Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποστήριξη προς την νέα μεταβατική κυβέρνηση, εκφράζουν οι γείτονες του Ιράκ.
  • [02] Μπούς: Η Ουάσιγκτον δεσμεύεται να παράσχει περισσότερη βοήθεια στο Αφγανιστάν.
  • [03] Επιθέσεις εναντίον αγωγών πετρελαίου του Ιράκ
  • [04] Οι τελευταίες ακροάσεις της επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
  • [05] Νέα επεισόδια βίας σε προσφυγικό καταυλισμό της Δυτικής Όχθης.
  • [06] Άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στον επόμενο μήνα.
  • [07] Στέητ Ντηπάρτμεντ: στη λίστα παρακολούθησης η Ελλάδα για λαθραία διακίνηση ανθρώπων
  • [08] Aλ Γιαουάρ: Μπορεί να συμμετάσχει ο αλ Σαντρ στη πολιτική ζωή του Ιράκ.
  • [09] Μπους: Στην νέα μεταβατική Ιρακινή κυβέρνηση θα παραδοθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν
  • [10] Νωρίτερα σχεδίαζε η Αλ Κάιντα τις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ
  • [11] Ο πρόεδρος Μπούς συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας

  • [01] Υποστήριξη προς την νέα μεταβατική κυβέρνηση, εκφράζουν οι γείτονες του Ιράκ.

    16 Jun 2004, 01:16 UTC

    Οι υπουργοί εξωτερικών της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Συρίας, του Ιράν, του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας, που συναντήθηκαν χθες στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς την μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ, αλλά ζήτησαν παράλληλα την ανάληψη κεντρικού ρόλου από μέρους των ΗΕ στην δημιουργία δημοκρατικών θεσμών στο Ιράκ και τόνισαν ότι μετά την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, οι συμμαχικές δυνάμεις θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο των ΗΕ. Η τριήμερη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης ολοκληρώνεται σήμερα και αναμένεται πως και ολόκληρος ο οργανισμός θα διακηρύξει την υποστήριξη του προς την νέα μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ.

    [02] Μπούς: Η Ουάσιγκτον δεσμεύεται να παράσχει περισσότερη βοήθεια στο Αφγανιστάν.

    16 Jun 2004, 01:14 UTC

    Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε 5 νέες πρωτοβουλίες για την παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να βοηθήσει τη χώρα αυτή να ευημερήσει.

    Ο κύριος Μπους δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα φτιάξουν σχολεία και θα δώσουν σχολικά βιβλία στα παιδιά του Αφγανιστάν, θα παράσχουν εκπαίδευση και οικονομική ενίσχυση σε γυναίκες επιχειρηματίες και θα ξεκινήσουν εκπαιδευτικά πρόγραμμα για πολιτικούς. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε επίσης ότι οι δυο χώρες θα συνάψουν εμπορική συμφωνία και θα διευρύνουν προγράμματα ανταλλαγών.

    Από τη πλευρά του ο κ. Καρζάι μιλώντας χθες σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, δήλωσε ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερες ξένες επενδύσεις καθώς προσπαθεί να ανοικοδομηθεί, μετά από δεκαετίες πολέμου.

    [03] Επιθέσεις εναντίον αγωγών πετρελαίου του Ιράκ

    16 Jun 2004, 01:05 UTC

    Σαμποτέρ επιτέθηκαν χθες εναντίον των αγωγών πετρελαίου του Ιράκ νότια της Βασόρας καθώς και στο βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα να αυξηθούν για σύντομο χρονικό διάστημα οι τιμές του μαύρου χρυσού στις διεθνείς χρηματαγορές. Στο μεταξύ ο αμερικανικό στρατός ανακοίνωσε ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής στη Βαγδάτη. Επίσης ένας ιρακινός σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από αμερικανική βάση. Εξάλλου χθες ισλαμική ιστοσελίδα δημοσίευσε μήνυμα που φέρεται ότι προέρχεται από παρακλάδι της Αλ Καίντα του οποίου ηγείται ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, και το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη τη Δευτέρα από την οποία σκοτώθηκαν 13 άτομα. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα παραδώσουν τον πρώην Ιρακινό δικτάτορα, Σαντάμ Χουσεΐν, στη νέα μεταβατική Ιρακινή κυβέρνηση «στην κατάλληλη στιγμή», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [04] Οι τελευταίες ακροάσεις της επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    16 Jun 2004, 01:40 UTC

