Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Κοινωνικός διάλογος
  • [5] Αλβανικό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Οικονομία - Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 22/04/1997 (ΑΠΕ)

    Οι αντιδράσεις για την επιστολή των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κοινωνικός διάλογος και η ελληνική δύναμη στην Αλβανία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νόμος - χάρη για τον "δανειστή". Η κυβέρνηση ξεπληρώνει τα χρέη του Ανδρέα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φεύγει ο Αρσένης απο την κυβέρνηση. Συντάσσεται με τους 32.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Θεέ μου. Ενεση μέρα μεσημέρι στην καρδιά της Αθήνας.

    Η ΑΥΓΗ: Γάλλοι σοσιαλιστές: Δεν θα φορέσουμε το κορσέ του Μάαστριχτ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τορπίλη Αρσένη. Παραιτείται απο υπουργός αν προχωρήσει ο διάλογος με Τουρκία. Συμπλέει με τους "32".

    ΕΘΝΟΣ: Πάνω συντάξεις και εφάπαξ στο δημόσιο. Αυξημένες κατά 18% όσων αποχωρούν το 1997.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πρωτομάστορας ο Γ. Παπανδρέου στον ανευ όρων διάλογο με την Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρίζει η κυβέρνηση. Ανένδοτοι οι 32 βουλευτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τελεσίγραφο Αρσένη στον Σημίτη.: "παραιτούμαι αν συνεχίσεις την πολιτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κινήσεις με 32 απορίες. Πρώτο ναι για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 32 ρίχτερ στο ΠΑΣΟΚ. 'Εμφύλιος' λόγω ελληνοτουρκικών.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ο πρωθυπουργός προκαλεί είς αναμέτρησιν τους διαφωνούντας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βαθαίνει η ρήξη στο ΠΑΣΟΚ. Οι αντιδράσεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο προβληματίζουν την κυβέρνηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανησυχία χωρίς αιτία. Ενοχλημένος εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός απο την επιστολή των 32 βουλευτών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τουρκική πρόκληση στον πρόεδρο. Αρχισαν τον διάλογο.

    ΝΙΚΗ: Γολγοθάς η πασχαλινή αγορά.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δεν θα περάσουν τα αντεργατικά κυβερνητικά σχέδια.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "αναταράξεις πρόκειται να προκαλέσει στον κυβερνητικό χώρο η 'τορπίλη' που ετοιμάζει ο Γεράσιμος Αρσένης. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται διατεθειμένος να αποχωρήσει απο το υπουργείο Παιδείας στην περίπτωση που η χώρα μας προχωρήσει σ'έναν επί της ουσίας ελληνοτουρκικό διάλογο. Για την πρόθεσή του αυτή πρόκειται να ενημερώσει σύντομα τον πρωθυπουργό, στον οποίο θα εμφανιστεί με συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των ζητημάτων αυτών".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "μ'ένα σύντομο τεχνικού καθαρά χαρακτήρα κείμενο, η Αθήνα παρουσίασε τις τελικές θέσεις της στην ολλανδική προεδρία για το θέμα της σύστασης επιτροπής εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα αναζητήσουν τρόπους επίλυσης των υπαρχουσών διαφορών. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στο κείμενο, το οποίο δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, η Αθήνα εμμένει στο διαδικαστικό και τεχνικό χαρακτήρα του νομικού πλαισίου εντολής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα μετέχουν δύο έως τρία άτομα απο κάθε πλευρά".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "τρικυμία" έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η επιστολή των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που απειλούν οτι η κυβέρνηση δεν θα έχει την... 'κατανόησή τους' εφόσον προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, με πρόσχημα τη σύσταση ελληνοτουρκικής επιτροπής για τη 'διαδικαστική προσέγγιση' των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη 7 μήνες απο τις τελευταίες εκλογές και η καρέκλα του Σημίτη τρίζει επικίνδυνα. Η τελευταία συγκροτημένη εμφάνιση 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ούτε λίγο ούτε πολύ δηλώνουν τηλεγραφικά οτι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στον ελληνοτουρκικό διάλογο τότε 'η ακολουθούμενη πολιτική δεν θα έχει την κατανόησή τους' δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα στο κυβερνητικό στρατόπεδο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "η αντιστροφή του γνωστού καλαμπουριού για τον Τούρκο καπετάνιο και το 'Μάλτα γιόκ' γίνεται πράξις τις τελευταίες ημέρες τη ελληνική υπαιτιότητι και λαμβάνει διαστάσεις όχι απλώς θλιβεράς φαρσοκωμωδίας αλλά δράματος για τα εθνικά μας θέματα! Οι 'πολλαπλές χειραψίες' του Γιωργάκη Παπανδρέου με τον Τούρκο συνάδελφό του Οϊμέν καθόρισαν τον ελληνοτουρκικό αρραβώνα υπο τα όμματα και το χαμόγελο του... προξενητού Ολλανδού Βάν Μίρλο".

