Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ρόλο των ΗΕ στο Ιράκ, συζητά σήμερα ο Κ. Αννάν με διπλωμάτες από τις ΗΠΑ
  • [02] 9 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου στο Ιράκ.
  • [03] Νέα έκθεση του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.
  • [04] Κουρέια: Υπό αμφισβήτηση η ιδέα σύστασης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
  • [05] OHE: Ενδέχεται να καθυστερήσουν οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν.
  • [06] Πάουελ: Ο Ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
  • [07] Ρωσία: Θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η πρόταση της Βόρειας Κορέας για πάγωμα των εξοπλισμών της.
  • [08] Ουάσιγκτον: Το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.
  • [09] Ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης
  • [10] Ο Κόλιν Πάουελ υπεραμύνεται των νέων μέτρων ασφάλειας
  • [11] Επίθεση κατά ύποπτων τρομοκρατών εξαπέλυσε το Πακιστάν
  • [12] Σύσκεψη της τουρκικής ηγεσίας για το Κυπριακό

  • [01] Το ρόλο των ΗΕ στο Ιράκ, συζητά σήμερα ο Κ. Αννάν με διπλωμάτες από τις ΗΠΑ

    09 Jan 2004, 16:06 UTC

    Κ. Αννάν

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν θα συναντηθεί σήμερα με διπλωμάτες απο τις ΗΠΑ, για να συζητήσουν σχέδια για τον μελλοντικό ρόλο του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ. Ο κ. Ανάν ανακάλεσε το προσωπικό του οργανισμού από το Ιράκ, μετά απο την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό εναντίον του αρχηγείου των ΗΕ στη Βαγδάτη τον Αύγουστο, εξ αιτίας της οποίας σκοτώθηκαν 22 άτομα. Ο γενικός γραμματέας έχει πεί οτι το μέλλον της παρουσίας των ΗΕ στο Ιράκ, ενδεχομένως εξαρτάται απο τον ρόλο που θα έχει να παίξει ο οργανισμός κατά την περίοδο μεταβίβασης της εξουσίας στους ιρακινούς.

    Αναμένεται πως ο Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγρεπόντε θα συζητήσει τις νέες υποσχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν προστασία στο προσωπικό του ΟΗΕ στο Ιράκ, καθώς και τις πιθανότητες καθορισμού ενός πιο συγκεκριμένου ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα.

    [02] 9 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου στο Ιράκ.

    09 Jan 2004, 01:57 UTC

    Στο Ιράκ, Αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Μπλάκ Χώκ, συνετριβη χθες κοντά στην Φαλλούτζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 9 στρατιώτες που επέβαιναν σ αυτό. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διερευνώνται τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν οτι το ελικόπτερο τυλίχτηκε στις φλόγες, πριν την συντριβή του, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι επλήγη από ρουκέτα. Στο μεταξύ, αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος πραγματοποίησε αναγκαστική αλλά ασφαλή προσγείωση χθες λίγο μετά την απογείωση του απ τη Βαγδάτη, όταν επλήγη από εχθρικά πυρά, όπως τα χαρακτήρισαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 63 άτομα. Κανείς δεν έπαθε τίποτα.

    [03] Νέα έκθεση του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

    09 Jan 2004, 02:01 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, απάντησε χθες σε νέα έκθεση του Ιδρύματος Κάρνεγκι για την Διεθνή Ειρήνη, η οποία αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπούς «παραποίησε συστηματικά» την απειλή απ τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι το Ιράκ αποτελούσε κίνδυνο που δεν ήταν δυνατόν να αγνοηθεί και πρόσθεσε ότι το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής και τα είχε χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά του Ιράν καθώς και εναντίον των ίδιων των Ιρακινών πολιτών. Η έκθεση του Ιδρύματος Κάρνεγκι αναφέρει επίσης ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπούς πίεσαν αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της χώρας να παρουσιάσουν το Ιράκ σαν επικείμενη απειλή στην αμερικανική ασφάλεια.

