Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 18/09/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 18/09/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σκοπιανό-ελληνοτουρκικά

  • [3] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/09/1995 (ΑΠΕ):

    Η χθεσινή συνέντευξη εφ'όλης της ύλης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ στη Θεσσαλονίκη, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και οι πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει ο Ακης Τσοχατζόπουλος από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, το Σκοπιανό, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ:"Οχι στην προδοσία. Στο πόδι δήμαρχοι, σωματεία και λαός που αφήνουν πίσω τους πολιτικούς".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Λύτρα σε 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Θα αυξηθούν κατά 116% οι φόροι".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Διώξτε τη Μιμή ,βάλτε νέο αρχηγό".

    ΕΘΝΟΣ: "Τι αλλάζει ο Ακης στο Δημόσιο. Οι νέοι μισθοί, τα επιδόματα ,οι προαγωγές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εξω από τα δόντια τα είπε ο Σαμαράς: σπόνσορας σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οι Ηνωμένες Πολιτείες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ενωμένοι μπροστά διακήρυξε ο Εβερτ από τη Θεσσαλονίκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στο 11,3% έπεσε ο Ανδρέας. Το πρώτο γκάλοπ για τον ανασχηματισμό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εξετάσεις χωρίς ύλη. Υπουργός Παιδείας και τρεις Πρυτάνεις συμφωνούν καταρχήν".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Στο καζίνο η Ελλάδα αναστενάζει. 15.000 πήγαν τις τέσσερις πρώτες μέρες στο Λουτράκι".

    ΝΙΚΗ: "Δημόσιο:τέρμα στη ζούγκλα των επιδομάτων. Μισθοί με τα όλα τους. Επαναστατικές αλλαγές ετοιμάζει ο Ακης".

