Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την Ελληνοκυπριακή ηγεσία
  • [02] Αμερικανο-Ιρακινές περίπολοι στη Φαλούτζα.
  • [03] Σενάριο επίθεσης της Αλ Κάιντα με χημικά όπλα στην Ιορδανία.
  • [04] Πρώην Βρετανοί διπλωμάτες επικρίνουν την πολιτική Μπλέαρ στην Μέση Ανατολή.
  • [05] 6 νέα εντάλματα σύλληψης για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.
  • [06] O Μοαμάρ Γκαντάφι στην Ευρώπη.
  • [07] Μπέρνς: Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επισπεύσει την συγκέντρωση περισσότερων δυνάμεων του στο Αφγανιστάν.
  • [08] Oικονομική βοήθεια ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα για το πολύνεκρο δυστύχημα της περασμένης εβδομάδας.
  • [09] Ρεκόρ πωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ.
  • [10] Απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν
  • [11] Νέα επεισόδια βίας στο Ισραήλ
  • [12] 300 εκατομμύρια δίνει η ΕΕ στους Τουρκοκύπριους
  • [13] Τον τερματισμό της απομόνωσης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας επιδιώκει η ΕΕ
  • [14] Την αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ζητά ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
  • [15] H ΕΕ συζητά το Ευρωπαϊκό σύνταγμα
  • [16] Απειλείται η ζωή 3 Ιταλών ομήρων στο Ιράκ

  • [01] Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την Ελληνοκυπριακή ηγεσία

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    27 Apr 2004, 00:52 UTC

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, στην τακτική ενημερωτική συνάντησή του με τους αντιπροσώπους των αμερικανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης έκανε την Δευτέρα, νέα εκτενή αναφορά στην απόρριψη του Σχεδίου Αννάν από μέρους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας στο δημοψήφισμα του Σαββάτου.

    Ο κύριος Μπάουτσερ, αφού επεσήμανε ότι το θέμα σχολίασε ενωρίτερα σήμερα και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, είπε ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι κύκλοι είναι απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι με την αρνητική ψήφο των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών χάθηκε μια μοναδική και ιστορική ευκαιρία. Πιστεύουμε επίσης, είπε, ότι ο διακανονισμός που προτείνονταν ήταν δίκαιος και δεν θα υπάρξει καλύτερος διακανονισμός από αυτόν που έγινε δεκτός από την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ επανέλαβε εμφατικά: «Δεν υπάρχει καν προς εξέταση άλλος διακανονισμός, ούτε και μπορεί να βρεθεί καλύτερη λύση από αυτή που απορρίφθηκε. Ελπίζουμε ότι αυτό θα το καταλάβουν οι Ελληνοκύπριοι σε κάποια στιγμή.»

