Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 11/09/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 11/09/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σκοπιανό

  • [3] Συνέντευξη Πρωθυπουργού

  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [5] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

  • [6] Συνέντευξη Κληρίδη


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/09/1995 (ΑΠΕ)

    Η χθεσινή συνέντευξη εφ'όλης της ύλης του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη και οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εγώ Ειμί η Μιμή. Ανδρέας: εγώ κυβερνώ αλλά εκείνη αποφασίζει".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τον νοιάζει μόνο η Δήμητρα. Ο Ανδρέας κάνει πως δεν ακούει τη γενική κατακραυγή".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Και υπουργός η κα Μιμή".

    ΕΘΝΟΣ: "Μην πυροβολείται τη Δήμητρα. Ανδρέας: Εγώ κυβερνώ τη χώρα-εμένα να χτυπάτε".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ξεπούλημα της Μακεδονίας υπό την προσταγή των ΗΠΑ που στην ούγια γράφει "Παπούλιας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εξωγήινος ο Ανδρέας. Ερωτηματικά για το αν γνωρίζει την έκταση των προβλημάτων της χώρας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εγώ κυβερνώ η Μιμή βασιλεύει. Ο Ανδρέας προσφέρει το θρόνο της εξουσίας στη σύζυγο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ο Ανδρέας διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό: Εγώ κυβερνώ. "Απλώς ακούω τη Δήμητρα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ο Ανδρέας για όλα στη Θεσσαλονίκη. Εδώ είμαι. Χτυπήστε εμένα, όχι τη Δήμητρα".

    ΝΙΚΗ: "Ανδρέας: δεν χάρισε κάστανα".

    [2] Σκοπιανό

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "αποφασισμένη να αποχωρήσει από τις συνομιλίες της Ν. Υόρκης για το Σκοπιανό αν απαιτηθεί η πρότερη άρση του εμπάργκο αλλά και να προχωρήσει στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών βάσει συγκεκριμένης ατζέντας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Μιλώντας χθες στη Θεσσαλονίκη κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Α. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι "γυρίζουμε σπίτι μας" αν τελικά ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Στέβο Τσερβενκόφσκι θέσει στον Κ. Παπούλια θέμα άρσης του ελληνικού εμπάργκο λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών στη Ν. Υόρκη για την υπογραφή συμφωνίας επί του μικρού πακέτου. Η συμφωνία πάντως που θα επιτευχθεί στη Ν. Υόρκη θα τεθεί προς έγκριση στο Κοινοβούλιο, το οποίο όπως τόνισε ο Α. Παπανδρέου έχει ήδη αποδεχθεί το "μικρό πακέτο". Αναφερόμενος στο θέμα του ονόματος επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για μη αναγνώριση κράτους με το όνομα "Μακεδονία" ή παράγωγά του, αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει τη διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσει η χώρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "υπό το επιτακτικό βλέμμα της ηγετικής τάξεως των ΗΠΑ ο υπουργός εξωτερικών κ. Κάρολος Παπούλιας παρουσιάζεται αύριο στη Ν. Υόρκη έτοιμος πλέον για μια νέα πράξη ενδοτισμού στα εθνικά μας θέματα κάτω από το ανεδαφικό - για πολλούς λόγους - πρόσχημα ότι έτσι "ανοίγουν οι δρόμοι για τα Βαλκάνια". Ητοι: Μετά τις θλιβερές εξελίξεις (υπό το αυτό ανεδαφικό πρόσχημα)στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις επί των οποίων στηριζόμενη τώρα η αλβανική διπλωματία μας χορεύει κυριολεκτικά' "στο ταψί" ο κ. Παπούλιας προχωρεί αύριο σε άτακτη υποχώρηση επί του Σκοπιανού".

    Διπλωματικοί κύκλοι, που επικαλείται ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμούσαν ότι η Ελλάδα τελικώς παραχωρεί όλα της τα διαπραγματευτικά ατού και ως αντάλλαγμα παίρνει μόνο την υποστολή της σημαίας με το άστρο της Βεργίνας (αφού η ερμηνευτική δήλωση για τα σύμβολα δεν θεωρείται ότι έχει δεσμευτικό χαρακτήρα)".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ εμφανίστηκε διαλλακτικός στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων καθώς σε συνέντευξή του στην ΚΕ για πρώτη φορά εξέφρασε την άποψη ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία που θα προβλέπει σύνθετη ονομασία για το κρατίδιο του Γκλιγκόροφ είναι προτιμότερο από το σκέτο "Μακεδονία".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφε ότι είναι "όλα έτοιμα για την "διάμεση συμφωνία" ενώ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του επιτρόπου εξωτερικών υποθέσεων της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Χάνς βάν ντεν Μπρούκ με τις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά απόφαση απο το ευρωπαϊκό δικαστήριο για το θέμα των Σκοπίων λέγοντας ότι "αυτή τη στιγμή έχει μεγαλύτερη σημασία να περιμένουμε να επιτευχθεί η συμφωνία και να αποκτήσει γερές βάσεις γιατί η σταθερότητα στα Βαλκάνια έχει μεγαλύτερη σημασία και μετά θα βρούμε την κατάλληλη λύση για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ,"ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Πούλιας θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον -αμέσως μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας με τη FYROM- όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Γουόρεν Κρίστοφερ. Ο Λ. Οίκος μελετά στο μεταξύ το ενδεχόμενο διοργάνωσης ειδικής εκδήλωσης με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας και με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "ακόμη και ο πολύς Βάν ντεν Μπρούκ προέβλεψε την επίτευξη συμφωνίας και στο όνομα μετά το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Σαντατέρ της Ισπανίας".

