Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα όπλα του Ιράκ, ζητά ο Νταίηβιντ Κέη
  • [02] Κέι: Λανθασμένες οι απόρρητες πληροφορίες
  • [03] Χάτον: Η κυβέρνηση Μπλέαρ δεν ...
  • [04] Ερντογάν: «Είμαστε αποφασισμένοι ...
  • [05] Νέες πολεμικές επιχειρήσεις στο ...
  • [06] Ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ ...
  • [07] Αννάν: Έτοιμος για την επανέναρξη ...
  • [08] Ανασχηματισμός στους κόλπους της ...
  • [09] Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου ...
  • [10] Νέο κύμα βίας μεταξύ Παλαιστίνιων ...
  • [11] Ντέιβιντ Κέι « Δεν ήταν επαρκείς ...
  • [12] Αθώα η κυβέρνηση Μπαίρ για τον ...
  • [13] Νέα έκρηξη στη Βαγδάτη με ένα ...
  • [14] Βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ...
  • [15] O Τζόν Κέρρυ νικητής των προκριματικών ...
  • [16] Άλλοι 6 αμερικανοί στρατιώτες ...

  • [01] Την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα όπλα του Ιράκ, ζητά ο Νταίηβιντ Κέη

    29 Jan 2004, 17:20 UTC

    Ο πρώην επικεφαλής των αμερικανών επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, Ντέηβιντ Κέη, ζητάει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις αποτυχίες των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Καταθέτοντας ενώπιον της αρμόδιας για τις ένοπλες δυνάμεις επιτροπής της Γερουσίας, ο κ. Κέη επέρριψε την ευθύνη για το ότι δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ στις μυστικές υπηρεσίες και τα εσφαλμένα στοιχεία που έδωσαν πριν από την εισβολή στη χώρα αυτή. Ο κ. Κέη είπε πως η ομάδα του δε βρήκε κανένα τέτοιο όπλα στο Ιράκ, παρόλο που τόσο ο ίδιος όσο και ορισμένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανόμενης της αμερικανικής, πίστευαν πως η Βαγδάτη διέθετε όπλα μαζικού ολέθρου. Η κυβέρνηση Μπους στήριξε κυρίως την απόφασή της να εξαπολύσει πόλεμο κατά του Ιράκ σε στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών που έδειχναν ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Ο κ. Κέη υποστήριξε τις εκκλήσεις δημοκρατικών στελεχών του κογκρέσου για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σε σχέση με τα στοιχεία που έδωσαν οι μυστικές υπηρεσίες πριν από τον πόλεμο. Ρεπουμπλικανοί στο Κονγκρέσο και ο Λευκός Οίκος αντιτίθενται στη διεξαγωγή μιας τέτοιας έρευνας φοβούμενοι μήπως έρθουν στη δημοσιότητα απόρρητα στοιχεία. Ο Ντέηβιντ Κέη είπε πως, παρόλο που δεν έχουν βρεθεί στο Ιράκ απαγορευμένα όπλα, ανακαλύφθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι η Βαγδάτη είχε ανάμειξη σε οπλικά προγράμματα, τα οποία βάσει ψηφισμάτων του ΟΗΕ έχουν απαγορευθεί. Πολλοί δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανόμενων και των υποψήφιων για το χρίσμα του κόμματος για τις εκλογές του Νοεμβρίου, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μπους παραποίησε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για να δικαιολογήσει την απόφασή της να εισβάλει στο Ιράκ. Ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Τεντ Κέννεντυ, που είναι μέλος της γερουσιαστικής επιτροπής για τις ένοπλες δυνάμεις είπε πως πολλοί συναδέλφοί του πιστεύουν πως τα μέχρι τώρα στοιχεία οδηγούν σ'ένα μόνο συμπέρασμα: πως δεν είναι θέμα αποτυχίας των μυστικών υπηρεσιών μόνο, αλλά και παραποίησης των μυστικών πληροφοριών, για να δικαιολογηθεί η απόφαση ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βαγδάτης.

    Ο κ. Κέη απέρριψε το σχόλιο αυτό του δημοκρατικού γερουσιαστή, λέγοντας πως οι αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών δεν δέχτηκαν ποτέ πολιτική πίεση. Επίσης είπε πως πολλά από τα ερωτήματα για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, ίσως μείνουν για πάντα αναπάντητα, αλλά κατά τη γνώμη του, η έρευνα πρέπει να συνεχισθεί. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, γερουσιαστής Τζών Γουώρνερ, είπε πως είναι πρόωρο να πει κανείς πως δεν υπήρχαν στο Ιράκ όπλα μαζικού ολέθρου.

