Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-12-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/12/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυβέρνηση - Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Προϋπολογισμός
  • [5] Μαρτσέλο Μαστρογιάνι
  • [6] Τρομοκρατική ενέργεια
  • [7] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/12/1996
  • [9] Εκτιμήσεις ΟΟΣΑ για ελληνική οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/12/1996 (ΑΠΕ)

    Η χθεσινή κάθοδος των αγροτών και η στάση της κυβέρνησης, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτικών και τα επεισόδια στα λιμάνια, η συζήτηση στη Βουλή επί του προϋπολογισμού και ο θάνατος του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μυρίζει μπαρούτι. Αδιάλλακτη η κυβέρνηση είπε όχι σε όλα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μπλόκα στους ΙΧήδες. Ειδικά μηχανήματα στήνει το υπουργείο Μεταφορών".

    Η ΑΥΓΗ: "Αδιέξοδο αδιαλλαξίας. Δεν έγινε το αναγκαίο βήμα διαλόγου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ιδού τα συμβόλαια Στάη και Λιβανού. Αποκαλύπτουμε πως αποκτήθηκαν σπίτι και οικόπεδα".

    ΕΘΝΟΣ: "Σοκ στην αγορά. Επαναστατικά μέτρα ετοιμάζονται για το '97".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ελα-πήγαινε χωρίς... διόδια. Ηλθαν, δεν είδαν και απήλθαν στα αυτά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φεύγουν υπουργοί".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χάος με υπογραφή Σημίτη. Αγρότες και ναυτικοί εξωθούνται στα άκρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το λάθος του. Πως αυτο-απομονώθηκε ο κ. Σημίτης. Αρθρο της "Ε".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Μαχαίρι στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Μέχρι ένα εκατομμύριο θα χάσει υπάλληλος με 21 χρόνια υπηρεσίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εφυγαν ταπεινωμένοι... Ο κ. Σημίτης 'συντρίβει' τους αγρότες, αγνοώντας τις κοινωνικές επιπτώσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πολιτική σύγκρουση. Ανυποχώρητη η κυβέρνηση - στο μπλόκο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ οι αγρότες".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Γιορτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης".

    ΝΙΚΗ: "Κάλαντα στα μπλόκα. Ανυποχώρητοι οι αγρότες μετά τα ΟΧΙ της Αθήνας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λαοθάλασσα οργής και αγώνα".

    [2] Κυβέρνηση - Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "ο κ. Σημίτης σταθερός στην αξίωσή του να αποχωρήσουν από την εθνική οδό και μετά να συζητήσουν, δεν άφησε κανένα περιθώριο στους ηγέτες της αγροτικής εξέγερσης, ούτε καν αυτό της αξιοπρεπούς αποχώρησης, θέλοντας προφανώς να καταδείξει και στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει ανυποχώρητη σε διεκδικήσεις που εκτρέπουν τον προϋπολογισμό από το πρόγραμμα σύγκλισης. Κατά τα φαινόμενα τα μπλόκα της εθνικής οδού δεν θα κρατήσουν πολλές ημέρες".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "πρόταση για αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι τον Φεβρουάριο, εξετάζει σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα των αγροτών της Θεσσαλίας, ενώ την ίδια στιγμή τα 'σκληροπυρηνικά' στελέχη της, μέσα σε κλίμα έντασης από το χθεσινό συλλαλητήριο, δηλώνουν αποφασισμένα να προχωρήσουν μέχρι τέλους και να επιμείνουν στη συνέχιση των κινητοποιήσεων, στήνοντας ακόμα και νέα μπλόκα".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "για την κυβέρνηση, το όλο ζήτημα δεν είναι πλέον αγροτικό, αφού θεωρεί οτι ικανοποιούνται - στο βαθμό που αντέχει η Οικονομία - τα περισσότερα από τα 6 βασικά αιτήματα, αλλά έχει εξελιχθεί σε καθαρά πολιτικό ζήτημα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της άρθρο αναφέρει ότι "έδειξε η όλη διαχείριση του θέματος των αγροτικών κινητοποιήσεων, αλλά και των γενικότερων κοινωνικών προβλημάτων ότι το άλλοτε δυναμικό ΠΑΣΟΚ έχασε την ευελιξία και την πολιτική φαντασία που είχαν οι κυβερνήσεις του. Η διαχείριση μιας κρίσης απαιτεί συντονισμό ενεργειών, συγκερασμό απόψεων και ιδεών, συλλογική προσπάθεια και ενεργοποίηση στελεχών, που έχουν πείρα, κύρος και ερείσματα, όχι μόνο στον κομματικό αλλά και στον ευρύτερο πολιτικό χώρο και στην κοινωνία".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "οι αγροτικές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται, η κυβερνητική 'αδιαλλαξία' εντείνεται και το αδιέξοδο παρατείνεται. Η κυβέρνηση είναι, πλέον, αντιμέτωπη με μια κοινωνική όξυνση διαρκώς κλιμακούμενη, καθώς τα λιμάνια έχουν μετατραπεί σε πεδία μαχών".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται η χώρα πέντε μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Η χθεσινή κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα αποτέλεσε την κορύφωση των έως σήμερα κινητοποιήσεών τους. Η συνάντηση του εκπροσώπου τους ωστόσο με τους κ.κ. Τζουμάκα και Πασχαλίδη οδηγήθηκε σε ναυάγιο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης πριν καλά-καλά συμπληρωθούν 3 μήνες από τις εκλογές, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σ'έναν ευρύ ανασχηματισμό προκειμένου να εκτονωθεί τόσο η εσωκομματική όσο και η λαϊκή δυσαρέσκεια".

