Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Ράις σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη
  • [02] Ξανά στα δικαστήρια, μετά από 40 χρόνια, υπόθεση της Κου Κλουξ Κλαν
  • [03] Τσέηνυ: Οι φυλακές στο Γκουαντάναμο εξυπηρετούν σημαντικούς σκοπούς
  • [04] Ιράκ: Βίντεο με τον Σαντάμ Χουσέιν
  • [05] Ανανεώθηκε η θητεία του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
  • [06] Λίβανος: Μη αναμενόμενη πρωτιά Χριστιανικού ψηφοδελτίου
  • [07] Έρευνα: Το 60% των Αμερικανών θέλει την απόσυρση στρατευμάτων από το Ιράκ
  • [08] ΗΠΑ: Αυξήθηκε ο αριθμός των αμερικανών με AIDS
  • [09] Iράκ: Επίθεση της Ανσάρ αλ Σούνα στο Κιρκούκ

  • [01] Περιοδεία Ράις σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη

    14-06-2005

    Κοντολίζα Ράϊς

    Η υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράϊς, θα συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες στα πλαίσια της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, που αρχίζει την Παρασκευή.

    Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε το ταξίδι την Δευτέρα λέγοντας ότι κατά την επίσκεψη της στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα, η κ. Ράϊς θα συζητήσει τα σχέδια αποχώρησης του Ισραήλ από τη λωρίδα της Γάζας. Από εκεί η υπουργός θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τις Βρυξέλες, όπου και θα συμμετάσχει στη διάσκεψη Ηνωμένων Πολιτειών - Ευρωπαϊκής Ένωσης με κύριο θέμα το Ιράκ.

    Ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού της κυρίας Ράϊς θα είναι το Λονδίνο όπου και θα προετοιμάσει την επίσκεψη του προέδρου Μπους ο οποίος θα πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των οκτώ.

    [02] Ξανά στα δικαστήρια, μετά από 40 χρόνια, υπόθεση της Κου Κλουξ Κλαν

    14-06-2005

    Εντγκαρ Ραίη Κίλλεν

    Η επιλογή του συμβουλίου των ενόρκων άρχισε την Δευτέρα, για την δίκη ιερέα που κατηγορείται ότι συμμετείχε στη δολοφονία τριών ακτιβιστών του κινήματος για την ισοπολιτεία λευκών και μαύρων στη νότια πολιτεία του Μισισιπή, πριν από 40 χρόνια.

    Οι εισαγγελικές αρχές λένε ότι ο Εντγκαρ Ραίη Κίλλεν υπήρξε ο ιθύνων νους της δολοφονίας του Τζέημς Τσάνευ, που ήταν μαύρος από την πολιτεία του Μισισιπή και των Μάικλ Σβέρνερ και Αντριου Γκούντμαν, που ήταν λευκοί από τη Νέα Υόρκη. Τα τρία θύματα είχαν έρθει στο Μισσισσιππή το 1964 για να εγγράψουν σε εκλογικούς καταλόγους μαύρους εκλογείς. Οι τρεις είχαν συλληφθεί για λίγο, και εξαφανίστηκαν μετά την απελευθέρωσή τους σε δρόμο έξω από τη Φιλαδέλφεια. Τα πτώματα των τριών ακτιβιστών εντοπίστηκαν μετά από αρκετές εβδομάδες. Η αυτοψία έδειξε ότι είχαν δαρθεί άγρια και στη συνέχεια είχαν πυροβοληθεί από μέλη της οργάνωσης Κου Κλούξ Κλάν.

    Ο Εντγκαρ Κίλλεν, που είναι σήμερα 80 ετών, φέρεται ότι υπήρξε ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης αυτής, η οποία συχνά χρησιμοποιούσε βίαια μέσα για να ανατρέψει την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στις νότιες αμερικανικές πολιτείες. Ο Εντγκαρ Κίλλεν, που υποστηρίζει ότι είναι αθώος, δικάστηκε το 1967 μαζί με 19 άλλα άτομα, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα δικαιώματα για ισοπολιτεία των τριών θυμάτων, όμως το συμβούλιο των ενόρκων, που αποτελείτο μόνο από λευκούς, αθώωσε τον Κίλλεν, ενώ είχε καταδικάσει επτά από τους κατηγορούμενους.Όμως, η περίπτωση Κίλλεν ξανάνοιξε από τις πολιτειακές αρχές, μετά από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, κατά το οποίο ένας από τους καταδικασθέντες δήλωνε ότι ο Κίλλεν ήταν ο αρχηγός της ομάδας που σκότωσε τους τρεις νέους άνδρες, 40 χρόνια πριν.