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Υπο όρους ο ελληνοτουρκικός διάλογος" εκτιμά οτι "τα αποτελέσματα των δύο συναντήσεων που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος με την Τουρκάλα ομόλογό του Τανσού Τσιλέρ στις 29 Απριλίου στις Βρυξέλλες και την 1η Μαϊου στην Κωνσταντινούπολη, θα βαρύνουν αποφασιστικά στο ξεκαθάρισμα του τοπίου, απο ελληνικής πλευράς, για το αν θα μπορούσε να υπάρξει και ποιά θετική προοπτική στην ελληνοτουρκική προσέγγιση".

    "Σε μεγάλο πονοκέφαλο για τον κ. Σημίτη, θεωρεί η ΑΘΗΝΑΪΚΗ, οτι εξελίσσεται πλέον η επιστολή των 32 βουλευτών για την απόπειρα έναρξης διαλόγου με την Τουρκία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Σημίτης και το περιβάλλον του προβληματίζονται έντονα, απο τις αντιδράσεις και εκτιμούν ευθέως οτι οι 32 δεν είναι μόνοι τους και οτι "πρόκειται πλέον για ένα εν δυνάμει αντιπολιτευτικό ρεύμα που έχει βάση και μπορεί να ενώσει την κόκκινη κλωστή, πληθώρα στελεχών".

    Κατά τα ΝΕΑ "επετέθησαν, σε υψηλούς τόνους, και μάλιστα 'εκτός προγράμματος' τρεις Τούρκοι βουλευτές, στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, κατά των θέσεων της Ελλάδας και του προέδρου της Κωστή Στεφανόπουλου. Επέκριναν με δριμύτητα την ομιλία του Ελληνα προέδρου - 'κρύο ντους', 'μακράν του ελληνοτουρκικού διαλόγου', 'είναι ατυχές να ακούμε λόγους με τέτοιο ύφος' - και κατηγόρησαν την Ελλάδα για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη".

    "Ενώ η Αθήνα διεβίβασε στην ολλανδική προεδρία την τελική της απάντηση για το πως βλέπει τη συγκρότηση και τη λειτουργία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η διαφωνία των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΕΘΝΟΣ, συμμερίζονται και άλλα στελέχη του Κινήματος, δημιουργεί προβλήματα στους χειρισμούς της κυβέρνησης και περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "καθοριστική αναμένεται να είναι η Εβδομάδα των Παθών στη Λευκωσία, τόσο για τον εκ του σύνεγγυς διάλογο όσο και για το εσωτερικό μέτωπο και ιδίως για τη 'Συγκυβέρνηση Κληρίδη-Κυπριανού'. Απο τα νέα 'πήγαινε-έλα' του Γκούσταβ Φεϊσέλ μεταξύ Προεδρικού Μεγάρου και του γραφείου του κατοχικού ηγέτη θα εξαρτηθεί κατά πολύ η περαιτέρω πορεία όσον αφορά τις σχεδιαζόμενες απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "μεγάλες είναι πλέον οι πιθανότητες να μην πραγματοποιηθεί τελικά η κοινή ελληνοκυπριακή στρατιωτική άσκηση "Βεργίνα". Οπως ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα μετά την απόφαση να μην πετάξουν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη στον κυπριακό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια της άσκησης, και με τη σύμφωνη γνώμη της Λευκωσίας αυτή ουσιαστικά στερείται του κυριότερου σκέλους της".

    [4] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "στις εσωτερικές ισορροπίες και "στο δούναι και λαβείν" των συνδικαλιστικών παρατάξεως της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΕΣΑΚ θα πρέπει να αποδοθεί η επιμονή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να μην αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με επίσημη τοποθέτηση της συνομοσπονδίας η διαδικασία και το περιεχόμενο του 'κοινωνικού διαλόγου' καθώς και η ουσία των κυβερνητικών προτάσεων. Αυτό προκύπτει απο τη χθεσινή ΕΕ της Συνομοσπονδίας οπου η Αυτόνομη Παρέμβαση καθέτεσε σχετική πρόταση (σχέδιο απόφασης) για τον 'κοινωνικό διάλογο', ωστόσο οι υπόλοιπες παρατάξεις θεώρησαν οτι η συζήτηση για τον κορυφαίο αυτό ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί για μετά την Πρωτομαγιά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "η "κίνηση των 32" βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα ελληνοτουρκικά φαίνεται οτι προκαλεί παρενέργειες και στον άλλο διάλογο που έχει εξαγγελθεί τον κοινωνικό, για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Αφ'ενός το πολιτικό κλίμα έχει επιβαρυνθεί καθιστώντας το βηματισμό της κυβέρνησης προς τον κοινωνικό διάλογο πολύ πιο προσεκτικό και αφ'ετέρου η αντιπολίτευση, στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ αποφάσισε να "βγει" και δημόσια καταθέτοντας τις θέσεις της για τα εργασιακά".