    [04] Κουρέια: Υπό αμφισβήτηση η ιδέα σύστασης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

    09 Jan 2004, 02:05 UTC

    Αχμέντ Κουρέια

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, δήλωσε ότι ενδέχεται να εγκαταλείψει τον στόχο της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και αντ αυτού να προσπαθήσει για καταμερισμό των εξουσιών με τους Ισραηλινούς σε ένα ενιαίο κράτος, πρόταση στην οποία αντιτίθενται τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι ΗΠΑ. Ο Αχμέντ Κουρέια δήλωσε ότι το να μοιραστούν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι το ίδιο κράτος, ίσως αποτελεί την μοναδική λύση, αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, επιβάλει νέα σύνορα στους Παλαιστίνιους. Από τη πλευρά του ο κ. Σαρόν έχει δηλώσει ότι θα διατάξει «μονομερή απομόνωση» απ τους Παλαιστίνιους αν συνεχιστεί το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι ένα ενιαίο κράτος για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, δεν αποτελεί βιώσιμη λύση.

    [05] OHE: Ενδέχεται να καθυστερήσουν οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν.

    09 Jan 2004, 02:15 UTC

     

    Τα ΗΕ δήλωσαν ότι ενδέχεται να καθυστερήσει η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν λόγω εντεινόμενων προβλημάτων ασφάλειας που δυσκολεύουν τις προσπάθειες εγγραφής ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Ο εκπρόσωπος των ΗΕ, Μανουέλ Ντε Αλμέιντα Ε Σίλβα, δήλωσε ότι ομάδες καταγραφής ψηφοφόρων δεν έχουν μπορέσει να μεταβούν σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν λόγω προβλημάτων ασφάλειας και τόνισε ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθεί η προθεσμία του Ιουνίου για την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Τα ΗΕ ανακοίνωσαν ότι λιγότεροι από 275 χιλιάδες απ τους περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόρους, έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

    [06] Πάουελ: Ο Ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

    09 Jan 2004, 02:18 UTC

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει την πρόθεση του Έλληνα ομολόγου του, Γιώργου Παπανδρέου να επιδιώξει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πάουελ απάντησε: «Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πολύ καλός μου φίλος. Έχουμε πράξει πολλά μαζί τα τελευταία χρόνια. Τον συγχαίρω για την ανακοίνωση που έκανε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος του και του εύχομαι καλή τύχη. Αλλά πρόκειται για ελεύθερες, ανοιχτές και δημοκρατικές εκλογές και ο Ελληνικός λαός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιο κόμμα θέλει να τον κυβερνήσει και ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός».

    [07] Ρωσία: Θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η πρόταση της Βόρειας Κορέας για πάγωμα των εξοπλισμών της.

    09 Jan 2004, 03:57 UTC

    Ο υφυπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Λοσιούκωφ, δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, η πρόταση της Βόρειας Κορέας να παγώσει τα πυρηνικά της προγράμματα. Και πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει ζητήσει απ τις ΗΠΑ να εξετάσουν την πρόταση. Το πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ Τας φέρει τον κ. Λοσιούκωφ να δηλώνει επίσης ότι η πρόταση της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για «συγκεκριμένες συμφωνίες» κατά τον επόμενο γύρο πολυμερών συνομιλιών για τα πυρηνικά προγράμματα της Πιονγιάνγκ. Πάντως ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι διαβουλεύσεις για αμερικανική βοήθεια προς την Βόρεια Κορέα θα πραγματοποιηθούν μόνο μετά τον επιβεβαιωμένο τερματισμό των πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ.

    [08] Ουάσιγκτον: Το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.