    Ο Ντέηβιντ Κέη παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, θέση την οποία είχε αναλάβει πριν έξη μήνες, λέγοντας πως δεν υπήρχαν αρκετά κονδύλια για την έρευνα.

    [02] Κέι: Λανθασμένες οι απόρρητες πληροφορίες

    29 Jan 2004, 02:13 UTC

    Ο πρώην επικεφαλής των αμερικανών επιθεωρητών όπλων, Ντέηβιντ Κέι, δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας ότι «έκαναν λάθος», όλοι όσοι πίστευαν ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Πάντως ο κ. Κέι δεν απέρριψε την πιθανότητα να βρεθούν κάποια μικρά αποθέματα τέτοιων όπλων στο Ιράκ. Αλλά υπογράμμισε ότι ίσως να μείνουν αναπάντητα ορισμένα ερωτήματα για το θέμα. Ο κ. Κέι που παραιτήθηκε απ την θέση του την περασμένη Παρασκευή, αμφισβήτησε επίσης και ισχυρισμούς ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπούς άσκησαν πιέσεις στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να δηλώσουν ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Και επέρριψε την ευθύνη στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για το ότι δεν διέγνωσαν ότι, μετά το πόλεμο στον Περσικό Κόλπο το 1991, ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε εγκαταλείψει τις προσπάθειες να κατασκευάσει μεγάλες ποσότητες όπλων μαζικής καταστροφής.

    [03] Χάτον: Η κυβέρνηση Μπλέαρ δεν ...

    29 Jan 2004, 02:26 UTC

    Στη Βρετανία, μετά από διερεύνηση 5 μηνών της υπόθεσης του θανάτου του εμπειρογνώμονα σε θέματα εξοπλισμών, Ντέηβιντ Κέλλυ, ο δικαστής, Μπράϊαν Χάτον, απήλλαξε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ, από κάθε ευθύνη σχετικά με καταγγελίες ότι υπερέβαλε αναφορικά με την απειλή απ τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ για να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Ο δικαστής Χάτον δήλωσε χθες ότι οι γνώσεις της Βρετανικής κυβέρνησης για τα οπλικά προγράμματα του Ιράκ βασίστηκαν σε απόρρητες πληροφορίες. Αλλά ταυτόχρονα ο Βρετανός δικαστής καταδίκασε το BBC για ρεπορτάζ που κατηγορούσε Βρετανούς αξιωματούχους ότι υπερέβαλαν αναφορικά με τα στοιχεία που είχαν για το Ιράκ και χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «αβάσιμο». Λίγες ώρες αργότερα παραιτήθηκε και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του BBC, Γκάβιν Ντέηβις. Κατά την χθεσινή του εμφάνιση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ο κ. Μπλέαρ απαίτησε να ζητήσουν συγνώμη αυτοί που τον κατηγόρησαν ότι εσκεμμένα προσπάθησε να εξαπατήσει τη χώρα.

    [04] Ερντογάν: «Είμαστε αποφασισμένοι ...

    28 Jan 2004, 22:05 UTC

    Ρ. Τ. Ερντογάν και Τ. Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο και διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να δουν τους Κούρδους του Ιράκ να αποκτούν δικό τους κράτος.

    Το θέμα είναι κρίσιμης σημασίας για την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει εντός των συνόρων της ένα κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα.

    Ο κ. Μπους προσπάθησε να εφησυχάσει τις ανησυχίες της τουρκικής ηγεσίας. Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο μέλλον των Κούρδων του Ιράκ, αλλά ήταν σαφές τί εννοούσε όταν έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είπα στον Τούρκο πρωθυπουργό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοδοξούν να δουν ένα ειρηνικό και δημοκρατικό Ιράκ και εδαφικά ακέραιο.»

    Ο κύριος Ερντογάν φάνηκε να είναι ευχαριστημένος απ όσα άκουσε στο Λευκό Οίκο. Όπως είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Μπους: « Οι χώρες μας έχουν τις ίδιες απόψεις αναφορικά με την στρατηγική συνεργασία μας για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.»

    Οι δύο ηγέτες μίλησαν επίσης και για το συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος Μπους αναφέρθηκε στις βομβιστικές επιθέσεις στο τέλος του χρόνου πέρσι στην Κωνσταντινούπολη. «Και οι δυό μας, είπε ο κ. Μπους, αντιλαμβανόμαστε τί σημαίνει να πέφτουν οι συμπολίτες μας θύματα των ανηλεών τρομοκρατικών δολοφονιών.»

