Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 08/09/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 8.9.95


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [3] ΣΚΟΠΙΑ

  • [4] ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [5] ΕΓΚΑΙΝΙΑ Δ.Ε.Θ. - ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/09/1995 (ΑΠΕ):

    Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, οι σημερινές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για την ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι συνομιλίες που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η ομιλία του Πρωθυπουργού στα σημερινά εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. και η υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι τα βασικά θέματα του σημερινού τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ακριβή μου Μιμή. Απίστευτες σπατάλες από την κα Παπανδρέου".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Υπουργοί για τα πανηγύρια. Εβαλαν λουκέτο στο κράτος".

    Η ΑΥΓΗ: "Οι βομβαρδισμοί σήμερα στη Γενεύη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ψυχρολουσία Ανδρέα -Μιμής στη Θεσσαλονίκη".

    ΕΘΝΟΣ: "Φόρος -φωτιά στα ακίνητα. 50-200% πάνω οι αντικειμενικές αξίες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το ουσιαστικό μήνυμα του Ανδρέα από τη Θεσσαλονίκη θα είναι: "Προς -Δ.Ε.Θ.- είτε έχουμε προβλήματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Η Μιμή σε νέες περιπέτειες"

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Να φύγει ο μίστερ ΟΚ. Αποδοκιμασία Ανδρέα από λαό και αντιπολίτευση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ως και 200% οι νέες τιμές των ακινήτων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Απειλή περί εκλογών με πρόφαση το Σκοπιανό".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εκθετος ο Σημίτης. Μόνο ο Χρήστος Ροκόφυλλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πάθημα νούμερο 2 με τα ελληνικά ναυπηγεία. Δυσφορία για το χειρισμό Σημίτη-Ροκόφυλλου".

    ΝΙΚΗ: "Μήνυμα Ανδρέα προς Γκλιγκόροφ: δεν κάνουμε πίσω".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αποτρόπαιο το πρόσωπο της Pax Americana". Κλιμακώνεται επικίνδυνα η δολοφονική Νατοϊκή πολεμική βία".

    [2] ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "έμφαση αναμένεται να δοθεί και στα θέματα του φυσικού αερίου και του πετρελαιαγωγού, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θα συζητηθεί και το θέμα του εργοστασίου αλουμίνας που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο καθώς προετοιμάζεται διακυβερνητική συμφωνία. Ως προς τον αγωγό μεταφοράς των πετρελαίων της Κασπίας στη Μεσόγειο, τον οποίο η Ρωσία επιθυμεί να διέλθει από Βουλγαρία-Ελλάδα είναι υπό σύσταση η εταιρεία "Τρανσμπάλκαν Πάιπ Λάιν".

