Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 10/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

  • [3] Ασθένεια Πρωθυπουργού

  • [4] Πρόταση δυσπιστίας

  • [5] Κυπριακό

  • [6] ΠΓΔΜ - Συνομιλίες

  • [7] Πύραυλοι


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 10/01/1996 (ΑΠΕ)

    Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση στη βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, οι συνομιλίες για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κρεμαστινός στον Ανδρέα: φύγε! του το έλεγα απο το 1988".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ομηρος ο Ανδρέας Δήμητρας και 'προεδρικών'. Συνωμοσία σε εξέλιξη".

    Η ΑΥΓΗ: "Τεντώνουν το σκοινί. Οξύνεται η σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχή"

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σαράντα βουλευτές είχαν μυστική συνάντηση με τη Μιμή στο σπίτι του Παπούλια".

    ΕΘΝΟΣ: "Η 'αυλή' μπλοκάρει τις εξελίξεις. Αγριες κόντρες για τη διαδοχή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κουφέτο ή ... υπόθετο το όνομα καθώς αρχίζουν αύριο στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες για την ... "Μακεδονία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ο χορός των δειλών. Τέλειωσαν Ανδρέας και ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χούντα στο Ωνάσειο. Ενώ ο Ανδρέας δεν έλυσε το τεστ "100 μείον 10" η Δήμητρα βρίζει τους δελφίνους, απειλεί με αντιπροέδρους και εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Προχωρεί το κόμμα. Αμύνεται η φρουρά. Μπαράζ απο υπουργούς και βουλευτές για αντικατάσταση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ακριβότερα κατά 27% τα ασφάλιστρα των ΙΧ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Χαστούκι στον Εβερτ απο Τσοχατζόπουλο, Κακλαμάνη, Σκανδαλίδη και Σημίτη. Το πολιτικό πρόβλημα θα λυθεί μόνο απο το ΠΑΣΟΚ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ξέσπασμα Γεωργίου Παπανδρέου για το 'περιβάλλον'."

    ΝΙΚΗ: "Σφραγίδα Ανδρέα στις εξελίξεις, όπως διαβεβαιώνουν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σκληρή αναμένεται η απάντηση Ακη στον Εβερτ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Διπλό χτύπημα για τη βαμβακοκαλλιέργεια. Δραματικές επιπτώσεις απο τις αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης".

    [2] Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και οι εξελίξεις περίπου προδιαγεγραμμένες. Η κομματική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να αναβάλει την αντικατάσταση του πρωθυπουργού ακόμη κι αν δεν παραιτηθεί και παρά τις αντιδράσεις των προεδρικών". Στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της χαρακτηρίζει "προσχηματικά το συνταγματικό και ηθικό πρόβλημα που θέτουν οι λεγόμενοι "προεδρικοί". Επίσης καλεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επισκεφθούν όταν μπορέσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο για να τον ενημερώσουν χωρίς να του θέσουν προβλήματα και διλήμματα και στη συνέχεια τηρώντας πιστά το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα του κόμματος, να ψηφίσουν ένα νόμο στη βουλή που να λέει: "ΑΡΘΡΟ ΜΟΝΟ: αντικαθίσταται ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου για λόγους υγείας. Μέσα σε τρεις μέρες απο τη δημοσίευση του νόμου αυτού η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα προτείνει νέο πρωθυπουργό στον πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσω του προέδρου της Βουλής. Εως ότου διοριστεί ο νέος πρωθυπουργός, καθήκοντα πρωθυπουργού θα ασκεί ο πρώτος κατά σειρά υπουργός".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "οι θεράποντες γιατροί έδωσαν το 'πράσινο φως' για την ενημέρωση του πρωθυπουργού ως προς τη διαμορφωθείσα πολιτική κατάσταση της χώρας. Αντίθετα, η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου δήλωσε χθες βράδυ οτι τουλάχιστον μέχρι τέλος της εβδομάδος δεν θα είναι σε θέση ο Α Παπανδρέου να συμμετέχει σε πολιτικές συζητήσεις. Εγκυρες πληροφορίες πάντως επισημαίνουν οτι ήδη ο Υπουργός Υγείας και ο προσωπικός γιατρός του πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Κρεμαστινός ενημέρωσε τον Ανδρέα Παπανδρέου για τις προσωπικές βολές που έχει δεχθεί απο τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου και μάλιστα ο πρωθυπουργός με νεύματα έδειξε έντονα εκνευρισμένος και δυσαρεστημένος απο τον βουλευτή".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "η κυρία Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου σε κατ' ιδίαν συναντήσεις της χθες με εκπροσώπους των ΜΜΕ εξέφρασε την αισιοδοξία της οτι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ο Α. Παπανδρέου θα βρίσκεται στην Εκάλη, έχοντας κερδίσει και αυτή την προσωπική μάχη. Πιθανότατα η κυρία Παπανδρέου με την κίνησή της αυτή να θέλει να προλάβει τις εξελίξεις που έχει δρομολογήσει η απόφαση του ΕΓ καθώς θεωρεί οτι η πορεία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο τις αποφάσεις που θα πάρει τόσο ο Α. Παπανδρέου όσο και το κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό φέρεται μάλιστα να δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, οτι ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στους 'κομματικούς' και ιδιαίτερα στους κ.κ. Σκανδαλίδη και Λαλιώτη".

