε την Ελλάδα σε διάλογο, προβάλλοντας όλες τις διεκδικήσεις της χώρας της σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων με συνέντευξή της στη "Χουριέτ". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμανε ότι οι διεκδικήσεις της Αγκυρας δεν συνιστούν "ελληνοτουρκικές διαφορές" και η Ελλάδα θεμελιώνει το δικαίωμα της για τον καθορισμό της έκτασης των χωρικών της υδάτων στο ισχύον Διεθνές Δίκαιο. Η δε Τουρκία θα έπρεπε να θυμάται τη Συνθήκη της Λοζάννης σε σχέση με την τύχη της ελληνικής ορθόδοξης μειονότητας, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, όπως γράφουν οι εφημερίδες.

    Ξέφυγε η Τσιλέρ και επέστρεψε στις προκλήσεις, απειλώντας τη χώρα μας για τα 12 μίλια, γράφουν ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ και η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Αττίλας η Τσιλέρ, απειλή για τα 12 μίλια. Προκαλεί για Θράκη και Κύπρο, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Με το γάντι απειλεί η Τσιλέρ - Νέα Δημοκρατία: Είναι μακριά από την Ευρώπη η Τουρκία, προσθέτει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Απορρίφθηκε η πρόταση της Τσιλέρ για διάλογο, προσθέτει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Επιπλέον, η κ. Τσιλέρ χαρακτήρισε τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης "κοινότητα" κατά την πρακτική που ακολούθησαν Τούρκοι αξιωματούχοι, αρχικώς στην Κύπρο, αλλά και στη Θράκη, από τα τέλη της δεκαετίας του '80, γράφει Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Η Τσιλέρ προκαλεί όπως πάντα, επισημαίνουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Πρόταση για διάλογο... "με δόντια" έγινε από την Αγκυρα, επισημαίνει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [3] Αντιπαράθεση Παπουτσή - Σημίτη

    Αντιπαράθεση έχει εκδηλωθεί μεταξύ του υπουργείου Βιομηχανίας - Ενέργειας και του κοινοτικού επιτρόπου, Γιάννη Παπουτσή, ο οποίος με επιστολή του έκανε γνωστό στην ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχει καθυστέρηση στην απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων της Κοινότητας για την κατασκευή του έργου για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Βιομηχανίας, Τ. Μαντέλης, χαρακτήρισε αναρμόδιο τον κ. Παπουτσή για το θέμα του φυσικού αερίου και των κοινοτικών επιδοτήσεων, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εναντίον Παπουτσή και "ράπισμα" Σημίτη στην Ελούντα, υποστηρίζει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ.

    Με εντολή του Ανδρέα η επίθεση Παπουτσή κατά Σημίτη, ισχυρίζεται η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Δημιουργούνται ερωτήματα για την εμπλοκή Παπουτσή, επισημαίνει Η ΑΥΓΗ, χαρακτηρίζοντας την αντιπαράθεση σε σωματική.

    Παραιτείται ο Σημίτης, υποστηρίζει η ΑΥΡΙΑΝΗ, αποδίδοντας την επίθεση εναντίον του στο γενικότερο σχεδιασμό πολιτικής του εξόντωσης.

    Σκληρή απάντηση Σημίτη μετά το στιλέτο από Παπουτσή, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Φουντώνει η αντιπαράθεση Σημίτη - Παπουτσή, υποστηρίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Ομαδικά καρφιά κατά Παπουτσή και ο Βενιζέλος υπέρ του Σημίτη, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Κομματικές περιπλοκές για το φυσικό αέριο και αντεπίθεση Σημίτη κατά Παπουτσή, γράφει Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Σκληρή αντεπίθεση Σημίτη σε Παπουτσή, επισημαίνουν ΤΑ ΝΕΑ.

    [4] ΠΑΣΟΚ

    Πρώτη παραπομπή Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο Πειθαρχικό, του Βουλευτή Θεσσαλονίκης, Κυριάκο Σπυριούνη, για δηλώσεις του κατά του Ανδρέα και της Δήμητρας Παπανδρέου αποφάσισε χθες ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο Στρατηγός - Βουλευτής Σπυριούνης δήλωσε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για ν' αποχωρήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου χωρίς παρακάλια και κλάματα και χαρακτήρισε προσβολή στο πρόσωπο του πρωθυπουργού το ενδεχόμενο να πολιτευτεί η κυρία Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου, γράφουν οι εφημερίδες.

    Βρικολάκιασε και ο Παγορόπουλος - Στην "πυρά" του Πειθαρχικού ο Σπυριούνης, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ.

    Ηλθε η ώρα της διαδοχής λέει ο Στρατηγός και τρώνε τον Σπυριούνη επειδή ενόχλησε το ζεύγος, προσθέτει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Η Μιμή διαγράφει το Σπυριούνη μετά τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε κατά της αυλής, προσθέτει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    Προς διαγραφή ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για δηλώσεις - φωτιά, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Η Δήμητρα στέλνει Πειθαρχικό το Σπυριούνη - Δεν είμαστε μόνο 25 λέει ο Βουλευτής Πειραιά, Γιάννης Παπασπύρου, επισημαίνει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Παραπομπή - αστραπή Σπυριούνη μετά τις δηλώσεις του ότι πρέπει να έχει το θάρρος ο Ανδρέας ν' αποχαιρετήσει την Αλεξάνδρεια, σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Με τη συμπεριφορά του έρχεται σε πλήρη και οριστική ρήξη με τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σπυριούνης, δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, γράφουν ο ΛΟΓΟΣ και ΤΑ ΝΕΑ.

    Η διαγραφή θα είναι η πρώτη και η τελευταία απάντηση του ΠΑΣΟΚ προς το Βουλευτή κ. Σπυριούνη και τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του, τόνισε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, όπως γράφει Η ΝΙΚΗ.

    [5] Οικονομία

    Δεν θέλουν μικροκαταθέσεις στις Τράπεζες και ισχύουν αντικίνητρα για μικρούς λογαριασμούς, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ. Οι Τράπεζες υποβαθμίζουν τις απλές καταθέσεις Ταμιευτηρίου, τις οποίες θεωρούν άγονες, προωθώντας νέους αποταμιευτικούς λογαριασμούς, που οδηγούν σε σύνθετες συναλλαγές. Χρησιμοποιούν μέσα, με τα οποία καθιστούν ασύμφορες τις μικροκαταθέσεις, ενώ για τους μεγάλους καταθέτες προσφέρουν υψηλές αποδόσεις και ελκυστικά κίνητρα, όπως καρνέ επιταγών, δωρεάν ασφαλιστικές καλύψεις κλπ. Για τους μικροκαταθέτες, αντίθετα, ισχύουν, εκτός από τα χαμηλά επιτόκια, όρια για άνοιγμα λογαριασμού, όρια χωρίς τόκο και άλλα, καταλήγει η εφημερίδα.

    [6] Βοσκόπουλος

    Κοινό θέμα των εφημερίδων έχει γίνει αντιπαράθεση Τόλη Βοσκόπουλου και της πρώην συζύγου του, Τζούλιας Παπαδημητρίου, από την οποία ο λαϊκός τραγουδιστής διεκδικεί 4 δισεκατομμύρια δραχμές ως προϊόν των μέχρι τώρα εισπράξεών του, που, όμως, δεν υπάρχουν στους λογαριασμούς καταθέσεων. Ηδη, η υπόθεση έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Friday, 4 August 1995 - 11:06:12