Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 02/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/11/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΠΓΔΜ - Ελλάδα - ΗΠΑ

  • [3] Λαθρομετανάστες

  • [4] Τουρκία

  • [5] Ελληνορωσικές σχέσεις

  • [6] Οικουμενικός Πατριάρχης

  • [7] Ελλάδα - Συρία

  • [8] Ελλάδα - Βουλγαρία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/11/1995 (ΑΠΕ)

    Οι αντιδράσεις απο το περιεχόμενο του βιβλίου για το Σκοπιανό του Θεόδωρου Σκυλλακάκη συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, οι ελληνορωσικές σχέσεις, τα αποτελέσματα των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών Ελλαδας-Συριας και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απο τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό Τύπο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γυρίζει... σελίδα η Νέα Δημοκρατία. Η αντιπαράθεση γίνεται τώρα με ... βιβλία. Προσεισμοί, μετασεισμοί και υποψία για νέο κόμμα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φωτιές απο τα βιβλία. Αναίτιο πλήγμα στην παράταξη".

    Η ΑΥΓΗ: "Αλληλοκατηγορούνται οι υπεύθυνοι. Καραμανλής, Μητσοτάκης, Παπανδρέου και Σαμαράς για το Μακεδονικό".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Φτάνει το τέλος της Μιμής".

    ΕΘΝΟΣ: "Το κρυφό παζάρι Εβερτ-Μητσοτάκη. Εμφύλιος στη ΝΔ. Κεραυνοί Καραμανλή κατά του επίτιμου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στοχασμοί ενός αστόχαστου το νέο βιβλίο του Καραμανλή με κείμενα που του έγραψαν άλλοι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αφήστε πια το παρελθόν. Βάλτε επιτέλους μυαλό κύριοι της ΝΔ. Τρίβουν τα χέρια τους στο ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ισότητα στα ράντζα. Ωμός εκβιασμός στα υγιή ταμεία. Οποιοι δεν υποκύψουν θα πληρώνουν χρυσά φάρμακα και νοσήλια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τοκετός χωρίς... παιδί. Για νέο κόμμα μιλάνε πρώην στελέχη της ΝΔ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επικίνδυνα παιχνίδια. Προκαλείται ένταση στη Νέα Δημοκρατία καθώς ο κ. Μητσοτάκης βάλλει προς πάσα κατεύθυνση με αφορμή το θέμα των Σκοπίων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ντοκουμέντα μειοδοσίας. Σπαράσσονται οι αρχηγοί των 'κρατιδίων' στη Νέα Δημοκρατία για το Σκοπιανό. Χυτήρης: νιώθουν την ανάγκη να απολογηθούν".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Βεντέτα Καραμανλή-Μητσοτάκη. Τα σκάγια παίρνουν και τον Εβερτ. Και σύγκρουση με Σαμαρά για τα μυστικά κονδύλια".

    ΝΙΚΗ: "Προδοσίας το ανάγνωσμα τα εγχειρίδια αλληλοκαρφωμάτων. Αιματοχυσία στη Δεξιά για το Σκοπιανό".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Οχι σε όλα για την 'ραχοκοκαλιά της οικονομίας'. Απέρριψε όλες τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ ο Γιάννος Παπαντωνίου".

