Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-12-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερχρέωνε η Χαλλιμπέρτον τον αμερικανικό στρατό
  • [02] Ο πρόεδρος Μπούς ζητά από Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία να διαγράψουν χρέη του Ιράκ.
  • [03] Θεσσαλονίκη: Οικοδέσποινα των Αποδήμων Ελλήνων.
  • [04] Με έναν ακόμη συντάκτη ανεπίσημου ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε ο Κ. Πάουελ.
  • [05] Ευρωπαϊκή Ένωση: Συμφωνία για Ευρωστρατό, διαφωνίες για άλλα άρθρα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
  • [06] 5 νεκροί από Αμερικανο-Αφγανική επιχείρηση στη Τζαλαλαμπάντ.
  • [07] 6 Παλαιστίνιοι νεκροί από εισβολή Ισραηλινών δυνάμεων σε προσφυγικό καταυλισμό της Λωρίδας της Γάζας.
  • [08] Χαταμί: Το Ιράν ουδέποτε ασχολήθηκε με πυρηνικά όπλα.
  • [09] Μπερλουσκόνι: Μόνο ένα θαύμα θα σώσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [10] Υποπτη δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας
  • [11] Συνελήφθησαν 2 Πακιστανοί επιστήμονες
  • [12] Η Ευρωπαϊκή Κομμισιόν διερευνά απόφαση των ΗΠΑ
  • [13] Αννάν: Έξαιρετικά επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση στο Ιράκ.
  • [14] Ανώτερο στέλεχος του Ισραηλινού Κοινοβουλίου εκφράζει υποστήριξη προς το σχέδιο μονομερούς δράσης του Αριέλ Σαρόν.
  • [15] Ανησυχίες εκφράζει η Ρωσία για την μετακίνηση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της.
  • [16] Τους θανάτους 6 ακόμη παιδιών σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ομολογεί το Πεντάγωνο.
  • [17] OHE: Οι ΗΠΑ ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
  • [18] Γουέν: Οικονομική ανάπτυξη και ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να συνυπάρξουν.
  • [19] Εμμένει η Ταϊβάν στο δημοψήφισμα
  • [20] Απαγγέλθηκαν οι ποινές μερικών μελών της 17 Νοέμβρη
  • [21] Ημέρα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στις ΗΠΑ
  • [22] O Ρός Μάουντεν προσωρινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ.
  • [23] Πούτιν: Θα πολεμήσω οποιονδήποτε απειλήσει το Ρωσικό δημοκρατικό πολίτευμα.

  • [01] Υπερχρέωνε η Χαλλιμπέρτον τον αμερικανικό στρατό

    12 Dec 2003, 17:28 UTC

    Ο κ. Τσέηνυ

    Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας διαπίστωσε κατά την διάρκεια οικονομικής επιθεώρησης, οτι η πετρελαϊκή εταιρεία Κέλογκ-Μπράουν και Ρουτ, θυγατρική της Χαλλιμπέρτον, που παλαιότερα διοικείτο απο τον αμερικανό αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέηνυ, υπερχρέωσε την αμερικανική κυβέρνηση κατά πάνω απο 120 εκατομμύρια δολλάρια. Το Πεντάγωνο και η εταιρία είπαν οτι οι υπερκοστολόγηση φαίνεται πως δεν έγινε από πρόθεση αλλά οφείλεται σε λογιστικά σφάλματα και την πλημμελή επιτήρηση από μέρους των εκπροσώπων της μιάς κουβετιανής εταιρίας που εκτελούσε συμβόλαια της Κέλογκ Μπράουν και Ρουτ. Η ομάδα λογιστών του Πενταγώνου διαπίστωσε οτι η θυγατρική της Χαλλιμπέρτον υπερχρέωσε κατά 61 και πλέον εκατομμύρια δολλάρια τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ, τον οποίο προμηθεύει με καύσιμα. Μία ακόμα υπερχρέωση, ύψους 67 εκατομμυρίων δολλαρίων, για υπηρεσίες επισιστικών αναγκών προς το στράτευμα ανακαλύφθηκε επίσης, αλλά αυτοί οι λογαριασμοί δεν είχαν ακόμα πληρωθεί.

    [02] Ο πρόεδρος Μπούς ζητά από Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία να διαγράψουν χρέη του Ιράκ.

