Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-10-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Μαζική επιχείρηση κατά ανταρτών στη Σαμάρα.
  • [02] Ισραήλ: Το Συμβούλιο Ασφάλειας ενέκρινε διεύρυνση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
  • [03] Διαφωνία για την ιδιότητα των Τουρκοκυπρίων απειλεί συνομιλίες Ευρωπαίων και Μουσουλμάνων αξιωματούχων.
  • [04] Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Σερβία να συλλάβει τους εγκληματίες πολέμου.
  • [05] Nέα έκκληση για τη ζωή του απ' τον Βρετανό όμηρο στο Ιράκ
  • [06] H Συρία συμφώνησε να αποτρέψει διακίνηση εξτρεμιστών μέσω των συνόρων της με το Ιράκ.
  • [07] Συμπόσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Άγκυρα.
  • [08] Αμερικανικές κυρώσεις εναντίον 14 φορέων του εξωτερικού για παράνομες πωλήσεις όπλων στο Ιράν.

  • [01] Ιράκ: Μαζική επιχείρηση κατά ανταρτών στη Σαμάρα.

    01 Oct 2004, 02:48 UTC

    Εκατοντάδες αμερικανοί και ιρακινοί στρατιώτες ανακατέλαβαν καίριας σημασίας κτήρια στην Σαμάρα, στα πλαίσια μαζικής επιχείρησης που πραγματοποιείται εναντίον των ανταρτών στην πόλη. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση είναι αποτέλεσμα επανειλημμένων και απρόκλητων ανταρτικών επιθέσεων στη περιοχή. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι εκατοντάδες αμερικανοί στρατιώτες εισέβαλαν στη πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενώ μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν θέσεις ανταρτών. Η επιχείρηση πραγματοποιείται μετά το χθεσινό κύμα βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη με 41 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Επίσης χθες έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης κόστισε τη ζωή σε έναν Αμερικανό στρατιώτη και δύο Ιρακινούς αστυνομικούς. Η οργάνωση του καταζητούμενου τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, ανέλαβε την ευθύνη για τις χθεσινές επιθέσεις.

    Στο μεταξύ, το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε βίντεο που δείχνει άλλους 10 ομήρους στο Ιράκ. Πρόκειται για 6 Ιρακινούς, δύο Λιβανέζους και δύο γυναίκες απ την Ινδονησία, που παρουσιάζονται σαν υπάλληλοι ηλεκτρικής εταιρείας. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε επίσης ότι οι όμηροι απήχθησαν απ την οργάνωση Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ, δηλαδή η ίδια οργάνωση που απήγαγε και τους δύο Γάλλους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα.

    [02] Ισραήλ: Το Συμβούλιο Ασφάλειας ενέκρινε διεύρυνση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

    01 Oct 2004, 02:52 UTC

    Το συμβούλιο ασφάλειας του Ισραήλ ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για την διεύρυνση των Ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ώρες μετά από Ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια που κόστισε τη ζωή σε 28 παλαιστίνιους και 3 Ισραηλινούς. Η χθεσινή ήταν η αιματηρότερη ημέρα στη περιοχή εδώ και μήνες. Στόχος των νέων επιχειρήσεων είναι ο τερματισμός των Παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον Εβραϊκών οικισμών της Γάζας και της Ισραηλινής πόλης Σντερότ.

    [03] Διαφωνία για την ιδιότητα των Τουρκοκυπρίων απειλεί συνομιλίες Ευρωπαίων και Μουσουλμάνων αξιωματούχων.

    01 Oct 2004, 02:59 UTC

    Διαφωνία για την ιδιότητα της Τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας απειλεί να τορπιλίσει τις συνομιλίες Ευρωπαίων και Μουσουλμάνων αξιωματούχων, την ερχόμενη εβδομάδα. Οι συνομιλίες των υπουργών εξωτερικών των 25 χωρών μελών της ΕΕ και των 57 μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα στη Κωνσταντινούπολη σε μία προσπάθεια διεύρυνσης των δεσμών μεταξύ των δυο οργανισμών. Όμως η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλα μέλη της ΕΕ απειλούν ότι θα μποϋκοτάρουν, την συνάντηση αν οι Μουσουλμανικές χώρες επιμείνουν στη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων, με τη ιδιότητα εκπροσώπων Τουρκοκυπριακού κράτους. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης αναγνώρισε επίσημα τους Τουρκοκύπριους, όταν η εν λόγω κοινότητα ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

    [04] Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Σερβία να συλλάβει τους εγκληματίες πολέμου.

    01 Oct 2004, 03:51 UTC

    Μάρκ Γκρόσμαν

    Μετά από συνομιλίες που είχε στο Βελιγράδι με τον Σέρβο υπουργό εξωτερικών, Βούκ Ντράσκοβιτς, ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Μάρκ Γκρόσμαν, προειδοποίησε τη Σερβία ότι η χώρα κινδυνεύει να περιπέσει σε διεθνή απομόνωση αν δεν καταφέρει την προσαγωγή εγκληματιών πολέμου ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο κ. Γκρόσμαν ζήτησε απ την Σερβία να συλλάβει το συντομότερο τον πρώην Σερβοβόσνιο στρατιωτικό διοικητή, Ράτκο Μλάντιτς και τόνισε ότι τόσο η αμερικανική βοήθεια προς τη Σερβία, όσο και η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτώνται απ τις προσπάθειες του Βελιγραδίου να συλλάβει τους εγκληματίες πολέμου.