    [2] ΠΓΔΜ - Ελλάδα - ΗΠΑ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αποστέλλει 'θερμά συγχαρητήρια' στον Πρωθυπουργό για τις 'άριστες', όπως είπε στον Ελληνα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον κ. Τσίλα, εντυπώσεις για την υπευθυνότητα με την οποία η Ελλάδα και προσωπικά ο Πρωθυπουργός αντιμετώπισαν το θέμα" με τα Σκόπια. Επεσήμανε μάλιστα οτι η 'ενδιάμεση συμφωνία' Ελλάδας-Σκοπίων συνέβαλε στη σταθερότητα των Βαλκανίων την πιο κρίσιμη ώρα. Αν και ο κ. Τσίλας δεν ζήτησε κάποια τοποθέτηση του κ. Χόλμπρουκ για τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το όνομα των Σκοπίων, ο Αμερικανός βοηθός υπουργός ζήτησε "η Αθήνα να δείξει κατανόηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε βασικό πρωτοσέλιδο σχόλιό της με τίτλο "Εγκλημα στο όνομα της Μακεδονίας", γράφει οτι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην του Κ.Κ.Ε. "διέπραξαν έγκλημα σε βάρος των εθνικών συμφερόντων προκειμένου να αποκομίσουν μικροκομματικά και προσωπικά οφέλη. Εκείνο που θα μείνει στην Ιστορία είναι οτι ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός άφησε να δημιουργηθεί το θέμα και εν συνεχεία δεν τόλμησε να το αντιμετωπίσει με κριτήριο το εθνικό συμφέρον. Δεν θα αναφερθούμε στον κ. Αν. Σαμαρά ο οποίος ούτε τότε κατάλαβε, ούτε τώρα καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται. Μεγάλες ευθύνες επωμίζεται και ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ως αντιπολίτευση χαρακτήριζε εθνικά απαράδεκτες τις λύσεις τις οποίες σήμερα ως κυβέρνηση προωθεί. Ευθύνη φέρει και ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ ο οποίος ως εσωκομματική αντιπολίτευση παλαιότερα και ως αξιωματική τώρα υιοθετώντας πλήρως την τακτική του Α. Παπανδρέου θέτει κάθε φορά το μείζον όταν πολύ καλά γνωρίζει οτι το έλασσον είναι το μόνο εφικτό και διαπραγματεύσιμο. Ισως φταίει ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κ. Καραμανλής. Που αντελήφθη όλους τους άθλιους χειρισμούς και δεν βγήκε να τους καταγγείλει".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "στη δίνη του Σκοπιανού προβλήματος εισήλθαν εσχάτως στη ΝΔ με αφορμή την έκδοση βιβλίων απο διαφορετικές πλευρές. Οι πρωταγωνιστές της κρίσης όσο και στρατηγικής εκείνης της περιόδου απο το 1991-93 κ.κ. Καραμανλής, Μητσοτάκης και Σαμαράς επιχειρούν να δώσουν τη δική τους άποψη σε μια αγωνιώδη όσο και άκρως δυσάρεστη προσπάθεια επιμερισμού των μεγάλων ευθυνών για την άτυχη κατάληξη των χειρισμών της πολιτικής ηγεσίας της κυβερνήσεως Μητσοτάκη πρωτίστως".

    "Στη σκιά του εμφυλίου πολέμου που έχει ξεσπάσει στη ΝΔ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο θέμα των Σκοπίων θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα στη Βουλή η Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για το Σκοπιανό σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων", γράφει η ΝΙΚΗ .

    Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών των Σκοπίων Στέβο Τσερβενκόφσκι στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφθηκε τη χώρα του και που δημοσιεύει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "οι δύο χώρες θα πρέπει να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, οπότε θα αισθάνονται αρκετά ισχυρές, ώστε να μη φοβούνται τις εσωτερικές αντιδράσεις κυρίως εκ μέρους των εθνικιστικών κύκλων. Η άλλη διέξοδος θα ήταν να δοθεί τώρα μια λύση με την κάθε πλευρά όμως να αναλάβει τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα προκύψουν απο αυτήν . Μια διέξοδο όμως που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον στα Σκόπια δεν τη συζητεί κανείς ιδιαίτερα μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου Γκλιγκόροφ στις αρχές του προηγούμενου μήνα".