    12 Dec 2003, 02:21 UTC

    Τζέημς Μπέικερ

    Ο πρόεδρος Μπούς στέλνει ειδικό απεσταλμένο του, τον πρώην υπουργό εξωτερικών, Τζέημς Μπέικερ, στη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία την ερχόμενη εβδομάδα, για να ζητήσει απ τις χώρες αυτές να διαγράψουν τα χρέη του Ιράκ, παρόλο που η Ουάσιγκτον απέκλεισε τις τρεις αυτές χώρες από το να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς για την ανάληψη συμβολαίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Ο κύριος Μπούς υπεραμύνθηκε των περιορισμών που τέθηκαν για την ανάληψη των συμβολαίων αυτών λέγοντας ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι περιμένουν να αναλάβουν τα έργα στο Ιράκ, χώρες των οποίων οι στρατιώτες έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για την απελευθέρωση της χώρας. Αλλά, όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, και οι αντιτιθέμενοι στον πόλεμο θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ διαγράφοντας ορισμένα από τα χρέη του.

    [03] Θεσσαλονίκη: Οικοδέσποινα των Αποδήμων Ελλήνων.

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Θεσσαλονίκη

    11 Dec 2003, 13:15 UTC

    Η Θεσσαλονίκη, η μεγαλούπολη από την οποία θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας του 2004, είναι ντυμένη στα γιορτινά της αυτές τις ημέρες. Ο λόγος είναι η Πέμπτη Παγκόσμια Συνέλευση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, το οποίο η πανέμορφη κόρη του Θερμαϊκού με υπερηφάνεια φιλοξενεί από την Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου. Εκατοντάδες ομογενείς από όλα τα μέρη του κόσμου βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα του Ελληνικού Βορρά, εκπροσωπώντας τα επτά περίπου εκατομμύρια Ελλήνων της διασποράς στη σημαντική αυτή Συνέλευση.

    Οι εργασίες της τετραήμερης Συνέλευσης άρχισαν με γεύμα, που παρέθεσαν από κοινού προς τιμήν των προσκεκλημένων ομογενών στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», ο Υπουργός Μακεδονίας/Θράκης Χάρης Καστανίδης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Δήμαρχος της οικοδέσποινας πόλης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Την Συνέλευση των Αποδήμων τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, οι αρχηγοί όλων των άλλων πολιτικών κομμάτων της Ελλάδος και Εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    K.Στεφανόπουλος

    Στον ειδικό χαιρετισμό του από το βήμα της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι επικρατεί ένα πολύ συγκινητικό πνεύμα αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη με τη συγκέντρωση τόσων ομογενών και το οποίο δικαιολογεί πλήρως την ίδρυση του ΣΑΕ πριν από εννέα χρόνια. Με την επίσκεψη των ομογενών στη χώρα της καταγωγής τους, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιστρέφουν στην Ελλάδα "το ενδιαφέρον και η αγάπη των απανταχού Ελλήνων για τη μητέρα πατρίδα." Το ΣΑΕ, κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναιένας πολύ επιτυχημένος θεσμός, ο οποίος και αναμένεται να φθάσει σε ακόμα μεγαλύτερες βαθμίδες αποδοτικότητας και παρά το ότι, όπως είπε ο κ.Στεφανόπουλος, υπήρξαν και ελλείψεις και σφάλματα στο παρελθόν, εν τούτοις αυτά τα αρνητικά στοιχεία με κανένα τρόπο δεν μπορούν και δεν πρέπει να επισκιάζουν τα όσα θετικά έχει επιτύχει το ΣΑΕ. Κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριοι στόχοι τώρα θα πρέπει να είναι η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους ομογενείς επιχειρηματίες με τους επιχειρηματίες της Ελλάδας, καθώς επίσης και ανάμεσα στους ελληνικής καταγωγής επιστήμονες του εξωτερικού με τους επιστήμονες της γενέτειρας. Παράλληλα, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι ο λόγος για τον οποίο νοιώθει ο ίδιος τόσο μεγάλο ενθουσιασμό για το ΣΑΕ, είναι επειδή πρόκειται για ένα φορέα, ο οποίος προβάλει θετικά την Ελλάδα στον κόσμο έξω από τα γεωγραφικά της σύνορα. Και είναι βέβαιος, κατέληξε, ότι όλοι οι απόδημοι θα εργαστούν ακούραστα και με ανάλογο ενθουσιασμό για να συμβάλουν στην επιτυχία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

