Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε νέα σχέση με την Λιβύη, προσβλέπει ο Τόνυ Μπλαίρ
  • [02] Και άλλοι αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται στο Ιράκ
  • [03] Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος ακροάσεων της Ειδικής Επιτροπής
  • [04] Ψήφισμα για την δολοφονία του Αχμέντ Γιασσίν εξετάζει το ΣΑ των ΗΕ.
  • [05] Μπρέμερ: Το Ιράκ καθ' οδόν προς την Δημοκρατία και την Ειρήνη.
  • [06] Σολάνα: Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλες βιαιότητες στο Κοσυφοπέδιο.
  • [07] Επιθεωρητές της ΔΥΑΕ στην Τεχεράνη το Σάββατο.
  • [08] Συνάντηση Μπούς-Καραμανλή στο Λευκό Οίκο στις 20 Μαΐου.
  • [09] Ντε Σότο: Μοναδική η ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.
  • [10] To NATO υπεύθυνο για την ασφάλεια των εθνικών εκλογών στο Αφγανιστάν.
  • [11] Κατηγορίες εναντίον δύο ακόμη Μαροκινών στην Ισπανία.
  • [12] O Τόνυ Μπλέαρ στη Λιβύη.
  • [13] Την Λιβύη επισκέπτεται αύριο ο Τόνυ Μπλαίρ
  • [14] Τετραμερείς συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία
  • [15] Καταδικάζει το Ισραήλ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ
  • [16] Απειλές για τρομοκρατικά κτυπήματα σε αμερικανικές πρεσβειες
  • [17] Νέα βίαια περιστατικά στο Ιράκ
  • [18] O πατέρας της Δημοκρατίας στο Οχάιο
  • [19] Οργή Σέρβων κατά Χαβιέρ Σολάνα
  • [20] Πρώην και νυν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενώπιον της ειδικής επιτροπής

  • [01] Σε νέα σχέση με την Λιβύη, προσβλέπει ο Τόνυ Μπλαίρ

    25 Mar 2004, 17:14 UTC

    Οι κ.κ. Μπλαίρ και Γκαντάφι

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ είπε οτι προσβλέπει σε μία νέα σχέση με την Λιβύη, τώρα που η Τρίπολη εγκατέλειψε τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών και χημικών όπλων και συμφώνησε να την βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο κ. Μπλαίρ που είναι ο πρώτος βρετανός ηγέτης που επισκέπτεται την Λιβύη μετα΄απο δεκαετίες, εξήρε την Τρίπολη επειδή έδωσε πλήρη στοιχεία και απεριόριστη προσβαση στα οπλικά της συστήματα. Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Γκαντάφι, θα δείξει στον αραβικό κόσμο οτι η συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Βρετανία για την καταπολέμιση της τρομοκρατίας, είναι εφικτή.

    [02] Και άλλοι αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται στο Ιράκ

    25 Mar 2004, 17:12 UTC

    Στο Ιράκ, ενας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν απο έκρηξη βόμβας σήμερα. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε οτι η βόμβα εξερράγη καθώς οι στρατιώτες περνούσαν απο δρόμο της πόλης Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης. Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν οτι οι αντάρτες ενδέχεται να αυξήσουν τις επιθεσεις τους, πρίν απο την σχεδιαζόμενη μεταβίβαση της εξουσίας στο προσωρινό ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο στις 30 Ιουνίου. Το βράδυ της Τετάρτης ένας ακόμα αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε απο επίθεση εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας κοντά στη πόλη Τάτζι, βόρεια της πρωτεύουσας. Οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά, και σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, τρείς αντάρτες σκοτώθηκαν επίσης.

