Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου
  • [02] Στο Μόναχο η Ολυμπιακή Φλόγα
  • [03] Πρωτοφανής η ταμειακή επιτυχία του «Fahrenheit 9/11».
  • [04] Μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ
  • [05] Θετικές οι διεθνείς αντιδράσεις για την μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ.
  • [06] To NATO αρωγός στη διαδικασία εκπαίδευσης Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας.
  • [07] Νέες Ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.
  • [08] Αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Λιβύης.
  • [09] Ανώτατο Δικαστήριο: Όλοι οι ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες έχουν δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη.
  • [10] Φιλοδυτικός ο νέος Πρόεδρος της Σερβίας
  • [11] Η Ολυμπιακή Φλόγα στη Ρώμη
  • [12] O Πορτογάλος πρωθυπουργός υποψήφιος για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • [13] Τεχεράνη: Θα ξαναρχίσει η κατασκευή πυρηνικών φυγοκεντρωτών.

  • [01] Πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου

    29 Jun 2004, 19:50 UTC

    Πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, κατεβαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 μηνών. Η τιμή του ελαφρού αργού πετρελαίου στην αμερικανική αγορά μειώθηκε κατά πάνω από ένα δολάριο στα 36 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ μειώθηκε και αυτή σε τριαντατριάμισυ δολάρια το βαρέλι.

    Αναλυτές λενε ότι η πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού οφείλεται στην αύξηση της νορβηγικής παραγωγής και των εξαγωγών του Ιράκ καθώς και στη μεταβίβαση της εξουσία στους Ιρακινούς.

    [02] Στο Μόναχο η Ολυμπιακή Φλόγα

    29 Jun 2004, 19:54 UTC

    Συνεχίζοντας την παγκόσμια περιοδεία της η Ολυμπιακή Φλόγα βρίσκεται σήμερα στο Μόναχο, που είχε φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 1972, στη διάρκεια της οποίας Παλαιστίνιοι τρομοκράτες είχαν διενεργήσει φοβερή επίθεση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 Ισραηλινοί αθλητές, πέντε από τους 8 τρομοκράτες και ένας Γερμανός αστυνομικός. Από το Μόναχο η Φλόγα θα μεταφερθεί στο Βερολίνο, όπου είχαν γίνει οι Αγώνες του 1936. Συνολικά θα περάσει από 33 ευρωπαϊκές πόλεις πριν επιστρέψει στην Ελλάδα στις 9 Ιουλίου για την τελική σκυταλοδρομία.

    [03] Πρωτοφανής η ταμειακή επιτυχία του «Fahrenheit 9/11».

    29 Jun 2004, 02:06 UTC

    Μάικλ Μούρ

    Το «Fahrenheit 9/11», το ντοκιμαντέρ που είχε προκαλέσει πλήθος συζητήσεων πριν ακόμα βγει στις μεγάλες οθόνες, για την σκληρή κριτική που ασκούσε στη κυβέρνηση Μπους, έσπασε ταμεία από τις πρώτες ώρες προβολής του στις κινηματογραφικές αίθουσες. Μόνο τα 3 πρώτα εικοσιτετράωρα προβολής το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Μάικλ Μούρ απέσπασε 22 εκατομμύρια δολάρια, και έγινε έτσι το πρώτο ντοκιμαντέρ που κατέλαβε ποτέ τη πρώτη θέση στη προτίμηση των κινηματογραφόφιλων. Ο δημιουργός του «Fahrenheit 9/11», Μάικλ Μουρ, αμέσως μετά τη πρεμιέρα της ταινίας του, ευχαρίστησε όσους τον βοήθησαν να φτάσει το ντοκιμαντέρ του στις κινηματογραφικές αίθουσες. Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικλ Μούρ, είχε αρχικά αντιμετωπίσει την άρνηση των εταιρειών διανομής να προωθήσουν το κινηματογραφικό του έργο στις αίθουσες, επειδή οι διάλογοι που αναπτύσσονται στο έργο χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα έντονη και σκληρή κριτική κατά του αμερικανού προέδρου Τζώρτζ Μπους και της πολιτικής του. Επίσης το επίμαχο ντοκιμαντέρ, έχει ήδη κερδίσει Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών.