    K. Σημίτης

    Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρωθυουργός Κώστας Σημίτης επεσήμανε ότι το 2004 θα είναι ορόσημο για την Ελλάδα, η οποία 30 χρόνια μετά το καλοκαίρι μιας εθνικής καταστροφής, το καλοκαίρι του 1974, φθάνει τώρα στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2004, αλλά και την προοπτική επίλυσης μεγάλων εθνικών θεμάτων έως το Δεκέμβριο του ερχομένου χρόνου. Η Ελλάδα, είπε ο κ. Σημίτης, "πραγματοποιώντας τους δύο αυτούς στόχους, θα είναι χωρίς αμφιβολία η πιο ισχυρή Ελλάδα της νεώτερης και σύγχρονης ιστορίας". Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός είπε: "Εσείς εδώ σήμερα, οι ηγέτες της οργανωμένης ομογένειας, αλλά και όλοι οι επτά εκατομμύρια Έλληνες του εξωτερικού, είστε η φωνή της Ελλάδας σε όλη τη γη. Είστε η φωνή της Ελλάδας στους φίλους σας, στους συνεργάτες σας, στο γραφείο, στο πανεπιστήμιο, στις επιχειρήσεις που εργάζεστε, στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, την Αμερική και σε όλες τις ηπείρους. Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, σας χρειάζεται. Σας χρειάζεται όχι μόνον γιατί είσαστε οι πιο πειστικοί υπερασπιστές της, αλλά και γιατί ενσαρκώνετε το πρότυπο του ευρηματικού και ακούραστα εργαζόμενου Έλληνα στη σύγχρονη και παγκόσμια πραγματικότητα. Γιατί με τις επιτυχίες και τις κατακτήσεις σας σε ξένες χώρες, σε αντίξοες συνθήκες, δείχνετε ποιες διαβατήριες ικανότητες έχει ανάγκη ο άνθρωπος σήμερα. Γι αυτό το λόγο είναι αποφασιστική η συμβολή της ομογένειας στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004: το σώμα των ομογενών εθελοντών θα αποτελέσει κρίσιμο μέγεθος στη συνολικότερη εθελοντική προσφορά κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Θα δείξει τι μπορεί να πετύχει ο συνδυασμός κοινωνικής προσφοράς, γενναιοδωρίας και επινοητικότητας, που βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής διασποράς».

    Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης κάλεσε τους συνέδρους να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν την Ελλάδα πιο δυνατή. Κατά την έκφρασή του: "Μπορούμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε το φιλειρηνικό, ζωντανό και ανεκτικό πρόσωπο της Ελλάδας στην αρχή της νέας χιλιετίας. Εμείς οι Έλληνες έχουμε έναν ισχυρό δεσμό, την κοινή μας ιστορική συνείδηση και έναν ακόμη ισχυρότερο δεσμό, το κοινό μας μέλλον. Γιατί το μέλλον της Ελλάδας είναι το μέλλον των Ελλήνων. Των Ελλήνων του μόχθου, της δημιουργίας, της προόδου. Των Ελλήνων όπου γης».

    Εξ άλλου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε μήνυμα του, που διαβάστηκε στη Συνέλευση ανέφερε μεταξύ άλλων: « Ευχόμεθα ολοκαρδίως καλήν επιτυχίαν εις τας εργασίας του Συνεδρίου, καλήν διαμονήν εις άπαντας τους αγαπητούς συνέδρους και σύσφιγξιν των δεσμών της Ομογενείας, διά να λέγωμεν όλοι «ημείς», ως προσφυώς τονίζει ο πολύς στρατηγός Μακρυγιάννης, και όχι «εγώ», ως ενίοτε παρασυρόμεθα. Δια να χαίρωμεν βλέποντες την πρόοδον και του πλέον μικρού κυττάρου του Ελληνισμού. Διά να αναπτυχθούν ισορρόπως πάντα τα μέλη, διά της αλληλοβοηθείας, η οποία αποτελεί και θεμελιώδες χριστιανικόν καθήκον ημών. Διότι ο Ελληνισμός εύρε την καλυτέραν έκφρασιν των υψηλών ιδεωδών του εις τον Οικουμενικόν Χριστιανισμόν, ο οποίος ενώ σέβεται τας από Θεού οροθεσίας των εθνών, διακηρύσσει την εν Χριστώ ενότητα πάντων των ανθρώπων».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, είπε ότι η Συνέλευση του ΣΑΕ πραγματοποιείται σε μία περίοδο ιστορικών αλλαγών για την Ευρώπη και για τον κόσμο ολόκληρο.Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα, έγινε στην περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας και με την συμπαράσταση των Ελλήνων της διασποράς. Η συνεργασία αυτή ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεσπαρμένους ανά την Υφήλιο Έλληνες αποδεικνύει τις απεριόριστες δυνατότητες που έχει ο Ελληνισμός όταν διεκδικεί τα δικαιώματά του ενωμένος.

    Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος υπογράμμισε ότι στη νέα συνέλευση του ΣΑΕ πρέπει να επιδιωχθεί στενότερη συνεργασία του κέντρου με τις κοινότητες των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο και να γίνει ένα άλμα συμπόρευσης του Παγκόσμιου Ελληνισμού. Κατά την έκφραση του κυρίου Καραμανλή, οι Έλληνες του εξωτερικού τίμησαν και τιμούν την Ελλάδα σε ένα πολυδιάστατο παγκόσμιο περιβάλλον. Φτιάχνουν γαλαξίες σε εκατό σαράντα χώρες και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη μας. Έχουν φτιάξει μια δεύτερη Ελλάδα και δεν είναι πια άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, αλλά έχουν γίνει δυναμικό κομμάτι της κάθε κοινωνίας στην οποία ζουν. Οι Έλληνες του εξωτερικού, τόνισε ο κύριος Καραμανλής, έχουν προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα τους έχει δώσει η Ελλάδα. Και όμως δεν έχουν παραπονεθεί ποτέ γι αυτό. Εμείς, κατέληξε, πρέπει τώρα να διορθώσουμε τα πράγματα , να τους ακούσουμε και να εναρμονίσουμε τη δράση μας.

    Μεταξύ των άλλων ομιλητών στην εναρκτήρια συνεδρίαση περιλαμβάνονταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος ο Έβδομος, ο Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου, Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ, ο Εκπρόσωπος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων, Έξαρχος Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Θεόκτιστος, ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τασσιάς, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Κατζαβέλος, της Μητροπόλεως Σικάγου, ο Εκπρόσωπος του Αθήνα 2004 Γιάννης Σπανουδάκης, ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, ο αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Μαγκριώτης, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Άθενς, η Νομαρχιακή και η Δημοτική ηγεσία της Θεσσαλονίκης και άλλοι επίσημοι.

    Απόψε τους ομογενείς θα δεξιωθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος. Η ημέρα θα κλείσει με ειδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, την οποία θα παρακολουθήσουν όλοι οι επισκεπτόμενοι ομογενείς ως προσκεκλημένοι του Νομάρχη και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

    [04] Με έναν ακόμη συντάκτη ανεπίσημου ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε ο Κ. Πάουελ.

    12 Dec 2003, 03:06 UTC

    Σαρί Νουσεϊμπέχ

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συναντήθηκε χθες εδώ στην Ουάσιγκτον με τον Παλαιστίνιο συντάκτη ενός ακόμη ανεπίσημου ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για τον Σαρί Νουσεϊμπέχ, ο οποίος δήλωσε ότι το σχέδιο που συνέταξε μαζί με τον πρώην επικεφαλής των Ισραηλινών υπηρεσιών ασφάλειας, Αμί Αγιαλόν, συμπληρώνει τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση του Ισραήλ από σχεδόν ολόκληρη τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και τοποθετεί την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ και του Παλαιστινιακού κράτους. Εξάλλου ο κ. Πάουελ θα συναντηθεί σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Σιλβάν Σαλόμ.

    [05] Ευρωπαϊκή Ένωση: Συμφωνία για Ευρωστρατό, διαφωνίες για άλλα άρθρα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    12 Dec 2003, 03:10 UTC

    Νέο σχέδιο άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την έναρξη σήμερα στις Βρυξέλλες της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αναμένεται πως θα συνεχιστεί η διαμάχη για άλλα άρθρα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία υπέβαλαν σχέδιο για την Ευρωπαϊκή άμυνα που στοχεύει στο τερματισμό της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ για το θέμα. Το σχέδιο προβλέπει νέο πυρήνα Ευρωπαϊκού σχεδιασμού μέσα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η Ουάσιγκτον είχε επικρίνει το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε νέο, ανεξάρτητο απ το ΝΑΤΟ, αρχηγείο του Ευρωστρατού. Στο μεταξύ το θέμα της διανομής των ψήφων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη τελικής συμφωνίας για το Ευρωπαϊκό σύνταγμα. Μάλιστα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπελουσκόνι, και προεδρεύων της ένωσης αυτή τη περίοδο, δήλωσε ότι θα χρειαστεί θαύμα για να συμφωνήσουν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο νέο σύνταγμα.

    [06] 5 νεκροί από Αμερικανο-Αφγανική επιχείρηση στη Τζαλαλαμπάντ.

    12 Dec 2003, 03:17 UTC

    Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 5 άτομα σκοτώθηκαν χθες όταν αμερικανοί στρατιώτες προσπάθησαν να συλλάβουν τοπικό στρατιωτικό διοικητή στη Τζαλαλαμπάντ. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των σωματοφυλάκων του διοικητή, Εσματουλά Μοχάμεντ, και αμερικανών και Αφγανών στρατιωτών. 3 σωματοφύλακες και 2 Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν απ τις συγκρούσεις. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το περιστατικό.