    Ο κύριος Μπάουτσερ εξήρε κατόπιν τους Τουρκοκύπριους για την σθεναρή απόφασή τους να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου Αννάν και την μειονότητα των Ελληνοκυπρίων εκείνων που είπαν «Ναι» στο δημοψήφισμα του Σαββάτου. Επαίνεσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, τον ειδικό εκπρόσωπό του για το Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο, και ολόκληρη την ομάδα του ΟΗΕ που ασχολήθηκε με το θέμα της Κύπρου, για τις, όπως τις χαρακτήρισε, εξαίρετες προσπάθειές που κατέβαλαν. Ο κύριος Μπάουτσερ εξέφρασε ικανοποίηση και για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την Ελλάδα και την Τουρκία προς υποστήριξη του σχεδίου επανένωσης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι άλλο θα μπορούσε να γίνει για την επίλυση του Κυπριακού, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμαντ τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόνοια για καμία μελλοντική διαπραγματευτική δραστηριότητα, ότι το σχέδιο Αννάν ήταν η μοναδική λύση και η καλύτερη λύση που μπορούσε να προσφερθεί και ότι αυτό είχε γίνει ξεκάθαρο εκ των προτέρων. Ο κύριος Μπάουτσερ είπε ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν την πολιτική τους εν όψει του τι συνέβη στην Κύπρο το Σάββατο και ότι θα εξετάσουν επίσης τις δηλώσεις που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα, έτσι ώστε να υπάρξει ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το τι στάση θα τηρηθεί από όλους στη φάση αυτή.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάτμεντ κατήγγειλε ότι έγιναν πολλοί παρεμβατικοί ελιγμοί από μέρους Ελληνοκυπρίων ηγετών για επιρροή του εκλογικού αποτελέσματος το οποίο, όπως είπε, «απογοήτευσε αλλά δεν εξέπληξε, λαμβανομένων υπ όψιν των ελιγμών αυτών.» Ερωτηθείς κατά πόσον η κυβέρνηση της Ελλάδας θα μπορούσε να ήταν σαφέστερη στην υποστήριξη της προς το σχέδιο Αννάν, ο κύριος Μπάουτσερ υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν την υποστήριξη που έδωσαν τόσο η κυβέρνηση της Ελλάδος, όσο και η κυβέρνηση της Τουρκίας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσον πιστεύει ότι αποκλείεται μέσα σε μία ή δύο δεκαετίες να αναληφθούν άλλες προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ είπε: «Δεν αποκλείω τίποτε που θα μπορούσε να συμβεί σε δύο δεκαετίες από τώρα. Δεν μπορώ να δω τόσο μακριά. Εκείνο που λεω είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμιά κινητικότητα στο θέμα, δεν έχει δοθεί καμιά υπόσχεση για επαναδιαπραγμάτευση, δεν υπάρχει υπόσχεση για βελτίωση των πραγμάτων, δεν υπάρχει προοπτική για νέους γύρους συνομιλιών στη Γενεύη ή για νέες αποφάσεις και δεν αναμένω να δημιουργείται τίποτα τέτοιο στο προβλεπόμενο μέλλον. Το προβλεπόμενο μέλλον είναι εκείνο για το οποίο μπορώ να κάνω εκτιμήσεις τώρα».

    Δημοσιογράφος ρώτησε στο σημείο αυτό κατά πόσον η πρόθεση που εκδηλώνεται για παροχή βοήθειας στους Τουρκοκυπρίους αποτελεί ένα τρόπο επιβράβευσής τους επειδή ψήφισαν «Ναι» στο σχέδιο Αννάν και ζήτησε να μάθει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν την οποιαδήποτε σκέψη να τιμωρήσουν τους Ελληνοκυπρίους ηγέτες για τους ελιγμούς στους οποίους προέβησαν για να επηρεάσουν την έκβαση της ψηφοφορίας. Ο κύριος Μπάουτσερ απάντησε ως εξής: «Το τι θα αποφασίσουμε να κάνουμε εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση κι έτσι δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση. Δεν πρόκειται να κάνω καμία εικασία».

    Σε άλλο σημείο της ενημερωτικής σύσκεψης, ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του Στέητ Ντηπάρτμεντ να επεξηγήσει την καταγγελία του ότι χειραγωγήθηκε η Ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη πριν το δημοψήφισμα του Σαββάτου. Στην απάντησή του ο κύριος Μπάουτσερ τόνισε τα ακόλουθα:

    «Υπήρξαν περιορισμοί στο έργο του τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ραδιοτηλεοπτικού Ιδρύματος Κύπρου περιόρισε την πλήρη κάλυψη των δηλώσεων από μέρους ξένων αξιωματούχων σχετικά με το προταθέν από τα Ηνωμένα Έθνη σχέδιο διευθέτησης του Κυπριακού και το δημοψήφισμα του Σαββάτου. Στατιστική έρευνα της κατάστασης που επικρατούσε στον τομέα της ενημέρωσης στην περίοδο πριν το δημοψήφισμα δείχνει ότι οι υποστηρικτές του ΟΧΙ στο σχέδιο του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Προέδρου, έλαβαν σχεδόν διπλάσιο χρόνο για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους στους ψηφοφόρους (μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης) από ότι δόθηκε στους υποστηρικτές του ΝΑΙ. Νομίζω ότι επισημάναμε ήδη πως ακόμα και οι απόψεις του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του επιφορτισμένου με θέματα διεύρυνσης της κοινότητας, δεν επετράπη να μεταδοθούν, κάτι το οποίο και μας φάνηκε εξαιρετικά περίεργο.