    [03] Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος ακροάσεων της Ειδικής Επιτροπής

    25 Mar 2004, 03:04 UTC

    Ρίτσαρντ Κλάρκ

    Ολοκληρώθηκαν εδώ στην Ουάσιγκτον οι διήμερες ακροάσεις ειδικής επιτροπής που διερευνά το θέμα της αντιτρομοκρατικής πολιτικής των ΗΠΑ πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής ο πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για θέματα αντιτρομοκρατίας, Ρίτσαρντ Κλάρκ, δήλωσε ότι κατά τους πρώτους 8 μήνες στο πηδάλιο της χώρας η κυβέρνηση Μπούς θεωρούσε το θέμα της τρομοκρατίας σημαντικό, αλλά όχι επείγον. Αλλά ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, δήλωσε ότι κατά τους μήνες πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τα θέματα τρομοκρατίας και αντιτρομοκρατίας έφεραν επείγοντα χαρακτήρα. Αλλά πρόσθεσε ότι παρόλο που η αμερικανική κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε, απ ότι φαίνεται εκ των υστέρων, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές. Η Ειδική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει νέα σειρά ακροάσεων τον άλλο μήνα για θέματα απόρρητων πληροφοριών.

    [04] Ψήφισμα για την δολοφονία του Αχμέντ Γιασσίν εξετάζει το ΣΑ των ΗΕ.

    25 Mar 2004, 03:17 UTC

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ θα εξετάσει σήμερα ψήφισμα που καταδικάζει την δολοφονία από το Ισραήλ του ηγέτη της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Σεΐχ Αχμέντ Γιασσίν, αλλά παράλληλα καταδικάζει και όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμάχων. Αλλά δεν πληρεί αμερικανικό αίτημα για καταδίκη των Παλαιστινιακών τρομοκρατικών επιθέσεων. Διαβουλεύσεις για το ψήφισμα, που υπεβλήθη απ την Αλγερία, πραγματοποιούνται από προχθές. Στο μεταξύ χθες η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ καταδίκασε την δολοφονία του Σεΐχ Γιασσίν, ενώ στη Συρία, ο ανώτερος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χαλίντ Μασαάλ, δήλωσε ότι η εξτρεμιστική οργάνωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να στοχεύσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, για να εκδικηθεί το θάνατο του Σεΐχ Γιασσίν.

    [05] Μπρέμερ: Το Ιράκ καθ' οδόν προς την Δημοκρατία και την Ειρήνη.

    25 Mar 2004, 03:21 UTC

    Πωλ Μπρέμερ

    Ο αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ, δήλωσε ότι παρόλο που παραμένουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες στο Ιράκ, η χώρα βρίσκεται ήδη καθ οδόν προς τη δημοκρατία και την ειρήνη με τους γείτονές της. Σε ομιλία του με την ευκαιρία της έναρξης περιόδου 100 ημερών πριν την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, ο κ. Μπρέμερ δήλωσε ότι η ασφάλεια είναι η υπαριθμόν ένα προτεραιότητα για τον ιρακινό λαό και πρόσθεσε οτι εντός της εβδομάδας θα ιδρύσει υπουργείο Άμυνας, καθώς και συμβούλιο εθνικής ασφάλειας. Τα νέα αυτά μέτρα λαμβάνονται στα πλαίσια των προσπαθειών της συμμαχίας να προετοιμάσει την ιρακινή ηγεσία για την ανάληψη του ελέγχου της διακυβέρνησης της χώρας, στις 30 Ιουνίου.

    [06] Σολάνα: Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλες βιαιότητες στο Κοσυφοπέδιο.

    25 Mar 2004, 03:24 UTC

     

    Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, που επισκέφθηκε χθες το Κοσυφοπέδιο εξέφρασε αποτροπιασμό για την βιαιότητα των πρόσφατων επεισοδίων στη περιοχή. Ο κ. Σολάνα δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να ανεχθεί συγκρούσεις σαν αυτές της περασμένης εβδομάδας, που κόστισαν τη ζωή σε 28 άτομα και απ τις οποίες τραυματίστηκαν εκατοντάδες, ενώ χιλιάδες άτομα έμειναν άστεγα. Εξάλλου στο Βελιγράδι, ο υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας, Σόλομον Πάσσυ, που αυτή τη περίοδο προεδρεύει του Οργανισμού για την Ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη, δήλωσε σε Σέρβους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιου είδους βιαιοτήτων. Και τόνισε ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν τα θύματα των επεισοδίων την περασμένης εβδομάδας και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    [07] Επιθεωρητές της ΔΥΑΕ στην Τεχεράνη το Σάββατο.

