Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα έκκληση του κουαρτέτου σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους
  • [02] 230 εκατομμύρια δολάρια θα δώσει η ΕΕ για το Ιράκ.
  • [03] Συνάντηση Μπούς-Πούτιν.
  • [04] Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται,
  • [05] Πένθος στο Ιράκ για την Ακίλα αλ Χασίμι.
  • [06] Την επέκταση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, μελετά το ΝΑΤΟ
  • [07] Ισχυρός σεισμός στην βόρεια Ιαπωνία.

  • [01] Νέα έκκληση του κουαρτέτου σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

    26 Sep 2003, 19:33 UTC

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι τρεις εταίροι τους στο λεγόμενο «οδικό χάρτη για την ειρήνευση Μέση Ανατολή απηύθυναν νέα έκκληση προς το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν βάσει του αποτελματωμένου ειρηνευτικού σχεδίου. Ανακοίνωση μετά το πέρα σχετικής συνάντησης αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να κάνουν αποφασιστικά βήματα για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών και ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την εποικιστική του δραστηριότητα.

    An Israeli soldier takes aim with his weapon

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Αννάν είπε ότι ανησυχεί με την κλιμάκωση της βίας και ότι επιρρίπτει την ευθύνη και στις δύο πλευρές για την έλλειψη προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του με τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα μέχρι την Κυριακή το βράδυ σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις από παλαιστίνιους εξτρεμιστές στη διάρκεια της εβραϊκής εορτής του Νέου Έτους που αρχίζει σήμερα με τη δύση του Ήλιου.

    [02] 230 εκατομμύρια δολάρια θα δώσει η ΕΕ για το Ιράκ.

    26 Sep 2003, 19:05 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν λεει ότι θα δώσει 230 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, μέσα στο επόμενο χρόνο Η ανακοίνωση αυτή έγινε εν όψη της συνάντησης δωρητριών χωρών στη Μαδρίτη στα τέλη Οκτωβρίου.

    Η εκπρόσωπος της ΕΕ Εμα Ουντουίν δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι αναμένεται πως χώρες μέλη της Κοινότητας θα κάνουν χωριστές η κάθε μια συνεισφορές για να ενισχυθεί η συνολική βοήθεια προς το Ιράκ. Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι ελπίζουν να λάβουν 70 δισεκατομμύρια τα επόμενα 4 με 5 χρόνια για την ανοικοδόμηση της χώρας τους.

    Ο Πρόεδρος Μπους έχει ζητήσει από το Αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει για την ανοικοδόμηση του Ιράκ κονδύλια ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι η ασφάλεια στο Ιράκ θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο της Μαδρίτης.

    [03] Συνάντηση Μπούς-Πούτιν.

    26 Sep 2003, 16:04 UTC

    Οι δύο ηγέτες, σε παλαιότερη φωτογραφία

    Ο πρόεδρος Μπούς και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν αρχίζουν σημερα διήμερη διάσκεψη κορυφής στην προεδρική κατοικία του Κάμπ Ντέηβιντ. Το Ιράκ και το Ιράν είναι μεταξύ των κυρίων θεμάτων προς συζήτηση. Οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ρωσία να τερματίσει την ανάμειξή της στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ιράν, για το οποίο Αμερικανοί εμπειρογνώμονες λένε οτι μπορεί να κρύβει εγκατάσταση ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Ο κ. Πούτιν έχει δηλώσει οτι η Ρωσία είναι έτοιμη να θέσει κατά μέρος τις διαφορές της ώς προς τον πόλεμο του Ιράκ. Ομως, κατά τη χθεσινή ομιλία του στα ΗΕ, ο κ. Πούτιν είπε οτι ο διεθνής οργανισμός πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πολιτική ανοικοδόμιση του Ιράκ.

    [04] Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται,

    26 Sep 2003, 19:49 UTC

    Νέες εκθέσεις δίνουν μία ανάμεικτη εικόνα της Αμερικανικής οικονομίας. Έκθεση της Υπηρεσίας Απογραφής Πληθυσμού αναφέρει ότι 1 κόμμα 7 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται τώρα κάτω από το όριο φτώχειας στις ΗΠΑ, αυξάνοντας το αριθμό των πάμπτωχων αμερικανών στα 34 κόμμα 5 εκατομμύρια.