    "Το ηφαίστειο που λέγεται ΠΑΣΟΚ εξερράγη" τονίζει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και προσθέτει οτι "η 'πράσινη λάβα' με τη μορφή δηλώσεων δεκάδων βουλευτών που ζητούν εδώ και τώρα λύση απειλεί να μεταβάλει το κίνημα σε Πομπηία. Την έκρηξη έχουν προκαλέσει οι 'προεδρικοί' και το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου που δηλώνουν ξεκάθαρα πλέον οτι δεν επιθυμούν αντικατάσταση του πρωθυπουργού επειδή βελτιώνεται η υγεία του".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "στα πρόθυρα γενικευμένης ρήξης με απρόβλεπτες προς το παρόν εξελίξεις οδηγείται το κυβερνών κόμμα μετά την απόφαση της 'Προεδρικής Φρουράς' να αντιδράσει σε περίπτωση που δρομολογηθούν οι προγραμματισμένες εξελίξεις για εκλογή νέου πρωθυπουργού εντός του Ιανουαρίου, ενώ καθιστά γνωστό προς πάσα κατεύθυνση πως ο Α. Παπανδρέου δεν πρόκειται να παραιτηθεί εάν η υγεία του συνεχίσει να εξελίσσεται ομαλά. Σύμφωνα μάλιστα με νεότερες πληροφορίες, ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου αντέδρασε έντονα όταν προχθές το πρωί ο γιος του και υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου του μετέφερε το πολιτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, δείχνοντας με τον τρόπο του αυτό πως δεν επιθυμεί περαιτέρω συζήτηση". Στο μεταξύ "και νέα παρέμβαση στο θέμα της διαδοχής έκανε χθες η κ. Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου. 'Αν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός συνεχίσει να πηγαίνει έτσι, δεν θα παραιτηθεί' είναι η φράση που αποδίδεται στη σύζυγο του πρωθυπουργού και ειπώθηκε σε ανθρώπους του περιβάλλοντός της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ πάντως υποστηρίζει οτι "ο Α. Παπανδρέου δεν είναι ακόμη σε θέση να κάνει πολιτική συζήτηση".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι "κλιμακώνεται δημοσίως η αντιπαράθεση κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών για το επίμαχο θέμα της αντικατάστασης του πρωθυπουργού. Βασικοί πόλοι είναι αφενός το πρωθυπουργικό περιβάλλον που πιέζει για ματαίωση των δρομολογημένων διαδικασιών και αφετέρου το ΕΓ. Χθες όμως στη Βουλή εμφανίστηκε εικόνα πολλαπλών αμφισβητήσεων με σημαντικότερη τη διαμάχη μεταξύ των κ.κ. Σημίτη και Βενιζέλου. Ο Κ. Παπούλιας χωρίς περιστροφές δήλωσε απο το Παρίσι οτι η απόφαση του ΕΓ να συγκληθεί η ΚΕ στις 20 Ιανουαρίου μπορεί να ανατραπεί απο την πραγματικότητα της βελτίωσης της υγείας του πρωθυπουργού. Αυστηρός ο κ Σημίτης επικαλούμενος και τη δέσμευση του κ. Σκανδαλίδη προειδοποίησε απο το βήμα της Βουλής οτι η οριστική λύση θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο και επέκρινε την άποψη του κ. Βενιζέλου για την πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Ο κ Βενιζέλος απάντησε σε έντονο ύφος επικαλούμενος την κομματική νομιμότητα οτι "δυστυχώς ορισμένοι αποσιωπούν το ενδεχόμενο διάσπασης" κάτι που "δε δείχνει ευθύνη αντάξια στελεχών πρώτου μεγέθους".