    [3] Λαθρομετανάστες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "οργανωμένο σχέδιο διοχέτευσης χιλιάδων λαθρομεταναστών απο την Τουρκία στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ενα σχέδιο, που αν δεν συμμετέχουν επίσημα σ'αυτό κάποια τμήματα του επίσημου τουρκικού κράτους, το στηρίζουν με την ανοχή τους. Αυτή τη σοβαρή καταγγελία έκανε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Σήφης Βαλυράκης προς τους εκπροσώπους του Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, η πίεση που δέχεται η χώρα απο το "εξ Ανατολών" λαθρομεταναστευτικό κύμα μεταφράζεται σε τουλάχιστον εκατό άτομα ημερησίως (κυρίως Μουσουλμάνοι, Πακιστανοί κλπ). Χαρακτηριστικό είναι πως οι ελληνικές αρχές επαναπροώθησαν απο το 1991 προς την Αλβανία 972.000 Αλβανούς λαθρομετανάστες".

    [4] Τουρκία

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "με σκεπτικισμό και ανησυχία αντιμετώπισε χθες ο τουρκικός τύπος τις πληροφορίες που φέρουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έτοιμο να υιοθετήσει τη σκέψη αναβολής της συζήτησης που αναφέρεται στην κύρωση της Τελωνειακής Ενωσης. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, 'απαισιόδοξος' δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπαϊκάλ παρατηρώντας πως μια ενδεχόμενη αναβολή 'για την Τουρκία ισοδυναμεί με ματαίωση', ενώ ο πρώην υπουργός κ. Κιρτζά παρατήρησε πως 'δεν βλέπει λόγο απαισιοδοξίας' αλλά συνέστησε να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες της Αγκυρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "εκκλήσεις προς την ΕΕ για την χωρίς αναβολή επικύρωση της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης με την Τουρκία έκανε και πάλι χθες η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλερ κάνοντας νύξεις για τις πολιτικές της συμμαχίες κατά τις πρόωρες εκλογές του Δεκεμβρίου. Η κ. Τσιλερ 'προειδοποίησε' οτι η οποιασδήποτε μορφής απόρριψη της Τουρκίας απο την ΕΕ θα τόνωνε τους ισλαμιστές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "μια ομάδα ογδόντα Αμερικανών επιστημόνων και συγγραφέων καταγγέλλει σειρά παράνομων ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης που έχουν σαν στόχο την προώθηση της τουρκικής προπαγάνδας στον χώρο της ανώτατης αμερικανικής παιδείας. Τα παραπάνω αναφέρει, σε άρθρο της, στο τεύχος Οκτωβρίου του επαγγελματικού περιοδικού "Το χρονικό της Ανώτερης Παιδείας", η Ειμι Μαγκάρο Ρούμπιν. Η κυρία Ρούμπιν γράφει οτι η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να επηρεάσει τα αμερικανικά πανεπιστήμια με την αθέμιτη χρηματοδότηση υποτροφιών και το διορισμό στα τμήματα τουρκικών σπουδών των διαφόρων πανεπιστήμιων καθηγητών που είναι πρόθυμοι να αμφισβητήσουν αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα, τα οποία 'κηλιδώνουν την εικόνα' της χώρας, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων".

    [5] Ελληνορωσικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "πλήρης σύγκλιση απόψεων για τους τρόπους εξεύρεσης βιώσιμης, ειρηνικής λύσης στο Βοσνιακό διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών του Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας Π. Γκρατσόφ. Οι δύο άνδρες έκαναν μια γενικότερη επισκόπηση των εξελίξεων στην περιοχή και επισήμαναν απο κοινού την κρισιμότητα των ειρηνευτικών συνομιλιών που άρχισαν χθες στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή των ηγετών της Σερβίας, της Κροατίας και της Βοσνίας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γερ. Αρσένης που ήταν παρών στην συνάντηση δήλωσε πως αποφασίστηκε η στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας στον αμυντικό και τεχνολογικό τομέα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας Π. Γκρατσόφ. Επιπρόσθετα επισημάνθηκε ο ενεργός ρόλος της Ρωσίας και της Ελλάδας στην ανάπτυξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η πρώτη επίσκεψη στην ιστορία των διμερών σχέσεων υπουργού Αμυνας της Ρωσίας στην Ελλάδα αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των στρατιωτικών αρχών των δυο χωρών. Τέλος οι υπουργοί συμφώνησαν να προσδώσουν στο ελληνορωσικό στρατιωτικό και πολιτικό διάλογο σταθερό χαρακτήρα σε υψηλό επίπεδο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, επισφραγίστηκε η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας Π. Γκρατσόφ στην Αθήνα που ολοκληρώθηκε χτες με τη συνάντηση που είχε παρουσία του Ελληνα ομολόγου του Γ. Αρσένη, με τον πρωθυπουργό, Α. Παπανδρέου. Η συμφωνία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, προβλέπει αμοιβαία συμμετοχή στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, στον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, την προμήθεια εξοπλισμού και τεχνολογίας και την εκπαίδευση αξιωματικών".