    [3] Συνέντευξη Πρωθυπουργού

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι στη συνέντευξη που έδωσε χθες στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου,"διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει προοπτική τετραετίας και ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύο χρόνια δημιουργίας .Αποκάλυψε οτι θα προχωρήσει γρήγορα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και σε αλλαγές στο κόμμα. Στήριξε εκ νέου τη σύζυγό του. Χαρακτήρισε ανύπαρκτη την αντιπολίτευση. Επιτέθηκε στην τηλεόραση κάνοντας λόγο για αποδιοργάνωση του πολιτικού συστήματος εξαιτίας της. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις στο θέμα των ναυπηγείων, κάλυψε ωστόσο τον υπουργό Βιομηχανίας Κώστα Σημίτη. Δεν επέκρινε το Θεόδωρο Πάγκαλο και δήλωσε σε ο,τι τον αφορά ας κάνει ο,τι τον φωτίσει ο Θεός".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε "σκληρή απάντηση προς όλες τις κατευθύνσεις, τους εσωκομματικούς αμφισβητίες σε όσους επιτίθενται στη σύζυγό του αλλά και όσους κρίνουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του χαρακτηρίζει "αποκαλυπτική τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού " αφού "με τα όσα είπε και τα όσα δεν είπε απεκάλυψε όλη την τραγική γύμνια του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι με τις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός "άνοιξε το δρόμο για τη Δήμητρα ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για τους χειρισμούς Σημίτη στο θέμα των ναυπηγείων στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τον επίδοξο "δελφίνο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός "άνοιξε" χθες την "πόρτα για την έξοδο" του Κ. Σημίτη από την κυβέρνηση και του Θεόδωρου Πάγκαλου από το ΠΑΣΟΚ.

    Η δήλωσή του για τα ναυπηγεία προκάλεσε την έντονη δυσφορία στον κ. Σημίτη που σύμφωνα με τους συνεργάτες του "θα απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία ενώ δεν απέκλειαν μάλιστα και το ενδεχόμενο παραίτησής του."

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι "δε δίστασε να "αδειάσει" για μια ακόμη φορά τα κομματικά όργανα και τη βάση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δείξει την απόλυτη αφοσίωσή του στη σύζυγό του Δήμητρα Λιάνη η οποία αποφασίζει για όλα ακόμα και για το αν θα είναι ή όχι υποψήφια στις εκλογές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Εκ των υστέρων;" στο σχόλιό της με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού "εγώ κυβερνώ "γράφει μεταξύ άλλων "είναι απολύτως σεβαστή η δήλωση του Πρωθυπουργού. Αυτός ωστόσο που κυβερνά από τη θέση του πρωθυπουργού έχει και την ευθύνη για όλες τις πράξεις και την πολιτική της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός όμως σε πολλές περιπτώσεις ασκεί κριτική και μάλιστα εκ των υστέρων για λάθη, παραλείψεις και κακούς χειρισμούς που γίνονται από την κυβέρνησή του, για να μην πούμε ότι τα λάθη "τα φορτώνει στους υπουργούς του".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου ότι "αναμένει από τις ΗΠΑ πιέσεις για λύσεις τόσο στο θέμα του Αιγαίου όσο και στο θέμα της Κύπρου καθώς και τη διαβεβαίωσή του ότι δεν πρόκειται να γίνει ούτε ένα βήμα πίσω και η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει κυριαρχικά και διοικητικά δικαιώματά της στο Αιγαίο.

    Οι ΗΠΑ από τις αρχές του χρόνου ήδη έχουν επιχειρήσει να πετύχουν ρύθμιση στα θέματα του Αιγαίου με μια σειρά μέτρων, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε από τότε απορρίψει καθώς το μόνο που πετύχαιναν ήταν η ικανοποίηση των τουρκικών διεκδικήσεων. Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει σε διάφορα επίπεδα και για το Κυπριακό.