    "Χαρακτήρα ανοιχτής σύγκρουσης φαίνεται να προσλαμβάνει η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ καθιστώντας αβέβαιες τις εξελίξεις" επισημαίνει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι η κυρία Δήμητρα Λιάνη μαζί με στενούς συνεργάτες της καταστρώνει σχέδια που υποκρύπτουν "παγίδες ακόμη και σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προσπάθειά της να μπλοκάρει κάθε διαδικασία αντικατάστασης του κ. Παπανδρέου στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Με βάση τα σχέδια αυτά τις επόμενες ημέρες και πριν απο τη συνεδρίαση της ΚΕ θα κληθεί στο Ωνάσειο ο κ. Στεφανόπουλος στον οποίο ο κ. Παπανδρέου θα πει (ή εν πάση περιπτώσει θα προσπαθήσει να πει) οτι βρίσκεται στη φάση της ανάρρωσης και οτι επειδή δεν σκοπεύει να παραιτηθεί θα ορίσει έναν ή δύο αντιπροέδρους".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ αναμένονται να είναι "δραματικές οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση της Μιμής και των λεγόμενων 'προεδρικών' να μπλοκάρουν τις διαδικασίες για την αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου. Κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη μιλούν πλέον ανοιχτά για πραξικόπημα των 'μιμίκων' που θα οδηγήσει στη διάσπαση του Κινήματος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων "με τον κ. Παπανδρέου συμβαίνει ένα εκ των δύο: ή διατηρεί ακμαίες τις πνευματικές του δυνάμεις - τουλάχιστον όσες ώρες βρίσκεται εκτός ληθάργου - και συνεπώς είναι σε θέση να σκέφτεται τη χώρα, την πολιτική ζωή στο σύνολό της και το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε ή δε διατηρεί τις πνευματικές του δυνάμεις και είναι έρμαιο όλων εκείνων που αποκομίζουν πολιτικά ή άλλα οφέλη απο την πασιφανή αδυναμία του να ασκήσει τα καθήκοντά του είτε βρίσκεται στο Ωνάσειο είτε οπουδήποτε αλλού. Και στις δύο περιπτώσεις όσοι έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα να προχωρήσουν χωρίς δισταγμούς σε αντικατάστασή του".

