Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 29/08/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 29.8.95


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [3] ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ-ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [4] ΣΕΡΑΓΕΒΟ-ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  • [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [6] ΣΚΟΠΙΑ

  • [7] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΟΡΤΖ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

  • [8] ΤΟΥΡΚΙΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/08/1995 (ΑΠΕ):

    Οι φετινές βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και Τ.Ε.Ι., οι εξελίξεις στην οικονομία, η σφαγή αμάχων στο Σεράγεβο από ρήψη βόμβας σε πολυσύχναστο δρόμο του και η επίσκεψη του Τζόρτζ Στεφανόπουλου, συμβούλου του Προέδρου των ΗΠΑ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η χώρα διαλύεται και η πολιτική ηγεσία περί άλλα τυρβάζει".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σάρωσαν τα κορίτσια σε ΑΕΙ-ΤΕΙ".

    Η ΑΥΓΗ: "Μαρτυρικό Σεράγεβο. Εμπλοκή στις προσπάθειες διαπραγματεύσεων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανατρέπεται το σκηνικό. Σε κατάσταση διάλυσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ".

    ΕΘΝΟΣ: "Εμφραγμα στα πανεπιστήμια. ΣΟΣ για τα οικονομικά εκπέμπουν οι Πρυτάνεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σε θέση μάχης η Πολιτική Ανοιξη εναντίον ΠΑΣΟΚ- ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ωρα μηδέν για την Ελλάδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δίδυμες-φαινόμενα. Κόρες καθηγητή από του Ζωγράφου έγραψαν άριστα σε όλα τα μαθήματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οι βάσεις σε πίνακες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Θα μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εμφύλιος στη Δεξιά".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τρελάθηκαν οι βάσεις σε ΑΕΙ και Τ.Ε.Ι.".

    ΝΙΚΗ: "Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ετσι θα ρίξω τον Εβερτ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στυγερή δολοφονία με προφανείς επιδιώξεις στο Σαράγιεβο".

    [2] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα πολύ θετικό μεσολαβητικό ρόλο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης" στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, δηλώνει ο ηγέτης των Αλβανοφώνων του Κόσοβο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

    Ο κ. Ρουγκόβα, σημειώνει ότι "οι 'λογικές' κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα είναι πολύ θετικές. Συντελούν στη σταθερότητα της κατάστασης στα Βαλκάνια και πρέπει να εργαστούμε αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση. Επικροτώ όλα τα θετικά βήματα τις θετικές προσπάθειες που έχει κάνει για την ειρήνη. Για παράδειγμα, η οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Αλβανία και άλλες χώρες. Επίσης εκτιμώ ιδιαίτερα το ενδιαφέρον που εξέφρασε για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Περιμένουμε πολλά από την Ελλάδα".

    Ο κ. Ρουγκόβα, υποστηρίζει ότι η λύση είναι "ένα ανεξάρτητο και ουδέτερο Κοσσυφοπέδιο, ανοιχτό στην Αλβανία και τη Σερβία" και διαβεβαιώνει ότι "κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε ανάλογες σκέψεις και σε άλλες εθνικές ομάδες γιατί το Κοσσυφοπέδιο έχει δικά του σύνορα. Ζητάμε συνεχίζει την αναγνώριση αυτών των συνόρων. Υπάρχουν Αλβανοί έξω από το Κοσσυφοπέδιο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Ν. Σερβία, στο Μαυροβούνιο και στα Σκόπια. Εχουμε ζητήσει οι Αλβανοί στο FYROM να αποτελέσουν ένα βασικό στοιχείο αυτού του κράτους. Ενα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο θα εξομαλύνει την κατάσταση και στο FYROM".