    25 Mar 2004, 03:40 UTC

    Μετά από συνομιλίες που είχε χθες στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μαύρης αγοράς πυρηνικού υλικού, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το Ιράν στις αρχές του άλλου μήνα για να πιέσει τη Τεχεράνη να συνεργαστεί πλήρως με τις έρευνες που διεξάγονται για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δεδομένου ότι οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας θα επιστρέψουν στο Ιράν το Σάββατο. Ο κ. Ελ Μπαραντέι ζήτησε επίσης από Ισραηλινούς και Άραβες ηγέτες να συζητήσουν την απομάκρυνση των όπλων μαζικής καταστροφής από ολόκληρη τη περιοχή της Μέσης Ανατολής στα πλαίσια της ειρηνευτικής διαδικασίας στη περιοχή.

    [08] Συνάντηση Μπούς-Καραμανλή στο Λευκό Οίκο στις 20 Μαΐου.

    25 Mar 2004, 03:46 UTC

    O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε οτι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τον Μάιο. Ανακοίνωση του γραφείου του εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπούς στις 20 Μαίου. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας για την προώθηση των αξιών της δημοκρατίας, της ευημερίας και της ειρήνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Οι κ.κ. Μπούς και Καραμανλής θα συζητήσουν επίσης τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

    [09] Ντε Σότο: Μοναδική η ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.

    25 Mar 2004, 03:48 UTC

    Σε δηλώσεις του απ την Λουκέρνη της Ελβετίας, όπου έχουν μεταφερθεί οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ, Αλβάτο Ντε Σότο, δήλωσε ότι τώρα δίνεται μια μοναδική ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος. Στις συνομιλίες στην Ελβετία συμμετέχουν και οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωποι της Τουρκικής πλευράς υπέβαλαν σε αξιωματούχους του ΟΗΕ κατάλογο αλλαγών που επιθυμούν στο σχέδιο του γ.γ. Κόφφι Αννάν. Ελληνοκύπριος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε τον κατάλογο.

    [10] To NATO υπεύθυνο για την ασφάλεια των εθνικών εκλογών στο Αφγανιστάν.

    25 Mar 2004, 03:52 UTC

    Το ΝΑΤΟ συμφώνησε να ενεργήσει σαν δύναμη ασφάλειας των εθνικών εκλογών της 1ης Ιουλίου στο Αφγανιστάν. Αλλά ανώτερος αξιωματούχος της συμμαχίας προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τις ικανότητες της συμμαχίας και τόνισε ότι η 6.300 ανδρών δύναμη του ΝΑΤΟ που βρίσκεται ήδη στην Αφγανική πρωτεύουσα, ενδέχεται να μην μπορέσει να προσφέρει ικανοποιητική βοήθεια στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Πριν δύο εβδομάδες ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, είχε ζητήσει απ το ΝΑΤΟ να συνεισφέρει στην ασφάλεια των εκλογών. Στο μεταξύ ανώτερος αξιωματούχος των ΗΕ προειδοποίησε χθες ότι η έλλειψη ακριβώς δημογραφικών στοιχείων και η πολιτική αστάθεια σε ορισμένες περιοχές του Αφγανιστάν, ενδέχεται να καθυστερήσει την διενέργεια των εκλογών.

    [11] Κατηγορίες εναντίον δύο ακόμη Μαροκινών στην Ισπανία.

    25 Mar 2004, 03:56 UTC

    O Kόλιν Πάουελ στην επιμνημόσυνη τελετή

    Ανώτερος Ισπανός δικαστής απήγγειλε κατηγορίες εναντίον δύο ακόμη υπόπτων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη. Ο δικαστής Χουάν Ντελ Όλμο απήγγειλε κατηγορίες εναντίον δύο Μαροκινών για συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση. 13 άτομα, απ τα οποία 11 Μαροκινοί, έχουν συλληφθεί για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη. Επίσης χθες πραγματοποιήθηκε η επίσημη επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων. Στην τελετή παρευρέθηκε ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ.

    [12] O Τόνυ Μπλέαρ στη Λιβύη.