    [3] ΣΚΟΠΙΑ

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "η λεγόμενη "ενδιάμεση συμφωνία" περιλαμβάνει 23 άρθρα και ένα προοίμιο. Ακολουθεί σε γενικές γραμμές το σχέδιο συνθήκης που είχε προταθεί από τους μεσολαβητές Σάιρους Βανς και Λόρδος Οουεν στις 14 Μαίου 1993. Τα δέκα σημαντικότερα σημεία είναι: η Ελλάδα και τα Σκόπια δεν κατονομάζονται αλλά αποκαλούνται απλώς "πρώτο μέρος - δεύτερο μέρος". Στο προοίμιο και στο άρθρο 1 αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις αρχικώς με γραφεία-συνδέσμους. Στο άρθρο 5 αναφέρεται ρητώς ότι οι δύο πλευρές πρέπει μετά την υπογραφή της συμφωνίας να συνεχίσουν την διαπραγμάτευση για να λύσουν την κύρια διαφορά τους. Στο άρθρο 6 τα Σκόπια διακηρύσσουν ότι στο σύνταγμά τους τίποτα δεν θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι συνιστά βάση οποιασδήποτε διεκδικήσεως, για οποιοδήποτε έδαφος που δεν είναι μέσα στα σύνορά τους, ή για την προστασία του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οποιονδήποτε ατόμων σε άλλα κράτη. Γίνεται μάλιστα αναφορά στο προοίμιο και σε συγκεκριμένα άρθρα του συντάγματος των Σκοπίων. Στο άρθρο 7 τα Σκόπια αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μη χρησιμοποιούν κατά οποιονδήποτε τρόπο τον Ηλιο της Βεργίνας, καθώς και σύμβολα, ονόματα, σημαίες, μνημεία ή εμβλήματα που αποτελούν μέρος της ιστορίας ή της πολιτιστικής κληρονομιάς του άλλου μέρους. Στο άρθρο 8 η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση της άρσης του εμπάργκο. Στο άρθρο 11 της υποστήριξης της εισδοχής των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς. Επίσης σε άλλα άρθρα ρυθμίζονται οι οικονομικές, εμπορικές και νομικές σχέσεις των δύο πλευρών, ενώ δίδεται πρόσβαση στο Σκοπίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η συμφωνία επιβεβαιώνει τα υπάρχοντα κοινά σύνορα των δύο χωρών, ενώ μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή της οι δύο πλευρές αναλαμβάνουν να λύσουν διάφορα "πρακτικά θέματα" που δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί από τη συμφωνία".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "μετά τη βολιδοσκόπηση για τη σύνθετη ονομασία, η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι δεν ήρθε η ώρα να συζητηθεί το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Ο Πρωθυπουργός στην πρώτη δήλωσή του για το θέμα μετά την αμερικανική ανακοίνωση περί διαπραγματεύσεων είπε κατά την άφιξή του χθες στη Θεσσαλονίκη: "Αυτή την ώρα συζητούμε το μικρό πακέτο". Το θέμα του ονόματος θα απαιτήσει και προσπάθεια και χρόνο. Αλλά θα το κερδίσουμε και αυτό. Υπομονή και επιμονή. Αυτά είναι τα συνθήματά μας".Μάλιστα κατέληξε υπαινισσόμενος τις εσωκομματικές αντιδράσεις "και όχι γκρίνιες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί το ταχύτερο, την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Σκοπίων, προκειμένου να αποκλείσει το ενδεχόμενο υπαναχωρήσεως των αμέσως εμπλεκόμενων μερών".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "αλλεπάλληλες συσκέψεις χθες στο υπουργείο Εξωτερικών, απεφασίσθη η Ελλάδα να αντιδράσει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αύριο και μεθαύριο, στην πρόταση Κίνκελ για οικονομική βοήθεια στα Σκόπια. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι αποδυναμώνει τον διαπραγματευτικό ρόλο της χώρας στη Νέα Υόρκη, ενώ ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ.Α. Μαγκάκης, θα ζητήσει στο συμβούλιο να αναβληθεί η συζήτηση και η οικονομική βοήθεια να δοθεί στα Σκόπια μετά τις διαπραγματεύσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια ότι "Τα πράγματα είναι πάρα πολύ καθαρά και νομίζω ότι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικά καθαροί. Οσοι θέλουν να παρερμηνεύουν δηλώσεις ή γεγονότα προσφέρουν κακή υπηρεσία. Η Ελληνική κυβέρνηση πετυχαίνει με τη συμφωνία της Νέας Υόρκης που μεταβαίνω μεθαύριο για την υπογραφή της, τους στόχους τους οποίους έθεσε χωρίς καμία υποχώρηση. Σύμβολα, άρθρα Συντάγματος, αλυτρωτική προπαγάνδα. Επίσης προσφέρει με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό για την πόλη που βρισκόμαστε σήμερα και για τους κατοίκους των παραμεθορίων περιοχών. Είπαμε ότι παράλληλα θα κινηθεί και η διαπραγματευτική προσπάθεια επίλυσης του σημαντικού προβλήματος για το όνομα. Οπως ξέρετε το όνομα είναι συστατικό στοιχείο της διαφοράς Ελλάδος και Σκοπίων. Οπως περιλαμβάνεται και στην απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας. Αν δεν υπάρχει όνομα αποδεκτό από την Ελλάδα δεν μπορεί να έχουμε μια συμφωνία για το όνομα. Είναι πολύ καθαρό αυτό. Εχουμε πει ότι προσερχόμαστε με τη θέση ότι το όνομα δεν μπορεί να εμπεριέχει προσδιορισμό που να έχει το όνομα Μακεδονία. Το θέμα της ονομασίας δεν θα συζητηθεί σ'αυτή τη φάση. Διότι τώρα θα υπογράψουμε τη συμφωνία που προβλέπει την αυτόματη ή την σύγχρονη άρση του εμπάργκο με αντίστοιχη αντιπαροχή τα σύμβολα και το σύνταγμα και την αλυτρωτική προπαγάνδα. Αμέσως όμως θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα και είναι αμετάθετη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, δεν μπορεί να υπάρξει όνομα αποδεκτό από την Ελληνική κυβέρνηση που θα εμπεριέχει αυτόν τον προσδιορισμό. Η διεθνής κοινότητα είναι δεσμευμένη από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα. Πολύ γρήγορα θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το όνομα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "η ευκολία με την οποία ξεπεράστηκαν τα 'εμπόδια' μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ την περασμένη Δευτέρα σε Αθήνα και Σκόπια, αποδεικνύει πως η διαφορά ήταν κατά κύριο λόγο τεχνητή και στόχο είχε την ελεγχόμενη, από τις ΗΠΑ, αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν, τα δύο μέρη μετά από την προκαταρκτική συμφωνία που θα υπογράψουν στη Ν. Υόρκη θα επιδιώξουν μια συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα του ονόματος, η οποία ωστόσο δεν είναι εύκολη υπόθεση, λόγω των εσωτερικών συσχετισμών στις δύο χώρες και του πολιτικού κόστους που συνεπάγεται ένας τέτοιος "συμβιβασμός".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επιμένει ότι "στις αποσκευές του κ. Παπούλια θα είναι και η σύνθετη ονομασία".