    Υπήρξαν επίσης και πολλές πληροφορίες ότι το Υπουργείο Παιδείας έδωσε άδεια στους μαθητές των σχολείων να φύγουν από τις τάξεις τους νωρίτερα την 21η και την 22α Απριλίου, για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις εναντίον του σχεδίου του ΟΗΕ. Οι καθηγητές είχαν εντολή να ενθαρρύνουν τους μαθητές να ταχθούν κατά του σχεδίου αυτού. Επίσης οι μαθητές εφοδιάζονταν από τους καθηγητές με περιβραχιόνια και μπλουζάκια στα οποία αναγράφονταν συνθήματα εναντίον του σχεδίου. Ακόμα, ορισμένοι μαθητές μεταφέρθηκαν και με λεωφορεία στους τόπους των εκδηλώσεων.

    ΄Έτσι λοιπόν, εν όψει των σκόπιμων αυτών πολιτικών ενεργειών, δεν μας εκπλήσσει που λάβαμε πληροφορίες για την εξαπόλυση από μέρους Ελληνοκυπρίων υποστηρικτών του ΟΧΙ εκφοβιστικής δράσης και απειλών εναντίον της σωματικής ακεραιότητας άλλων ατόμων, συμπεριλαμβανομένης και απειλής που δέχθηκε κατά της ζωής του ένας 18χρονος μαθητής, ο οποίος ευνοούσε το σχέδιο του ΟΗΕ.

    Μας στεναχωρεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι κανένας Ελληνοκύπριος αξιωματούχος δεν επέκρινε δημοσίως τα επαίσχυντα αυτά επεισόδια, όταν εκδηλώνονταν πριν το δημοψήφισμα. »

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμαντ ρωτήθηκε κατόπιν κατά πόσον με τον όρο «μαθητές» εννοούσε μόνον εκείνους που είναι 18 χρονών και άνω και έχουν το δικαίωμα ψήφου. Ο κύριος Μπάουτσερ διευκρίνισε: «Όχι, όταν μιλάμε για μαθητές εννοούμε μαθητές όλων των ηλικιών που βγήκαν και πήραν μέρος σε διαδηλώσεις. Φυσικά μόνον εκείνοι πού ήταν στην κατάλληλη ηλικία είχαν δικαίωμα ψήφου, αλλά και άλλοι (μικρότεροι) μεταφέρθηκαν επίσης σε διαδηλώσεις και πολλοί από αυτούς εφοδιάστηκαν με υλικό το οποίο προορίζονταν να πείσει τους γονείς τους και άλλους γνωστούς τους (να καταψηφίσουν το σχέδιο Αννάν).

    [02] Αμερικανο-Ιρακινές περίπολοι στη Φαλούτζα.

    27 Apr 2004, 00:57 UTC

    Αμερικανοί στρατιώτες και Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας είναι έτοιμες να αρχίσουν σήμερα κοινές περιπολίες στη Φαλούτζα, μετά τις χθεσινές πολύνεκρες συγκρούσεις απ τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 Ιρακινοί αντάρτες και ένας αμερικανός πεζοναύτης. Ο αμερικανός στρατηγός Μάρκ Κίμμιτ δήλωσε ότι, παρά την εκεχειρία, οι πεζοναύτες δέχτηκαν πυρά από τον μιναρέ τεμένους της περιοχής με αποτέλεσμα οι αμερικανικές δυνάμεις να καταστρέψουν το μιναρέ. Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αμερικανικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με μαχητές πιστούς στον ακραίο Σιίτη κληρικό, Μοκτάντα Αλ Σάντρ, στα περίχωρα της Κούφα στο νότιο Ιράκ.

    [03] Σενάριο επίθεσης της Αλ Κάιντα με χημικά όπλα στην Ιορδανία.