    [6] Οικουμενικός Πατριάρχης

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης με μέλη της πατριαρχικής αυλής προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου. Κατά την παραμονή του στη Γαλλία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Ζάκ Σιράκ, τον υπουργό εξωτερικών Εβρε ντε Σαρέτ, τον πρόεδρο της γαλλικής εθνοσυνέλευσης Φιλίπ Σεγκίν και τον πρόεδρο της γαλλικής Γερουσίας Ρενέ Μονορί". Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μιλήσει αύριο στη γενική συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Παναγία της Λούρδης και τις ορθόδοξες παροικίες Μασσαλίας και Νίκαιας. Προ της αναχωρήσεώς του θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Aix-en-Provence και θα επισκεφθεί το Πριγκιπάτο του Μονακό".

    [7] Ελλάδα - Συρία

    "Το σημαντικό ρόλο της Συρίας ως περιφερειακής δύναμης στη Μ. Ανατολή και στη Μεσόγειο, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο ομόλογό του κ. Σάρρα", γράφει η ΝΙΚΗ και προσθέτει οτι "Ο κ. Παπούλιας τόνισε οτι η φίλη χώρα 'αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας'. Σημείωσε οτι η ελληνική θέση που θεωρεί την παρουσία της Συρίας στη διαπραγματευτική διαδικασία αναγκαία για την επίτευξη συνολικής ειρήνης με καθυστέρηση γίνεται αποδεκτή απο τους εταίρους μας της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η Ελλάδα "λόγω των εγκάρδιων φιλικών σχέσεων με τη Συρία προσπαθεί να συμβάλει στο να προχωρήσει η προσπάθεια που άρχισε και που πρέπει να ολοκληρωθεί" με τη συμμετοχή της Συρίας και του Λιβάνου".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του ΥΠΕΞ της Συρίας κ Σαραα μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια οτι "Ελλάδα και Συρία δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν τις τουρκικές απειλές". Ο Σύρος υπουργός τόνισε οτι η συνεργασία Ελλάδας και Συρίας στον αμυντικό τομέα, όπως και η γενικότερη συνεργασία τους αποβλέπει στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και στην αποτροπή οποιασδήποτε απειλής απο γειτονικές χώρες. Είπε οτι οι δύο χώρες δεν σκοπεύουν να επιτεθούν εναντίον κανενός αλλά "υπάρχουν άλλοι που σκέπτονται να επιτεθούν εναντίον των δύο χωρών μας". Σε όλα τα θέματα για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή οι απόψεις Αθήνας και Δαμασκού είναι ταυτόσημες ή συγκλίνουσες.

    "Οπως όμως ανέφερε ο κ. Παπούλιας, σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ, οι διμερείς σχέσεις μας είναι σε ένα καλό επίπεδο - θα μπορούσαν όμως να είναι πιο ανεπτυγμένες. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές δυσκολίες".

    [8] Ελλάδα - Βουλγαρία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "αβάσιμη και μη παραγωγική" χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλγαρίας κ. Ζέλεφ να συνυπογράψει το Πρωτόκολλο για τη δημιουργία της Παραεγνατίας ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρας κ. Πιρίνσκι σύμφωνα με τη βουλγαρική εφημερίδα "Στάνταρτ" ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για την ανάληψη προσωπικών πρωτοβουλιών απο τον κ Ζέλεφ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Thursday, 2 November 1995 - 10:22:43