    "Ο Σκοπιανός κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζούνερ Ισμαίλι", σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, αποκάλυψε χθες ότι η συμφωνία θα είναι επταετούς διάρκειας με την πρόβλεψη άρσης του ελληνικού εμπάργκο, αλλαγής των σκοπιανών συμβόλων και σύναψης διπλωματικών σχέσεων, ενώ για το όνομα θα συμφωνηθεί πως "οι δύο πλευρές διατηρούν το δικαίωμα, για να διατυπώνουν περαιτέρω τις θέσεις τους για το όνομα της ΠΓΔΜ". Ως προς τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος οι Σκοπιανοί δεν θα τα καταργήσουν, αλλά θα καταθέσουν μια απλή ερμηνευτική δήλωση, η οποία νομικά (όπως επεσήμανε χθες και ο πρώην υπουργός Στ. Παπαθεμελής) δεν έχει καμιά αξία, επειδή υπερισχύει το αυθεντικό κείμενο του Συντάγματος του 1991".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το εθνικό ξεπούλημα, δριμύτατη κριτική από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "πράκτορες των Σκοπίων αλωνίζουν στη Φλώρινα και δεν είναι συμπτωματική η προχθεσινή αναφορά του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Στέβο Τσερβενκόφσκι στα δικαιώματα των μειονοτήτων".

    [4] ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "έντονη ανησυχία επικρατούσε χθες βράδυ, στο ελληνικό Πεντάγωνο, ανάμεσα στους επιτελείς του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί σε αριθμό οι συσκέψεις των αξιωματικών που ασχολούνται με τη βαλκανική κρίση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ορισμένοι επιτελείς οι οποίοι είπαν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί θα ενταθούν, εν όψει των συζητήσεων της Γενεύης, ανάμεσα στους υπουργούς Σερβίας, Βοσνίας και Κροατίας, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται στις αμέσως προσεχείς ώρες και κάποια κλιμάκωση των Νατοϊκών μέτρων εναντίον των Σερβοβοσνίων, όπως για παράδειγμα χτύπημα με πύραυλο τύπου "Τόμαχοκ".

    Ο ΛΟΓΟΣ, όπως και άλλες εφημερίδες, επισημαίνουν ότι "οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί των Νατοϊκών γερακιών εναντίον θέσεων των Σερβοβοσνίων ανάγκασαν χθες τον ένοικο του Κρεμλίνου, Μπόρις Γέλτσιν να προχωρήσει στην πρώτη ευθεία σύγκρουση με τους Δυτικούς που του πρόσφεραν πάντα πολιτικά ερείσματα, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα ενδέχεται να αλλάξει την πολιτική της έναντι του ΝΑΤΟ, αν συνεχιστούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Βοσνία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "σύρεται, κυριολεκτικώς από τα Σκόπια η Ελλάδα, ευνουχισμένη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς το κρατίδιο να κάνει την παραμικρή υποχώρηση αν και επικαλείται κάτι τέτοιο".

    [5] ΕΓΚΑΙΝΙΑ Δ.Ε.Θ. - ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "στη σημασία των μεγάλων έργων για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και των σχέσεων της Ελλάδας με τη Βαλκανική, επικεντρώνει σήμερα στην ομιλία του στα εγκαίνια της 60ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Τη μεγάλη απορροφητικότητα που παρουσιάζουν τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα και ειδικότερα αυτά που αφορούν στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας, αναμένεται να επισημάνει ο Πρωθυπουργός ο οποίος και θα τονίσει ότι αυτά αποτελούν την "ατμομηχανή" για την ανάπτυξη συνολικά της εθνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση, δίνει μεγάλη σημασία στα έργα αυτά (Μετρό, Εγνατία, Σπάτα, εθνική οδό Πατρών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, Ρίο-Αντίρριο, βιολογικός καθαρισμός Θεσσαλονίκης, λιμάνια-πύλες), αλλά και τα μεγάλα περιφερειακά και τοπικά έργα".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Friday, 8 September 1995 - 11:10:12