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κίμωνας Κουλούρης τονίζει οτι "είναι πασιφανές πως υπάρχει οξύ πολιτικό πρόβλημα και η κυβέρνηση είναι στον αυτόματο πιλότο απο την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου μπήκε στην Εντατική και δεν μπορεί να μείνει έτσι επί πολύ" προτείνει "πριν δρομολογηθεί η οποιαδήποτε λύση πρέπει να ζητηθεί και η άποψη του Α. Παπανδρέου. Αφού η συνεδρίαση της ΚΕ έχει ορισθεί για τις 20 του μηνός, η επαφή πρέπει να γίνει πριν. Γιατί, το ξαναλέω: λύση ώριμη και βιώσιμη μπορεί να προκύψει μόνο αφού θα έχει μιλήσει και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Οσοι επιχειρούν να τον κηρύξουν πολιτικά νεκρό ερήμην του, αναλαμβάνουν τον κίνδυνο να υποθηκεύσουν ηθικά την κοινή προοπτική μας". Απαντώντας στο ερώτημα "αν το ΠΑΣΟΚ οδηγηθεί σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο στην περίπτωση που ο Α. Παπανδρέου αρνηθεί να παραιτηθεί" ο κ. Κουλούρης αναφέρει οτι "υπάρχουν τα εξής δύο ενδεχόμενα: το πρώτο, ο Πρωθυπουργός να παραιτηθεί. Μια τέτοια απόφαση με δική του επιλογή θα δρομολογούσε άμεσα και ομαλά τις διαδικασίες διαδοχής σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΚΕ. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι ο Πρωθυπουργός να αντιπροτείνει κάτι άλλο. Αυτό προφανώς θα το τεκμηριώσει θα το στηρίξει σε πολιτικά επιχειρήματα. Τότε έχουμε την υποχρέωση αυτό να το αξιολογήσουμε και μετά ν' αποφασίσουμε. Εμένα με βρίσκει αντίθετο η άποψη οτι ο νέος πρωθυπουργός θα εκλεγεί ανεξάρτητα απο τι θα πει ή δεν θα πει ο Α. Παπανδρέου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επικαλείται στενό συνεργάτη του υπουργού υγείας Δημήτρη Κρεμαστινού που φέρεται να έχει δηλώσει οτι ο υπουργός είχε προτείνει στον πρωθυπουργό "απο το 1988 να αποχωρήσει απο την πολιτική επισημαίνοντας το παρακινδυνευμένο για τη ζωή του να παραμείνει στην ενεργό πολιτική".

    [3] Ασθένεια Πρωθυπουργού

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "οι γιατροί έχουν συγκεντρώσει τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση του υγρού. Χθες διαπιστώθηκε πως έχει συγκεντρωθεί υγρό και στο δεξιό πνεύμονα στον οποίο έγινε παρακέντηση πριν απο τρεις ημέρες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "λόγω της εμφάνισης του πυρετού που σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς μπορεί να οφείλεται και στην κόπωση του οργανισμού, λόγω των παρακεντήσεων και της εντατικής φυσιοθεραπείας χορηγήθηκε προληπτικά στον Πρωθυπουργό αντιβίωση, ενώ οι γιατροί προσανατολίζονται στην αλλαγή του σωλήνα της τραχείας και της υποδοχής της ειδικής βαλβίδας που επιτρέπει την ομιλία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "τα έντονα αναπνευστικά προβλήματα αλλά και ο πυρετός που 'ανεβάζει' όλο και πιο συχνά τις τελευταίες μέρες ο κ. Παπανδρέου ενισχύουν τις υποψίες για λοίμωξη αν και - επισήμως - τα συμπτώματα αποδίδονται στην κούραση του ασθενούς. Ωστόσο εγκυρότατες πηγές στο Ωνάσειο ανέφεραν χθες οτι η λοίμωξη 'καραδοκεί' και οτι για το λόγο αυτό θα πρέπει να αντικατασταθεί η βαλβίδα στην περιοχή της τραχείας, η οποία έχει αρχίσει και συγκεντρώνει μύκητες ή να κλείσουν την τραχειοτομή".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "παρά τη βελτίωση που παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού οι γιατροί κρίνουν πως πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα".

