Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aπο σήμερα η σύνοδος της ομάδας των Οκτώ
  • [02] Αλβαρο ντε Σότο: O ΓΓ του ΟΗΕ δεν σχεδιάζει να ξαναρχίσει προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού
  • [03] Λαϊκό προσκύνημα για τον Ρόναλντ Ρέγκαν από αύριο στην Ουάσινγκτων.
  • [04] Παπαληγούρας: Ευρωπαϊκή ήπειρος ελεύθερη και ασφαλής
  • [05] Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ισπανία
  • [06] Σήμερα η ψηφοφορία για το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΕ για το Ιράκ
  • [07] Ενας Αμερικανος σκοτώθηκε απο αγνώστους στην Σαουδική Αραβία

  • [01] Aπο σήμερα η σύνοδος της ομάδας των Οκτώ

    08 Jun 2004, 16:35 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους συναντάται σήμερα με επικριτές του για την πολιτική που ακολουθεί στο Ιράκ, καθώς οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου καταφθάνουν για την τριήμερη σύνοδό τους στην αμερικανική πολιτεία της Τζώρτζια. Ο πρόεδρος Μπούς θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Καναδά Πώλ Μάρτιν, τον γερμανό καγκελλάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην συνέχεια, θα παρακαθήσει σε γεύμα με τον υποστηρικτή της πολιτικής του στο Ιράκ, τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι. Αργότερα, ο πρόεδρος και η Κα Μπούς θα δεξιωθούν τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη σύνοδο. Οπως αναμένεται, τα θέματα του Ιράκ, του μεσοανατολικού και της τρομοκρατίας θα βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνόδου της ομάδας των Οκτώ, που πραγματοποείται στο θέρετρο Σή Αιλαντ. Η ομάδα των Οκτώ απαρτίζεται απο τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Ρωσία.

    [02] Αλβαρο ντε Σότο: O ΓΓ του ΟΗΕ δεν σχεδιάζει να ξαναρχίσει προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού

    08 Jun 2004, 23:53 UTC

    Αλβάρο ντε Σότο

    Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, λεει πως ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού δεν έχει σχέδια να ξαναρχίσει τις προσωπικές του προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου. Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. ντε Σότο είπε πως η Κύπρος έχασε την τελευταία ευκαιρία για να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν ενιαίο κράτος τον Απρίλιο, που οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Ο κ. ντε Σότο εξήρε τους Τουρκοκύπριους για το ότι υπερψήφισαν το σχέδιο.

    Στο μεταξύ, σε επιστολή του προς τον κ. Ανάν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας , Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφέρει πως το σχέδιο δεν ελάμβανε υπ όψιν πολλές από τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων στο θέμα της ασφάλειας και αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν.

    [03] Λαϊκό προσκύνημα για τον Ρόναλντ Ρέγκαν από αύριο στην Ουάσινγκτων.

    08 Jun 2004, 16:31 UTC

    Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοι απέτεισαν τον ύστατο φόρο τιμής στον 40ό πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέηγκαν, περνώντας μπροστά από το σκεπασμένο με την αμερικανική σημαία φέρετρό του στη βιβλιοθήκη Ρέγκαν, κοντά στο Λος ’ντζελες. Η ουρά ήταν τόσο μεγάλη, που παρατάθηκε ο χρόνος του προσκυνήματος. Μεταξύ αυτών που πήραν μέρος στο προσκύνημα ήταν και ο γερουσιαστής Τζόν Κέρυ, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Ρόναλντ Ρέγκαν, που διετέλεσε κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, πριν εκλεγεί πρόεδρος, απεβίωσε το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 93 χρονών, μετά από πολυετή μάχη με τη νόσο Αλτσχάϊμερ. Σήμερα η σορός του θα μεταφερθεί αεροπορικώς από την Καλιφόρνια στην Ουάσινγκτων και θα εκτεθεί επί περίπου 40 ώρες σε λαϊκό προσκύνημα στο κτίριο του Καπιτωλίου. Την Παρασκευή θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό ναό της αμερικανικής πρωτεύουσας και στη συνέχεια η σορός θα επιστρέψει ξανά στην Καλιφόρνια, όπου και θα γίνει η κηδεία. Στο μεταξύ, αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας λαμβάνονται στην Ουάσινγκτων, εν όψει των τελετών που θα γίνουν προς τιμήν του εκλιπόντος πρώην προέδρου. Το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας όρισε ως γεγονότα που χρήζουν ειδικής ασφάλειας όλες τις τελετές που θα γίνουν στη μνήμη του Ρέγκαν. Αυτό σημαίνει πως οι μυστικές υπηρεσίες θα επιληφθούν όλων των προληπτικών μέτρων που θα εφαρμοσθούν και που κατά πάσα πιθανότητα θα συμπεριλαμβάνουν ακροβολιστές σε στέγες κτιρίων, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και αστυνομικούς με πολιτικά που θα περιφέρονται ανάμεσα στον κόσμο. Αξιωματούχοι του υπουργείου εσωτερικής ασφάλειας λένε πως τα έκτακτα μέτρα λαμβάνονται λόγω του ότι υπάρχει κίνδυνος για τρομοκρατικές και εγκληματικές δραστηριότητες. Αναμένεται πως πάνω από 100.000 άτομα θα προσκυνήσουν τη σορό του Ρόναλντ Ρέγκαν, που θα εκτεθεί αργά σήμερα σε λαϊκό προσκύνημα στη ροτόντα του Καπιτωλίου. Αναμένεται πως στην επιμνημόσυνη δέηση την Παρασκευή στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτων θα παρευρεθούν πολλοί επίσημοι από όλο τον κόσμο, οι 4 εν ζωή πρώην πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και ορισμένοι από τους ξένους ηγέτες που λαμβάνουν μέρος στη διάσκεψη κορυφής της ομάδας των 8 στο Σή ’ϊλαντ της πολιτείας Τζώρτζια.

