Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Μπούς-Σαρόν στο Λευκό Οίκο.
  • [02] Συνομιλίες του αμερικανού αντιπροέδρου με την Κινεζική ηγεσία.
  • [03] Άνοδος των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.
  • [04] Δεν ήταν καλά οργανωμένο το FBI για να αντιμετωπίσει τρομοκρατικές απειλές.
  • [05] Παραίτηση Κύπριου υπουργού, λόγω διαφωνιών με το κυβερνών κόμμα
  • [06] 40 ομήρους κρατούν οι αντάρτες στο Ιράκ
  • [07] Την Κίνα επισκέπτεται ο Ντίκ Τσέηνυ
  • [08] Ιράκ: Σποραδικές επιθέσεις στη Φαλούτζα

  • [01] Συνομιλίες Μπούς-Σαρόν στο Λευκό Οίκο.

    14 Apr 2004, 04:04 UTC

    Από την άφοιξη του Αριέλ Σαρόν στην Ουάσιγκτον

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, θα έχει συνομιλίες σήμερα στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπούς με θέμα το σχέδιο του για την απομάκρυνση όλων των Ισραηλινών οικισμών απ την Λωρίδα της Γάζας και τεσσάρων οικισμών απ την Δυτική Όχθη. Ο κ. Σαρόν ελπίζει να κερδίσει την υποστήριξη του κ. Μπούς για το σχέδιο του. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι το σκέλος του σχεδίου που αναφέρεται στην Λωρίδα της Γάζας αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με την επιστροφή εδαφών στους Παλαιστινίους. Αλλά δεν σχολίασε το σκέλος του σχεδίου Σαρόν που αναφέρεται στην Δυτική Όχθη, το οποίο, σύμφωνα με τους Παλαιστίνους, θέτει το Ισραήλ σε πλεονεκτική θέση όσον αφορά εδάφη ενός Παλαιστινιακού ανεξάρτητου κράτους.

    [02] Συνομιλίες του αμερικανού αντιπροέδρου με την Κινεζική ηγεσία.

    14 Apr 2004, 04:07 UTC

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέϊνη, συνεχίζει σήμερα την τριήμερη περιοδεία του στη Κίνα, όπου διαβεβαίωσε αξιωματούχους του Πεκίνου ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Το Πεκίνο εξέφρασε ανησυχία για τις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αλλάξει τακτική. Επίσης κατά τις σημερινές του συνομιλίες, ο κύριος Τσέϊνη αναμένεται να ζητήσει από τη Κίνα να αναπροσαρμόσει την ισοτιμία του νομίσματος της με το δολάριο, με στόχο την αναχαίτιση της τάσης περιορισμού των Αμερικανικών θέσεων εργασίας και την μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με το Πεκίνο, το οποίο έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

    [03] Άνοδος των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.

    14 Apr 2004, 04:11 UTC

    Η μεγαλύτερη αύξηση του έτους, στο τομέα των λιανικών πωλήσεων καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα, σε ποσοστό 0,8%. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε η αμερικανική κυβέρνηση χθες, τον Μάρτιο οι Αμερικανοί αγόρασαν περισσότερα αυτοκίνητα, έπιπλα, και κατασκευαστικά υλικά. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, τόνισαν ότι η έκθεση αποτελεί ένα ακόμη σημάδι ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών «είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά γίνεται ακόμη ισχυρότερη». Αναλυτές και επενδυτές παρακολουθούν από κοντά τις πωλήσεις του λιανικού εμπορίου καθώς αποτελούν σημαντική ένδειξη της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η οποία και αποτελεί την κινητήρια δύναμη της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας.

    [04] Δεν ήταν καλά οργανωμένο το FBI για να αντιμετωπίσει τρομοκρατικές απειλές.

    13 Apr 2004, 21:47 UTC

    T. Ρένο

    Η ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου του 2001 λεει ότι το FBI δεν ήταν καλά οργανωμένο για να αντιμετωπίσει της απειλή της τρομοκρατίας, πριν από τα τραγικά γεγονότα. Σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η επιτροπή λεει ότι το FBI είχε περιορισμένα μέσα συγκέντρωσης μυστικών πληροφοριών, μία περίπλοκη νομική δομή, και έλλειψη προσωπικού και πόρων.

    Σήμερα κατέθεσαν ενώπιον της επιτροπής η πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Τζάνετ Ρένο και ο πρώην διευθυντής του FBI Λούϊς Φρη, οι οποίοι είπαν ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πληροφοριών υπέφερε από έλλειψη πόρων πριν από τις επιθέσεις. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Τζων Ασκροφτ πρόκειται να καταθέσει σήμερα και αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με κατηγορίες ότι αγνόησε το θέμα της τρομοκρατίας πριν από τις επιθέσεις.