    Ένα άλλο θέμα που συζήτησαν οι κύριοι Μπους και Ερντογάν ήταν το Κυπριακό. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η χώρα του υποστηρίζει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν. «Επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά,» είπε ο κ. Ερντογάν, «ότι η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τους Έλληνες ομολόγους μας και είμαστε αποφασισμένοι να διευθετηθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν.»

    Αναμένεται πως οι κύριοι Μπους και Ερντογάν θα συναντηθούν ξανά τον Ιούνιο στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη.

    [05] Νέες πολεμικές επιχειρήσεις στο ...

    29 Jan 2004, 02:44 UTC

    Πηγές του Πενταγώνου αναφέρουν ότι την άνοιξη η Ουάσιγκτον σχεδιάζει νέες πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, με την συμμετοχή χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών, για την εξουδετέρωση μια για πάντα θυλάκων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα. Πάντως δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση των πληροφοριών αυτών. Επίσης αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να σχολιάσουν άρθρο της εφημερίδα Chicago Tribune στο οποίο αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις θα εισχωρήσουν και στο Πακιστανικό έδαφος. Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ενδέχεται να κρύβεται στη μεθόριο Αφγανιστάν-Πακιστάν. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού εξέφρασε σιγουριά ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα συλληφθούν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο ηγέτης των Ταλεμπάν, Μουλά Ομάρ.

    [06] Ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ ...

    29 Jan 2004, 02:54 UTC

    Αεροσκάφη που μετέφεραν Ισραηλινούς και Άραβες κρατούμενους αναχώρησαν σχεδόν ταυτόχρονα με προορισμό τη Γερμανία στα πλαίσια συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της ανταρτικής οργάνωσης Χεζμπολά του Λιβάνου. Αεροσκάφος που μετέφερε τον Ισραηλινό επιχειρηματία και πρώην έφεδρο αξιωματικό, Ελχανάν Ταννενμπάουμ και τις σωρούς τριών Ισραηλινών στρατιωτών αναχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί απ το αεροδρόμιο της Βηρυτού με προορισμό τη Γερμανία, που έχει παίξει ρόλο διαμεσολαβητή της συμφωνίας αυτής ανταλλαγής κρατουμένων. Λίγα λεπτά αργότερα άλλο αεροσκάφος που μετέφερε περίπου 30 Άραβες κρατούμενους, αναχώρησε απ το Ισραήλ για τη Γερμανία. Από τη πλευρά του το Ισραήλ έχει επίσης συμφωνήσει να αφήσει ελεύθερους άλλους 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

    [07] Αννάν: Έτοιμος για την επανέναρξη ...

    29 Jan 2004, 02:58 UTC

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Αννάν, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Αλλά προειδοποίησε ότι εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο κ. Ανάν είπε ότι συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, έτσι ώστε να υπάρχουν χρονικά περιθώρια για την πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων πριν την ένταξη της Κύπρου στη ΕΕ τον Μάιο.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Παπαδόπουλο, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραουφ Ντενγκτάς, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Οι κύριοι Παπαδόπουλος και Ντενγκτάς δήλωσαν πρόσφατα ότι είναι έτοιμοι να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες που διεκόπησαν το περασμένο Μάρτιο, όταν αξιωματούχοι των ΗΕ επέρριψαν στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων την ευθύνη για την αποτυχία τους.

    [08] Ανασχηματισμός στους κόλπους της ...

    29 Jan 2004, 03:08 UTC

    Χάουαρντ Ντήν

    Σε ανασχηματισμό των ανώτερων στελεχών της προεκλογικής του εκστρατείας προέβη ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χάουαρντ Ντήν, μετά τις προκριματικές εκλογές στο Νιού Χάμσιρ, όπου ήρθε δεύτερος μετά τον γερουσιαστή Τζόν Κέρρυ. Ο κ. Ντήν απέλυσε τον επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας και τον αντικατέστησε με τον Ρόυ Νήλ, ανώτερο σύμβουλο του πρώην αντιπροέδρου, Αλ Γκόρ. 7 έχουν απομείνει οι προεδρικοί υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις φετινές προεδρικές εκλογές, ενώ την ερχόμενη Τρίτη πραγματοποιούνται κρίσιμης σημασίας προκριματικές εκλογές σε 7 πολιτείες.

    [09] Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου ...