    27 Apr 2004, 01:08 UTC

    Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι

    Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Ιορδανίας μετέδωσε εξομολογήσεις, όπως ισχυρίζεται, μελών της Αλ Κάιντα που είπαν ότι ετοίμαζαν επιθέσεις με χημικά όπλα. Ο φερόμενος ως ηγέτης τρομοκρατικού θύλακα της Αλ Κάιντα, Αζμί Τζαγιούσι, παραδέχτηκε ότι οι διαταγές προήλθαν από το καταζητούμενο ανώτερο στέλεχος του δικτύου, Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, με τον οποίο συναντήθηκε στο Ιράκ, για να συζητήσουν το σχέδιο. Ο Τζαγιούσι δήλωσε επίσης ότι αγόρασε 20 τόνους χημικών ουσιών για τις επιθέσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στόχοι των σχεδιαζόμενων επιθέσεων ήταν οι μυστικές υπηρεσίες της Ιορδανίας, το γραφείο του πρωθυπουργού και η Αμερικανική πρεσβεία. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Ζαρκάουι θεωρείται επίσης ο σχεδιαστής πολλών βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε χθες σε πολλές ισλαμιστικές ιστοσελίδες δήλωση, που αποδίδεται στον Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, ο οποίος πιστεύεται οτι βρίσκεται κάπου στο Ιράκ. Με το μήνυμα αυτό, ο Ζαρκάγουι αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας με σκάφος το Σαββάτο, εναντίον εγκαταστάσεων πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρας, στο νότιο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρείς αμερικανοί ναύτες. Το μήνυμα που φέρει την υπογραφή του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, συγκρίνει τις επιθέσεις που έγιναν στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Βασόρα, με την βομβιστική επίθεση κατά του αμερικανικού αντιτορπιλικού Κόουλ, το 2000 στην Υεμένη. Απ την έκρηξη εκείνη είχαν σκοτωθεί 17 αμερικανούς ναύτες. Το μήνυμα αναφέρει επίσης ότι η Αλ Κάιντα πραγματοποίησε επίθεση παρόμοια με του Κόουλ με πεισματική αποφασιστικότητα, όπως λέει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει ότι οι επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων θα συνεχιστούν. Πάντως δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί η αυθεντικότητα του μηνύματος.

    [04] Πρώην Βρετανοί διπλωμάτες επικρίνουν την πολιτική Μπλέαρ στην Μέση Ανατολή.

    27 Apr 2004, 01:44 UTC

    Πενήντα δύο πρώην Βρετανοί διπλωμάτες απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Τόνυ Μπλαίρ, επικρίνοντας σφοδρά την πολιτική της κυβέρνησής του στη Μέση Ανατολή. Πρώην πρέσβεις, υψηλοί αρμοστές και κυβερνήτες προτρέπουν τον κ. Μπλαίρ είτε να αρχίσει να ασκεί την επιρροή του στην καταδικασμένη πολιτική των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν επι λέξει, είτε να πάψει να υποστηρίζει την πολιτική αυτή. Οι διπλωμάτες γράφουν στον κ. Μπλαίρ οτι παρατηρούν την βρετανική πολιτικη απέναντι στη διένεξη ισραηλινών και Παλαιστινίων και επίσης στο Ιράκ με αυξανόμενη ανησυχία και πιστεύουν οτι ήρθε η ώρα να δημοσιοποιήσουν την ανησυχία τους. Εκπρόσωπος του κ. Μπλαίρ αρνήθηκε να δηλώσει πως πιστεύει οτι μπορεί να απαντήσει ο βρετανός πρωθυπουργός και τόνισε ότι στόχος της Βρετανίας είναι η εγκαθίδρυση δημοκρατίας στο Ιράκ και η δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, που να συνυπάρχει με το Ισραήλ, και ότι η Βρετανία θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για την υλοποίηση των στόχων αυτών.

    [05] 6 νέα εντάλματα σύλληψης για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    27 Apr 2004, 01:47 UTC

    Η Ισπανία εξέδωσε 6 νέα διεθνή εντάλματα σύλληψης για υπόπτους των βομβιστικών επιθέσεων της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη. Οι Ισπανικές αρχές τύπωσαν αφίσες με τα ονόματα, τις φωτογραφίες και τις ημερομηνίες γεννήσεως των υπόπτων. Η Ισπανία πιστεύει πως Μαροκινοί σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα ευθύνονται για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη. 15 ύποπτοι βρίσκονται στη φυλακή για άμεση ανάμειξη στις επιθέσεις ή για συνεργασία με τους τρομοκράτες.

    [06] O Μοαμάρ Γκαντάφι στην Ευρώπη.

    27 Apr 2004, 01:58 UTC

     

    Την πρώτη του, εδώ και 15 χρόνια, επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί σήμερα ο ηγέτης της Λιβύης, Μοαμάρ Γκαντάφι, όπου θα έχει συνομιλίες στις Βρυξέλλες με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Γκαντάφι έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει σε εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολλές άλλες χώρες της Μεσογείου. Πάντως νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι στην Λιβύη παραμένει «ένα κλίμα φόβου» και ότι συνεχίζονται οι βασανισμοί και η καταπίεση της ελευθερίας του λόγου.