    [07] 6 Παλαιστίνιοι νεκροί από εισβολή Ισραηλινών δυνάμεων σε προσφυγικό καταυλισμό της Λωρίδας της Γάζας.

    12 Dec 2003, 03:42 UTC

    Συνεργεία παροχής πρώτων βοηθειών, είπαν ότι 6 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν, κατά την διάρκεια μάχης, μεταξύ εξτρεμιστών και ισραηλινών στρατιωτών, στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα της λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στον καταυλισμό και περικύκλωσαν δύο κατοικίες με αποτέλεσμα Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές να ρίξουν χειροβομβίδες και να ανοίξουν πυρ κατά των ισραηλινών. Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού δήλωσαν ότι άνδρες του συνέλαβαν έναν καταζητούμενο Παλαιστίνιο, μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ. Στο μεταξύ, απο έκρηξη βόμβας, σκοτώθηκαν τρία άτομα σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος τού Τελ Αβίβ. Πάντως, η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε οτι η έκρηξη αποτελούσε απόπειρα δολοφονίας υπόπτου νονού του οργανωμένου εγκλήματος.

    [08] Χαταμί: Το Ιράν ουδέποτε ασχολήθηκε με πυρηνικά όπλα.

    12 Dec 2003, 03:47 UTC

    Μοχάμεντ Χαταμί

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μωχάμεντ Χαταμί, δήλωσε οτι η χώρα του ουδέποτε προσπάθησε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, διότι το Ισλάμ απαγορεύει όπλα που σκοτώνουν αδιάκριτα. Ο κ. Χαταμί δήλωσε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στην Ελβετία, οτι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ οτι το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και πρόσθεσε οτι για να αποδείξει οτι δεν αληθεύουν αυτοί οι ισχυρισμοί, η Τεχεράνη συμφώνησε να επιτρέψει στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να διεξάγει αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας. Στο μεταξύ, οι πακιστανικές αρχές συνέλαβαν δύο σημαίνοντες επιστήμονες απο έγκυρο πυρηνικό εργαστηριο στο Πακιστάν, επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να ενέχονται στην μετάδοση πυρηνικής πραγματογνωμοσύνης στο Ιράν.

    [09] Μπερλουσκόνι: Μόνο ένα θαύμα θα σώσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    11 Dec 2003, 21:55 UTC

    Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραδέχτηκε πως θα χρειαστεί ένα θαύμα για να καταλήξουν οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ σε τελική συμφωνία για το προσχέδιο συντάγματος της κοινότητας, αλλά, πρόσθεσε, θαύματα συμβαίνουν.

    Ο κύριος Μπερλουσκόνι, του οποίου η χώρα έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, μίλησε στις Βρυξέλλες εν όψει της συνόδου κορυφής της Κοινότητας που αρχίζει αύριο στη Βελγική πρωτεύουσα, κατά την οποία θα δοθεί έμφαση στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Ο Πρόεδρος της Πολωνίας και ο Γερμανός Καγκελάριος συζήτησαν σήμερα το θέμα στο Βερολίνο. Η Γερμανία υποστηρίζει το υπάρχον προσχέδιο συντάγματος. Η Ισπανία, όμως, και την Πολωνία, που πρόκειται να ενταχθεί στη Ενωση, αντιτίθενται σε πρόνοια που δίνει μεγαλύτερη δύναμη ψήφου στις χώρες-μέλη με το μεγαλύτερο πληθυσμό.

    [10] Υποπτη δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας

    11 Dec 2003, 17:56 UTC

    Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας λένε οτι διερευνούν πληροφορίες σχετικά με νέες δραστηριότητες στο κεντρικό πυρηνικό εργοστάσιο της Βόρειας Κορέας. Η εφημερίδα Τζούνγκ Ανγκ της Νότιας Κορέας γράφει οτι διπλωμάτες στη Σεουλ και την Ουάσινγκτον δήλωσαν οτι Aμερικανικός δορυφόρος εντόπισε καπνούς να βγαίνουν απο το πυρηνικό εργαστήριο του εν λόγω εργοστασίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι καπνοί εντοπίστηκαν τέσσερεις φορές αυτό το μήνα. Ο Yπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας είπε οτι η Σεούλ προσπαθεί να εξακριβώσει κατά πόσον η πληροφορία είναι σωστή. Κατα΄το άρθρο της εφημερίδας, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα προσπαθούν να εξακριβώσουν άν η δραστηριότητα του εργοστασίου έχει σχέση με τον επανεμπλουτισμό ράβδων πυρηνικού καυσίμου, που αποτελεί βήμα που θα μπορούσε να οδηγεί στην παραγωγή πυρηνικών όπλων.