    29 Jan 2004, 03:04 UTC

    Στο Ιράκ, βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το ξενοδοχείο αλ Σαχήν, στο κέντρο της Βαγδάτης. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι από την έκρηξη σκοτώθηκε ο οδηγός και τραυματίστηκαν 6 άλλοι. Όμως, σύμφωνα με την Ιρακινή αστυνομία και άλλες πήγες, οι νεκροί απο την έκρηξη ανέρχονται σε τουλάχιστον τρείς. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής δήλωσε ότι ένας πολίτης της χώρας του ήταν ανάμεσα στα θύματα. Οι αρχές δηλώνουν επίσης ότι η επίθεση έγινε αφού φρουροί ασφάλειας άνοιξαν πυρ κατά λευκού ημιφορτηγού που έφερε κόκκινη ημισέληνο. Από την έκρηξη καταστράφηκαν ορισμένα οχήματα και τμήμα του ξενοδοχείου.

    [10] Νέο κύμα βίας μεταξύ Παλαιστίνιων ...

    28 Jan 2004, 17:59 UTC

    Τραυματισμένος νεαρός Παλαιστίνιος μεταφέρεται στο νοσοκομείο

    Τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια σφοδρής μάχης μεταξύ εξτρεμιστών και ισραηλινών στρατιωτών, που είχαν εισβάλει σε συνοικία στις παρυφές της πόλης της Γάζας. Το νέο αυτό περιστατικό βίας σημειώνεται λίγο πρίν την συνάντηση μεταξύ των δύο απεσταλμένων των ΗΠΑ στην περιοχή, Τζών Γουλφ και Ντέηβιντ Σάττερφηλντ, με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμέντ Κουρέια, σε μία προσπάθεια αναβίωσης του οδικού χάρτη για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Κουρέια δήλωσε μετά από τη συνάντηση ότι ζήτησε από τους δύο απεσταλμένους να ασκήσουν πίεση για να τερματισθεί η ισραηλινή επιθετικότητα, όπως την αποκάλεσε. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ λένε οτι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναχαιτίσει τους αντι-ισραηλινούς εξτρεμιστές, για να μπορέσει να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία.

    [11] Ντέιβιντ Κέι « Δεν ήταν επαρκείς ...

    28 Jan 2004, 22:15 UTC

    Ν. Κέι

    Ο πρώην επικεφαλής επιθεωρητών όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ Ντέιβιντ Κέι καταθέτοντας στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας είπε ότι οι μυστικές πληροφορίες για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράκ δεν ήταν επαρκείς. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία ο Ντέιβιντ Κέι, ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για το πως οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξαν λανθασμένα στο συμπέρασμα ότι το Ιράκ διέθετε βιολογικά, χημικά και πυρηνικά όπλα. Ο κύριος Κέι, παραιτήθηκε από τη θέση την περασμένη εβδομάδα μετά από έξη μήνες επιθεωρήσεων στο Ιράκ.

    Σήμερα ο Ντέιβιντ Κέι είπε ότι η ομάδα επιθεώρησης, της οποίας ήταν επικεφαλής, δεν βρήκε πυρηνικά όπλα στο Ιράκ, αλλά βρήκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Σαντάμ Χουσεΐν σκόπευε να κατασκευάσει και να χρησιμοποιήσει όπλα καταστρατηγώντας τις διεθνείς απαιτήσεις για γνωστοποίηση των πυρηνικών όπλων που διέθετε η χώρα. Ο πρώην επιθεωρητής δεν αποκλείει τη πιθανότητα ότι μπορεί να βρεθούν μικρά αποθέματα υλικού για την κατασκευή όπλων αν συνεχιστεί η επιθεώρηση.

    [12] Αθώα η κυβέρνηση Μπαίρ για τον ...

    28 Jan 2004, 17:31 UTC

    Βρετανός δικαστής αποφάνθηκε οτι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχέση με την κατά τα φαινόμενα αυτοκτονία του εμπειρογνώμονα όπλων μαζικής καταστροφής Ντέηβιντ Κέλλυ, ο οποίος είχε συνδεθεί με επίμαχη έκθεση για το οπλικό πρόγραμμα του Ιράκ πρίν τον πόλεμο, απαλλάσσει την κυβέρνηση από οποιαδήποτε ευθύνη. Ο δικαστής Μπράιαν Χάττον, στην έκθεσή του αναφέρει οτι ο θάνατος του Κέλλυ τον Ιούλιο, οφείλετο σε αυτοκτονία και οτι δεν διαπίστωσε παράνομες ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης Μπλαίρ σε σχέση με τον θάνατο αυτό. Ο Ντέηβιντ Κέλλυ φέρεται οτι αυτοκτόνησε, όταν έγινε γνωστό οτι ήταν η πηγή ενός ρεπορτάζ του Μπι-μπι-σί, που ανέφερε οτι η κυβέρνηση του Τονυ Μπλαίρ υπερέβαλε την απειλή απο τα όπλα του Ιράκ, για να δικαιολογήσει την κάτω απο αμερικανική ηγεσία εισβολή στο Ιράκ πέρυσι.