    [07] Μπέρνς: Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επισπεύσει την συγκέντρωση περισσότερων δυνάμεων του στο Αφγανιστάν.

    27 Apr 2004, 02:00 UTC

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε ότι η συμμαχία πρέπει να επισπεύσει την συγκέντρωση μεγαλύτερου αριθμού στρατιωτικών της δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εν όψει των γενικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Ο κύριος Μπέρνς έκανε τις δηλώσεις αυτές σήμερα, καθώς ανώτεροι απεσταλμένοι του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και το υπουργικό του συμβούλιο στη Καμπούλ. Ο κύριος Μπερνς δήλωσε ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Τουρκία και η Γαλλία, που δεν έχουν αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ, μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στις προσπάθειες της συμμαχίας να διευρύνει τις ειρηνευτικές της επιχειρήσεις εκτός της Καμπούλ. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο κ. Καρζάι ζήτησε και πάλι διεύρυνση της παρουσίας του ΝΑΤΟ πέραν της Καμπούλ, καθώς επίσης και άμεσα επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας στις επερχόμενες εκλογές.

    [08] Oικονομική βοήθεια ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα για το πολύνεκρο δυστύχημα της περασμένης εβδομάδας.

    27 Apr 2004, 02:06 UTC

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν βοήθεια τουλάχιστον 100 χιλιάδων δολαρίων προς τη Βόρεια Κορέα για να την βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στις συνέπειες του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος της περασμένης εβδομάδας κοντά στα σύνορα με την Κίνα. Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απ την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 150 άτομα και τραυματίστηκαν 1.300 άλλα. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι η αμερικανική βοήθεια θα χορηγηθεί στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για την αγορά ιατροφαρμακευτικού υλικού και εφοδίων για τους αστέγους.

    [09] Ρεκόρ πωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ.

    27 Apr 2004, 02:16 UTC

    Ρεκόρ αυξήσεων παρουσίασαν οι πωλήσεις των νέων σπιτιών τον προηγούμενο μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εμπορίου οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 8,9% τον Μάρτιο, ποσοστό το οποίο είναι και το υψηλότερο από τον περασμένο Ιούνιο. Η αύξηση των πωλήσεων νέων σπιτιών αντιστοιχεί στο 1,3 εκατομμύρια σπίτια περίπου, σε σύγκριση με το 1,1 εκατομμύριο που ήταν τον Φεβρουάριο. Οι πωλήσεις των νέων σπιτιών αντιστοιχούν στο 15% των συνολικών πωλήσεων κατοικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ειδικοί πάντως τονίζουν ότι οι πωλήσεις ενισχύθηκαν και από την ανησυχία ότι θα αυξηθούν σύντομα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Η αύξηση του ενδιαφέροντος για αγορά νέων κατοικιών είχε σαν αποτέλεσμα και την αύξηση του κόστους αγοράς τους.

    [10] Απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

    26 Apr 2004, 20:44 UTC

    Ανώτεροι απεσταλμένοι στο ΝΑΤΟ βρίσκονται στο Αφγανιστάν για να συζητήσουν τρόπους σταθεροποίησης της χώρας, εν όψει των γενικών εκλογών, του Σεπτεμβρίου. Πρέσβεις του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου πρόκειται να συναντηθούν με τον Πρόεδρο Καρζάι σήμερα, στην Καμπούλ. Κύριο θέμα των συζητήσεων πιστεύεται πως θα είναι η επέκταση των ειρηνευτικών προσπαθειών του ΝΑΤΟ πέραν της Καμπούλ.

    Στο Αφγανιστάν, εξακολουθούν να διενεργούνται επιθέσεις εναντίον αμάχων, εργαζόμενων σε υπηρεσίες αρωγής και στρατιωτικών στόχων. Υπεύθυνοι για τις επιθέσεις αυτές θεωρούνται υπολείμματα του πρώην καθεστώτος των Ταλεμπάν, και του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα καθώς και διάφορες αντικυβερνητικές οργανώσεις. Το Σάββατο, 3 πεζοναύτες τραυματίστηκαν, όταν η φάλαγγα τους δέχτηκε επίθεση στο νότιο τμήμα της χώρας.

