Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 27/09/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 27/09/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σκόπια

  • [3] Ελληνοκυπριακή άσκηση

  • [4] Υγεία Πρωθυπουργού

  • [5] Πάτμος

  • [6] Επίσκεψη Ρώσου πρωθυπουργού


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 27/09/1995 (ΑΠΕ)

    Η τροφική δηλητηρίαση που υπέστη ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και η εσπευσμένη επιστροφή του απο την Πάτμο στην Αθήνα κυριαρχεί στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου μαζί με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 1900 χρόνων απο τη συγγραφή της Αποκάλυψις του Ιωάννη. Αλλα βασικά θέματα είναι η ελληνοκυπριακή άσκηση "Νικηφόρος '95" και το Σκοπιανό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γυναίκα... δηλητήριο. Τροφική απο φιλέτο ή απο τη φωτογραφία;".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η πικρή αλήθεια για τον Ανδρέα. Δεν μπορεί πλέον να ασκήσει τα καθήκοντά του. Τον κρατάνε άρρωστο και ανήμπορο στην πρωθυπουργία".

    Η ΑΥΓΗ:"Αναστάτωση απο τροφική δηλητηρίαση".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να.. η αποκάλυψη. Αυτή η αδίστακτη 'κυρία' θέλει να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας. Εμείς δεν θα την αφήσουμε".

    ΕΘΝΟΣ: "Τηλεπανικός για τον Ανδρέα. Ταραχή στη χώρα απο ένα φιλέτο, μια γκάφα και απο τα γνωστά τηλεοπτικά σόου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Περίμεναν επιπλοκές στην υγεία του Ανδρέα αλλά έμειναν όλοι με τις γνωματεύσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βασανίζουν τον Ανδρέα. Καταστρέφουν τον τόπο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κρύβουν την αλήθεια. Ανίκανος πλέον να ασκήσει τα καθήκοντά του ο Πρωθυπουργός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:"Τα θαύματα της Πάτμου. Πανικός, συσκότιση, αντιφάσεις και "είμαι μια χαρά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ωρες δοκιμασίας για τον κ. Παπανδρέου. Πρόβλημα υγείας τον ανάγκασε να επιστρέψει στην Αθήνα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Συγκίνηση για τον Ανδρέα. Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας του που βελτιώνεται σταθερά".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ανησύχησε όλους ο Ανδρέας. Τέλος καλό όλα καλά".

    ΝΙΚΗ: "Αρρωστα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο Ανδρέας διέψευσε τα σενάρια".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Γήν και ύδωρ στους μεγαλοεπιχειρηματίες απο την κυβέρνηση".

    [2] Σκόπια

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "μετά τις 6 του Οκτώβρη ημέρα κατά την οποία η Βουλή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε συνεδρίασή της θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του ήλιου της Βεργίνας απο σύμβολο της χώρας αναμένεται η άρση του εμπάργκο απο την ελληνική κυβέρνηση. Οι κινήσεις αυτές, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα θα ανοίξουν τη διαδικασία για την υλοποίηση της Συμφωνίας της Ν. Υόρκης. Για την αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων που απορρέουν απο τη συμφωνία επιτροπές των δύο χωρών οι οποίες έχουν ήδη συσταθεί αναμένεται να αρχίσουν κοινές συνεδριάσεις με στόχο ως τις 13 του Οκτώβρη οι δύο χώρες να έχουν προχωρήσει όπως ορίζει η συμφωνία της Ν. Υόρκης σε αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων με την ανταλλαγή γραφείων".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "σκληρή" μάχη για να αποτραπεί η ένταξη των Σκοπίων στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣΤΕ) με το όνομα "Μακεδονία" δίνει απο χθες η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την κα Βάσω Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Νομικής Επιτροπής του ΣΤΕ ενεκρίθη κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της ελληνικής αντιπροσωπείας η τροπολογία με ψήφους 19 υπέρ και 13 κατά για την ένταξη των Σκοπίων με την ονομασία "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", ενώ κρίθηκε ως απαράδεκτη η εισήγηση του συντηρητικού Βρετανού βουλευτή κ. Φράϊ που πρότεινε την εισδοχή τους με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Το ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα στην Πολιτική Επιτροπή ενώ θα επακολουθήσει η τελική διαδικασία στην Ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που επικαλείται ανταπόκριση Α1 των Σκοπίων, "την ένταξή τους στο Συμβούλιο της Ευρώπης με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" πρότειναν η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ελβετία, η Βουλγαρία και η Τουρκία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση μομφής αν οι εταίροι μας αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία", ενώ το Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες υπό τον Πρόεδρο του κόμματος χαρακτήρισε "τραγικό λάθος" του κ. Παπανδρέου να θέσει τον χρονικό ορίζοντα των 20 ημερών".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "στην υπενθύμιση πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιμένει στη χρήση της ονομασίας "Μακεδονία" προχώρησε χτες ο Κ. Γκλιγκόροφ καθώς σε ανακοίνωση της προεδρίας αναφέρεται οτι "η Δημοκρατία της Μακεδονίας στις σχέσεις και τις επαφές της με όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς θα κάνει χρήση του συνταγματικού της ονόματος". Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης οτι "και στο μέλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία θα απευθύνεται σε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς χρησιμοποιώντας την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας".