    Αρχίζουν σήμερα εδώ στην Ουάσιγκτον οι τελευταίες δύο μέρες ακροάσεων της ειδικής επιτροπής που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Κύριο θέμα του τελευταίου αυτού κύκλου ακροάσεων θα είναι τα σχέδια της Αλ Κάιντα πριν τις επιθέσεις καθώς και η άμεση αντίδραση της Αμερικανικής κυβέρνησης. Αυτή τη φορά θα καταθέσουν στελέχη του FBI και αξιωματούχοι της CIA, ενώ ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, θα ηγηθεί ομάδας στρατιωτικών που θα καταθέσουν ενώπιον της επιτροπής τη Πέμπτη. Στο μεταξύ άρθρο της Ουάσιγκτον Πόστ αναφέρει νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η Αλ Κάιντα σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ λίγους μήνες πριν την 11η Σεπτεμβρίου, δηλαδή το Μάιο ή τον Ιούνιο, αλλά παρέτεινε το σχέδιο εκτέλεσης τους γιατί ο κύριος αεροπειρατής αυτοκτονίας, ο Μοχάμεντ Άττα δεν ήταν έτοιμος.

    [05] Νέα επεισόδια βίας σε προσφυγικό καταυλισμό της Δυτικής Όχθης.

    16 Jun 2004, 01:23 UTC

    Παλαιστινιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν οτι έφηβος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, ενώ δύο άλλοι τραυματίστηκαν την Τρίτη, όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πύρ εναντίον ομάδας νεαρών που έριχναν πέτρες εναντίον τους, σε προσφυγικό καταυλισμό της Δυτικής οχθης. Πάντως, το Ισραήλ είπε οτι οι στρατιώτες του πυροβόλησαν όταν τους επιτέθηκαν ένοπλοι Παλαιστίνιοι κοντά στη Ναμπλούς. Προηγουμένως, αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά εξερράγη κοντά σε εβραϊκό οικισμό στη λωρίδα της Γάζας, αφού ισραηλινοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν το όχημα. Η τηλεόραση έδειξε την σκηνή της έκρηξης, η οποια κατέστρεψε το αυτοκίνητο. Δεν αναφέρθηκαν θύματα απο την έκρηξη. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη.

    [06] Άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στον επόμενο μήνα.

    16 Jun 2004, 01:46 UTC

    Για μια ακόμη φορά, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, επανέλαβε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα είναι σταδιακή. Ο αμερικανός οικονομολόγος μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος η αύξηση των επιτοκίων να γίνει με ταχύτερους ρυθμούς ή σε υψηλότερα επίπεδα, αφού ο πληθωρισμός παραμένει στα ίδια επίπεδα. Ο κύριος Γκρίνσπαν, ηγείται ειδικής ομάδας οικονομικών αναλυτών, η οποία και ανέλαβε να επανεξετάσει το θέμα των επιτοκίων στο τέλος αυτού του μήνα. Πάντως οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν ότι τα τωρινά επίπεδα των επιτοκίων -τα οποία είναι και ασυνήθιστα χαμηλά, μόλις 1%- θα αυξηθούν κατά 0,25% μέχρι τον επόμενο μήνα. Η αύξηση των επιτοκίων, χρησιμοποιείται από τους αρμόδιους για τη χάραξη οικονομικής πολιτικής, για έλεγχο του πληθωρισμού και σταθεροποίηση της οικονομίας. Νωρίτερα χθες, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 0,2% το Μάιο.

    [07] Στέητ Ντηπάρτμεντ: στη λίστα παρακολούθησης η Ελλάδα για λαθραία διακίνηση ανθρώπων

    15 Jun 2004, 16:42 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του για τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων, σε όλο τον κόσμο. Στην έκθεση αναφέρονται δέκα χώρες που δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος και υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσουν αμερικανικές κυρώσεις, ενώ ορισμένες άλλες, συμπεριλαμβανόμενων της Ιαπωνίας και της Τουρκίας, που είναι σύμμαχοι της Αμερικής, εντάσσονται στην κατηγορία αυτών που πρέπει να παρακολουθούνται.