    [13] Νέα έκρηξη στη Βαγδάτη με ένα ...

    28 Jan 2004, 17:46 UTC

    Το ξενοδοχείο αλ Σαχήν στην Βαγδάτη, μετά την έκρηξη

    Στο Ιράκ, βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω απο τοξενοδοχείο αλ Σαχήν, στο κέντρο της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρείς ιρακινούς. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε οτι από την έκρηξη τραυματίστηκαν και αρκετοί άλλοι ιρακινοί. Σύμφωνα με αυτοπτες μάρτυρες, αρκετά αυτοκίνητα στο σημείο της έκρηξης καταστράφηκαν, ενώ όλη η πρόσοψη του ξενοδοχείου κατέρρευσε. Σύμφωνα με πληροφορίες στο ξενοδοχείο αλ Σαχήν διαμένει ο ιρακινός υπουργός Εργασίας. Η έκρηξη αυτή σημειώνεται μία μέρα μετά απο τις δύο διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις στην Βαγδάτη και την Χαλντίγια, απο τις οποίες σκοτώθηκαν 6 αμερικανοί στρατιώτες.

    [14] Βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ...

    28 Jan 2004, 17:55 UTC

    Σκηνή της βομβιστικής επίθεσης στο Αφγανιστάν

    Απο βομβιστικές επιθέσεις εναντιον δύο βάσεων των νατοϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, σκοτώθηκε ένας βρετανός στρατιώτης, ενώ τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι. Αξιωματούχοι είπαν οτι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα, έξω απο το βρετανικό και το γερμανικό στρατόπεδο στην Καμπούλ και οτι ο βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε, δέχθηκε επιθεση. Η αφγανική αστυνομία δήλωσε οτι βομβιστής αυτοκτονίας έρριξε ταξί γεμάτο με εκρηκτικά πάνω σε δύο οχήματα των ειρηνοφρουρών και κατόπιν πυροδότησε τα εκρηκτικά. ΟΙ σημερινές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που γινόταν επιμνημόσυνη δέηση για τον Καναδό ειρηνοφρουρό, που σκοτώθηκε απο βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ την Τρίτη. Αντάρτες του ανατραπέντος καθεστώτος των Ταλιμπάν, ανέλαβαν την ευθύνη των επιθέσεων αυτών.

    [15] O Τζόν Κέρρυ νικητής των προκριματικών ...

    28 Jan 2004, 03:03 UTC

    Τζόν Κέρρυ

    Ο γερουσιαστής απ την Μασαχουσέτη, Τζόν Κέρρυ, είναι ο νικητής των προκριματικών εκλογών στην πολιτεία Νιού Χάμσιρ για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος ενόψει των φετινών προεδρικών εκλογών. Με καταμετρημένο πάνω από το 70% των εκλογικών περιφερειών, ο γερουσιαστής Κέρρυ, προηγείται με 38% της ψήφου και ακολουθεί ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν, με ποσοστό 26%. Μάχη διεξάγεται για την τρίτη θέση όπου βρίσκονται ο στρατηγός εν αποστρατεία, Γουέσλι Κλάρκ και ο γερουσιαστής απ την Βόρεια Καρολίνα, Τζόν Έντουαρντς, ενώ ο γερουσιαστής από το Κοννέκτικατ, Τζόσεφ Λήμπερμαν, πέρασε στην τέταρτη θέση. Στην νικητήρια ομιλία του πριν λίγη ώρα, ο γερουσιαστής Κέρρυ ζήτησε απ τους Δημοκρατικού ψηφοφόρους να σταθούν στο πλευρό του με στόχο τη νίκη έναντι του προέδρου Μπούς στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    [16] Άλλοι 6 αμερικανοί στρατιώτες ...

    28 Jan 2004, 01:10 UTC

     

    Στο Ιράκ, 6 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες από επιθέσεις ανταρτών, ενώ έφθανε στην Βαγδάτη ομάδα των ΗΕ που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας, για να κρίνει άν η κατάσταση εκεί επιτρέπει την πιθανή επιστροφή στη χώρα του διεθνούς προσωπικού του οργανισμού και για να εκτιμήσει αν η προσωρινή διοίκηση του Ιράκ μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ειδικών του ΟΗΕ σε θέματα διεξαγωγής εκλογών. Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού δήλωσαν ότι τρεις άνδρες του σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα έξω απο την Ιρακινή πρωτεύουσα. Νωρίτερα, τρείς άλλοι αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί, όταν η στρατιωτική φάλαγγα στην οποία επέβαιναν, επλήγη στην πόλη Χαλντίγια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 31 January 2004 - 2:18:12 UTC