    [2] Σκοπιανό-ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ένθερμος υποστηρικτής της Συμφωνίας της Νέας Υόρκης εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά χθες ο Κίρο Γκλιγκόροφ ,ενώ όπως και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβενκόφσκι απέφυγε να κάνει μνεία περί διαπραγματεύσεων για το όνομα. Ο Γκλιγκόροφ είπε ότι η διμερής συμφωνία ενισχύει το κύρος των Σκοπίων στον ευρωπαϊκό και βαλκανικό χώρο, ενώ "ανοίγει τις πόρτες για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "αποστασιοποιημένος από την επίσημη αμερικανική θέση ότι πρέπει να λυθεί οριστικά και η τελική ονομασία των Σκοπίων εμφανίστηκε ο προεδρικός απεσταλμένος Μάθιου Νίμιτς. Ο κ Νίμιτς που αποχώρησε από τη θέση του προεδρικού απεσταλμένου άφησε να εννοηθεί πως βάσει της συμφωνίας επιτρέπεται στους Σκοπιανούς αλλά και στη διεθνή κοινότητα να αποκαλούν τα Σκόπια "Μακεδονία". "Ποιό όνομα θα επικρατήσει μακροπρόθεσμα δεν γνωρίζω..." υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος και συνέχισε: "αλλά τι (όνομα) θα χρησιμοποιούν ανεπίσημα, τι θα χρησιμοποιούν επίσημα, εξαρτάται από τους ίδιους να αποφασίσουν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ενισχύονται οι φόβοι οτι οι Σκοπιανοί μετά από την υπογραφή της συμφωνίας στη Ν. Υόρκη δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν για το όνομα, όσο κι αν η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το θέμα θα τεθεί σ' ένα μήνα όταν αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Κίρο Γκλιγκόροφ επιμένει να αποκαλεί το κρατίδιό του "Μακεδονία". Την ίδια στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει προτίμηση στη διπλή ονομασία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "τελειωμένη υπόθεση" είναι για τους Αμερικανούς το ξεπούλημα του ονόματος "Μακεδονία" στον Γκλιγκόροφ. Το τελεσίγραφο του Κλίντον προς την ελληνική κυβέρνηση αναφέρει οτι ως το τέλος του χρόνου πρέπει να έχει εξευρεθεί μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του ονόματος ειδάλλως θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς ντε φάκτο διεθνής αναγνώριση των Σκοπίων ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Και ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "αρνούνται να υποχωρήσουν οι Σκοπιανοί στο θέμα του ονόματος, ενώ οι Αμερικανοί αποσύρουν την εγγύησή τους ότι θα παρέμβουν και για το όνομα στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Την εκπληκτική αυτή αποκάλυψη έκανε ο πρωτεργάτης της συμφωνίας Αμερικανός διαπραγματευτής κ Μ Νίμιτς προσθέτοντας ότι ο ίδιος αποχωρεί και ότι σύντομα θα τον βρούμε να παρεμβαίνει σε άλλα θέματά μας. "Θα με δείτε και πάλι στο μέλλον, ίσως όχι σε αυτό το χώρο" υπογραμμίζει εννοώντας μάλλον παρέμβαση στο Αιγαίο για το οποίο οι Αμερικανοί δεν έχουν κρύψει την πρόθεσή τους να το λύσουν όπως και το Σκοπιανό με "πακέτο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "με συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εγκαινιάζεται στο τέλος του μήνα ο διάλογος Αθηνών-Αγκυρας που επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα έχει ως επίκεντρο αυτό καθ' εαυτό το Αιγαίο αρχικά με τη θέσπιση των λεγόμενων "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης" για τη βελτίωση δήθεν του κλίματος στις διμερείς σχέσεις".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας "θα έχουν μια διερευνητική επαφή για να καθορίσουν το πλαίσιο και τους όρους του διαλόγου. Ο προσανατολισμός της αμερικανικής πολιτικής στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει εμφανή φιλοτουρκικά στοιχεία καθώς ουσιαστικά εξισώνεται η Αθήνα με την Αγκυρα, η οποία εγείρει αξιώσεις και προκαλεί σε διάφορα επίπεδα στην Ελλάδα. Τη διάσταση αυτή του αμερικανικού "ενδιαφέροντος" έχει ήδη επισημάνει με επικριτικό πνεύμα ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ο οποίος εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την τακτική των ΗΠΑ και έχει ήδη προαναγγείλει ότι η Αθήνα θα υποστεί πιέσεις από την Ουάσιγκτον για να αμβλύνει τις θέσεις της στα εθνικά θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στο κλίμα αυτό η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με την Αγκυρα αν διαπιστώσει ότι η Τουρκία διατηρεί τις προκλητικές της αξιώσεις πχ για το Αιγαίο".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "η υπογραφή της συμφωνίας της Νέας Υόρκης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ εξακολουθεί να απασχολεί την κοινή γνώμη των Σκοπίων η οποία εκφράζεται για αυτή θετικά. Ο πολιτικός κόσμος της γειτονικής χώρας αιχμαλωτισμένους στον φανατικό τρόπο που μέχρι τώρα πρόβαλε την άκαμπτη πολιτική του αναζητά τρόπους να εμφανίσει ένα συμβιβασμό με το όνομα της νίκης. Αυτό ήταν απόλυτα κατανοητό και αναμενόμενο αφού η πολιτική των Σκοπίων σε μεγάλο βαθμό, στηρίχτηκε σε ομάδες "πίεσης" του εξωτερικού, οι οποίοι "αγωνίστηκαν" χωρίς να δέχονται τις συνέπειες του κακού οικονομικού περιβάλλοντος που υπήρχε στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "ακάθεκτη πλέον προχωρά στο ξεπούλημα όλων των εθνικών μας θεμάτων. Την τραγωδία της προδοτικής για τα εθνικά μας συμφέροντα συμφωνίας της Ν. Υόρκης ακολουθεί το ξεπούλημα του Αιγαίου - οι σχετικές συνομιλίες αρχίζουν στις 25 Σεπτεμβρίου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ - ενώ ταυτοχρόνως, εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων ολοκληρώνεται και ο ενδοτισμός προς την Αλβανία. Στο ξεπούλημα συναινεί δυστυχώς και η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας η οποία μόνο για τα προσχήματα αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση έχοντας ουσιαστικώς υποκύψει και αυτή στους Αμερικανικούς σχεδιασμούς για την περιοχή".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε στη Λευκωσία οτι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μετά την επίτευξη συμφωνίας στο βοσνιακό αναμένεται να λάβει τον ίδιο ρόλο και στην Κύπρο. Ο κ Χόλμπρουκ θα επισκεφθεί την Κύπρο τον ερχόμενο Νοέμβριο με συγκεκριμένες αυτή τη φορά προτάσεις για μια συνολική λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται ότι και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι θα αναλάβει τον ερχόμενο Νοέμβριο μια νέα παράλληλη πρωτοβουλία για το Κυπριακό".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ των κινήσεων αυτών "θα προηγηθούν χωριστές συναντήσεις του προέδρου Κλίντον στη Νέα Υόρκη με τους προέδρους της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας κκ Στεφανόπουλου, Κληρίδη και Ντεμιρέλ. Οι τρεις ηγέτες θα μεταβούν στη Ν. Υόρκη στο τέλος Οκτωβρίου για να παραστούν στις εκδηλώσεις που θα γίνουν εκεί για τα 50 χρόνια του διεθνούς οργανισμού".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Monday, 18 September 1995 - 10:04:49