    [04] Παπαληγούρας: Ευρωπαϊκή ήπειρος ελεύθερη και ασφαλής

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    08 Jun 2004, 23:17 UTC

    Αναστάσης Παπαληγούρας

    Το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνήλθε σήμερα στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή και των 25 πλέον κρατών μελών ασχολήθηκε με το θέμα της τρομοκρατίας όπου και τονίσθηκε η επιμονή του στο να εφαρμοσθεί από όλους η Δήλωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου 2004 καθώς και η αποφασιστικότητα του να διασφαλισθεί η ελευθερία αλλά κυρίως η ασφάλεια και στα 450 εκατομμύρια κατοίκων της σύγχρονης ενοποιούμενης Ευρώπης. Ο έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας που παρευρέθηκε χρειάστηκε να αντικρούσει αρνητικό δημοσίευμα αγγλικής εφημερίδας σχετικά με την μη ακόμη ενσωμάτωση της σχετικής απόφασης στο εθνικό δίκαιο.

    Μιλώντας σχετικά στην Φωνή της Αμερικής ο κ. Παπαληγούρας μας είπε « Είχα την ευκαιρία να επισημάνω ότι η Ελλάς θα εκπληρώσει όλες τις νομικές και ουσιαστικές της υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προκειμένου όλη η ευρωπαϊκή ήπειρος να είναι συγχρόνως ελεύθερη και ασφαλής εν όψει και των ολυμπιακών αγώνων. Αντέκρουσα την κριτική, που βγήκε χθες στην δημοσιότητα, για την καθυστέρηση, εκ μέρους της χώρας μας, στην ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων-πλαισίων στο εθνικό δίκαιο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που ανέλαβε προ τριών μηνών, ήταν φυσικό θα θελήσει να εξετάσει με την απαραίτητη προσοχή το θέμα. Ως υπουργός Δικαιοσύνης όφειλα να εξεύρω την χρυσή τομή μεταξύ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του απόλυτου, απαρέγκλιτου, σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, προκείμενου η Ευρωπαϊκή ήπειρος να είναι συγχρόνως ελεύθερη και ασφαλής. Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί απόλυτα. Ευρωπαϊκή Ήπειρος ελεύθερη και ασφαλής. »

    Τελος, έγινε γνωστό στο Λουξεμβούργο ότι ο νέος συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τρομοκρατία, κ. Βρίς, στα πλαίσια της περιοδείας του θα περάσει από την Αθήνα στις 17 Ιουνίου και θα συναντηθεί με τον κ.. Παπαληγούρα.

    [05] Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ισπανία

    08 Jun 2004, 16:40 UTC

    Οι αστυνομικές αρχές της Ιταλίας συνέλαβαν δύο άτομα, φερομενα ως ισλαμιστές εξτρεμιστές. Ο ένας απο αυτούς θεωρείται οτι ήταν ο εγκέφαλος πισω απο τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, στις 11 Μαρτίου. Οι συλλήψεις έγιναν αργά χθές το βράδυ, στο Μιλάνο.

    Ο ιταλος υπουργός Εσωτερικών, Τζιουζέπε Πιζάνου, εξήρε την επιτυχία των δυνάμεων ασφάλειας, λέγοντας οτι η επιχείρηση αυτή, για την ώρα αφόπλισε μία επικίνδυνη οργάνωση, που έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα και πρόσθεσε οτι οι συλλήψεις είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας.

    Ενας απο τους συλληφθέντες, ο 33άχρονος Ραμπέι Οσμάν Αχμέντ, γνωστός ως ο Μωχάμεντ ο Αιγύπτιος, παρά το γεγονός οτι είναι Μαροκινός, πιστεύεται οτι έπαιξε ενεργο ρόλο στον σχεδιασμό των επιθέσεων.

    Η αστυνομία είπε οτι ο συλληφθείς είχε στενές επαφές με τον φερόμενο ηγέτη των επιθέσεων, τον Σερχάν Μπέν Αμπντελματζίντ Φακχέτ, που ήταν ένας απο τους επτά τρομοκράτες που αυτονατινάχθηκαν σε διαμέρισμα στα περίχωρα της Μαδρίτης, όταν παγιδευτηκαν απο αστυνομικές δυνάμεις.