    25 Mar 2004, 03:59 UTC

    Την παραμονή της ιστορικής επίσκεψης του στη Λιβύη, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, ζήτησε απ την διεθνή κοινότητα να καλωσορίσει και πάλι στους κόλπους της χώρες που αποτάσσονται την τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο κ. Μπλέαρ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προσφέρει χείρα συνεργασίας στη Λιβύη για να την βοηθήσει να απαλλαγεί πλήρως από τέτοια όπλα. Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίσκεψη του κ. Μπλέαρ στην Τρίπολη πραγματοποιείται στα πλαίσια των προσπαθειών της Βρετανίας και των ΗΠΑ να δείξουν στην Λιβύη τα οφέλη που συνεπάγεται η συνεργασία της με την διεθνή κοινότητα.

    [13] Την Λιβύη επισκέπτεται αύριο ο Τόνυ Μπλαίρ

    24 Mar 2004, 17:34 UTC

    Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε οτι ο πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ θα επισκεφθεί αύριο τη Λιβύη. Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Ασσόσιέντεντ Πρές οτι η επίσκεψη αποτελεί μέρος των συντονισμένων προσπαθειών Βρετανίας και ΗΠΑ για να επιβραβευθεί η Λιβύη για την απόφασή της να συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς. Την Τρίτη, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλλιαμ Μπέρνς είχε συνομιλίες στην Τρίπολη με τον πρόεδρο της χώρας Μουάμαρ Γκαντάφι. Ηταν η πρώτη ανωτέρου επιπέδου επίσκεψη απο αμερικανό αξιωματούχο στη Λιβύη μετα΄απο δεκαετίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν οτι η βελτίωση των σχέσεων με την Λιβύη κατέστη δυνατή, όταν ο κ. Γκαντάφι ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο οτι η χώρα του θα εγκαταλείψει κάθε πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

    [14] Τετραμερείς συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία

    25 Mar 2004, 00:16 UTC

    Ραούφ Ντενγκτάς

    Οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας συμμετέχουν, μαζί με αντιπροσωπείες από τις δύο κοινότητες της Κύπρου σε διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονται στο ελβετικό θέρετρο Μπούργκενστοκ. Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, πηγαινοέρχεται μεταξύ των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρου Μολυβιάτη και της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και των αντιπροσωπειών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επικεφαλής της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, που μποϋκοτάρει τις συνομιλίες θα αντιπροσωπευθεί από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Αν δε σημειωθεί πρόοδος στην τετραμερή διάσκεψη θα επέμβη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για τη διευθέτηση οποιωνδήποτε θεμάτων δεν επιλυθούν.

    [15] Καταδικάζει το Ισραήλ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ

    24 Mar 2004, 17:40 UTC

    Καθώς η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ προχωρει προς την καταδίκη της ισραηλινής πολιτικής για την δολοφονία ηγετών παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε και άλλες πολεμικές επιχειρήσεις στη λωρίδα της Γάζας. Με ψήφους 31 υπέρ και δύο κατά, αλλά και 18 αποχές, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γενεύη καταδίκασε το Ισραήλ για την δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Σείχη Αχμέντ Γιασίν. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ψήφισαν κατά του μέτρου. Στη Γάζα, ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν δύο κατοικίες και αντάλλαξαν πυρά με Παλαιστινίους. Επίσης, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους που, όπως είπαν, προσπάθησαν να μπούν σε εβραϊκό οικισμό στη Γάζα.

    [16] Απειλές για τρομοκρατικά κτυπήματα σε αμερικανικές πρεσβειες

    24 Mar 2004, 17:42 UTC

    Οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία της πρεσβείας τους στο Αμπού Ντάμπι στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω συγκεκριμένων απειλών. Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν έδωσαν λεπτομέρειες σε σχέση με τις απειλές, που οδήγησαν επίσης και στο κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου στο Ντουμπάι. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ είπε οτι αμερικανικές αποστολές σολο τον κόσμο παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής εξαιτίας της πρόσφατης δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Σείχη Αχμέντ Γιασίν. Εξάλλου, αμερικανοί πολίτες παροτρύνονται να φύγουν απο τη Γάζα το ταχύτερο δυνατόν και να αποφύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ, τη δυτική όχθη και τη Γάζα, λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας, όπως τη χαρακτήρισαν, στις περιοχές αυτές.