    [5] Αλβανικό

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "τα κλιμάκια του Ελληνικού αποσπάσματος, τα οποία έχουν φθάσει εις την Αλβανίαν, αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα συντονισμού με την Ιταλικήν διοίκησιν η οποία είτε τα έχει υποχρεώσει να είναι διεσπαρμένα, είτε να ευρίσκωνται μακράν του προορισμού των. Παραλλήλως εις την Ιταλικήν Βουλήν, έχει τεθεί θέμα δήθεν "ηγεμονικών βλέψεων" της Ελλάδος είς νότιον Αλβανίαν".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "εν μέσω προβλημάτων και διαφωνιών μεταξύ των αλβανικών κομμάτων, αναπτύσσεται η πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία. Την ίδια στιγμή παραμένουν τα ερωτηματικά σχετικώς με τον τρόπο που θα διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Η ελληνική πλευρά, πάντως έως οτου υπάρξουν οριστικές αποφάσεις θα μοιράσει εν όψει του Πάσχα τμήμα της βοήθειας που έχει συγκεντρώσει στις περιοχές της μειονότητας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας επιβεβαίωσε εμμέσως τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για τους χειρισμούς της ιταλικής διοίκησης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "σε ελληνικά χέρια βρίσκεται απο χθές το απόγευμα το ταχύπλοο 211 του Λιμενικού Σώματος που είχαν κλέψει Αλβανοί κακοποιοί απο το Λιμεναρχείο Πρέβεζας. Μετά τις έντονες πιέσεις τόσο απο πλευράς υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας όσο και απο πλευράς εκπροσώπων της ελληνικής μειονότητα της Β. Ηπείρου οι δράστες της κλοπής διέγνωσαν αδιέξοδο και ειδοποίησαν οτι είναι έτοιμοι για την επιστροφή του πλωτού".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπάρχει "τρικυμία εν υπουργείω". Σε ταραγμένα νερά ταξιδεύουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μετά τη θύελλα που ξέσπασε απο την κλοπή ταχύπλοου σκάφους του ΛΣ απο Αλβανούς μαφιόζους, μπροστά απο το Λιμεναρχείο Πρεβέζης. Την ίδια ώρα οι Ελληνες ομογενείς της Αλβανίας ύστερα απο μεσολάβηση του ΥΕΝ και του υπουργείου Εξωτερικών και ύστερα απο διαπραγματεύσεις κατάφεραν να πάρουν απο τους Αλβανούς μαφιόζους το σκάφος το οποίο απο τους Αγίους Σαράντα μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 22/04/1997 (ΑΠΕ)

    Η έκθεση της Ε.Ε για την ελληνική οικονομία, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Αντιπαράθεση κυβέρνησης-Ν.Δ για την οικονομία - Πυρά Καραμανλή".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Από το κακό στο χειρότερο τα έσοδα, προβληματική η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σκληρά μέτρα για 300 δισ. εισφορές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μετεξεταστέοι σε φόρους και ιδιωτικοποιήσεις, θετικά κρίνεται από την Κομισιόν η γενικότερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι κατασκευές οξυγόνο για τη βιομηχανική παραγωγή - Αισθητή η ανάκαμψη της μεταποίησης τον Ιανουάριο".

    [7] Οικονομία - Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει: "προχωρήστε σε κύμα ιδιωτικοποιήσεων, απελευθερώστε πλήρως την αγορά και ενισχύστε το φορολογικό σας μηχανισμό"! Αυτό είναι το τρίπτυχο παρατηρήσεων - προτροπών της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, που περιλαμβάνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χώρα μας. Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι για τρίτη συνεχή χρονιά το 1996, η ελληνική οικονομία κατάφερε να 'τηρήσει' το Πρόγραμμα Σύγκλισης, παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις από πολλούς κύκλους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 22 April 1997 - 15:22:00 UTC