    "Πολιτικοί παρατηρητές, που επικαλείται η ΝΙΚΗ ερμηνεύοντας το πνεύμα της επιστολής θεωρούν οτι είναι μικρή η απόσταση απο το να χαρακτηριστεί σα νέα πρόκληση". Ο Κίρο Γκλιγκόροφ είναι "αιχμάλωτος" της πολιτικής του και "νιώθει αδύναμος να αποδεχτεί αυτό που απο τις πρώτες κιόλα στιγμές της υπογραφής της ενδιάμεσης συμφωνίας με την Ελλάδα στη Ν. Υόρκη, έκαναν γνωστό, όχι μόνο η ελληνική πλευρά αλλά και αξιωματούχοι του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της ΕΕ".

    [3] Ελληνοκυπριακή άσκηση

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ματαίωση της κατασκευής των νέων μεγάλων αεροναυτικών εγκαταστάσεων στην Πάφο, στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος Αθήνας-Λευκωσίας επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τα διαβήματά τους κατά της συμμετοχής ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών σε γυμνάσια στην Κύπρο. Μετά και απο σχετική έκθεση του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λευκωσία κ. Ρ. Μπάουτσερ που υπεβλήθη στις αρχές του μήνα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κωδικοποίησε τις επισημάνσεις του προς την Αθήνα με τα εξής επιχειρήματα: η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία υπογραμμίζεται εκβιαστικά "σημαίνει την έναρξη μιας αβέβαιης περιόδου με αναβάθμιση του ρόλου των στρατιωτικών και με αδυναμία πρόβλεψης των αντιδράσεών τους". Ο εκσυγχρονισμός των απηρχαιωμένων λιμενικών και αερολιμενικών εγκαταστάσεων στην Πάφο "μπορεί να εκληφθεί απο την Τουρκία σαν πρόκληση που θα ήταν σκόπιμο να αποφευχθεί". Η συμμετοχή αεροσκαφών F-16 και "Κορσέρ" και ναυτικών μονάδων (ανάμεσά τους και μια φρεγάτα) "αποτελεί ουσιώδη μεταβολή της ακολουθούμενης ως τώρα τακτικής και θα προκαλέσει ανάλογη πρωτοβουλία αναδιοργάνωσης απο την Τουρκία". "Καταλαβαίνουμε το σκεπτικό σας" λένε κυνικά οι Αμερικανοί διπλωμάτες,"αλλά στο Κυπριακό μετρά η πραγματικότητα και όχι η καλή πίστη".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "η κοινή ελληνοκυπριακή άσκηση προκάλεσε διπλή αντίδραση, απο την Ουάσιγκτον με διάβημα που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση και με παρενοχλήσεις μαχητικών αεροσκαφών απο τουρκικά αεροσκάφη".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "οι αντιδράσεις ΗΠΑ και Τουρκίας ήταν σε διπλωματικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο υπουργών. Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δήλωσε σχολιάζοντας τις πιέσεις οτι "δεν θα μας επιβάλουν τρίτοι την αμυντική μας πολιτική. Ηταν μια δυναμική ενέργεια της χώρας μας που έπρεπε να γίνει. Ηταν ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος που θα συνεχίσει να υλοποιείται μέρα με τη μέρα. Αυτή θα είναι πλέον η αμυντική μας πολιτική και οι τρίτες χώρες καθώς και το ΝΑΤΟ είναι ενήμεροι για τις αποφάσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Δεν υπάρχει πλέον θέμα αντιδράσεων απο καμία πλευρά".

