Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 07/09/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 7.9.95


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΣΚΟΠΙΑΝΟ

  • [3] ΒΟΣΝΙΑΚΟ

  • [4] ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [5] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 07/09/1995 (ΑΠΕ):

    Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, το Σκοπιανό, η κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία και η κυβερνητική οικονομική πολιτική είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ιδού η προδοσία Παπανδρέου. Συνομιλία Χόλμπρουκ-Ανδρέα μέσα από το γραφείο του Γκλιγκόροφ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ολα για τη Δήμητρα. Τα μυστικά σχέδια για την προβολή της".

    Η ΑΥΓΗ: "Μεγάλο πακέτο σε συσκευασία μικρού; Η κυβέρνηση σφυγμομετρά αντιδράσεις για τη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κόμμα φτιάχνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος".

    ΕΘΝΟΣ: "Πάγος στις αυξήσεις. Ο Παπαδόπουλος βάζει όριο 5% για το 1996".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Πάγκαλος αφήνει και το υπόλοιπο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ο Χόλμπρουκ ξεβρακώνει τον Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το ΟΚ της ντροπής. Με ένα επαίσχυντο τηλεφώνημα Χόλμπρουκ προς τον Ανδρέα έκλεισε η συμφωνία. Δεχόμαστε άνευ όρων τη σύνθετη ονομασία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σκάει μύτη το σύνθετο. Ο Παπούλιας το απλώνει. Ο Βενιζέλος το μαζεύει".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σταδιακή η παροχή αυξήσεων. Τα τωρινά μισθολογικά αιτήματα θα αντιμετωπιστούν σε διάστημα 3-4 ετών".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σε εξορία ο Πάγκαλος. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη μελλοντική πορεία του".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Στο 40% η κάλυψη οικοπέδων. Μειώσεις προβλέπει ο νέος Γ.Ο.Κ.".

    ΝΙΚΗ: "Ο Πάγκαλος αποφασισμένος για όλα καθοδόν προς την έξοδο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Το πυρηνικό τέρας ξαναβρυχάται".

    [2] ΣΚΟΠΙΑΝΟ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση Κλίντον επιθυμεί την εξεύρεση λύσης και στο θέμα της ονομασίας αμέσως μετά τη σύναψη της ενδιάμεσης συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας είναι αυξημένες και θεωρούν ως επικρατέστερη λύση την τριπλή ονομασία, βάσει της οποίας η Ελλάδα, τα Σκόπια και η διεθνής κοινότητα θα χρησιμοποιούν από μια ξεχωριστή ονομασία. Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Μάθιου Νίμιτς, σε χθεσινή συνέντευξή του τονίζει, εξάλλου, ότι "υπάρχουν πολλές εισηγήσεις για το θέμα της ονομασίας, δύο ή και τρία ονόματα", ενώ προσθέτει ότι "η ελληνική θέση στο θέμα αυτό (της ονομασίας) είναι πολύ καθαρή. Οι Ελληνες δεν κάνουν καμιά παραχώρηση". Ο κ. Νίμιτς, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα βρεθεί φόρμουλα που θα είναι εφαρμόσιμη".

    Η τριπλή ονομασία, σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ, "θα δίνει τη δυνατότητα στα Σκόπια να αυτοαποκαλούνται ως "Μακεδονία", την Ελλάδα να αποκαλεί και να έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (FYROM), ενώ τη διεθνή κοινότητα να ονομάζει τα Σκόπια "Νόβα Μακεντόνια", (όνομα που είχε προταθεί από τους κ.κ. Βανς και Οουεν τον Μάιο του 1993)".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η κυβέρνηση, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επωμιστεί μόνη το κόστος που απαιτεί ένας συμβιβασμός στο θέμα του ονόματος και θα αναμείνει σαφή τοποθέτηση της Ν.Δ., ότι αποδέχεται σύνθετη ονομασία ή θα προχωρήσει στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "οι αιφνιδιαστικές δηλώσεις του κ. Παπούλια για το όνομα έγιναν μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Μιλτιάδη Εβερτ, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση στο ενδεχόμενο σύνθετης ονομασίας από την αξιωματική αντιπολίτευση που επιμένει στο μεγάλο πακέτο".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "για νίκη Παπανδρέου μίλησε ο Πρόεδρος του Σκοπιανού Κοινοβουλίου Πέταρ Γκόσεφ κατηγορώντας το καθεστώς Γκλιγκόροφ, για "συγκάλυψη των ήδη συμφωνηθέντων με την Αθήνα". Παρατηρητές στα Σκόπια αναφέρουν ό,τι ο Γκλιγκόροφ υποχώρησε προκειμένου να διατηρήσει την αμερικανική εγγύηση της σταθερότητας και ακεραιότητας του κράτους του. Σημειώνουν δε ότι εκτός από τη δεδομένη αντίδραση της αντιπολίτευσης, ο Γκλιγκόροφ μπορεί να αντιμετωπίσει επικριτές και στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού όταν η Βουλή θα κλιθεί να αποφασίσει για αλλαγές στο Σύνταγμα και τη σημαία.

