Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περικυκλωμένο ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα
  • [02] Ενισχύσεις καταφτάνουν στο Κοσσυφοπέδιο ...
  • [03] 5 ύποπτοι για τις επιθέσεις στη ...
  • [04] Νέα στοιχεία για την δημογραφική ...
  • [05] Επίσκεψη αστραπή Κ. Πάουελ στη Βαγδάτη
  • [06] Σύνοδος της ΕΕ για την τρομοκρατία ...
  • [07] Σβιλάνοβιτς: Οι Αλβανόφωνοι προσπαθούν ...
  • [08] Μειώθηκαν και άλλο οι άνεργοι στις ΗΠΑ.

  • [01] Περικυκλωμένο ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα

    19 Mar 2004, 20:28 UTC

    Οακιστανικά στρατεύματα νότιο Ουαζιριστάν

    Ο στρατός του Πακιστάν δηλώνει πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει γύρω στους 400 βαρειά οπλισμένους εξτρεμιστές στο νότιο Ουαζιριστάν, όπου πιστεύεται πως οπλοφόροι προστατεύουν ένα ανώτερο στέλεχος του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάϊντα. Εκπρόσωπος του στρατού λεει ότι ένα μείγμα από ντόπιους και ξένους μαχητές έχουν περικυκλωθεί και προσπαθούν να διαφύγουν και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το εάν μεταξύ των εξτρεμιστών βρίσκεται και ο ανώτερος σύμβουλος του Μπιν Λάντεν, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, όπως είχαν αναφέρει προηγούμενες πληροφορίες.

    Στο μεταξύ, οι Αμερικανικές και οι Αφγανικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις θέσεις τους στα Αφγανικά σύνορα για να αποτρέψουν της απόδραση εξτρεμιστών που καταδιώκονται από τον Πακιστανικό στρατό.

    [02] Ενισχύσεις καταφτάνουν στο Κοσσυφοπέδιο ...

    19 Mar 2004, 20:10 UTC

    Ιταλοί ειρηνοφρουροί

    Ενισχύσεις ειρηνοφρουρών του ΝΑΤΟ καταφτάνουν στο Κοσσυφοπεδιο, καθώς η Βορειοαντλαντική συμμαχία προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τα βίαια επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί μεταξύ Αλβανοφώνων και Σέρβων σε σερβική επαρχία που διοικείται από τα ΗΕ.

    Πάνω από 2000 Γάλλοι, Βρετανοί , Γερμανοί, Ιταλοί, Δανοί και Αμερικανοί στρατιώτες εστάλησαν για να ενισχύσουν τους 17 χιλιάδες ειρηνοφρουρούς, που ήδη βρίσκονται στην περιοχή. Βρετανοί στρατιώτες αναπτύσσονται σε στρατηγικής σημασίας σημεία για να βοηθήσουν στη διατήρηση της προσωρινής ηρεμίας, που επικρατεί, μετά από τα επεισόδια, κατά τα οποία τουλάχιστον 31 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 500 άλλα τραυματίστηκαν.

    Ο διοικητής του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ναύαρχος Γκρέγκορυ Τζονσον, είπε πως οι αιματηρές συγκρούσεις δεν διαφέρουν από «εθνοκάθαρση» και πρέπει να σταματήσουν.

    [03] 5 ύποπτοι για τις επιθέσεις στη ...

    19 Mar 2004, 20:22 UTC

    Από τις εκρήξεις στη Μαδρίτη

    Ισπανός δικαστής διέταξε να παραμείνουν υπό κράτηση 5 ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στη Μαδρίτη, ενόσω διεξάγονται περαιτέρω έρευνες. Η απόφαση του δικαστή Χουάν ντελ Όλμο, του Ανώτερου δικαστηρίου αφορά 3 Μαροκινούς και 2 Ινδούς, που ανακρίθηκαν από τη Πέμπτη μέχρι την Παρασκευή το πρωί. Οι 3 Μαροκινοί κατηγορούνται ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση, και ότι διέπραξαν 190 δολοφονίες , μία για κάθε θύμα του οποίου η ταυτότητα έχει εξακριβωθεί και 1.400 απόπειρες δολοφονιών. Οι 2 Ινδοί κατηγορούνται για συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση και για πλαστογράφηση έγγραφων. Και οι 5 ύποπτοι αρνούνται κάθε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις.

    Τη Υρίτη , οι Ισπανικές αρχές συνέλαβαν άλλους 5 υπόπτους για τις επιθέσεις της ενδεκάτης Μαρτίου , κατά τις οποίες σκοτώθηκαν διακόσια δύο άτομα.

    [04] Νέα στοιχεία για την δημογραφική ...