    Μία άλλη έκθεση, λεει ότι ανησυχίες για την αγορά εργασίας δρουν αποτρεπτικά για τη αγορά αγαθών και υπηρεσιών, καθώς η εμπιστοσύνη καταναλωτή σημείωσε πτώση της τάξης του ενός κόμμα 6 τοις εκατό.

    Όμως νέα κυβερνητικά στοιχεία επίσης δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο φέτος με γρηγορότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό κατά 3 κόμμα 3 τοις εκατό.

    [05] Πένθος στο Ιράκ για την Ακίλα αλ Χασίμι.

    26 Sep 2003, 15:57 UTC

    Η Ακίλα αλ Χασίμι

    Ολοκληρώθηκε στην ιερή πόλη των Σιϊτών, Νατζάφ, η κηδεία της Ακίλα αλ Χασίμι, μέλους του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, που υπέκυψε χθες στα τραύματα, που είχε υποστεί κατά την διάρκεια επίθεσης κοντά στο σπίτι της, στη Βαγδάτη, τον περασμένο Σάββατο. Η επιμνημόσυνη τελετή έγινε στο αρχηγείο του Κυβερνητικού Συμβουλίου στη Βαγδάτη, πριν η σορός της μεταφερθεί στη Νατζάφ.

    Σε ξεχωριστή εξέλιξη, από επίθεση με όλμο σε αγορά της πόλης Μπακούμπα το βράδυ της Πέμπτης, σκοτώθηκαν οκτώ ιρακινοί και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 18 άλλοι. Επίσης την Πέμπτη, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια επίθεσης στην βόρεια πόλη Κιρκούκ.

    [06] Την επέκταση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, μελετά το ΝΑΤΟ

    26 Sep 2003, 16:08 UTC

    Ο Λόρδος Ρόμπερτσον

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζώρτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε σήμερα οτι η συμμαχία πρόκειται να αποφασίσει σύντομα ως προς το άν θα επεκτείνει τις ειρηνευτικές δυνάμεις της στο Αφγανιστάν πέραν της Καμπούλ. Ο λόρδος Ρόμπερτσον είπε οτι το ΝΑΤΟ θα μελετήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης νέων στρατευμάτων, και θα ανακοινώσει την απόφασή του σε μερικές εβδομάδες. Ο κ. Ρόμπερτσον βρίσκεται στην αφγανική πρωτεύουσα, για να επισκεφθεί τους 5,000 άνδρες που αποτελούν την διεθνή δύναμη ασφαλείας στη χώρα. Το ΝΑΤΟ ανέλαβε την διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης τον Αύγουστο, αλλά δεν έχει επεκτείνει την δράση του πέραν της Καμπούλ. Ο ΟΗΕ, οι υπηρεσίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και η αφγανική ηγεσία έχουν επανειλλημμένα πεί οτι η ανάπτυξη των ειρηνοφρουρών σε περιοχές εκτός Καμπούλ είναι σημαντική, διότι εσωτερικές διαμάχες και οι αυξημένες επιθέσεις απο δυνάμεις των Ταλιμπάν επιβραδύνουν τις προσπάθειες ανοικοδόμισης της χώρας.

    [07] Ισχυρός σεισμός στην βόρεια Ιαπωνία.

    26 Sep 2003, 02:07 UTC

    Πολύ ισχυρός σεισμός 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Παρασκευή, λίγο πριν τα ξημερώματα το νησί Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν πάνω από 230 άλλα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Επίσης απ τον σεισμό εκτροχιάστηκε μια αμαξοστοιχία, έπιασε φωτιά διυλιστήριο πετρελαίου της περιοχής και προκλήθηκαν ευρύτατες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Το επίκεντρο του σεισμού υπολογίστηκε στο Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 100 χιλιόμετρα ανοιχτά των ανατολικών ακτών του Χοκάιντο. Την κύρια σεισμική δόνηση ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που οι κάτοικοι πόλεων κοντά στο επίκεντρο του δεν μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους. Επίσης Τσουνάμι ύψους ενός μέτρου παρατηρήθηκε σε ορισμένες παράκτιες περιοχές της Ιαπωνίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 30 September 2003 - 1:18:30 UTC