    Πιστεύεται πως ο Μωχάμεντ ο Αιγύπτιος είχε σχέσεις με τον Αμέρ Αζίζ, που θεωρείται ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας της αλ Κάιντα στην Ευρώπη.

    Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τον Μωχάμεντ μετά απο ένταλμα σύλληψής του που εξέδωσε ο ισπανός δικαστής Χουάν ντελ Ολμο, που ηγείται των ερευνών για τους βομβισμούς του Μαρτίου. Ο άλλος συλληφθείς είναι ο 21άχρονος Παλαιστίνιος Γαχία Παγιούμι, στον οποίο ανήκε το διαμέρισμα που ενοικίαζε ο Μωχάμεντ ο Αιγύπτιος.

    Οι βομβιστικές επιθέσεις στην Ισπανία έπληξαν 4 επιβατηγά τραίνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 191 άτομα και να τραυματιστούν πάνω απο 2,000. ΟΙ επιθέσεις αποδόθηκαν σε ισλαμιστές εξτρεμιστές με πιθανές διασυνδέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο αλ Κάιντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν. Εικοσι άτομα, ως επι το πλείστον Μαροκινοί, κατηγορούνται για συνεργία στις επιθέσεις αυτές.

    Οι συλλήψεις στην Ιταλία πραγματοποιουνται μετά απο τρίμηνες έρευνες απο τις ισπανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες. Η συνεργασία αυτή αποτελούσε μέρος διεθνούς επιχείρησης της αστυνομίας. Τις συλλήψεις ακολουθησαν έφοδοι σε τρείς ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ισπανία. Ενας ακόμα ύποπτος συνελήφθη στο Βέλγιο.

    Η ιταλική αντιτρομοκρατική αστυνομία αναπτύσσει έντονη δράση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατά των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να συλληφθούν πάνω απο 70 ύποπτοι, μόνο για φέτος.

    [06] Σήμερα η ψηφοφορία για το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΕ για το Ιράκ

    08 Jun 2004, 16:48 UTC

    Το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ αναμένεται οτι θα εγκρίνει σήμερα σχέδιο ψηφίσματος που να αναγνωρίζει την προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ, η οποια πρόκειται να αναλάβει την εξουσία μετά τις 30 Ιουνίου. Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν εκφράσσει επιφυλάξεις σχετικά με το κείμενο του ψηφίσματος, αλλά τώρα δήλωσαν οτι είναι έτοιμες να εγκρίνουν το σχέδιο ψηφίσματος, μετά απο συμβιβασμο που έγινε την τελευταία στιγμή. Η Γαλλία, υποστηριζόμενη απο πολλές άλλες χώρες, ήθελε η ιρακινή κυβέρνηση να μπορεί να ασκεί πολυ μεγαλυτερο έλεγχο πάνω στις πολιτικά ευαίσθητες επιχειρήσεις των κάτω απο αμερικανική ηγεσία συμμαχικών στρατευμάτων. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία τροποποίησαν το σχέδιο του ψηφίσματος χθές, υποσχόμενες περισσότερη συνεργασία με την νέα ιρακινή κυβέρνηση, αναφορικά με τον έλεγχο των αμερικανικων επιχειρήσεων. Η Ρωσία και η Κίνα είχαν επίσης δηλώσει οτι υποστήριζαν τις αλλαγές αυτές. Διπλωματικές πηγές αναμένουν οτι το σχέδιο ψήφισμα θα εγκριθεί ομόφωνα.

    [07] Ενας Αμερικανος σκοτώθηκε απο αγνώστους στην Σαουδική Αραβία

    08 Jun 2004, 16:53 UTC

    Ενας Αμερικανός πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε απο άγνωστο οπλοφόρο στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριγιάντ. Η αμερικανική πρεσβεία επιβεβαίωσε την εθνικότητα του θύματος, και είπε οτι επρόκειτο για συμβασιούχο υπάλληλο της αμερικανικής εταιρίας ασφάλειας, Βίνελ Κορπορέησον. Η Βινελ βοήθησε στην εκπαίδευση ανδρών της σαουδαραβικής εθνικής φρουράς. Η επίθεση πραγματοποιείται μία μέρα μετά απο δημοσίευση δήλωσης, που αποδίδεται στην αλ Κάιντα, σε ισλαμιστική ιστοσελίδα. Η δήλωση προειδοποιούσε οτι ετοιμάζονται και άλλες επιθέσεις κατά αμερικανικών και δυτικών στόχων, στη Σαουδική Αραβία. Τη Δευτέρα, ένας κάμεραμαν του Μπι Μπι Σή σκοτώθηκε και ένας δημοσιογράφος του τραυματίστηκε σοβαρά απο οπλοφόρους στη Ριγιάντ. Πρόσφατα, ισλαμιστές εξτρεμιστές έχουν εξαπολυσει σειρά επιθέσεων κατά αλλοδαπών που εργάζονται στην βιομηχανία πετρελαίων του βασιλείου, σε μία κατά τα φαινόμενα προσπάθεια ζημίωσης της σαουδαραβικής οικονομίας και ανατροπής της μοναρχίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 10 June 2004 - 1:18:11 UTC