    [11] Συνελήφθησαν 2 Πακιστανοί επιστήμονες

    11 Dec 2003, 22:01 UTC

    Οι αρχές του Πακιστάν συνέλαβαν δύο εξέχοντες επιστήμονες γνωστού Πακιστανικού πυρηνικού εργαστηρίου, για την πιθανή εμπλοκή τους στην μεταφορά πυρηνικής πραγματογνωμοσύνης στο Ιράν. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είπαν ότι πρόκειται για τους Φαρούκ Μουχάμαντ και ο Γιασίν Τσοχάν. Ο κ. Φαρούκ είναι ο διευθυντής των Εργαστηρίων Πυρηνικών Ερευνών Καχούτα, το οποίο ανέπτυξε τα προγράμματα πυρηνικής ενέργειας και βαλλιστικών πυραύλων. Ο κ. Γιασίν είναι ο επικεφαλής της μονάδας του εργαστηρίου. Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε έμμεσα την κράτησή τους. Όμως, η ανακοίνωση απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες ότι το Πακιστάν βοήθησε το Ιράν να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    [12] Η Ευρωπαϊκή Κομμισιόν διερευνά απόφαση των ΗΠΑ

    11 Dec 2003, 02:16 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα διερευνήσει το κατά πόσο είναι νόμιμη η απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν από μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, χώρες που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο. Η Κομμισιόν δήλωσε χθες ότι σκοπεύει να μελετήσει άν οι περιορισμοί που αναγγέλθηκαν συμβαδίζουν με τις αμερικανικές υποχρεώσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αξιωματούχοι απο τη Γαλλία, την Γερμανία και τη Ρωσία, που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ, επέκριναν την απόφαση των ΗΠΑ. Εξάλλου στο Ιράκ, αντάρτες σκότωσαν δύο αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισαν 4 άλλους, σε ξεχωριστές επιθέσεις χθες στην Μοσούλη.

    [13] Αννάν: Έξαιρετικά επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση στο Ιράκ.

    11 Dec 2003, 02:48 UTC

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Ιράκ παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη και γι αυτό δεν μπορεί ακόμη να επιστρέψει το ξένο προσωπικό του οργανισμού. Σε έκθεσή του προς τον διεθνή οργανισμό, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι οι ξένοι υπάλληλοι του ΟΗΕ θα μπορούν να επισκέπτονται περιοδικά την χώρα και οτι η διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ θα διεξάγεται απο υπαλλήλους που θα βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρας. Ο κ. Ανάν δήλωσε οτι τα ΗΕ θα δρουν από το αρχηγείο τους στην Κύπρο και από ένα μικρότερο γραφείο του οργανισμού στην Ιορδανία. Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε επίσης τον διορισμό του νεο-ζηλανδού Ρός Μάουνταιν ως προσωρινού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    [14] Ανώτερο στέλεχος του Ισραηλινού Κοινοβουλίου εκφράζει υποστήριξη προς το σχέδιο μονομερούς δράσης του Αριέλ Σαρόν.

    11 Dec 2003, 02:52 UTC

    Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων και άμυνας του Ισραηλινού κοινοβουλίου, Γουβάλ Στάινιτς, εξέφρασε υποστήριξη προς τα σχέδια του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για ενδεχόμενη μονομερή διάλυση ορισμένων Εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης. Ο κ. Στάινιτς δήλωσε συγκεκριμένα ότι τα σχέδια αυτά του κ. Σαρόν θα καταστήσουν το Ισραήλ ικανότερο να αμυνθεί των συμφερόντων του. Ο κ. Σαρόν δήλωσε στην επιτροπή διεθνών σχέσεων και άμυνας της Κνεσέτ ότι η διάλυση ορισμένων οικισμών αποτελεί εναλλακτική λύση που έχει το Ισραήλ αν ο «οδικός χάρτης» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή δεν επιφέρει αποτελέσματα. Πάντως η κυβέρνηση Μπούς δήλωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια μονομερούς διευθέτησης του Μεσανατολικού, δεν πρόκειται να επιτύχει. Επίσης εκπρόσωποι των Εβραίων εποίκων προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες για τον κ. Σαρόν αν προβεί σε διάλυση των οικισμών.

    [15] Ανησυχίες εκφράζει η Ρωσία για την μετακίνηση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της.