    Τέλος, να σημειώσουμε ότι τη δεύτερη θέση στο Μποξ Οφις, κατέλαβε η κωμωδία «White Chicks», των αδερφών Γουέϊανς, κάνοντας σχεδόν 20 εκατομμύρια εισπράξεις, ενώ τη τρίτη θέση κατέκτησε το επίσης χιουμοριστικό έργο «Dodgeball». Η ταινία «The Terminal» με πρωταγωνιστή τον Τόμ Χάνς βρίσκεται στη τέταρτη θέση, ενώ το ρομαντικό δράμα «The Notebook» βρίσκεται στη πέμπτη θέση.

    [04] Μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ

    29 Jun 2004, 01:05 UTC

    Οι υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις παρέδωσαν χθες την εξουσία στη Ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση, νωρίτερα απ ότι αναμενόταν, τερματίζοντας έτσι τη 15μηνη κατοχή της χώρας. Η μεταβατική κυβέρνηση ορκίστηκε χθες, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ανταρτικών επιθέσεων που αποσκοπούσαν στο να αποτραπεί η μεταβίβαση της εξουσίας, που είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου. Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουϊ, χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα ιστορικής σημασίας και τόνισε ότι ζήτησε την πρόωρη μεταβίβαση της εξουσίας γιατί οι Ιρακινοί χρειάζεται να αναλάβουν το έλεγχο της χώρας τους το συντομότερο δυνατόν. Μιλώντας στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στη Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος Μπους δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει τον κύριο Αλλάουι και την μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ και τόνισε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν θα αποτρέψουν την έλευση της δημοκρατίας στο Ιράκ. Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Τζων Νεγκροπόντε, έφτασε χθες στη Βαγδάτη αντικαθιστώντας τον πολιτικό διοικητή, Πωλ Μπρέμερ.

    Στο μεταξύ, καθώς η νέα Ιρακινή κυβέρνηση αναλάμβανε καθήκοντα εξτρεμιστικά στοιχεία ισχυρίζονταν ότι εκτέλεσαν Αμερικανό στρατιώτη που είχαν συλλάβει τον Απρίλιο. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε αργά χθες ότι Ιρακινοί εξτρεμιστές σκότωσαν τον στρατιώτη Κήθ Μόπιν και έδειξε βίντεο με όμηρο με δεμένα μάτια ο οποίος πυροβολείται. Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τις πληροφορίες. Επίσης Ιρακινοί εξτρεμιστές απειλούν ότι θα αποκεφαλίσουν Αμερικανό πεζοναύτη και έναν Πακιστανό οδηγό αν οι αμερικανικές δυνάμεις δεν αφήσουν ελεύθερους Ιρακινούς κρατούμενους. Στο μεταξύ, η ένοπλη Ιρακινή οργάνωση που κρατά ομήρους τρεις Τούρκους, έδωσε προθεσμία μέχρι σήμερα για την αποχώρηση Τουρκικών εταιρειών απ το Ιράκ. Στο μεταξύ αξιωματούχοι του Ιράκ και των συμμαχικών δυνάμεων δήλωσαν ότι μέσα στις επόμενες μέρες η προσωρινή κυβέρνηση θα αναλάβει την νομική κηδεμονία του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

    [05] Θετικές οι διεθνείς αντιδράσεις για την μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ.