    [11] Νέα επεισόδια βίας στο Ισραήλ

    26 Apr 2004, 16:21 UTC

    Παλαιστινιακή επίθεση απο την οποία σκοτώθηκε ισραηλινός φρουρός της παραμεθορίου, αμαύρωσε το ξεκίνημα εθνικής γιορτής στο Ισραήλ προς τιμή των πεσόντων στους πολέμους. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, λίγα λεπτά μετά το κάλεσμα των σειρήνων προς τους ισραηλινούς να αρχισουν τις τελετουργίες τους.

    Τρείς αστυνομικοί των συνόρων τραυματίστηκαν επίσης κατά την επίθεση, που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης. Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές έχουν ορκιστεί να εκδικηθούν τη δολοφονία απο το Ισραήλ δύο εξεχόντων ηγετών της Χαμάς. Στο μεταξύ, υπεύθυνος νοσοκομείου, δήλωσε οτι ένα 14άχρονο αγόρι σκοτώθηκε απο ισραηλινά πυρά σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας.

    [12] 300 εκατομμύρια δίνει η ΕΕ στους Τουρκοκύπριους

    26 Apr 2004, 21:06 UTC

    Η ΕΕ συμφώνησε να διαθέσει 300 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στους Τουρκοκύπριους . Η σχετική απόφαση των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, που συνέχονται στο Λουξεμβούργο, αποσκοπεί στο να μετριασθεί η οικονομική απομόνωση στην οποία θα περιέλθουν οι τουρκοκυπριακές περιοχές σαν αποτέλεσμα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ την πρώτη Μαίου. Η Τουρκία προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να άρει τις κυρώσεις κατά των Τουρκοκυπρίων, αφού στο δημοψήφισμα του Σαββάτου υποστήριξαν με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων καταψήφισε το σχέδιο των ΗΕ για την επανένωση του νησιού, Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση του θέλει να επεκταθούν στους Τουρκοκύπριους τα περισσότερα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη στην ΕΕ. Σήμερα ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμετ Αλί Ταλάτ ζήτησε από την ΕΕ να αναβάλει την ένταξη της Κύπρου μέχρι να πραγματοποιηθεί η επανένωση του νησιού.

    [13] Τον τερματισμό της απομόνωσης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας επιδιώκει η ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    26 Apr 2004, 19:51 UTC

    Οι Υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν, σήμερα, στο Λουξεμβούργο, όπου συνήλθε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, αρχικά, την λύπη τους για το « όχι» των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου. Tόσο στο πρόχειρο σχέδιο συμπερασμάτων όσο και σε δηλώσεις τους, οι Υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνιζαν την ετοιμότητά τους, να συνδράμουν οικονομικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα, που έχει εκφράσει την επιθυμία της για ένα μέλλον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να διαθέσουν τα 259 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προβλεφθεί σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

    Το Συμβούλιο είδε ιδιαίτερα θετικά είδε ένα πακέτο προτάσεων, που η κυπριακή αντιπροσωπεία υπέβαλε στο συμβούλιο μονίμων αντιπροσώπων, για την ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο κοινότητες, κι ακόμη την θέση της υπέρ της αύξησης των σημείων διέλευσης από την μια πλευρά της Κύπρου στην άλλη.

    Οι προτάσεις αυτές, τις οποίες στήριξε και η ελληνική πλευρά , θα συμπεριληφθούν στον κοινοτικό κανονισμό, η σύνταξη του οποίου είχε προβλεφθεί από την επιτροπή στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου χωρίς την επίλυση του προβλήματος, ώστε να καθορισθούν νέοι όροι που θα ισχύουν για την πράσινη γραμμή που χωρίζει την Κύπρο σχετικά με την διέλευση προσώπων υπηρεσιών και αγαθών και που θα πρέπει να υιοθετηθεί πριν την 1η Μαίου, ημέρα της επίσημης ένταξης της Κύπρου στην Ένωση.

    Η υιοθέτηση όμως του κανονισμού αυτού, που πρέπει να γίνει με ομοφωνία από τους 15, σκόνταψε στην Βρετανία η οποία ζήτησε κι άλλο για χρόνο να μελετήσει τις προτάσεις. Eτσι, λοιπόν, το θέμα θα ξανασυζητηθεί την Τετάρτη στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες και αν υπάρξει συμφωνία θα περάσει χωρίς συζήτηση την άλλη μέρα στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης στο Λουξεμβούργο.