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "την επιδείνωσι της καταστάσεως στην Κύπρο τονίζει η Εκθεσις για το Κυπριακό του απερχόμενου Γενικού Γραμματέως του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος αναφέρεται στην αύξησι των επεισοδίων βίας καθώς και στην αύξησι των εξοπλισμών. Ο κ. Γκάλι σημειώνει ακόμη ότι κάτω από την επιφάνεια της δήθεν σταθερότητας, η κατάστασι στην Κύπρο μεταβάλλεται επικίνδυνα κάθε μέρα, τόσο από πλευράς δημογραφικής συνθέσεως, όσο και απο την πλευρά των σχέσεων των δύο κοινοτήτων μεταξύ τους και με τον έξω κόσμο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "καμιά διαβεβαίωση οτι η Μόσχα δεν θα πουλήσει ρωσικά όπλα στην Κύπρο δεν έδωσε ο ρώσος πρωθυπουργός στην Τανσού Τσιλέρ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Η ίδια βέβαια η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίστηκε - όπως γράφει ο τουρκικός Τύπος- οτι... χτύπησε τέσσερις φορές τη γροθιά της στο τραπέζι του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τσερνομίρντιν (!) ώστε να εμποδίσει την πώληση ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι "τότε ο συνομιλητής μου έδωσε τη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να πωληθούν ρωσικά όπλα στους Ελληνοκύπριους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος δήλωσε στον ανταποκριτή της εφημερίδας "Αγών" στην Αθήνα, ότι πήρε πρόσκληση του προέδρου Κληρίδη και ότι ελπίζει σύντομα να επισκεφθεί την Κύπρο".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης στις αρχές του νέου έτους, προκειμένου να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να καθορίσουν από κοινού τα περαιτέρω βήματα. Οι ΗΠΑ ζητούν υποχωρήσεις για το Κυπριακό, ενώ έντονο είναι το παρασκήνιο στο τρίγωνο Ουάσιγκτον, Λονδίνου και ΟΗΕ".

    [4] Προϋπολογισμός

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η χθεσινή θυελλώδης συζήτηση επί του προϋπολογισμού απέβη σε 'μπούμερανγκ' για την κυβέρνηση, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση αποκάλυψε όχι μόνο την αναλγησία και την ανικανότητά της, αλλά και την αλαζονική και δημαγωγική πολιτική της".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "την πιο ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού ακολουθεί με την πολιτική και την τακτική της η κυβέρνηση Σημίτη. Τόσο με την ανάλγητη οικονομική πολιτική της, όσο και με τη στάση της απέναντι στις μαζικές κινητοποιήσεις και τους αγώνες που ξεσπάνε σε ολόκληρη τη χώρα".

    [5] Μαρτσέλο Μαστρογιάνι

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "πιο φτωχός μένει ο κόσμος του κινηματογράφου μετά το θάνατο χθες του μεγάλου Ιταλού ηθοποιού Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Ο διάσημος πρωταγωνιστής πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι σε ηλικία 72 ετών και αφήνει πίσω του δεκάδες ταινίες, τις οποίες 'σφράγισε' με τους ρόλους του. Σε ένδειξη πένθους για την απώλεια του μεγάλου καλλιτέχνη ο δήμος της Ρώμης αποφάσισε να 'ντύσει' στα μαύρα την περίφημη Φοντάνα ντι Τρέβι. Ο Μαστρογιάνι στην πλούσια καριέρα του συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες, ενώ πρωταγωνίστησε και σε δύο ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου".

    [6] Τρομοκρατική ενέργεια

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ίσως το πιο τυφλό χτύπημα που έχει γίνει ποτέ στα χρονικά της τρομοκρατίας στη χώρα μας, είναι αυτό που ισοπέδωσε χθες, το υποκατάστημα της CITIBANK στο Χαλάνδρι κρύβεται η οργάνωση "17Νοέμβρη".

    [7] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    "Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι χώρα μεγάλης σημασίας και υψίστης προτεραιότητας για τις Ηνωμένες Πολιτείες". Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη εφ'όλης της ύλης ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουώρεν Κρίστοφερ, ο οποίος προέβλεψε ότι οι προσπάθειες διατήρησης καλών σχέσεων με την Τουρκία θα συνεχιστούν και από τη διάδοχό του Μαντλίν Ολμπράϊτ. Ο κ. Κρίστοφερ δήλωσε επίσης ότι στο πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περιλάβουν τον επόμενο χρόνο και τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος", γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/12/1996

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/12/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων μετά το συλλαλητήριο και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αβέβαιο το μέλλον... Χωρίς αποτέλεσμα το χθεσινό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα"

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ερευνα-Σοκ για τον ανταγωνισμό. Ποιές παρεμβάσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δικτατορία... συνδικαλιστών. Η ομηρία της χώρας συνεχίζεται χωρίς ορατή διέξοδο από την κρίση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εως και 5% περισσότερα δάνεια θα χορηγηθούν κατά το 1997. Ενώ η κυκλοφορία νέου χρήματος θα ακολουθήσει τον πληθωρισμό".

    [9] Εκτιμήσεις ΟΟΣΑ για ελληνική οικονομία

    Το ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ "η Ελλάδα θα έχει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 3% το 1997-98, αλλά κινδυνεύει να διατηρήσει ένα αυξημένο δημόσιο έλλειμμα, σημαντικό πληθωρισμό και ανεργία και να σημειώσει μείωση της ανταγωνιστικότητας".

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ "η πολιτική της 'σκληρής δραχμής' θα περιορίσει τον πληθωρισμό στο 7,2% το 1997, αλλά οι οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς θα επιβραδύνουν την μείωση των πληθωριστικών πιέσεων".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02 run on Friday, 20 December 1996 - 15:09:58 UTC