    [3] ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ-ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Μεγάλη προσέλευση στελεχών αμερικανικών πολυεθνικών εταιριών όπως της Texacom της ΑΤ και της Chase Manhattan, της Behtel, που εκπροσωπούν τους σημαντικότερους τομείς της τεχνολογίας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των κατασκευών αναμένεται στις 19-20-21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, διάστημα κατά το οποίο θα αναθερμανθούν τα σχέδια για επενδύσεις στα Βαλκάνια, που έχει προετοιμάσει το Ελληνοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Οι πρέσβεις των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία θα αναλύσουν το επενδυτικό καθεστώς στα Βαλκάνια, υπό τον συντονισμό του Νάϊλς".

    [4] ΣΕΡΑΓΕΒΟ-ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με τον πιο βάρβαρο τρόπο οι υποστηρικτές της 'τελικής λύσης' στο Βοσνιακό σφράγισαν με αίμα τα πολεμοχαρή σχέδιά τους για μια ακόμη φορά".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει την "χρονική "σύμπτωση" με την έναρξη της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ έχει τίτλο "Βόμβα κατά της ειρήνης η σφαγή στο Σεράγεβο".

    Η ΝΙΚΗ: "Προβοκάτσια καρμπόν από τους Μουσουλμάνους".

    ΤΑ ΝΕΑ "Το μακελειό στο Σεράγεβο τορπίλη στις ελπίδες για ειρήνη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ "Δύο οβίδες σκότωσαν 33 άτομα και τραυμάτισαν την ειρήνη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Παγκόσμια οργή για την 'θολή' οβίδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:" 37 νεκροί και τα σχέδια για ειρήνη ήσαν τα θύματα των δύο βομβών".

    [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "πληροφορίες από αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι η νέα αμερικανική κίνηση γύρω από το Κυπριακό θα καθυστερήσει. Αιτία της καθυστέρησης, όπως τονίζεται, είναι η διαπίστωση τόσο του προεδρικού συμβούλου Τζόρτζ Στεφανόπουλου όσο και άλλων Αμερικανών διπλωματών ότι οι Τούρκοι σκλήρυναν κατακόρυφα τον τελευταίο καιρό τη στάση τους στο Κυπριακό ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι Τούρκοι προωθούν τεχνητή ένταση στην Κύπρο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στόχος της τουρκικής προσπάθειας είναι να τορπιλισθούν οι νέες κινήσεις των Αμερικανών και των Ηνωμένων Εθνών για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "ριζοσπαστικές προτάσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλ. Κληρίδη για τη μεταβολή του συστήματος "εγγυήσεων" Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεγαλόνησο, αλλά και για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος πλήρους αποστρατικοποίησης μεταφέρει στον Πρόεδρο Κλίντον ο Σύμβουλός του κ. Τζόρτζ Στεφανόπουλος".

    [6] ΣΚΟΠΙΑ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών Κ. Παπούλια για το Μακεδονικό αναμένεται να έχει μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "με μια επιστολή - βόμβα προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων ζητούν την άμεση επίλυση του αλβανικού ζητήματος στο σύνολο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, υποστηρίζοντας ότι αν αυτό δε συμβεί, τότε θα είναι δύσκολη η αποκατάσταση της ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή. Αναφερόμενοι μάλιστα, ιδιαίτερα στο πρόβλημα των Αλβανών των Σκοπίων τονίζουν: "Το αλβανικό στοιχείο έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης σ'αυτό το νεοσύστατο κράτος, αλλά σε μια κατάσταση στην οποία υπάρχει έλλειψη καλής θέλησης από την πλευρά της σλαβομακεδονικής εθνότητας να δημιουργήσει θετικές συνθήκες και να φτάσει στη λύση στα θέματα των Αλβανών δεν θα είναι δύσκολο να χαθεί ο έλεγχος, και η προοπτική της ειρήνης να αντικατασταθεί από άλλες προοπτικές με κρίσιμη επίδραση στην ειρήνη και στη σταθερότητα στα Βαλκάνια".

    [7] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΟΡΤΖ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Σύμφωνα με την ΝΙΚΗ, "το Σκοπιανό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου κ. Τζορτζ Στεφανόπουλος με την ελληνική πολιτική ηγεσία".