    Σκληρές διαπραγματεύσεις, όμως, έγιναν και κατά την διάρκεια του γεύματος των υπουργών με θέμα πάντα το Κυπριακό, σε σχέση με την διατύπωση των τελικών συμπερασμάτων όσο αφορά στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Eνωσης και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο έλληνας υπουργός εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης, που πρoσπάθισε να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους και να επιτύχει ικανοποιητική διατύπωση στα συμπεράσματα, όπως δήλωσε το απόγευμα «δεν τα πήγαμε καθόλου άσχημα κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες.»

    Στο τελικό κείμενο σημειώνεται ότι το συμβούλιο είναι αποφασισμένο να βάλει ένα τέλος στην απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη των τουρκοκυπρίων, καλώντας την επιτροπή να φέρει προτάσεις που θα βοηθήσουν στην καλή επικοινωνία των δύο κοινοτήτων και να διατεθεί το πόσό που είχε προβλεφθεί γι αυτό το σκοπό. Τέλος, αναφέρεται στο κείμενο ότι το Συμβούλιο θέλει να στείλει στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα ένα μήνυμα ότι το μέλλον της βρίσκεται σε μια ενωμένη Κύπρο και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [14] Την αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ζητά ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    26 Apr 2004, 16:14 UTC

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Οπως μεταδίδει το τουρκο-κυπριακή πρακτορείο ειδήσεων, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προτρέπει την ΕΕ να αναβάλει την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση, έως ότου πραγματοποιηθεί η επανένωση της νήσου. Ο κ. Ταλάτ διετύπωσε αυτό το αίτημα με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, του οποίου η χώρα έχει τώρα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πρότεινε την επέκταση και στους Τουρκοκύπριους των περισσότερων οφελημάτων που θα προκύψουν απο την ένταξη στην ΕΕ , παρόλο που δεν θα ενταχθούν στους κόλπους της επίσημα το επόμενο Σάββατο. Το περασμένο Σάββατο οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν σχέδιο των ΗΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ οι τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ αυτού. Ομως, για να ισχύσουν τα οφέλη και προς τις δύο κοινότητες, έπρεπε και οι δύο να είχαν ψηφίσει «ναί.»

    [15] H ΕΕ συζητά το Ευρωπαϊκό σύνταγμα

    26 Apr 2004, 20:39 UTC

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τις συζητήσεις, σχετικά με το προταθέν ευρωπαϊκό σύνταγμα, με σκοπό να επιλύσουν τις διαφορές τους μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν στις 17 Μαίου. Και στις 17 και 18 Ιουνίου διοργανώνεται διάσκεψη κορυφής στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα συμμετάσχουν αρχηγοί κυβερνήσεων από τις 10 νέες χώρες μέλη, που εντάσσονται επίσημα στους κόλπου της ένωσης αυτό το Σάββατο.

    Οι συνομιλίες για το σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος κατέρρευσαν τον Δεκέμβριο, εξαιτίας διαμάχης σχετικά με τους νέους κανόνες ψηφοφορίας. Όμως οι ελπίδες για το ευρωπαϊκό σύνταγμα αναπτερώθηκαν τον περασμένο μήνα, μετά από την αναπάντεχη αλλαγή κυβέρνησης στην Ισπανία, η οποία έθετε εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας.

    [16] Απειλείται η ζωή 3 Ιταλών ομήρων στο Ιράκ

    26 Apr 2004, 21:02 UTC

    Ιρακινή οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Οι πράσινες ταξιαρχίες» απειλεί να σκοτώσει 3 Ιταλούς όμηρους, αν ο Iταλικός λαός δεν διαμαρτυρηθεί για την στρατιωτική παρουσία της χώρας του στο Ιράκ. Η απαίτηση διατυπώθηκε μέσω βιντεοταινίας που μεταδόθηκε σήμερα από το Αραβικό δορυφορικό κανάλι Αλ Αραμπίγια.

    Στην ταινία , οι απαγωγείς δηλώνουν ότι ο Ιταλικός λαός έχει 5 μέρες για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους , αλλιώς θα σκοτώσουν τους ομήρους.

    4 Ιταλοί πολίτες που εργάζονται για αμερικανική εταιρεί απήχθηκαν κοντά στη Βαγδάτη γύρω στις 13 Απριλίου. Αργότερα οι απαγωγείς σκότωσαν τον ένα όμηρο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 28 April 2004 - 1:18:16 UTC