    [17] Νέα βίαια περιστατικά στο Ιράκ

    24 Mar 2004, 17:44 UTC

    Στο Ιράκ, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και 4 άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και δύο αμερικανοί στρατιώτες, από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα και στη διάρκεια σύντομης ανταλλαγής πυρών στην πόλη Φαλούτζα. Ο αμερικανικός στρατός είπε οτι η μάχη ξέσπασε οταν συμμαχικά στρατεύματα έπεσαν σε ενέδρα κατά την είσοδό τους στην πόλη, λίγο μετα΄τα μεσάνυχτα. Μετά απο λίγες ώρες, δύο βόμβες εξερράγησαν σε οδόστρωμα στη βόρεια πόλη Μοσούλη, τραυματίζοντας 4 ιρακινούς αστυνομικούς, καθώς και τον ιρακινό οδηγό ενός οχήματος του αμερικανικού στρατού. Στη Βαγδάτη εξ άλλου, ένα ξενοδοχείο στο οποίο κατέλυαν ξένοι συμβασιούχοι του στρατού και δημοσιογράφοι, επλήγη απο ρουκέτα. Το κτίριο υπέστη μικρές ζημίες αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει σημειωθεί έξαρση των επιθέσεων κατά ιρακινών που εργάζονται για τα σώματα ασφάλειας καθώς και για τις κάτω απο αμερικανική ηγεσια συμμαχικές δυνάμεις.

    [18] O πατέρας της Δημοκρατίας στο Οχάιο

    Ειρήνη Γουλετά, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσιγκτον

    25 Mar 2004, 00:09 UTC

    Στο Κολόμπους της Πολιτείας του Οχάιο φιλοτεχνήθηκε από την Ελληνίδα γλύπτρια κ. Άννα Χριστοφορίδου, το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο άγαλμα του Κλεισθένη, πατέρα της δημοκρατίας. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος θα γίνουν στις 24 Μαρτίου στο Καπιτώλιο του Οχάιο.

    Η κ. Άννα Χριστιοφορίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε καλές τέχνες στην Αμερική όπου και ζει μόνιμα εδώ και πολλά χρόνια. Έχει φιλοτεχνήσει πολλά γλυπτά, έχει κάνει πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Αμερική και διατηρεί καλλιτεχνικά στούντιο στη Θεσσαλονίκη και στο Οχάιο. Τα γλυπτά που κάνει είναι κυρίως σε μπρούντζο, αλλά δουλεύει και με άλλα υλικά όπως χυτό γυαλί, πηλό, γύψο και πεπιεσμένο χαρτί. Κατά τη συνομιλία μας με θέμα το πρόσφατο έργο της, την προτομή του Κλεισθένη, η κ. Χριστοφορίδου μας είπε:

    «Το άγαλμα αυτό είναι στην πραγματικότητα ιδέα των Ελληνοαμερικανών πολιτικών παραγόντων της Πολιτείας του Οχάιο. Το κυβερνείο του Οχάιο είναι ένα πολύ ωραίο κτίριο δωρικού ρυθμού το οποίο χτίστηκε γύρω στο 1850 και για την διακόσμησή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν πολλά Ελληνικά στοιχεία. Τα τελευταία δύο τρία χρόνια αποφάσισαν να το επιδιορθώσουν και έχουν κάνει μια πραγματικά καταπληκτική δουλειά. Το κτίριο αυτό ήταν γεμάτο με αγάλματα από τα οποία άλλα έπρεπε να επιδιορθωθούν και άλλα να αντικατασταθούν. Μεταξύ των άλλων αγαλμάτων θέλησαν να βάλουν και ένα άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον, του πατέρα της δημοκρατίας στην Αμερική. Τότε όλοι μαζί οι Έλληνες βουλευτές πρότειναν να τοποθετηθεί επίσης και το άγαλμα του Κλεισθένη, ο οποίος είναι ο πατέρας της δημοκρατίας στον κόσμο. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η ιδέα. Μετά ήρθαν σε επαφή μαζί μου και μου ζήτησαν να το φιλοτεχνήσω. Εγώ νομίζοντας ότι υπήρχε πραγματικά κάπου το άγαλμα του Κλεισθένη άρχισα την έρευνά μου για να το βρω. Επικοινώνησα με πολλά μουσεία, ιστορικούς, αρχαιολόγους και άλλους ειδικούς αλλά όλοι μου είπαν ότι άγαλμα του Κλεισθένη δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Τότε λοιπόν μελέτησα τη βιβλιογραφία και ήρθα σε επαφή με πολλούς καθηγητές πανεπιστημίου της κλασσικής ιστορίας στην Αμερική, αλλά και την Ελλάδα, για να μάθω εάν υπήρχε κάπου στον κόσμο το άγαλμα του Κλεισθένη. Και ο τελευταίος ο οποίος τελικά με διαβεβαίωσε ότι τέτοιο άγαλμα δεν υπήρχε πουθενά ήταν ο Ακαδημαϊκός και καθηγητής της ιστορίας της τέχνης κύριος Χρήστου από την Αθήνα».

    Η κ. Χριστοφορίδου κλήθηκε λοιπόν να φιλοτεχνήσει την προτομή ενός ανθρώπου για τον οποίο όχι μόνο δεν υπήρχε άλλη προτομή πουθενά στον κόσμο, αλλά ούτε και καμία περιγραφή της φυσιογνωμίας του, των χαρακτηριστικών του προσώπου και της σωματικής του διάπλασης. Για το πως λοιπόν εμπνεύστηκε το άγαλμα αυτό, η γλύπτρια μας είπε:

    « Προσπαθώντας να φανταστώ το πρόσωπο του Κλεισθένη, το πρώτο πράγμα που έφερα στο μυαλό μου ήταν ότι στο πρόσωπο του εμπνευστή της δημοκρατίας θα μπορούσε να δει κανείς την ίδια τη δημοκρατία. Θα μπορούσε κανείς να διακρίνει μια σταθερότητα, διαχρονικότητα αλλά και την ιδέα του δικαίου, αξίες αναλλοίωτες και αχώριστες από την ιδέα της δημοκρατίας. Επίσης ήθελα να τον τοποθετήσω σε κάποιο χρόνο, στην εποχή που έζησε, στο τέλος του 6ου και στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., δηλαδή στην αρχή της Κλασσικής εποχής στην Αθήνα. Γνωρίζοντας την ημερομηνία της γέννησής του τον τοποθέτησα στην ηλικία των πενήντα ετών περίπου και από το γεγονός ότι καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια θεώρησα ότι θα ήταν προφανώς άνθρωπος μορφωμένος και γυμνασμένος. Εκείνο όμως το οποίο ήταν το σπουδαιότερο από όλα ήταν η προσωπικότητά του, την οποία την καταλαβαίνει κανείς από τα μεγάλα του επιτεύγματα. Το γεγονός δηλαδή ότι μπόρεσε να συλλάβει ένα δημοκρατικό σύστημα που δεν υπήρχε ποτέ έως τότε, να το παρουσιάσει στους Αθηναίους, να μπορέσει να παλέψει με όλες τις φατρίες που υπήρχαν την εποχή εκείνη όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στις γύρω περιοχές και στο τέλος να το εδραιώσει στην Αθήνα με αποτέλεσμα φυσικά να φέρει πολλά καλά στην πόλη με αποκορύφωμα το Χρυσούν Αιώνα».