    19 Mar 2004, 02:58 UTC

    Ο πληθυσμός των Ισπανόφωνων και των Ασιατών που μένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα τριπλασιαστεί τα επόμενα 50 χρόνια, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία απογραφής πληθυσμού. Έτσι, προβλέπεται, ότι το 2050 οι Ισπανόφωνοι αμερικανοί θα αυξηθούν από 35 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 102, ενώ αντίστοιχα οι Ασιάτες θα αυξηθούν σε 33 εκατομμύρια από 11 που είναι σήμερα.

    Η Yπηρεσία Aπογραφής, σημείωσε επίσης ότι, είναι πολύ πιθανό μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε οι λευκοί μη Ισπανόφωνοι αμερικανοί να αποτελούν ακριβώς τον μισό πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι το 70% που είναι σήμερα. Οι προβλέψεις βασίζονται στην απογραφή του 2000, καθώς και σε προβλέψεις για τον αριθμό των μελλοντικών γεννήσεων, θανάτων, αλλά και για τον ρυθμό μετανάστευσης.

    Η Yπηρεσία Aπογραφής προβλέπει, τέλος, ότι ο συνολικός πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών το 2050 θα φτάσει τα 420 εκατομμύρια, θα αυξηθεί δηλαδή 140 εκατομμύρια από το 2000.

    [05] Επίσκεψη αστραπή Κ. Πάουελ στη Βαγδάτη

    19 Mar 2004, 20:06 UTC

    Κ.Πάουελ με τον Π. Μπρέμερ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, επισκέφτηκε την Παρασκευή τη Βαγδάτη για να αποτίσει φόρο τιμής στα αμερικανικά στρατεύματα και να ζητήσει από τις συμμαχικές δυνάμεις να παραμείνουν στην περιοχή και να αντιμετωπίσουν αυτό που χαρακτήρισε ως «απειλή για τον πολιτισμένο κόσμο». Ο κύριος Πάουελ είπε επίσης ότι παραμένει αμετάβλητη η προθεσμία της τριακοστής Ιουνίου, για την μεταβίβαση της εξουσία στους Ιρακινούς.

    Στην ιρακινή πρωτεύουσα ο κ. Πάουελ είχε συνομιλίες με αξιωματούχους της προσωρινής αρχής του Συνασπισμού και με μέλη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου και επίσης εκφώνησε λόγο στα αμερικανικά στρατεύματα

    Ο κ. Πάουελ μετέβη στη Βαγδάτη από το Κουβέιτ με αεροσκάφος της αμερικανικής αεροπορίας για οκτάωρη επίσκεψη, που είχε προγραμματισθεί προ πολλού, αλλά που για λόγους ασφαλείας ανακοινώθηκε μόνο μετά την άφιξή του στην ιρακινή πρωτεύουσα. Αμέσως μετά την άφιξή του πήγε στο αρχηγείο της Προσωρινής Διοίκησης του Συνασπισμού, στη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη όπου συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον αμερικανό πολιτικό διοικητή του Ιράκ Πωλ Μπρέμερ και με το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο.

    Επίσης, εκφώνησε λόγο σε κάπου 400 Αμερικανούς και άλλους στρατιώτες του Συνασπισμού σε ένα από τα πρώην παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν. Στην ομιλία του εξήρε τις αμερικανικές δυνάμεις για το ότι απομάκρυναν από την εξουσία ένα « φρικτό δικτατορικό καθεστώς», όπως είπε χαρακτηριστικά και γιατί έβαλαν το Ιράκ στο δρόμο της δημοκρατίας βάσει ενός προσωρινού συντάγματος που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Πάουελ είπε επίσης πως οι ξένοι τρομοκράτες και οι υποστηρικτές του πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν είναι αποφασισμένοι να αναχαιτίσουν την πρόοδο με επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του συνασπισμού και Ιρακινών αμάχων. Αλλά, πρόσθεσε, ο αμερικανικός λαός υποστηρίζει σύσσωμος τις προσπάθειες στο Ιράκ και δεν θα επιτραπεί στην τρομοκρατία να νικήσει. Κατά την έκφρασή του: «Είμαι περήφανος για το ότι ο πρόεδρός μας, ο Τζωρτζ Μπους, δεν έστρεψε το πρόσωπο στην πρόκληση και μετά από την 11η Σεπτεμβρίου συνειδητοποίησε πως ο κόσμος όλος απειλείτο, οπότε είπε: «Θα αγωνιστούμε». Οι Αμερικανοί δεν αφήνουν αναντιμετώπιστα τέτοια είδη προκλήσεων. Και είμαστε τυχεροί που έχουμε τόσους φίλους και συμμάχους που στέκονται στο πλευρό μας. Με την ηγεσία και την αποφασιστικότητα που διαθέτουμε θα επικρατήσουμε της τρομοκρατίας.»