    09 Jan 2004, 04:00 UTC

    Το Αμερικανικό υπουργείο οικονομικών απέρριψε προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία. Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών χαρακτήρισε την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «Υπερβολική», ενώ ο αμερικανός υπουργός οικονομικών είχε προχθές δηλώσει ότι το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού οφείλεται στις δαπάνες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν καθώς και στις πρόσφατες φοροαπαλλαγές. Και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να μειώσει το έλλειμμα κατά το ήμισυ μέσα στην επόμενη πενταετία.

    [09] Ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης

    08 Jan 2004, 22:33 UTC

    O Λευκός Οίκος υποβαθμίζει δημοσίευμα ότι οι ΗΠΑ της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι οι ΗΠΑ σιωπηρά απέσυραν από το Ιράκ ομάδα 400 ειδικών του στρατού, εκπαιδευμένων στην αναζήτηση υλικών που σχετίζονται με την παραγωγή παράνομων όπλων. Το άρθρο της εφημερίδας αναφέρει οτι στρατιωτικοί αξιωματούχοι άφησαν να διαφανεί ότι η απόσυρση αποτελεί ένδειξη ότι οι ΗΠΑ δεν περιμένουν να βρουν χημικά ή βιολογικά όπλα στο Ιράκ.

    Ο πρόεδρος Μπους είχε πει ότι τα παράνομα οπλικά προγράμματα της Βαγδάτης ήταν ένα ς από του κύριου λόγους της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αν και μία ομάδα εμπειρογνωμόνων αποχωρεί, μία άλλη ομάδα ειδικών για παράνομα όπλα παραμένει στο Ιράκ.

    [10] Ο Κόλιν Πάουελ υπεραμύνεται των νέων μέτρων ασφάλειας

    08 Jan 2004, 17:33 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, υπεραμύνθηκε των νέων μέτρων ασφαλείας που θα εφαρμοσθούν σε αμερικανικά αεροδρόμια και λιμάνια, λέγοντας πως η κυβέρνηση Μπους σκοπεύει να διαμορφώσει περαιτέρω τη σχετική διαδικασία. Τα νέα μέτρα προκάλεσαν οργή στη Βραζιλία, όπου ένας δικαστής διέταξε να υποβάλονται οι αμερικανοί επισκέπτες στη χώρα σε παρόμοιο, αλλά περισσότερο χρονοβόρο, έλεγχο. Ο κ. Πάουελ είπε πως το νέο σύστημα ασφάλειας σκοπεύει να προστατέψει και όχι να παρενωχλήσει τους ανθρώπους που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσθεσε πως οι περισσότεροι επισκέπτες που υποβλήθηκαν στο σχετικό έλεγχο, όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα αλλά έδειξαν κατανόηση για τους λόγους για τους οποίους παίρνονται τα νέα μέτρα.

    Βάσει των μέτρων αυτών, που τέθηκαν σ'εφαρμογή τη Δευτέρα, οι επισκέπτες που μπαίνουν στην Αμερική με βίζα, δακτυλοσκοπούνται και φωτογραφίζονται. Οι φωτογραφίες, τα δακτυλικά αποτυπώματα καθώς και τα στοιχεία των διαβατηρίων τους, διοχετεύονται αυτομάτως σ' ένα σύστημα κομπιούτερ που περιέχει κατάλογο ύποπτων τρομοκρατών και άλλων εγκληματικών στοιχείων. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνο για τα νέα μέτρα δηλώνει πως η όλη υπόθεση δεν προσθέτει παρά ένα μόνο λεπτό στην ισχύουσα μεταναστευτική διαδικασία.