    Σχετικά με την κατασκευή του αγάλματος, η γλύπτρια μας είπε ότι η προτομή του Κλεισθένη φιλοτεχνήθηκε από γύψο με σκοπό να συμφωνεί αισθητικά με τα άλλα αγάλματα του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί και έχει ύψος 70 εκατοστά. Για την τελετή δε των αποκαλυπτηρίων, η κ. Χριστοφορίδου μας είπε ότι θα δοθεί γεύμα στις 12 το μεσημέρι διότι θα έρθουν πολλοί καλεσμένοι εκτός Κολόμπους και έπειτα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος. Θα τοποθετηθούν δε δύο αγάλματα του Κλεισθένη εκείνη την ημέρα. Ένα στην αίθουσα συνεδριάσεων της γερουσίας και ένα στην αίθουσα συνεδριάσεων της βουλής του Οχάιο. Η συμμετοχή της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις εκδηλώσεις θα είναι άμεση και η καλλιτέχνιδα εξέφρασε τη συγκίνησή της για τη μεγάλη υποστήριξη και το θερμό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από πάρα πολλούς ανθρώπους αλλά και φορείς για το έργο αυτό. Έχει επίσης ιδρυθεί ένας σύλλογος που ονομάστηκε Σύνδεσμος του Κλεισθένη και αποτελείται από Έλληνοαμερικανούς με επικεφαλείς βέβαια τους βουλευτές του Οχάιο και πρόεδρο τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή κύριο Χούτρα. Ο σύνδεσμος σκοπεύει να χαρίσει αγάλματα του Κλεισθένη σε άλλες πολιτείες, όπως στην Ουάσινγκτον και την Αθήνα και να τοποθετήσει και άλλα αγάλματα αρχαίων Ελλήνων στο Καπιτώλιο του Οχάιο όπως του Σόλωνα, του Περικλή και άλλων.

    Και η κυρία Χριστοφορίδου κατέληξε:

    «Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς ότι η πατρίδα μας έχει δώσει τόσα πολλά στον κόσμο. Εμείς σαν Έλληνες θα πρέπει να το νιώσουμε αυτό όχι μόνο σαν υπερηφάνεια αλλά κυρίως σαν υποχρέωση δική μας να συνεχίσουμε αυτό που μας έχουν διδάξει οι πρόγονοί μας».

    [19] Οργή Σέρβων κατά Χαβιέρ Σολάνα

    24 Mar 2004, 17:46 UTC

    Ο κ. Σολάνα στο Κοσυφοπέδιο

    Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, έτυχε εχθρικής υποδοχής σε σερβικό χωριό στο Κοσυφοπέδιο. Οι Σέρβοι κάτοικοι της Κόσοβο Πόλιε, που βρίσκεται ποντά στην Πρίστινα, γιουχάρησαν τον κ. Σολάνα και εξέφρασαν την οργή τους για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην περιοχή. Ο κ. Σολάνα επισκεπτόταν το Κοσυφοπέδιο επευκαιρία της 5ης επετειου της έναρξης των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, με στόχο να σταματήσει η καταπίεση των Σέρβων εναντίον των Αλβανόφωνων του Κοσυφοπεδίου. Την εποχή εκείνη, ο κ. Σολάνα ήταν επικεφαλής του ΝΑΤΟ και είχε δώσει την εντολή για τους βομβαρδισμούς. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται μετά απο μία εβδομάδα εθνικών συγκρούσεων στην περιοχή, απο τις οποίες σκοτώθηκαν 28 άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες, ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγα.

    [20] Πρώην και νυν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενώπιον της ειδικής επιτροπής

    24 Mar 2004, 03:05 UTC

    Απ' την κατάθεση Πάουελ

    Ολοκληρώθηκε εδώ στην Ουάσιγκτον η πρώτη μέρα των ακροάσεων της ειδικής επιτροπής που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ενώπιον της οποίας κατέθεσαν ανώτεροι αξιωματούχοι των κυβερνήσεων Μπούς και Κλίντον. Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε στην επιτροπή ότι πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη του κανένα απόρρητο έγγραφο που να προειδοποιεί ότι τρομοκράτες θα καταλάμβαναν αμερικανικά αεροσκάφη και θα τα έριχναν πάνω στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και στο Πεντάγωνο. Και τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων 90 χωρών αποτελεί τον κύριο λόγο που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος. Στην κατάθεση του ενώπιον της ειδικής επιτροπής ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι λίγες μόλις μέρες πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση είχε καταστρώσει σχέδιο που περιελάμβανε ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά της Αλ Κάιντα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 26 March 2004 - 11:47:51 UTC