    Η ετήσια έκθεση, που συντάσσεται από το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών για λογαριασμό του κογκρέσου, περιλαμβάνει 140 χώρες, που κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Οι χώρες που δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου τοποθετούνται στην τρίτη κατηγορία και αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να τους επιβληθούν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός και εάν βελτιώσουν το μητρώο τους. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης ο υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε πως πιστεύει ότι σημειώνεται πρόοδος , αλλά, πρόσθεσε, 600.000 με 800.000 άνθρωποι και ίσως και πιο πολλοί διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο για σεξουαλική εκμετάλλευση ή για καταναγκαστική εργασία.

    Στην τρίτη κατηγορία φέτος κατατάσσονται 10 χώρες. Η Βιρμανία, η Βόρεια Κορέα, η Κούβα και το Σουδάν, που βρίσκονταν στην ίδια κατηγορία και πέρσυ, και επίσης το Μπανγκλαντές, η Γουϊνέα Ισημερινού, η Σιέρα Λεόνε, η Βενεζουέλα, η Γουϊάνα και η Δημοκρατία του Ισημερινού. Από τις χώρες αυτές η Βιρμανία, η Βόρεια Κορέα και η Κούβα ήδη υφίστανται αμερικανικές κυρώσεις. Στις άλλες επτά θα επιβληθούν κυρώσεις, εάν δεν κάνουν κάνουν κάτι μέχρι τον Οκτώβριο για να βελτιώσουν το μητρώο τους.

    Στη μεσαία κατηγορία βρίσκονται οι χώρες με ανάμεικτη απόδοση, που είναι και οι περισσότερες. Αρκετές από τις χώρες αυτές, βρίσκονται στο λεγόμενο «κατάλογο παρακολούθησης», που σημαίνει πως εάν δε συμμορφωθούν με τις προδιαγραφές του Κογκρέσου, θα υποβαθμισθούν. Στον κατάλογο παρακολούθησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Ινδία, η Ρωσία, το Μεξικό, η Νιγηρία και οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών Τουρκία, Ελλάδα και Ιαπωνία.

    Ο επικεφαλής της διϋπηρεσιακής ομάδας εργασίας της κυβέρνησης Μπους για τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων, πρώην βουλευτής Τζων Μίλλερ, είπε πως το πρόβλημα της δουλείας εξακολουθεί να είναι σοβαρό, αλλά τουλάχιστον τώρα υπάρχει κάποια ελπίδα, γιατί αρκετές χώρες πήραν πέρυσι τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμησή του.

    Στην έκθεση αναφέρονται ορισμένα άτομα, που χαρακτηρίζονται «ήρωες» στον αγώνα κατά της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων. Τρία από τα άτομα αυτά εμφανίστηκαν στη δημοσιογραφική συνέντευξη και ήταν ο Ελβετός επιχειρηματίας Πιερ Ταμί, ο οποίος ηγείται προγράμματος στην Καμπότζη που συμπαρίσταται σε θύματα της παράνομης πρακτικής, ο πρέσβης της Κολομβίας στην Ιαπωνία, Φραντσίσκο Σιέρα, που βοήθησε Κολομβιανούς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν λαθραία για εκμετάλλευση στην Ασία και ο φύλαρχος Τογμπέγκα Χατζόρ από τη Γκάνα, που γλύτωσε παιδιά στη χώρα του, τα οποία χρησιμοποιούνταν για καταναγκαστική εργασία.

    [08] Aλ Γιαουάρ: Μπορεί να συμμετάσχει ο αλ Σαντρ στη πολιτική ζωή του Ιράκ.

    15 Jun 2004, 20:42 UTC

    Ο σουνίτης πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι αλ Γιαουάρ, λεει ότι ο εξτρεμιστής Σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ θα μπορέσει να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή της χώρας αν απαλλαγεί από κατηγορίες για δολοφονία, που τον βαρύνουν, και εάν διαλύσει την παράνομη πολιτοφυλακή του.