    Στη χθεσινή του ομιλία στο Κολέγιο Αθηνών, παρουσιάζοντας μια πρώτη γεύση για την ουσία των συνομιλιών του με την ελληνική πολιτική ηγεσία, ο κ. Στεφανόπουλος, αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η επίλυση των επιμέρους διαφορών. Αφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή και τόνισε ότι ο ρόλος της χώρας μας είναι σημαντικός αλλά και γι' αυτό οι ευθύνες της είναι 'αυξημένες' για τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι, ο κ. Στεφανόπουλος αφού χαρακτήρισε τη Τουρκία "ως στρατηγικό σύμμαχο" είπε ότι "οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος των στενών σχέσεων Αθηνών-Ουάσιγκτον". Με διπλωματικό τρόπο απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα για το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. παραπέμποντας το όλο ζήτημα στο ελληνοτουρκικό διάλογο, ενώ ήταν πιο σαφής στο θέμα της προστασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για το οποίο δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κλίντον ενδιαφέρεται προσωπικά". Ζήτησε για το καλό της σταθερότητας στα νότια Βαλκάνια, η Ελλάδα να προχωρήσει στην άρση του εμπάργκο προς τα Σκόπια, και υποσχέθηκε ότι στην προσεχή συνάντηση Κλίντον-Μπερίσα, ο αμερικανός πρόεδρος θα θέσει το θέμα του σεβασμού των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ, σημειώνει ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Στεφανόπουλος αναφερόμενος στο Σκοπιανό "εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας "ελπίζουμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε λύση επωφελή τόσο για την Ελλάδα όσο για τη FYROM". Αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού, παραδέχθηκε ότι παρουσιάζει πάρα πολλές δυσκολίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ συμπληρώνει ότι ο κ. Στεφανόπουλος, επανέλαβε ότι δε μεταφέρει ιδιαίτερες προτάσεις, εκτός από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιέζουν για σταθερότητα στο Αιγαίο και γενικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα επιθυμούσαν να εισέλθει εκεί με λυμένο το Κυπριακό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Τζορτζ Στεφανόπουλος: Ενα... γεράκι Made in Greece" γράφει ότι "πολύ σύντομα θα αρθεί το εμπάργκο και θα λυθεί το Σκοπιανό, δήλωσε ο κ. Τζ. Στεφανόπουλος, επισημοποιώντας τις αμερικανικές προθέσεις και έβαλε στο ίδιο καλάθι Ελλάδα και Σκόπια, λέγοντας ότι δεν πρέπει να απειλεί η μια την άλλη. Πάντως ο Πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί, από τον Αμερικανό πρεσβευτή κ. Τ. Νάϊλς κατά την πρόσφατη συνάντησή τους την Παρασκευή, για τη σημασία του ταξιδιού του κ. Στεφανόπουλου ότι "δεν έχει το χαρακτήρα της ειδικής αποστολής", στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Αγκυρα. Οι αμερικανικές απόψεις για τα Βαλκάνια και την Τουρκία "θα τύχουν βαθιάς αναλύσεως", από τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Ρ .Χόλμπρουκ που επισκέπτεται τη χώρα μας, στα πλαίσια της νέας περιοδείας του στη Νέα Γιουγκοσλαβία".

    [8] ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "παρά την ενεργό συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τις αλλεπάλληλες προπαρασκευαστικές επισκέψεις μελών της κυβέρνησης της Αγκυρας στις πρωτεύουσες των "5", η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής των μουσουλμανικών χωρών της τέως Σοβιετικής Ενωσης δεν κατάφερε να ευοδώσει το σχέδιο της Τουρκίας για περαιτέρω σαφή ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών της δεσμών με τις χώρες αυτές. Ο κ. Ντεμιρέλ κάλεσε τις πέντε μουσουλμανικές Δημοκρατίες να χρησιμοποιήσουν τους τουρκικούς αγωγούς για τη μεταφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που παράγουν στις ξένες αγορές".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Tuesday, 29 August 1995 - 10:50:43