    29 Jun 2004, 01:17 UTC

    Μετά από 14 χρόνια αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις του Κουβέιτ με το Ιράκ, ενώ πολλές μουσουλμανικές και δυτικές χώρες εξέφρασαν ικανοποίηση για την μεταβίβαση της εξουσίας στην Ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση και πολλές άλλες υποσχέθηκαν βοήθεια προς την νέα κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αποκαταστήσει την τάξη. Η Σαουδική Αραβία καλωσόρισε την νέα κυβέρνηση και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας χαρακτήρισε την μεταβίβαση της εξουσίας ιστορική μέρα για το Ιράκ. Επίσης το Ιράν προσέφερε συγκρατημένη υποστήριξη λέγοντας ότι η Τεχεράνη ελπίζει πως η μεταβίβαση της εξουσίας θα οδηγήσει στο τερματισμό της συμμαχικής κατοχής. Η Ιταλία και η Αυστραλία εξέφρασαν ικανοποίηση για την μεταβίβαση της εξουσίας, και η Γερμανία δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα προόδου. Τέλος ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν καλωσόρισε το Ιράκ «στην οικογένεια ανεξάρτητων και αυτεξούσιων χωρών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [06] To NATO αρωγός στη διαδικασία εκπαίδευσης Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας.

    29 Jun 2004, 01:49 UTC

    Στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Κωνσταντινούπολη, επετεύχθη συμφωνία αναφορικά με αίτημα του Ιράκ για συμμετοχή της συμμαχίας στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφάλειας της χώρας. Ανακοινωθέν της συνόδου ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη αποστολή και ζητά τον άμεσο τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων που μαστίζουν το Ιράκ. Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία δουλειά να αναμειγνύεται στο Ιράκ και τόνισε ότι συγκεκριμένες χώρες μέλη μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις εκπαίδευσης των Ιρακινών, αλλά όχι υπό την σημαία της συμμαχίας. Επίσης οι Νατοϊκοί ηγέτες συμφώνησαν χθες να στείλουν περισσότερες δυνάμεις στο Αφγανιστάν ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

    [07] Νέες Ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

    29 Jun 2004, 01:52 UTC

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι αργά χθες το βράδυ Ισραηλινά ελικόπτερα επιτέθηκαν με πυραύλους εναντίον σιδηρουργείου και εγκαταστάσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα απ την επίθεση που σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση Παλαιστινίων με 4 αυτοσχέδιες ρουκέτες με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα τρίχρονο παιδί και ένας Ισραηλινός στην πόλη Σντερότ κοντά στη Γάζα. Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Λίγο μετά την επίθεση Ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν δύο κτήρια στη Λωρίδα της Γάζας με το αιτιολογικό ότι χρησιμοποιούνταν από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές για την πραγματοποίηση επιθέσεων.

    [08] Αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Λιβύης.

    29 Jun 2004, 01:56 UTC

    Αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Λιβύης μετά από 24 χρόνια, με το άνοιγμα γραφείου σύνδεσης στη Τρίπολη. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο υφυπουργός εξωτερικών, Γουίλλιαμ Μπέρνς, άνοιξε και επίσημα χθες το γραφείο της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Λιβύη. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών άρχισαν να βελτιώνονται μετά την υπόσχεση του ηγέτη της Λιβύης, Μοαμάρ Γκαντάφι, πέρυσι, να διαλύσει τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής της χώρας του. Πάντως η Λιβύη παραμένει στον κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών με χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

    [09] Ανώτατο Δικαστήριο: Όλοι οι ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες έχουν δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη.

    29 Jun 2004, 01:58 UTC

    Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που εκδόθηκε χθες, αναφέρει ότι οι ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες που κρατούνται σαν «εχθρικοί μαχητές» έχουν δικαίωμα να προσφύγουν σε αμερικανικά δικαστήρια. Το δικαστήριο εξέταζε τις υποθέσεις του αμερικανού υπηκόου, Γιασέρ Χαμντί, δύο Αυστραλών και 12 Κουβετιανών που είχαν συλληφθεί απ τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και κρατούνταν στις φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος το πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ισχυριζόταν μέχρι τώρα ότι οι συγκεκριμένοι ύποπτοι δεν έχουν δικαίωμα προσφυγής στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα και είχε διευρύνει τις δικαιοδοσίες του προέδρου όσον αφορά την σύλληψη και κράτηση επ αόριστον υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.