    "Ασκήσεις έντασης" χαρακτηρίζει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τη συμμετοχή ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στα στρατιωτικά γυμνάσια της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ '95". Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζονται οι έντονες αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και τονίζεται οτι "τις τελευταίες βδομάδες έχουν ενταθεί οι αμερικανικές πιέσεις για την εκκίνηση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο γεγονός που είχε αποδεχτεί ως τετελεσμένο και η ελληνική κυβέρνηση. Η κυβερνητική κρίση στην Τουρκία, ωστόσο, πρόσφερε στην Αθήνα παράταση χρόνου που έσπευσε να εκμεταλλευτεί και να υπονομεύσει την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει και αυτός οτι η συμμετοχή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "η Λευκωσία εκφράζει ικανοποίηση για την ενεργό συμμετοχή αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '95". Αισθάνεται ακόμα οτι δικαιώθηκε σε ο,τι αφορά τις αμφισβητήσεις για την υλοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου. Το γεγονός σε συνδυασμό με την κατάπλευση στο λιμάνι της Λάρνακας της φρεγάδας "Υδρα" του υποβρυχίου "Αμφιτρίτης" και του αντιτορπιλικού "Νέαρχος" προκάλεσε μια γενικότερη ανάταση συνέβαλε στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και γενικά δημιούργησε ένα κλίμα πρωτόγνωρο στην Κύπρο τα τελευταία 21 χρόνια".

    [4] Υγεία Πρωθυπουργού

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "με μια φιλική χειρονομία προς τους συγκεντρωμένους, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου "κατάργησε" τον τηλεπανικό που είχαν διασπείρει τα κανάλια μετατρέποντας σε σόου τρόμου την αδιαθεσία του και την ξαφνική του αναχώρηση απο την Πάτμο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "έδωσαν και πήραν αμέσως κάθε λογής σενάρια αναφορικά με σοβαρές επιπλοκές σε άλλα προβλήματα υγείας που παλαιότερα αντιμετώπισε ο κ. Παπανδρέου, οι τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τα σχόλια κυκλοφόρησαν με το ...κιλό, πλην όμως τελικά ο Ανδρέας τους άφησε όλους με τις ...γνωματεύσεις!".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "με τη βοήθεια του ζωντανού τηλεοπτικού 'υπερθεάματος' οι φήμες σάρωσαν όλη την Ελλάδα προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Η ίδια η τηλεοπτική εικόνα όμως έδειξε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος παρουσιάζοντας τον κ. Ανδρέα Παπανδρέου να αποβιβάζεται απο τη θαλαμηγό του κ Λάτση στο Πυθαγόρειο της Σάμου να επιβιβάζεται του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της νήσου και τέλος να συζητάει για λίγα λεπτά με συνεργάτες του στο Ελληνικό. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, τα συμπτώματα είχαν αρχίσει στη Μαγιόρκα και χθες επιδεινώθηκαν".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "η 'τροφική δηλητηρίαση', που - όπως επισήμως εδηλώθη- υπέστη ο Πρωθυπουργός στην Πάτμο δεν είναι άσχετη με την εύθραυστη υγεία του".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι ήταν "θέατρο της Μιμής η 'δηλητηρίαση' του Πρωθυπουργού για να εξαπατήσει τον κόσμο".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "το γνωστό περιβάλλον της Εκάλης επιδιδόμενο για μια ακόμη φορά σε τακτική παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης επιχείρησε ατυχώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απο την ολοκληρωτική κατάρρευση του κ. Παπανδρέου ο οποίος εμφανίστηκε άβουλος και αδύναμος σε ρόλο κομπάρσου για τις ανάγκες μιας παράστασης που προφανέστατα εμφανίστηκε για να τον εμφανίσει ως μάχιμο".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "όταν μια ασήμαντη τροφική δηλητηρίαση τροφοδοτεί τόσο σημαντικές πολιτικές παρενέργειες, τότε ο ασθενής δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός ,αλλά νοσεί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Η χθεσινή, ευτυχώς όχι μεγάλη, περιπέτεια της υγείας του πρωθυπουργού ίσως αποτελέσει αφορμή - και στο περιβάλλον του - για πιο ώριμες σκέψεις σχετικά με την ικανότητά του να κυβερνά και συνεπώς να ανοίξει με άλλους όρους το περιβόητο θέμα της διαδοχής".