    "Σοβαρούς προβληματισμούς σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ δημιουργεί στους θεράποντες γιατρούς η νέα κάμψη της υγείας του Πρωθυπουργού η συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατούσε τις τελευταίες μέρες στο Ωνασειο αν και χαρακτηριζόταν απο σταθερότητα χθες απομακρύνθηκε".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "ο πρωθυπουργός χθες δεν μπόρεσε να αφαιρέσει ούτε το 7 ούτε και το 10 απο το 100. Και οι Αμερικανοί φυσίατροι που του ζήτησαν να κάνει τις αριθμητικές αυτές πράξεις μετέφεραν την έκπληξη αλλά και την έντονη ανησυχία τους στα μέλη του ιατρικού συμβουλίου εκφράζοντας την πεποίθηση οτι ο ασθενής αντιμετωπίζει πρόβλημα εγκεφαλικής φύσης".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "τη δυσαρέσκειά τους για το εντατικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας στο οποίο υποβάλλεται ο πρωθυπουργός δεν κρύβουν οι θεράποντες ιατροί του Ανδρέα Παπανδρέου. Προχθές το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες απο τα μέλη του ιατρικού συμβουλίου οι δύο Αμερικανοί γιατροί, ο φυσίαστρος Τζόν Μπάκ και ο θεραπευτής Λου Σαπόριτερ υπέβαλαν τον πρωθυπουργό σε φυσιοθεραπεία έως τις 2 τα ξημερώματα με αποτέλεσμα να περάσει μια πολύ ανήσυχη νύχτα".

    [4] Πρόταση δυσπιστίας

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "εκβιαστικά επιχείρησε να παρέμβει η αξιωματική αντιπολίτευση στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. Η απροκάλυπτη προσπάθεια που εκφράστηκε απο κορυφαία στελέχη της ΝΔ δεν είχε αποτέλεσμα ούτε επί της ουσίας ούτε για λόγους εντυπώσεων. Οι ομιλητές - βουλευτές της ΝΔ δεν έπεισαν αφού τα ζητήματα τα οποία έθεσαν έχουν ήδη λάβει απαντήσεις απο το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ δεν έκρυβε ούτε χθες 'άσσο στο μανίκι' της όπως θα περίμενε κανείς απο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συζήτηση πρότασης μομφής. Οι ομιλίες ήταν μονότονες και κοινότυπες, ενώ το άλλοθι της 'προάσπισης των συμφερόντων της Ελλάδας' που δήθεν οδήγησε τη ΝΔ στην απόφαση για κατάθεση της πρότασης κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος. Από τις ομιλίες των βουλευτών της ΝΔ και απο τους θεατρινισμούς του Μ. Εβερτ για θέματα διαδικαστικά, αποδείχθηκε περίτρανα οτι η πρόταση μομφής ήταν κίνηση εντυπωσιασμού για να 'καλυφθούν' τα τεράστια εσωκομματικά προβλήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα ο Ακης Τσοχατζόπουλος που θα κλείσει τη συζήτηση στη Βουλή θα δώσει σκληρή απάντηση στους ευκαιριακούς επικριτές της Δεξιάς. Σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση θα εξελιχθεί αργά το βράδυ η όλη απόπειρα της Δεξιάς να ναρκοθετήσει, για μια ακόμη φορά, τον πολιτικό μας βίο".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "επικρατούσε χθες απογοήτευση στη Ρηγίλλης και ασκήθηκε αυστηρή κριτική στους ομιλητές που δεν κατάφεραν να στηρίξουν την πρόταση μομφής".