    [05] Nέα έκκληση για τη ζωή του απ' τον Βρετανό όμηρο στο Ιράκ

    30 Sep 2004, 00:08 UTC

     

    Νέα βιντεοταινία στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζήρα με το βρετανό μηχανικό, Κέννεθ Μπίγκλευ, που κρατείται όμηρος στο Ιράκ, αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι εξακολουθεί να είναι ζωντανός και ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερος. Ο κ. Μπιγκλευ απηύθυνε και πάλι έκκληση προς τη Βρετανική κυβέρνηση, να μεσολαβήσει για να σωθεί η ζωή του. Από τη πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε ότι η Βρετανική κυβέρνηση θα ανταποκρινόταν, αν οι απαγωγείς έρχονταν σε επαφή μαζί της, και τόνισε ότι οι Βρετανικές αρχές δεν ξέρουν πως να επικοινωνήσουν με τους αντάρτες. Ο νεώτερος αδελφός του κ. Μπιγκλευ, Πωλ, δήλωσε ότι το βίντεο ήταν οδυνηρό, αλλά εξέφρασε ικανοποίηση που είδε τον αδελφό του ζωντανό.

    Εξάλλου, Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις εισέβαλαν χθες σε κρησφύγετα ανταρτών στη κεντρική Βαγδάτη, προκαλώντας έντονες συγκρούσεις. Προηγουμένως αμερικανικός βομβαρδισμός κατέστρεψε εκτοξευτή ρουκετών στην συνοικία των Σιιτών Σάντρ Σίτυ της ανατολικής Βαγδάτης. Στο μεταξύ στο βόρειο Ιράκ στη πόλη Ριγιάντ 4 αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, ενώ στη Μπακούμπα ένοπλοι δολοφόνησαν μέλος του φιλοκυβερνητικού Ανώτατου Συμβουλίου Σιιτών. Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε υποστήριξη προς την προτεινόμενη διεθνή διάσκεψη για το μέλλον του Ιράκ και τις επερχόμενες εκλογές.

    [06] H Συρία συμφώνησε να αποτρέψει διακίνηση εξτρεμιστών μέσω των συνόρων της με το Ιράκ.

    30 Sep 2004, 00:19 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Συρία συμφώνησε να ελέγχει περισσότερο τα σύνορά της με το Ιράκ, για να αποτρέπεται η διακίνηση ανταρτών. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Συρία συμφώνησε να αναλάβει συντονιστική δράση μαζί με τις ιρακινές και συμμαχικές δυνάμεις, αλλά τόνισε ότι η Δαμασκός θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει την συμφωνία αυτή. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η Συρία δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με το ψήφισμα του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ, που προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Λίβανο. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή την εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, θα παρουσιάσει αυστηρή έκθεση αναφορικά με τον βαθμό συμμόρφωσης της Συρίας με το ψήφισμα. Επίσης, ο κ. Πάουελ ζήτησε τον τερματισμό της Παλαιστινιακής ιντιφάδα, δηλώνοντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζήρα ότι η 4ετής παλαιστινιακή εξέγερση δεν έχει επιτύχει τίποτε το θετικό.

    [07] Συμπόσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Άγκυρα.

    30 Sep 2004, 00:26 UTC

    Τζόντυ Γουίλλιαμς

    Χιλιάδες ακτιβιστές, από ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν σε τετραήμερο συμπόσιο, στη Άγκυρα, με θέμα την βελτίωση των συνθηκών σε χώρες όπου παρατηρούνται βασανιστήρια, και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο συμπόσιο συμμετέχουν αντιπρόσωποι από 80 χώρες μεταξύ των οποίων και η αμερικανίδα ακτιβιστής, Τζοντι Ουίλλιαμς, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 1997. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα δεχτεί επικρίσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων και συστηματικών βασανιστηρίων και παράνομων εκτελέσεων. Όμως η κυβέρνηση του Ρετσέπ Ταγιπ Ερντογάν υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια σειρά μεταρρυθμίσεων στη προσπάθεια της να ενταχθεί στην ΕΕ.

    [08] Αμερικανικές κυρώσεις εναντίον 14 φορέων του εξωτερικού για παράνομες πωλήσεις όπλων στο Ιράν.

    30 Sep 2004, 00:51 UTC

    Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον άλλων 14 ξένων εταιρειών και ατόμων για παραβιάσεις του νόμου που απαγορεύει την πώληση όπλων ή στρατιωτικής τεχνολογίας στο Ιράν. Οι κυρώσεις, που προβλέπουν απαγόρευση συμμετοχής των εταιρειών αυτών σε αμερικανικούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς καθώς και αγοράς αμερικανικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας επί δύο χρόνια, επιβλήθηκαν εναντίον 7 Κινεζικών εταιρειών, δύο Ινδών, καθώς και εταιρειών από την Λευκορωσία, τη Βόρεια Κορέα, τη Ρωσία, την Ισπανία και την Ουκρανία. Συνολικά 23 αλλοδαποί φορείς έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής κυρώσεις για παράνομες δοσοληψίες τους με το Ιράν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 2 October 2004 - 1:18:16 UTC