    [10] Φιλοδυτικός ο νέος Πρόεδρος της Σερβίας

    28 Jun 2004, 19:56 UTC

    Μπόρις Τάντιτς

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς υποσχέθηκε πως θα φέρει τη χώρα του πλησιέστερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑ^ΤΟ.

    Ο φιλοδυτικός μεταρρυθμιστής κέρδισε το 54% της ψήφου, στις χθεσινές αναπληρωματικές εκλογές, ενώ ο εθνικιστής αντίπαλός του Τομισλάβ Νίκολιτς, που αντιτίθεται στην ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πήρε ποσοστό 45%.

    Σε τηλεοπτική ομιλία του ο κ. Τάντιτς υποσχέθηκε πως θα σταθεροποιήσει τη χώρα και θα επιφέρει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό της σύστημα. Επίσης υποσχέθηκε πως θ αρχίσει νέο γύρο συνομιλιών σε σχέση με τη διοικούμενη από τα Ηνωμένα Έθνη επαρχία του Κοσυφοπεδίου, η οποία πλήττεται από εθνικιστική βία. Το Δημοκρατικό κόμμα του κ. Τάντιτς έπαιξε καίριο ρόλο στην ανατροπή του πρώην προέδρου Σλομποντάν Μιλόσεβιτς, που δικάζεται από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου.

    [11] Η Ολυμπιακή Φλόγα στη Ρώμη

    28 Jun 2004, 20:10 UTC

    Η Ολυμπιακή Φλόγα έφθασε στη Ρώμη, όπου, μεταφερόμενη από 120 λαμπαδηδρόμους, θα διανύσει απόσταση 48 χλμ περνώντας από ορισμένα από τα πιο γνωστά σημεία της πόλης, συμπεριλαμβανόμενου και του Κολοσσαίου. Η Φλόγα έφθασε στο αεροδρόμιο Λεονάρντο ντα Βίντσι σήμερα με το τζάμπο τζετ «Ζεύς» προερχόμενη από την Ισπανία. Η σκυταλοδρομία αρχίζει κοντά στο Ολυμπιακό στάδιο, όπου διεξήχθη η θερινή Ολυμπιάδα του 1960. Θα περάσει από το ιστορικό κέντρο της Ρώμης και θα καταλήξει στο πάρκο της Βίλλας Μποργκέζε. Η Φλόγα θα μεταφερθεί αύριο στο Μόναχο της Γερμανίας.

    [12] O Πορτογάλος πρωθυπουργός υποψήφιος για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    28 Jun 2004, 00:52 UTC

    Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρρόσο

    Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μπέρτι Άχερν, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία την Τρίτη αναφορικά με την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρρόσο, για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Άχερν δήλωσε χθες ότι ο κ. Μπαρρόσο χαίρει «εξαιρετικής», όπως την χαρακτήρισε, υποστήριξης από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες. Ο κ. Ντουράο Μπαρρόσο ανήκει στην συντηρητική παράταξη, έχει ηγηθεί αυστηρών περικοπών δαπανών στη Πορτογαλία και ήταν ένας απ τους υποστηρικτές του πολέμου στο Ιράκ. Πάντως ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε χθες ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Πορτογάλου πρωθυπουργού.

    [13] Τεχεράνη: Θα ξαναρχίσει η κατασκευή πυρηνικών φυγοκεντρωτών.

    28 Jun 2004, 00:59 UTC

    Το Ιράν δήλωσε στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ότι θα ξαναρχίσει την κατασκευή πυρηνικών φυγοκεντρωτών, αλλά ότι δεν θα ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε χθες ότι η Τεχεράνη παραμένει πιστή στην υπόσχεση της ότι θα τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα που, όπως ισχυρίζεται, προορίζεται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλήλαν, δήλωσε ότι η απόφαση του Ιράν να ξαναρχίσει την κατασκευή φυγοκεντρωτών, θα εντείνει τις διεθνείς ανησυχίες για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Πάντως η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι πιστεύει πως θα μπορούσε να βρεθεί διπλωματική λύση στο πρόβλημα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 30 June 2004 - 1:18:16 UTC