    Οι συνομιλίες του κ. Πάουελ κάλυψαν θέματα όπως η ασφάλεια, τα σχέδια για μια ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση μετά την επίσημη λήξη της, κάτω από αμερικανική ηγεσία κατοχής. στις 30 Ιουνίου καθώς και το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών όταν θα παραδοθεί η εξουσία στους Ιρακινούς. Αξιωματούχοι του συνασπισμού που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν των κ. Πάουελ, είπαν, μεταξύ άλλων, πως είναι λυπηρό το ότι η αποτελούμενη από 1.300 άνδρες ισπανική δύναμη θα αποχωρήσει τον Ιούνιο, αλλά το πρόβλημα δεν θα είναι μεγάλο δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν τους σχεδόν 150.000 στρατιώτες του συνασπισμού.

    Οι ίδιοι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στην εκπαίδευση και τις ικανότητες των ιρακινών δυνάμεων, αλλά Ιρακινοί άμαχοι έχουν αρχίσει να δίνουν πληροφορίες στις δυνάμεις αυτές που οδήγησαν στην εξάρθρωση τρομοκρατικών πυρήνων. Ήταν η δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Πάουελ στο Ιράκ αφότου έληξε ο πόλεμος στη χώρα αυτή.

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με συνομιλίες στο Κουβέϊτ και τη Σαουδική Αραβία σχετικά με το Ιράκ, τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή και τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στον αραβικό κόσμο.

    Αρκετές ώρες μετά από την αναχώρηση του κυρίου Πάουέλ από το Ιράκ ακούστηκαν εκρήξεις στο κέντρο Βαγδάτη, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές τι τις προκάλεσε. Στο παρελθόν αντάρτες πέταγαν οβίδες στη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη όπου βρίσκεται το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων.

    [06] Σύνοδος της ΕΕ για την τρομοκρατία ...

    19 Mar 2004, 20:47 UTC

    Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα της τρομοκρατίας και το ποια απάντηση θα πρέπει να δοθεί στις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στη Μαδρίτη.

    Η Ιρλανδία, που έχει το εξάμηνο αυτό την εκ περιτροπής προεδρία της Ένωσης, ζήτησε να γίνει η έκτακτη αυτή σύνοδος, προκαταρκτικά της διάσκεψης κορυφής της Κοινότητας την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία αναμένεται πως θα επικεντρωθεί στο θέμα της τρομοκρατίας.

    Την Παρασκευή, ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Ανχέλ Ασέμπες, θα ενημέρωνε τους ομολόγους του σχετικά με την πρόοδο της έρευνας σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις στη χώρα του. Αναμένεται επίσης πως κατά τη σύνοδο θα συζητηθεί σχέδιο αντιτρομοκρατικής δράσης, που περιλαμβάνει προτάσεις για την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών, για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «δικτύου πληροφοριών» και για το διορισμό αξιωματούχου που θα συντονίζει τις διωκτικές αρχές και τις υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών-μελών της Κοινότητας.

    [07] Σβιλάνοβιτς: Οι Αλβανόφωνοι προσπαθούν ...

    19 Mar 2004, 02:43 UTC

    Πυρκαγιές σε σπίτια Σέρβων στο Κόσοβο

    Ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, κατηγόρησε τους Αλβανόφωνους ότι προσπαθούν να απομακρύνουν τους Σέρβους απ το Κοσυφοπέδιο. Ο κ. Σβιλάνοβιτς δήλωσε χθες σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ ότι οι βιαιότητες της τελευταίας εβδομάδας στο Κοσυφοπέδιο αποτελούν μήνυμα προς τους Σέρβους να φύγουν. 31 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 500 έχουν τραυματιστεί απ τις βιαιότητες στο Κόσοβο. Το ΣΑ καταδίκασε τις συγκρούσεις και χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον του προσωπικού του ΟΗΕ «επιθέσεις εναντίον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας».

    [08] Μειώθηκαν και άλλο οι άνεργοι στις ΗΠΑ.

    19 Mar 2004, 03:03 UTC

    Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών έπεσε την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των αμερικανών που εισέπραξαν επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε το Υπουργείο Εργασίας μειώθηκε κατά 6 χιλιάδες ο αριθμός όσων εισέπραξαν αποζημίωση απόλυσης, γεγονός που δείχνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, βελτίωση στην αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά, πάνω από τρία εκατομμύρια αμερικανοί συνεχίζουν να εισπράττουν επίδομα ανεργίας, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάσει και τις επιλογές των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Να υπενθυμίσουμε ότι η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο 5,6%. Το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε επίσης ότι, τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός παρουσίασε άνοδο 0,6%. Η αύξηση των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης ώθησαν σε άνοδο το γενικό δείκτη τιμών τον Ιανουάριο. Τέλος σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Υπουργείου Εργασίας ο φετινός πληθωρισμός καταγράφει αύξηση, αλλά μόνο κατά 0,1% σε σύγκριση με πέρυσι. Η γενικότερα σταθερή πορεία του πληθωρισμού αποτελεί και τον κύριο λόγο που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε προχθές να κρατήσει τα επιτόκια στα ίδια πολύ χαμηλά επίπεδα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 22 March 2004 - 2:18:24 UTC