    Αντίθετα, η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, αναφέρει οτι "οι βουλευτές της ΝΔ ρεζίλεψαν το ΠΑΣΟΚ" και ο Πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του το βράδυ στο Κοινοβούλιο "αναμένεται να καλέσει την κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει τέλος στην υφιστάμενη μείζονα πολιτική ανωμαλία που τείνει πλέον να εξελιχθεί και σε πολιτειακό πρόβλημα... Ο κ. Εβερτ αναμένεται να υποστηρίξει οτι απο τη συζήτηση που διεξήχθη αποδείχθηκε οτι δεν υπάρχει νομίμως λειτουργούσα κυβέρνηση οτι φωτίστηκε πλήρως το στοιχείο της εκτροπής και οτι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "απο έγκυρες κυβερνητικές πηγές έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες εκφυλίζεται ο ρόλος που ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επρόκειτο να αναλάβει στο Κυπριακό. Ο ρόλος αυτός εμφανίζεται τώρα μειωμένος, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνονται και οι πληροφορίες οτι η επίσκεψη Χόλμπρουκ στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα αναβάλλεται για τις αρχές Φεβρουαρίου λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία και της κατάστασης που επικρατεί εκεί μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "η Τουρκία φοβάται ανάμιξη της ΕΕ για την επίλυση του Κυπριακού" και τονίζει πως "το κλειδί για τη δρομολόγηση εξελίξεων στο Κυπριακό βρίσκεται στην Αγκυρα και η συμβολή των ΗΠΑ στην άρση του αδιεξόδου θα είναι αποφασιστικής σημασίας εάν πείσουν την Τουρκία να αποδεχθεί και αυτή τη συνολική προσέγγιση όλων των βασικών πτυχών του Κυπριακού. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν αξιωματούχοι των Ην. Εθνών οι οποίοι επισημαίνουν επίσης οτι οι ΗΠΑ είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να επιδιώξει και να επιτύχει απο την Αγκυρα την υιοθέτηση της συνολικής προσέγγισης".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "την πρόθεση της ιταλικής προεδρίας να προωθήσει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το Κυπριακό πρόκειται να συζητήσει σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες η υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας κ. Σουζάνα Ανιέλι στις επαφές που θα έχει αύριο με τους κ.κ. Παπούλια και Ρωμαίο. Ο διορισμός Ευρωπαίου συντονιστή για το Κυπριακό και η ένταξη του Κυπριακού στις 'κοινές δράσεις' της Ενωσης κατά τις ίδιες πληροφορίες βρίσκονται στην αιχμή της ιταλικής πρότασης όπως φάνηκε άλλωστε απο τη συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Ανιέλι στο προχθεσινό φύλλο των 'Φαϊνάνσιαλ Τάιμς'".

    [6] ΠΓΔΜ - Συνομιλίες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "αύριο πραγματοποιούνται 'χωρίς να επηρεάζονται απο άλλες καταστάσεις' οι υπό την αιγίδα του αντιπροσώπου του ΓΓ Σάϋρους Βάνς συνομιλίες μεταξύ Αθηνών-Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας όπως προβλέπεται απο τις διατάξεις της ενδιαμέσου συμφωνίας. Διπλωματικές πηγές προβλέπουν οτι οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν ομαλά και δεν αποκλείεται να επιταχυνθούν υπό την προϋπόθεση οτι ο εκπρόσωπος των Σκοπίων που αναμένεται να επιστρέψει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη παραμείνει στη Ν. Υόρκη καθ όλη τη διάρκειά τους. Σχετικά με το περιβάλλον του κ. Βάνς ο οποίος κατά τη διάρκεια των εορτών είχε δύο τηλεφωνικές επαφές και μια συνάντηση με τον Ελληνα διαπραγματευτή μόνιμο αντιπρόσωπο πρέσβη κ. Ζαχαράκη μιλά για κάποιο πρόβλημα μη αμέσου επικοινωνίας με τα Σκόπια"

    [7] Πύραυλοι

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "αίτημα χορήγησης πυραύλων ΑΤΑΜCS και στην Ελλάδα θα υποβάλει η κυβέρνηση μετά την αποτυχία των προσπαθειών της για την ακύρωση της πώλησης 120 πυραύλων του συγκεκριμένου τύπου απο τις ΗΠΑ στην Τουρκία".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Wednesday, 10 January 1996 - 10:24:10