    11 Dec 2003, 03:11 UTC

    Σεργκέι Ιβανώφ

    Μετά από σχετική ενημέρωση από τον αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών, Μάρκ Γκρόσμαν, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα ανησυχεί αναφορικά με σχέδια του ΝΑΤΟ για την μετακίνηση δυνάμεων της συμμαχίας πλησιέστερα προς τα Ρωσικά σύνορα. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κύριος Γκρόσμαν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ πρέπει να μετακινηθούν από τις θέσεις που είχαν στη διάρκεια του Ψυχρού Πόλεμου, σε χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, όπου θα μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις σύγχρονες απειλές. Στο μεταξύ, ο Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντάγκλας Φέιθ, βρίσκεται στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για να ενημερώσει αξιωματούχους των χωρών αυτών αναφορικά με τα σχέδια ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων στη περιοχή.

    [16] Τους θανάτους 6 ακόμη παιδιών σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ομολογεί το Πεντάγωνο.

    11 Dec 2003, 03:15 UTC

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 8 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων και 6 παιδιών, σκοτώθηκαν, τη περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια επιχείρησης εναντίον βάσης τρομοκρατών στο ανατολικό Αφγανιστάν. Το επεισόδιο που δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι τώρα, αποτελεί και δεύτερη επιχείρηση εναντίον θυλάκων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα, κατά την οποία σκοτώνονται παιδιά. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη εκφράσει τη λύπη τους για τους θανάτους 9 άλλων παιδιών το Σάββατο από βομβαρδισμό στο Αφγανιστάν. Στο μεταξύ, σε νέο βίντεο που κυκλοφόρησε σε μέσα ενημέρωσης, ο Αφγανός αντάρτης ηγέτης, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν χάσει το πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ο κ. Χεκματιάρ καταζητείται απ τις αμερικανικές δυνάμεις για συμμετοχή σε σειρά επιθέσεων από μέρους θυλάκων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα.

    [17] OHE: Οι ΗΠΑ ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

    11 Dec 2003, 03:27 UTC

    Τα ΗΕ ανακοίνωσαν ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να δείχνει σημεία ανάκαμψης και τόνισαν ότι οικονομική ανάκαμψη αναμένεται σ όλες τις κύριες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου το 2004. Αλλά έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν οι κύρια ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ενώ η Δυτική Ευρώπη έχει χάσει έδαφος στον διεθνή επιχειρηματικό κύκλο. Στη έκθεση του ΟΗΕ σημειώνεται ότι η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης εξαρτάται από το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να διατηρήσουν το ρόλο τους σαν κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και τονίζεται ότι η διατήρηση της διεθνούς οικονομικής ανάκαμψης εξαρτάται απ την βελτίωση της παγκόσμιας αγοράς εργασίας.

    [18] Γουέν: Οικονομική ανάπτυξη και ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να συνυπάρξουν.

    11 Dec 2003, 03:44 UTC

    Ο Γουέν Ζιαμπάο στο Χάρβαρντ

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, ολοκλήρωσε την τετραήμερη επίσκεψη του στις ΗΠΑ διακηρύσσοντας ότι το Πεκίνο πιστεύει πως οικονομική ανάπτυξη και ανθρώπινα δικαιώματα συμβαδίζουν. Σε ομιλία του σε φοιτητές της σχολής επιχειρηματικών σπουδών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη, ο κ. Γουέν δήλωσε ότι η Κίνα καταβάλλει συνειδητές προσπάθειες για να βελτιώσει το μητρώο της στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής των πολιτών της. Επίσης ο κ. Γουέν χαρακτήρισε επιτυχημένες τις συνομιλίες που είχε στο Λευκό Οίκο με το πρόεδρο Μπούς. Μετά τις ΗΠΑ, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Καναδά.

    [19] Εμμένει η Ταϊβάν στο δημοψήφισμα

    10 Dec 2003, 17:07 UTC

    Ο πρόεδρος Τσεν

    Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσέν Σουί-μπιάν λέει οτι εξακολουθεί να σκοπεύει να διενεργήσει δημοψήφισμα σχετικά με την πυρηνική απειλή που αντιπροσωπεύει η Κίνα, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του προέδρου Μπούς. Ο κ. Τσέν δήλωσε σήμερα οτι στόχος του δημοψηφίσματος δεν θα είναι να αλλάξουν οι ισορροπίες μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, αλλά να δοθεί η δυνατότητα στον λαό της Ταϊβάν να εκφράσει την αντίθεσή του προς τους κινεζικούς πυραύλους, οι οποίοι στοχεύουν το νησί. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν προέβη στη δήλωση αυτή με αφορμή την προειδοποίηση που απηύθυνε την Τρίτη ο πρόεδρος Μπούς, μετά τις συνομιλίες που είχε στον Λευκό Οίκο με τον κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο. Ο κ. Μπούς δεν ζήτησε ακριβώς την ματαίωση του δημοψηφίσματος. Απλώς είπε πως ο πρόεδρος Τσεν έχει αφήσει να διαφανεί πως ίσως αναλάβει μονομερή δράση για ν αλλάξει την κατάσταση στα στενά της Ταϊβάν, πράγμα στο οποίο, όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος η Ουάσινγκτον αντιτίθεται.