    Την τακτική αυτή τόσο των ΗΠΑ όσο και των Ευρωπαίων απέρριψε ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου λέγοντας ότι "Ευρωπαίοι και ΗΠΑ που μάλλον παίρνουν φιλοτουρκικές θέσεις θέλουν να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να λύσουμε αυτά τα προβλήματα περίπου ίσος προς ίσον.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως μέγα και καινούργιο θέμα όχι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά τις τριγωνικές σχέσεις ΝΑΤΟ-Αγκυρας- Ελλάδας και κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπαναχώρησε σε υποχρεώσεις που είχε αναλάβει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ για τα στρατηγεία στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα. "Το θέμα του Αιγαίου - είπε- υπό την πιο οξυμένη του μορφή είναι θέμα του σχετικού ρόλου Τουρκίας-Ελλάδας στο Αιγαίο μέσα και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το πακέτο Αιγαίο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "οι Ευρωπαίοι εταίροι κατά τη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην ισπανική πόλη Σανταντέρ άσκησαν νέες πιέσεις για επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "οι Ευρωπαίοι εμφανίσθηκαν σκληροί απέναντι στην Τουρκία για την τελωνειακή ένωση και αποφάσισαν να ασκήσουν πιέσεις. Είναι η πρώτη φορά που αρκετοί υπουργοί όπως της Δανίας αλλά ακόμη και της Ολλανδίας τήρησαν στάση αρνητική απέναντι στην Αγκυρα για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Συντάγματος. Μόνο οι Τούρκοι εκπληρώσουν τους όρους που θέτει η ΣΕ θα παρωθηθεί η συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση προς επικύρωση στο Ευρωκοινοβούλιο".

    [5] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "στο αλβανικό ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε σκληρός. Οι Αλβανοί ίσως βλέποντας τις υποχωρήσεις μας στα άλλα θέματα απειλούν με απαλλοτρίωση τα κτήματα των Ελλήνων που δεν καλλιεργούνται ενώ πρόσφατα δεν θέλησαν να ανοίξουν τα ελληνικά σχολεία. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν κατανοεί τη στροφή αυτή των Αλβανών και πρόσθεσε οτι αυτό δεν είναι εις όφελος της Αλβανίας".

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ, "πέντε θέσεις μαθητών στη στρατιωτική σχολή αξιωματικών σωμάτων που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη θα καλυφθούν από Αλβανούς".

    [6] Συνέντευξη Κληρίδη

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης τονίζει ότι "το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα σε φάση στασιμότητας, χωρίς πρόοδο από το 1974 επισημαίνοντας ότι "δεν μπορούμε να συζητάμε διαρκώς τα ίδια και δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος αφού διατηρείται η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς. Αναφέρει ακόμη ότι ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία πρότεινε και ο Τζόρτζ Στεφανόπουλος υποσχέθηκε να βοηθήσει την πραγματοποίηση συνάντησής του με τον Πρόεδρο Κλίντον.

    Ο κ Κληρίδης εκφράζει την αντίθεσή του στην τουρκικής προέλευσης, όπως την χαρακτηρίζει ιδέα της πακετοποίησης των ελληνοτουρκικών διαφορών με το Κυπριακό υπογραμμίζοντας ότι το Κυπριακό είναι ξεχωριστό θέμα. Για τη στάση της Τουρκίας αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που θα κάνει προτάσεις γιατί μονίμως παρέπεμπε στο Ντενκτάς ενώ ο τελευταίος στο θέμα της αποστρατικοποίησης της νήσου παρέπεμπε στον τουρκικό παράγοντα. Θα δούμε το περιεχόμενό τους αλλά εκτιμώ ότι θα εμπλέξει το Κυπριακό με τα λοιπά ελληνοτουρκικά.

    Για την εξέλιξη της εφαρμογής του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου αναφέρει ότι στο παρόν στάδιο Αθήνα και Λευκωσία κινούνται στα χρονικά περιθώρια που έχουν συμφωνήσει στην αεροναυτική συνεργασία και ενίσχυση τονίζοντας οτι δεν υπάρχει καθυστέρηση αλλά επιτάχυνση στα εξοπλιστικά προγράμματα της στις κοινές ασκήσεις.

    Προχωράει η κατασκευή του ναυστάθμου ενώ ελληνικές φρεγάτες αντιτορπιλικά και υποβρύχια κάνουν ασκήσεις με τις κυπριακές δυνάμεις. Στο μέλλον θα σταθμεύουν στην Κύπρο Ελλαδικές αεροπορικές δυνάμεις και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο αεροδρόμιο της Πάφου θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε σε τυχόν παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροσκάφη όπως συνέβη πριν απο λίγες μέρες. Ο κ Κληρίδης τονίζει ότι στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου υπάρχει πρόβλεψη και για αποστολή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Monday, 11 September 1995 - 10:17:43