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "σε μια "σκληρή" και επίπονη διαπραγμάτευση για το θέμα του ονόματος προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση με αμετακίνητη τη θέση της όσον αφορά τη μη αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία" ή παράγωγά του. Ταυτόχρονα, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας, απέφυγε να προεξοφλήσει τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης αυτής, τονίζοντας ότι οι διαδικασίες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης θα κινηθούν παράλληλα, ύστερα από τη συμφωνία που θα υπογράψει με το Σκοπιανό ομόλογό του Στέβο Τσερβενκόφσκι στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση αυτή, που ανέπτυξε ο κ. Παπούλιας εντάσσεται στην ευρύτερη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής πλευράς, η οποία δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να προκληθεί εμπλοκή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "συμπαιγνία Αθηνας-Ουάσιγκτον με κινδυνολογία για παραπλάνηση και εκφοβισμό της κοινής γνώμης αποκάλυψε με χθεσινές του δηλώσεις ο ίδιος ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών κ. Ρ. Χόλμπρουκ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως "χρησιμοποιήσαμε το επιχείρημα ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο στη Βοσνία, επειδή αυτό προκαλεί μεγάλη εντύπωση". Ο κ. Χόλμπρουκ, αποκάλυψε και το διάλογο που επισφράγισε το απόγευμα της Δευτέρας τη συμφωνία: Χόλμπρουκ: Κύριε πρωθυπουργέ, βρίσκομαι στο γραφείο του Προέδρου Γκλιγκόροφ. Παπανδρέου: Συμφωνεί με όσα είπαμε? Χ: Συμφωνεί. Π.: "ΟΚ, τότε συμφωνώ και εγώ". Χ.: "ΟΚ, θα κάνουμε την ανακοίνωση.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρεί "σε απεμπόληση των πάγιων θέσεών της στο Σκοπιανό".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ υποστήριξε ότι η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια είχε επιτευχθεί κατά το 95% αλλά χρειαζόταν η ώθηση του κ. Κλίντον".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών, Κάρολου Παπούλια από την κυβέρνηση για τη δήλωσή του σχετικά με τη σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ " υπάρχει ενιαίο μέτωπο στη ΝΔ για το ζήτημα των Σκοπίων. Χθες τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, τάχθηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ της διαπραγμάτευσης στη βάση του λεγόμενου μεγάλου πακέτου".

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει η ΑΥΓΗ, "ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να παρουσιάσει το άτυπο συμβούλιο υπουργών της Ενωσης που θα συνέλθει 9-10/9 μια σειρά προτάσεων για "την εντατικοποίηση" των σχέσεων Ενωσης ΠΓΔΜ, στη βάση των διευκρινίσεων που παρέσχε με επιστολή του χθες ο Κ. Γκλιγκόροφ προς τον Ζ. Σαντέρ και τον Χ. Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί η προσφυγή κατά της Ελλάδας".

    [3] ΒΟΣΝΙΑΚΟ

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, εξαιτίας των συνεχιζόμενων Νατοϊκών βομβαρδισμών στο Σαράγιεβο και το Πάλε. Ο Γεράσιμος Αρσένης εξέφρασε φόβους για συνέχιση των βομβαρδισμών μέχρις ότου ολοκληρωθεί το σχέδιο που έχει εκπονήσει το ΝΑΤΟ. Οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις των εμπολέμων που αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο στη Γενεύη.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει των διαγραφομένων ραγδαίων εξελίξεων στα Βαλκάνια, αναμένεται η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Κόζυρεφ, με τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι η κατάσταση στη Βοσνία, ύστερα από τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να συζητηθεί και το θέμα των Σκοπίων".

    [4] ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι " η κρίση στην πρώην Γιουγκοσλαβία έφερε ακόμη πιο κοντά Αθήνα και Μόσχα, υπενθυμίζοντας ξανά την μεγάλη σημασία των παραδοσιακά πολύ καλών ελληνορωσικών σχέσεων. Πολύ καλό επίπεδο σχέσεων που αναμένεται να επιβεβαιωθεί εκ νέου, με την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Κόζυρεφ, στην Ελλάδα, επίσκεψη που θα προετοιμάσει το αναμενόμενο ταξίδι του Ρώσου Πρωθυπουργού Βίκτωρ Τσερνομίρντιν στην Αθήνα. Οι επισκέψεις των Ρώσων επισήμων συμπίπτουν με την είσοδο στην τελική φάση υλοποίησης των τριών μεγάλων ελληνορωσικών έργων που προβλέπεται ότι θα αναβαθμίσουν εντυπωσιακά το οικονομικό σκέλος των σχέσεών μας με τη Μόσχα δηλαδή: του αγωγού φυσικού αερίου, του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και του εργοστασίου αλουμίνας. Χωρίς να ξεχνάει κανείς τη σημασία του βόρειου οδικού άξονα Ελσίνκι- Αλεξανδρούπολης που θα διέλθει σε κάποιο σημείο από το ρωσικό έδαφος".

    [5] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "με το Σκοπιανό, στο υπουργείο Εξωτερικών, θεωρούν πως κλείνουν τα ανοιχτά θέματα στα βόρεια σύνορα της χώρας, καθώς αναμένουν να υπάρξει ομαλοποίηση και στις σχέσεις με την Αλβανία. Ο Μπερίσα, πιστεύουν, αν θέλει να κερδίσει τις εκλογές που έχει η χώρα του τον προσεχή Μάρτιο, θα πρέπει να δεχθεί τα ελληνικά αιτήματα για την εκπαίδευση και τη βίζα, "γιατί καταλαβαίνει πολύ καλά τι σημαίνει να γυρίσουν στη χώρα του οι λαθρομετανάστες και να κλείσουν τα σύνορα σε προεκλογική περίοδο". Αντιθέτως στην κυβέρνηση ανησυχούν για τις πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί η Αθήνα στα ελληνοτουρκικά, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι αυτό θα είναι το επόμενο καυτό μέτωπο, που θα επιχειρήσουν να κλείσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Thursday, 7 September 1995 - 10:48:50