    [5] Πάτμος

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "με βυζαντινή λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν χθες στην Πάτμο οι εκκλησιαστικές εκδηλώσεις για τα 1900 χρόνια απο τη συγγραφή της Αποκάλυψης". "Οι καιροί είναι κρίσιμοι και το χρέος της Εκκλησίας είναι βαρύ και πολύπλευρο, όχι μόνο απέναντι στα τέκνα της αλλά όλων των ανθρώπων και όλης της δημιουργίας του Θεού". Την επισήμανση αυτή, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ οτι κάνει το μήνυμα των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στην Πάτμο, ύστερα απο διήμερη συνάντηση στη σύναξη των ιεραρχών. Στο μήνυμα υπογραμμίζεται "η σημασία της εν Χριστώ Αποκαλύψεως" ενώ τονίζεται "προς όσους σκοπίμως ή εξ αγνοίας εμφανίζουν ανακριβή και διαστρεβλωμένη την εικόνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας οτι η ορθόδοξος εκκλησιαστική αντίληψη περί έθνους ουδαμώς εμπεριέχει το στοιχείο της επιθετικότητας και των συγκρούσεων μεταξύ των λαών. Καταδικάζουμε τον εθνικιστικό φανατισμό δυνάμεως να οδηγήσει εις διαίρεσιν και μίσος μεταξύ των ανθρώπων". Το μήνυμα των προκαθήμενων απευθύνεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας την οποία σηματοδοτεί η λήξη της δευτέρας μετά Χριστόν χιλιετίας. "Η Ορθόδοξος Εκκλησία δε δύναται να αφήσει την επέτειο αυτή απαρατήρητη". Το μήνυμα κάνει αναφορά στους σκληρότατους διωγμούς που υπέστησαν οι Ορθόδοξοι χριστιανοί. Ενώ σημειώνεται οτι "Η Ουνία και ο προσηλυτισμός αποτελούν σοβαρά εμπόδια στην πρόοδο του διαλόγου μετά των Ρωμαιοκαθολικών και των Διαμαρτυρομένων".

    "Εκκληση με πολλούς αποδέκτες για την παγκόσμια ειρήνη" αποτελεί για ΤΑ ΝΕΑ το μήνυμα των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που δηλώνουν "έτοιμοι να συνεισφέρουν στην πραγμάτωση της ειρήνης".

    [6] Επίσκεψη Ρώσου πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "επιβεβαιώθηκε απο τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Α. Κόζυρεφ οτι ο πρωθυπουργός της χώρας του κ. Τσερνομύρντιν θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Το δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Καρ. Παπούλιας μετά τη συνάντηση που είχε χθες με το Ρώσο ομόλογό του την οποία χαρακτήρισε "θερμή όπως πάντα και ουσιαστική".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Wednesday, 27 September 1995 - 10:30:30