    Το καινούργιο σύστημα επικρίθηκε έντονα από ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βραζιλία, όπου ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε να ληφθούν παρόμοια μέτρα για τους Αμερικανούς που μπαίνουν στη χώρα, συμπεριλαμβανόμενης και της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων με μελάνι. Σαν αποτέλεσμα οι Αμερικανοί τουρίστες που επισκέπτονται τη Βραζιλία αντιμετωπίζουν φοβερές καθυστερήσεις στα αεροδρόμια.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους εδώ στην Ουάσινγκτων, ο υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε πως συζήτησε από τηλεφώνου το θέμα με τον ομόλογό του της Βραζιλίας, Τσέλσο Αμορίν και του εξήγησε ότι τα νέα μέτρα ασφάλειας δεν είναι παράλογα και ότι οι ταξιδιώτες που έχουν ήδη υποβληθεί σ αυτά, έδειξαν κατανόηση και δεν διαμαρτυρήθηκαν καθόλου. Είπε συγκεκριμένα: «Τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι φωτογραφίες παίρνονται στα γρήγορα. Ο κόσμος ελάχιστα καθυστερεί κατά την άφιξή του. Για τις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα. Όχι μόνο αυτό, αλλά στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες είπαν πως καταλαβαίνουν γιατί γίνεται αυτό. Δεν το κάνουμε για να παρενωχλήσουμε τους ταξιδιώτες. Δεν το κάνουμε για να μην μπορεί κανείς να μπαίνει εύκολα στην Αμερική. Επί πλέον, εκτός των άλλων, προστατεύονται και όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο και νομίζω πως ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό.»

    Ο κ. Πάουελ είπε επίσης πως οι καθυστερήσεις θα ελαττωθούν ενδεχομένως, καθώς οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό θα απαιτήσουν από τις διάφορες χώρες να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα μηχανήματα, προκειμένου να ελέγχονται επί τόπου οι άνθρωποι που σκοπεύουν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν υποβάλουν αίτηση για βίζα. Τα νέα μέτρα ισχύουν για τους πολίτες περίπου 150 χωρών. Εξαιρούνται οι επισκέπτες από γύρω στις 30 χώρες για τους πολίτες των οποίων η Αμερική, βάσει ειδικών συμφωνιών, δεν απαιτεί άδεια εισόδου.

    [11] Επίθεση κατά ύποπτων τρομοκρατών εξαπέλυσε το Πακιστάν

    08 Jan 2004, 22:24 UTC

    Πακιστανοί αξιωματούχοι λενε ότι ο στρατός εξαπέλυσε μεγάλη επιχείρηση κατά ύποπτων τρομοκρατών σε νότια ορεινή περιοχή. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα στο Νότιο Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Δεν έδωσε όμως λεπτομέρειες. Είπε μόνο ότι ζητήθηκε από τους υπόπτους να παραδοθούν αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Αυτόπτες μάρτυρες λενε ότι άκουσαν πυροβολισμούς σε δύο χωριά έξω από τη πρωτεύουσα της περιοχής, Ουάνα και ότι είδαν να πετούν στρατιωτικά ελικόπτερα λίγο πριν τα ξημερώματα. Υπάρχουν υποψίες ότι η άκρως συντηρητική αυτή περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την επαρχία Πακτίτα του Αφγανιστάν, αποτελεί κρησφύγετο τρομοκρατών της Αλ Κάιντα και ανταρτών των Ταλεμπάν.

    [12] Σύσκεψη της τουρκικής ηγεσίας για το Κυπριακό

    08 Jan 2004, 17:24 UTC

    Ο κ. Ερντογάν

    Ανώτεροι Τούρκοι ηγέτες, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες των ΗΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σε ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά απο σύσκεψη στην Αγκυρα υπο τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ, οι Τούρκοι ηγέτες είπαν οτι λύση του προβλήματος θα πρέπει να βασίζεται σε αυτό που χαρακτήρισαν "τις πραγματικότητες της νήσου". Εκτός απο τον κ. Σεζέρ, στην σύσκεψη έλαβαν μέρος ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλλάχ Γκιούλ και ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου στρατού, Χιλμί Οζκιόκ. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πρίν τις σημερινές συνομιλίες του κ. Ερντογάν με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων των τουρκοκυπρίων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 11 January 2004 - 2:18:12 UTC