    Ο κ. αλ Γιαουάρ δήλωσε σήμερα ότι «ποτέ δεν είναι αργά για κανένα στο Ιράκ,» όπως είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι ο Σιίτης κληρικός σκέφτεται να λάβει μέρος στην πολιτική διαδικασία της χώρας αντί να κάνει πόλεμο

    Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπους είπε το θέμα του Μοκτάντα αλ Σαντρ θα πρέπει να το χειριστεί η μεταβατική κυβέρνηση, όπως αυτή νομίζει και πρόσθεσε ότι όταν οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν την κυριαρχία, η κυριαρχία θα είναι πλήρης.

    [09] Μπους: Στην νέα μεταβατική Ιρακινή κυβέρνηση θα παραδοθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν

    15 Jun 2004, 20:11 UTC

    Σαντάμ Χουσεΐν

    O πρόεδρος Μπους λεει ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού στο Ιράκ θα παραδώσουν τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν στη νέα μεταβατική Ιρακινή κυβέρνηση «στον κατάλληλο χρόνο» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Σήμερα, στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει επαρκής ασφάλεια για να προσαχθεί ο Χουσεΐν ενώπιον της δικαιοσύνης και να λογοδοτήσει για τις φρικτές δολοφονίες που διέπραξε το καθεστώς του.

    Ανώτεροι Ιρακινοί αξιωματούχοι λενε ότι απ ό,τι ξέρουν ο Σαντάμ θα παραδοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί και η μεταβίβαση της εξουσίας.

    Σε άλλη εξέλιξη , ο ταξίαρχος Μαρκ Κίμμιτ, είπε ότι μπορεί να υπήρξαν απώλειες από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή με συμβασιούχους κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    [10] Νωρίτερα σχεδίαζε η Αλ Κάιντα τις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ

    15 Jun 2004, 16:13 UTC

    H εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ σε σημερινό της άρθρο γράφει οτι υπάρχουν νέες πληροφορίες που δείχνουν οτι η αλ Κάιντα σχεδίαζε να πραγματοποιησει τις επιθέσεις της που έκανε τελικά στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, αρκετούς μήνες νωρίτερα. Η Ουάσινγκτον Πόστ αναφέρεται σε πηγές που γνωρίζουν τα πορίσματα της επιτροπής που διερευνά τις επιθέσεις, λέγοντας οτι οι επιθέσεις είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2001. Οι πληροφορίες της εφημερίδας προέρχονται απο κρατουμένους των ΗΠΑ, που δείχνουν οτι ο εγκέφαλος των επιθέσεων, Χαλίλ Σείχ Μωχάμεντ, έπεισε τον ηγέτη της αλ Καίντα Οσάμα μπιν Λάντεν να καθυστερήσει τις επιθέσεις, εξαιτίας οργανωτικών προβλημάτων. Ομοσπονδιακοί ερευνητές είχαν δηλώσει προηγουμένως οτι οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν για τις 11 Σεπτεμβρίου ή λίγες μέρες πρίν, ή μετά. Το θέμα του χρόνου των επιθέσεων μάλλον δεν θα εγερθεί κάν όταν η επιτροπή θα αρχίσει τις τελικές ακροάσεις της την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον. Ανάμεσα σε εκείνους που προκειται να καταθέσουν, είναι και ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, διοικητής του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

    [11] Ο πρόεδρος Μπούς συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας

    15 Jun 2004, 16:17 UTC

    Ο βασιλιας Αμπντάλλα

    Ο πρόεδρος Μπούς συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλλα της Ιορδανίας, με τον οποίο συζήτησε το θέμα του Ιράκ και το ισραηλινό σχέδιο απαγκίστρωσης απο τη λωρίδα της Γάζας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν, είπε πως η συνάντηση των δύο ηγετών αποφασίστηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ιορδανού μονάρχη στην Ουάσινγκτων για να παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέγκαν. Τη Δευτέρα, ο βασιληάς Αμπντάλλα συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Το ιορδανικό δημοσιογραφικο πρακτορείο ειδήσεων Πέτρα μετέδωσε οτι οι δύο άνδρες συζήτησαν τις προσπάθειες αναβιωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς και τα σχέδια για την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, στο τέλος του μήνα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 17 June 2004 - 1:18:09 UTC