Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-11-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη έκπληξη Μπους
  • [02] Ταλαμπανί: Θα πρέπει να τροποποιηθεί το σχέδιο μεταβίβασης εξουσίας στο Ιράκ.
  • [03] Σαρόν: Το Ισραήλ θα πρέπει να εγκαταλείψει ορισμένα απ' τα κατεχόμενα εδάφη, για την ειρήνη.
  • [04] Συλλήψεις ύποπτων τρομοκρατών σε Βρετανία και Ιταλία.
  • [05] Προέχει η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
  • [06] Εγκρίθηκε πρόταση για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Ταϊβάν
  • [07] Ακτιβίστρια παραδέχεται ότι διοχέτευσε στη Κίνα ευαίσθητη τεχνολογία
  • [08] Στη Γαλλία το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο σύντηξης στο κόσμο.
  • [09] Ημέρα των Ευχαριστιών σήμερα στη Αμερική

  • [01] Επίσκεψη έκπληξη Μπους

    27 Nov 2003, 19:45 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς επιστρέφει στο ράντσο του στο Τέξας μετά από σύντομη επίσκεψη έκπληξη στη Βαγδάτη για να ευχαριστήσει τους Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στο Ιράκ. Για λόγους ασφάλειας η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου ανακοινώθηκε αφού ο κ. Μπούς είχε ήδη αναχωρήσει απ τη Βαγδάτη, όπου συναντήθηκε με πάνω από 600 Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για το πατροπαράδοτο δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών που γιορτάστηκε χθες στις ΗΠΑ. Ο κ. Μπούς συναντήθηκε επίσης και με μέλη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου. Σε δήλωση του προς το πρακτορείο Associated Press κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπούς τόνισε ότι με το ταξίδι του αυτό ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι οι Αμερικανοί στηρίζουν τους στρατιώτες που υπηρετούν στο Ιράκ.

    [02] Ταλαμπανί: Θα πρέπει να τροποποιηθεί το σχέδιο μεταβίβασης εξουσίας στο Ιράκ.

    28 Nov 2003, 00:57 UTC

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Τζαλάλ Ταλαμπανί, συμφώνησε με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των Σιιτών Μουσουλμάνων πως το σχέδιο για την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς θα πρέπει να τροποποιηθεί. Ο κ. Ταλαμπανί συναντήθηκε με τον Αγιατολά Αλί Αλ Σιστανί, του οποίου η υποστήριξη προς την διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, θεωρείται κρίσιμης σημασίας. Προχθές ο Αγιατολά Σιστανί είχε δηλώσει ότι το σχέδιο δεν δίνει ρόλο στον ίδιο τον Ιρακινό λαό στην διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας και δεν αναγνωρίζει την μουσουλμανική ταυτότητα του Ιράκ.

    [03] Σαρόν: Το Ισραήλ θα πρέπει να εγκαταλείψει ορισμένα απ' τα κατεχόμενα εδάφη, για την ειρήνη.

    28 Nov 2003, 01:02 UTC

    Αριέλ Σαρόν

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως η χώρα του θα πρέπει να εγκαταλείψει ορισμένα απ τα κατεχόμενα εδάφη στα πλαίσια των ειρηνευτικών προσπαθειών με τους Παλαιστίνιους. Αλλά ταυτόχρονα ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωνε ότι το Ισραήλ καταβάλλει προσπάθειες για την νομιμοποίηση περισσότερων Εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη. Ο κ. Σαρόν προειδοποίησε επίσης τους Παλαιστίνιους ότι δεν τους απομένει πολύ χρόνος για να κερδίσουν κάποιες υποχωρήσεις από Ισραηλινής πλευράς. Από τη πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, ανακοίνωσε χθες ότι ο επικεφαλής του υπουργικού του συμβουλίου και ο προσωπάρχης του κ. Σαρόν θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να προετοιμάσουν τις από καιρό αναμενόμενες συνομιλίες μεταξύ του κ. Κουρέια και του κ. Σαρόν.

    [04] Συλλήψεις ύποπτων τρομοκρατών σε Βρετανία και Ιταλία.

    28 Nov 2003, 01:06 UTC

    Η Βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν εκρηκτικά στο σπίτι ατόμου που πιστεύεται πως είχε διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και υπάρχουν υποψίες ότι προετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες. Εμπειρογνώμονες διερευνούν τώρα το αν το συγκεκριμένο άτομο είχε διασυνδέσεις και με τον επίδοξο βομβιστή Ρίτσαρντ Ρήντ, που στα τέλη του 2001 προσπάθησε να ανατινάξει αμερικανικό επιβατικό αεροσκάφος με εκρηκτικά κρυμμένα στα παπούτσια του. Στο μεταξύ οι Βρετανικές αστυνομικές αρχές συνέλαβαν επίσης και έναν 39χρονο άνδρα στο Μάντσετσερ, ο οποίος και αυτός κατηγορείται ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές ενέργειες. Δεν είναι ξεκάθαρο το αν οι δύο αυτές συλλήψεις συνδέονται μεταξύ τους.

    Εξάλλου, η Ιταλική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 4 άτομα ύποπτα για στρατολόγηση εξτρεμιστών για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ. Αναμένεται πως εναντίον των 4 θα απαγγελθούν κατηγορίες για διεθνείς τρομοκρατικές δραστηριότητες. Επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στην σπείρα συμμετείχε και 5ος ύποπτος.

    [05] Προέχει η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

    27 Nov 2003, 20:23 UTC

    Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών δηλώνουν ότι έχουν κάνει τα πάντα για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 στη Αθήνα, ακόμα και άν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ενοχληθούν θεατές και αξιωματούχοι.

    Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ δήλωσε σήμερα ότι η ασφάλεια αποτελεί την μεγαλύτερη προτεραιότητα της οργάνωσης του. Ο κύριος Ρογκ είπε ότι αν χρειαστούν περισσότεροι στρατιώτες ή να παρθούν περισσότερα μέτρα στην Αθήνα για να είναι οι αγώνες ασφαλείς , αυτό πρέπει να γίνει.

    Οι οργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα έχουν δημιουργήσει το μεγαλύτερο σχέδιο ασφάλειας για το 2004 που στοιχίζει πάνω από 773 εκατομμύρια δολάρια.

    Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία έχουν επίσης εντείνει τις ανησυχίες στην Αθήνα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ίσως να χρειαστεί να επανεξετασθούν τα σχέδια ασφάλειας.

    [06] Εγκρίθηκε πρόταση για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Ταϊβάν

    27 Nov 2003, 20:15 UTC

    Τσεν Σούϊ Μπιάν

    Το Κοινοβούλιο της Ταϊβάν ενέκρινε πρόταση που επιτρέπει στον πρόεδρο να διενεργήσει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην περίπτωση κινεζικής επίθεσης. Η έγκριση του μέτρου θεωρείται σαν ενέργεια ανυπακοής προς το Πεκίνο, που έχει επανειλημμένα απειλήσει πως θα θέσει δια της βίας την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του.

    Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν τον πρόεδρο της Ταϊβάν Τσεν Σούϊ Μπιάν «ταραχοποιό» λέγοντας πως οδηγεί την Ταηπέη σε καταστροφή. Ο πρόεδρος Τσεν έχει δηλώσει πως η κυβέρνησή του δε θα διενεργήσει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας εφόσον η Κίνα δεν επιτίθεται. Τώρα όμως, εάν χρειαστεί, διαθέτει το νομικό μηχανισμό για να κάνει κάτι τέτοιο.

    [07] Ακτιβίστρια παραδέχεται ότι διοχέτευσε στη Κίνα ευαίσθητη τεχνολογία

    27 Nov 2003, 20:25 UTC

    Γκάο Ζαν

    Μία κινεζικής καταγωγής ακτιβίστρια στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραδέχτηκε σε αμερικανικό δικαστήριο ότι διοχέτευσε στην Κίνα ευαίσθητη τεχνολογία. Η Γκάο Ζαν ομολόγησε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ενοχή στις κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ανεξουσιοδότητη εξαγωγή στην Κίνα 80 μικροεπεξεργαστών για κομπιούτερ. Οι μικροεπεξεργαστές αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πλοήγηση στρατιωτικών αεροσκαφών και για τον εντοπισμό στόχων.

    Οι εισαγγελικές αρχές λένε πως η Γκάο έβαλε στην τσέπη της 549 χιλιάδες δολάρια από τη δοσοληψία αυτή. Εάν καταδικαστεί στη δίκη της, που έχει ορισθεί για τις 5 Μαρτίου, θα αντιμετωπίσει μέχρι και δεκαετή φυλάκιση. Η Γκάο τράβηξε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας το 2001 , που καταδικάστηκε στην Κίνα με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας για λογαριασμό της Ταϊβάν. Αλλά αφέθηκε ελεύθερη πέντε μήνες αργότερα μετά από πίεση που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και επέστρεψε στην Ουάσινγκτον.

    [08] Στη Γαλλία το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο σύντηξης στο κόσμο.

    27 Nov 2003, 02:01 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε τη Γαλλία για την κατασκευή του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στο κόσμο, το οποίο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, θα επιλύσει κατά μεγάλο μέρος τα προβλήματα ενέργειας που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ο Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας, θα είναι επίσης ο πρώτος συνεχής αντιδραστήρας σύντηξης στο κόσμο. Δεν θα μολύνει το περιβάλλον, θα παράγει πολύ λίγα απόβλητα και θα χρησιμοποιεί σαν κινητήριο δύναμη το νερό της θάλασσας.

    [09] Ημέρα των Ευχαριστιών σήμερα στη Αμερική

    27 Nov 2003, 20:36 UTC

    Τ. Μπους

    Αργία σήμερα στην Αμερική. Είναι η Μέρα των Ευχαριστιών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου. Είναι μια μέρα περισυλλογής που φέρνει μαζί τις οικογένειες και τους φίλους για να ευχαριστήσουν το Θεό για τα αγαθά που τους παρέχει. Στο εορταστικό μήνυμά του ο πρόεδρος Μπους απέτισε φόρο τιμής στους άνδρες και τις γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι, όπως είπε συνεχίζουν μια ευγενή παράδοση θυσιαζόμενοι για να διατηρήσουν την ελευθερία και να υπερασπισθούν την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

    Ημερα των Ευχαριστιών στη Βαγδάτη

    Ο αμερικανός πρόεδρος εξέπληξε τα αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποιώντας μια σύντομη επίσκεψη στο Ιράκ, που δεν είχε ανακοινωθεί.

    Εξ άλλου, οι δημοκρατικοί γερουσιαστές, Χίλαρυ Ρόνταμ Κλίντον και Τζακ Ρήηντ βρίσκονται στο Αφγανιστάν για να γιορτάσουν τη Μέρα των Ευχαριστιών με τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται εκεί.

     

    Η Ημέρα των Ευχαριστιών έχει τις ρίζες της στο 1621 που Ευρωπαίοι άποικοι και Ινδιάνοι της Αμερικής έφαγαν μαζί για να γιορτάσουν μια πλούσια συγκομιδή. Πιστεύεται πως στη συνεστίαση εκείνη υπήρχαν φαγητά που τώρα πια θεωρούνται παραδοσιακά για την περίπτωση, όπως ψητή γαλοπούλα και γλυκοπατάτες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 30 November 2003 - 2:18:10 UTC