Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 03/10/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Kοινοβουλευτική Ομάδα ΠΑΣΟΚ

  • [3] Ελληνοσκοπιανά

  • [4] Σεισμός Τουρκίας


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 03/10/1995 (ΑΠΕ):

    Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με τις παραινέσεις του Πρωθυπουργού για νέα παραγωγική διετία και οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Σκοπίων, που πραγματοποιούνται στην ΑΘήνα, για εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη είναι οι βασικοί ειδησεογραφικοί άξονες των σημερινών πρωινών και απογευματινών εφημερίδων.

    Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "3 ΠΑΣΟΚ - Φάντασμα ο Ανδρέας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα - Άρχισε η διάλυση".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κάλπες την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο - Δεν "τραβάει" άλλο η κυβέρνηση".

    Η ΑΥΓΗ: "Μαζί για την Αριστερά - Ν. Κωνσταντόπουλος: πόλος αναγέννησης μπορεί και θέλει να είναι ο Συνασπισμός".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πάταγος για το δημοσιογράφο - πιλότος της Ολυμπιακής είχε τραβήξει τη συγκλονιστική φωτογραφία με τη Μιμή".

    ΕΘΝΟΣ: "Κατρακυλούν τα επιτόκια για τα στεγαστικά - στο χορό άλλες τρεις τράπεζες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οτι η σύνοδος δεν είναι ... ιερή, ούτε διαρκής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Και τώρα πάμε περίπατο"Δήλωση-σόκ του Πρωθυπουργού με το κλείσιμο της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το "γυαλί" τρώει τον Ανδρέα - αγνώριστος ο πρωθυπουργός στη 12λεπτη εμφάνισή του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θέμα Ανδρέα απο Αυγερινό τη νύχτα στο Εκτελεστικό Γραφείο μετά τις βολές Πάγκαλου και Σημίτη - "εκλογή νέου προέδρου με έκτακτο συνέδριο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο κ. Τζουμάκας δεν είναι μόνος ... ο πρωθυπουργός ξαναθυμήθηκε τα περί "κοινωνικού προσώπου" του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Άδειασε τους "τέσσερις" με .... δύο λέξεις - Ανδρέας: δεν ασχολούμαι με το θέμα. Όταν βλάπτουν το ΠΑΣΟΚ, τότε με ενοχλούν".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ανοιχτές οι διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ - επίθεση απο Ανδρέα και αντιδράσεις".

    ΝΙΚΗ: "Ζημιά για το ΠΑΣΟΚ η "εσωκομματική αντιπολίτευση" - καμπανάκι απο τον Ανδρέα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέα πρόκληση κατά των λαών - η γαλλική κυβέρνηση περιφρόνησε πάλι την παγκόσμια κοινή γνώμη".

    [2] Kοινοβουλευτική Ομάδα ΠΑΣΟΚ

    Ευχή - παραίνεση για μια νέα παραγωγική διετία, απηύθυνε προς όλες τις κατευθύνσεις - στην κυβέρνηση και στο κόμμα χθες ο Ανδρέας Παπανδρέου, στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ , γράφουν οι εφημερίδες. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει οτι η εικόνα της κυβερνητικής παράταξης δεν είναι καλή και τούτο γιατί υπάρχουν οι ομαδοποιήσεις και η δημόσια σύγκριση "στο γυαλί", προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι η διάλυση του ΠΑΣΟΚ άρχισε. Ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου προσπαθούσε να εξευμενίσει τους βουλευτές του με τη συνήθη τακτική των υποσχέσεων, πίσω απο την πλάτη του, οργίαζε το παρασκήνιο, καθώς στήνονται ήδη τα "μαγαζάκια " των αντιμαχόμενων ομάδων.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι θα στηθούν "κάλπες την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο, καθώς δεν "τραβάει" άλλο η κυβέρνηση". Η ίδια εφημερίδα ισχυρίζεται οτι μέλη της κυβέρνησης ψάχνουν για εκλογικό νόμο στα μέτρα τους και αρχίζουν πάλι τις υποσχέσεις.

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ήταν ολιγόλεπτος και ο συνήθης μονόλογος του Ανδρέα.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται πως αποδοκίμασε τον Ανδρέα η πλειοψηφία των βουλευτών.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι εκφράστηκε "δυσφορία Ανδρέα για την εσωκομματική αντιπολίτευση", επισημαίνοντας τη δήλωσή του Πρωθυπουργού "με ενοχλούν όταν βλάπτουν το ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι για πρώτη φορά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διακόπτουν τον πρόεδρό τους με ειρωνείες.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρεται στο "θέμα Ανδρέα" ,που τέθηκε "απο τον Αυγερινό" τη νύχτα στο Εκτελεστικό Γραφείο μετά τις βολές Πάγκαλου και Σημίτη, ο οποίος ζήτησε "εκλογή νέου προέδρου με έκτακτο συνέδριο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει στα περί κοινωνικού προσώπου του ΠΑΣΟΚ για το οποίο μίλησε χθες ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος. Το ερώτημα είναι, προσθέτει η εφημερίδα, αν θα επιχειρήσει ο κ Παπανδρέου να ανατρέψει την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, υπό την πίεση και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα.