    [05] Παραίτηση Κύπριου υπουργού, λόγω διαφωνιών με το κυβερνών κόμμα

    13 Apr 2004, 17:03 UTC

    Ο κ. Ανάν

    Ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Κίκης Καζαμίας παραιτήθηκε λόγω της απόρριψης από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο του σχεδίου Ανάν για την επανένωση των δύο κοινοτήτων του νησιού. Ο κ. Καζαμίας ανακοίνωσε την παραίτησή του σήμερα . Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λευκωσία είπε πως εγκαταλείπει τη θέση του, λόγω του τρόπου με τον οποίο ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυσε το σχέδιο Ανάν και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε, τα οποία και ανέπτυξε στο διάγγελμά του της περασμένης εβδομάδας. Ο κ. Καζαμίας ανήκει στο κόμμα ΑΚΕΛ, το οποίο αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού του κ. Παπαδόπουλου. Το ΑΚΕΛ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα αναβολή των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο ΑΝΑΝ, που προγραμματίζονται για τις 24 του μηνός, διαφορετικά, είπε θα προτρέψει τους ελληνοκύπριους να το καταψηφίσουν. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμετ Αλί Ταλάτ, συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία με την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Το τουρκοκυπριακό ραδιόφωνο μετέδωσε πως δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αντιτίθεται στην πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων. Ο κ. Ταλάτ προτρέπει τους Τουρκοκύπριους να υποστηρίξουν το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα

    [06] 40 ομήρους κρατούν οι αντάρτες στο Ιράκ

    13 Apr 2004, 17:10 UTC

    Αμερικανός όμηρος στο Ιράκ

    Στο Ιράκ, οι συμμαχικές δυνάμεις λένε ότι αντάρτες τώρα κρατούν όμηρους περίπου 40 ξένους από 12 χώρες. Όμως, ο αμερικανός εκπρόσωπος Νταν Σένορ λεει ότι ο συνασπισμός δεν θα διαπραγματευτεί με τους απαγωγείς την απελευθέρωση των ομήρων. Ο κύρος Σένορ έκανε τη δήλωση αυτή σήμερα στη Βαγδάτη, λίγες ΄ώρες αφού αντάρτες που κρατούν 4 Ιταλούς ομήρους απαίτησαν από τη Ιταλία να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ιράκ. Η Ιταλία επιβεβαίωσε τις απαγωγές καθώς ο αραβικός δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός αλ Τζαζήρα μετέδωσε πλάνα 4 αιχμαλώτων που μιλούσαν Ιταλικά.

    Νωρίτερα, οκτώ υπάλληλοι ρωσικής εταιρίας πετρελαίων που εργάζονταν στο Ιράκ, αφέθηκαν ελεύθεροι, μία μέρα μετά την απαγωγή τους από οπλοφόρους στη Βαγδάτη. Δεν υπάρχουν όμως νέα για τους τρεις Ιάπωνες ομήρους που επρόκειτο να αφεθούν ελεύθεροι την Κυριακή.

    [07] Την Κίνα επισκέπτεται ο Ντίκ Τσέηνυ

    13 Apr 2004, 17:16 UTC

    Οι αντιπρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνυ άρχισε σειρά επαφών με Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο πάνω σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων της Ταϊβάν, του Ιράκ και της Βόρειας Κορέας. Πρίν την άφιξη του κ. Τσέηνυ στην Κίνα την Τρίτη απο την Ιαπωνία, το Πεκίνο δήλωσε οτι θα του πει οτι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν. Οι εν λόγω πωλήσεις έχουν δημιουργήσει τριβές με την κινεζική κυβέρνηση τα τελευταία 25 χρόνια. Κατά τη διάρκεια δείπνου προς τιμήν του κ. Τσέηνυ, ο αντιπρόεδρος της Κινας Ζένγκ Τσινχόνγκ ειπε οτι η χώρα του θεωρεί την επίσκεψη αυτή μεγάλης σημασίας. Αλλά και ο κ. Τσέηνυ είπε οτι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, μπορεί να είναι πολύ αποδοτική.

    [08] Ιράκ: Σποραδικές επιθέσεις στη Φαλούτζα

    13 Apr 2004, 02:22 UTC

     

    Aμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές δήλωσαν ότι συνεχίζονται σποραδικές επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στη Φαλούτζα, αλλά τόνισαν ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του νότιου και κεντρικού Ιράκ. Οι αμερικανοί στρατηγοί, Τζόν Αμπιζέιντ και Ρικάρντο Σάντσεζ, δήλωσαν επίσης ότι οι συμμαχικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τον έλεγχο των πόλεων Κούτ, Νασιρίγια και Χίλα. Πάντως ο στρατηγός Σάντσεζ δήλωσε ότι τμήματα της Καρμπάλα και της Νατζάφ, παραμένουν υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλάκων του ακραίου Σιίτη κληρικού, Μοκτάντα Αλ Σάντρ, αλλά υπάρχουν πληροφορίες ότι μαχητές του Αλ Σάντρ αποχώρησαν από αστυνομικούς σταθμούς που είχαν καταλάβει στη Νατζάφ. Επίσης ο στρατηγός Αμπιζέιντ δήλωσε ότι έχει ζητήσει να σταλούν στο Ιράκ μερικές ακόμη χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες.

    Στο μεταξύ, το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ Τάς μεταδίδει ότι 8 και όχι 11 Ρώσοι πολίτες, όπως μεταδίδει το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, έχουν πέσει θύματα απαγωγής στο Ιράκ. Το Ιτάρ Τάς μεταδίδει ότι περίπου 20 ένοπλοι μασκοφόροι απήγαγαν τους 8 Ρώσους οι οποίοι μόλις είχαν τελειώσει τη δουλειά τους σε τοπικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής κοντά στη Βαγδάτη. Στο μεταξύ, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Ζινχουά, μετέδωσε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι οι 7 Κινέζοι πολίτες που είχαν πέσει θύματα απαγωγής στη Φαλούτζα, ενώ διαμεσολαβητής για την απελευθέρωση των τριών Ιαπώνων ομήρων δήλωσε ότι οι απαγωγείς συμφώνησαν να μην τους εκτελέσουν. Επίσης Τσέχοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον δύο Τσέχοι δημοσιογράφοι έχουν μάλλον πέσει θύματα απαγωγής στο Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 15 April 2004 - 1:18:13 UTC