    [20] Απαγγέλθηκαν οι ποινές μερικών μελών της 17 Νοέμβρη

    10 Dec 2003, 17:22 UTC

    Στην Ελλάδα, ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Χρήστος Λάμπρου ζήτησε να επιβληθεί 21 φορές ισόβια κάθειρξη στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, που καταδικάστηκε για το ρόλο του σε δολοφονίες επιφανών ελλήνων και ξένων διπλωματών που κάλυψαν μια περίοδο 27 χρόνων. Ο κ. Λάμπρου, που χαρακτήρισε το Γιωτόπουλο «πηγή του κακού», πρότεινε επίσης να επιβληθεί 14 φορές ισόβια κάθειρξη στον κύριο δολοφόνο της οργάνωσης Δημήτρη Κουφοντίνα. Το δικαστήριο ανέβαλε την απαγγελία των ποινών για την ερχόμενη εβδομάδα λόγω διήμερης απεργίας των δικηγόρων. Οι Γιωτόπουλος και Κουφοντίνας είναι δύο από τα 15 μέλη της Δεκαεπτά Νοέμβρη που καταδικάστηκαν τη Δευτέρα μετά από ενηάμηνη δίκη. Οι τέσσερες άλλοι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Το πρώτο θύμα της οργάνωσης ήταν ο σταθμάρχης της ΣΙΑ στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουέλς, που δολοφονήθηκε το 1975 και ο τελευταίος ο ακόλουθος της βρεττανικής πρεσβείας στην ελληνική πρωτεύουσα , Στήβεν Σώντερς, που δολοφονήθηκε 25 χρόνια αργότερα.

    [21] Ημέρα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στις ΗΠΑ

    11 Dec 2003, 00:07 UTC

    Τ. Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους κήρυξε επίσημα την δεκάτη Δεκεμβρίου, Ημέρα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση για ελευθερία και δημοκρατία σε κάθε χώρα του κόσμου. Ο κύριος Μπους είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν χώρες όπως η Βιρμανία να απελευθερώσουν τους πολιτικούς τους κρατούμενους και τόνισε ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν στην απελευθέρωση του Αφγανιστάν και του Ιράκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο Αμερικανικός λαός στέκεται στο πλευρό εκείνων που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε χώρες όπως ο Λευκορωσία, η Κούβα και η Ζιμπάμπουε.

    Εξάλλου, στη Βρετανία τρεις διεθνείς οργανώσεις ανάμεσα στις οποίες και η Διεθνής Αμνηστία με αφετηρία την Ημέρα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ζήτησαν από τους ηγέτες όλων των χωρών του κόσμου να υποστηρίξουν διεθνή συνθήκη για τον έλεγχο των πωλήσεων συμβατικών όπλων.

    [22] O Ρός Μάουντεν προσωρινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    10 Dec 2003, 03:03 UTC

    Ρός Μάουντεν

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, θα διορίσει τον Ειδικό Συντονιστή Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Ρός Μάουντεν, απ την Νέα Ζηλανδία, νέο ειδικό απεσταλμένο του στο Ιράκ, στη θέση του Σέρτζιο Βιέιρα Ντε Μέλλο, που σκοτώθηκε τον Αύγουστο κατά την βομβιστική επίθεση εναντίον των γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη. Πηγές των ΗΕ αναφέρουν ότι ο διορισμός του κ. Μάουντεν στο αξίωμα του ειδικού απεσταλμένου στο Ιράκ θα είναι προσωρινός, και θα παραμείνει στην συγκεκριμένη θέση μόνο μέχρι το διορισμό μόνιμου αντιπροσώπου του διεθνούς οργανισμού.

    [23] Πούτιν: Θα πολεμήσω οποιονδήποτε απειλήσει το Ρωσικό δημοκρατικό πολίτευμα.

    10 Dec 2003, 03:09 UTC

    Βλαντιμίρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την χθεσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Μόσχα, τρομοκρατική ενέργεια, και υποσχέθηκε ότι θα πολεμήσει οποιονδήποτε απειλήσει το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας του, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι οι τρομοκράτες προσπαθούν επίσης να υποσκάψουν την οικονομία και την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας. Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δύο γυναίκες ενδέχεται να πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας έξω απ το ξενοδοχείο National απέναντι απ το Κρεμλίνο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 άτομα και να τραυματιστούν τουλάχιστον 13.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 January 2004 - 13:54:45 UTC