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η ευθύνη όλων (στο ΠΑΣΟΚ) είναι τεράστια απέναντι σε μια πλειοψηφία εντυπωσιακή, που έδωσε στο Κίνημα ποσοστό 47 τοις εκατό. Ουσιαστικά, με δύο λέξεις -"δεν ασχολούμαι"- ο κ. Παπανδρέου παρέκαμψε τις δηλώσεις των Αυγερινού, Πάγκαλου και Σημίτη που επιχείρησαν χθες και το Σαββατοκύριακο να εμφανιστούν πριν απο τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με κατεύθυνση την "ανάγκη της διαδοχής".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι ανοιχτές, πλέον, είναι οι διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έκανε επίθεση μιλώντας στην ΚΟ του Κινήματος κατά των ομαδοποιήσεων μέσα στο κόμμα του και των συγκρούσεων στελεχών του στο "γυαλί". Από την άλλη πλευρά, προσθέτει η εφημερίδα, υπήρξαν αντιδράσεις που συνιστούν τάση αντιπαράθεσης στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η ΝΙΚΗ, σύμφωνα με την οποία ο Πρωθυπουργός απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τα κορυφαία στελέχη, του ΠΑΣΟΚ, να σταματήσουν τις δημόσιες συγκρούσεις και το καθημερινό "θέατρο " στην τηλεόραση.

    [3] Ελληνοσκοπιανά

    Αρχίζουν σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες αντιπροσωπειών της Ελλάδας και των Σκοπίων με στόχο την αναζήτηση πρακτικών μέτρων για την εφαρμογή της ελληνοσκοπιανής συμφωνίας, γράφουν οι εφημερίδες. Μεταξύ άλλων τις δύο αντιπροσωπείες θα απασχολήσουν οι άδειες εισόδου των Σκοπιανών στην Ελλάδα, τα συνοδευτικά έγγραφα των εμπορευμάτων που διέρχονται απο τη χώρα μας καθώς και το διπλωματικό γραφείο σύνδεσης της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "η κυβέρνηση εγκαινιάζει το διάλογο της ντροπής - η Μακεδονία κύριο πιάτο στο ... τραπέζι".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι φθάνοντας χθες βράδυ ο επικεφαλής της σκοπιανής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας κ. Ασόφσκι δήλωσε οτι εκπροσωπεί τη δημοκρατία της "Μακεδονίας".

    Η ΑΥΓΗ κάνει αναφορά στις εργασίες του συμβουλίου των ΥΠΕΞ των "15" στο Λουξεμβούργο, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος, είπε οτι ως το τέλος Οκτωβρίου και εφόσον προχωρήσουν τα συμπεφωνημένα θα ενεργοποιηθεί η οικονομική βοήθεια μέσω του προγράμματος PHARE και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη σύναψη συμφωνίας εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι τα Σκόπια θα αλλάξουν τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας μέσα στην εβδομάδα, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται πως είναι έτοιμοι οι "εταίροι" μας να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως "Μακεδονία" και να συνάψουν εμπορικές σχέσεις.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, διπλωματικοί παράγοντες στην Αθήνα έλεγαν οτι η ελληνική πλευρά "θα διευκολύνει" τα πράγματα στη φάση αυτή των συνομιλιών, οι οποίες είναι πιθανόν να συνεχιστούν στα Σκόπια, πράγμα στο οποίο συμφωνεί η Ελλάδα.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει το υπουργείο Εξωτερικών την πρώτη επίσημη επαφή εκπροσώπων της ελληνικής και της σκοπιανής πλευράς που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    [4] Σεισμός Τουρκίας

    Ευρεία δημοσιότητα δίνεται απο τις εφημερίδες για τα περίπου 80 θύματα του σεισμού που έπληξε την κεντροανατολική Τουρκία την Κυριακή. Οι εφημερίδες αναφέρονται και στην έμπρακτη συμπαράσταση της Ελλάδας στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας η οποία εκφράστηκε με την αποστολή μονάδας των ΕΜΑΚ και ανθρωπιστικής βοήθειας.
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Tuesday, 3 October 1995 - 12:00:23