    Πρόσφατα, οι εισαγγελικές αρχές των νότιων ΗΠΑ, ξανάνοιξαν παρόμοιες φακέλους, όπως για παράδειγμα αυτό της δολοφονίας του Μέντγκαρ Εβερς, ενός άλλου μαύρου ακτιβιστή που είχε δολοφονηθεί στην πολιτεία του Μισισιπή το 1994.

    [03] Τσέηνυ: Οι φυλακές στο Γκουαντάναμο εξυπηρετούν σημαντικούς σκοπούς

    14-06-2005

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντίκ Τσέηνυ, υπεραμύνθηκε των συνθηκών κράτησης στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας, λέγοντας ότι εξυπηρετεί σημαντικούς στόχους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Μιλώντας τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, ο κ. Τσέηνυ δήλωσε ότι χωρίς μία φυλακή όπως αυτή του Γκουαντάναμο, ύποπτοι τρομοκράτες θα περιφέρονταν ελεύθεροι και θα μπορούσαν να σκοτώσουν Αμερικανούς.

    Ο κ. Τσέηνυ πρόσθεσε ότι η διαδικασία αξιολόγησης των συνθηκών κράτησης στις εν λόγω φυλακές συνεχίζεται, ενώ τόνισε ότι κατά τη γνώμη του η κατάσταση στο Γκουαντάναμο είναι αρκετά καλή και οι κρατούμενοι χαίρουν ανθρώπινης μεταχείρισης.

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος υπεραμύνεται των συνθηκών στο Γκουαντάναμο επί δύο μέρες τώρα, μετά το αίτημα ορισμένων αμερικανών γερουσιαστών και του τέως προέδρου Τζίμμυ Κάρτερ, να κλείσει η φυλακή αυτή, στην οποία κρατούνται περίπου 540 άτομα. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι μερικοί ανακριτές, χρησιμοποίησαν σκληρές μεθόδους για να αποσπάσουν ομολογίες από κρατουμένους. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει επανειλημμένα την κυβέρνηση Μπους ότι κρατά φυλακισμένους στο Γκουαντάναμο, χωρίς να τους έχει απαγγείλει επίσημες κατηγορίες και χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους.

    [04] Ιράκ: Βίντεο με τον Σαντάμ Χουσέιν

    14-06-2005

    Ειδικό δικαστήριο στο Ιράκ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, που δείχνει δικαστή να ανακρίνει τον Σαντάμ Χουσείν, για την υπόθεση της δολοφονίας τουλάχιστον 50 ιρακινών σε πόλη Σιιτών. To βίντεο, που δεν περιέχει ήχο, είναι το πρώτο του Σαντάμ Χουσείν μετά από περίπου ένα χρόνο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε την Κυριακή.

    Οι Ιορδανοί συνήγοροι υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσείν δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ότι ο πελάτης τους βρισκόταν υπό ανάκριση, όμως το ειδικό δικαστήριο ανέφερε ότι ένας ιρακινός δικηγόρος του Σαντάμ Χουσείν ήταν παρών.

    Η ιρακινή ηγεσία λέει ότι θέλει να δικαστεί ο πρώην δικτάτορας σύντομα, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για γενοκτονία, όμως δεν του έχουν ακόμα απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ιρακινό ομόλογό του, Τζαλάλ Ταλαμπανί.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη να συμπεριληφθούν όλες οι μειονότητές στην διαδικασία κατάρτισης του νέου συντάγματος του Ιράκ. Ο κ. Μπούς συνεχάρη επίσης τον κουρδικό λαό, για τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης. Στο μεταξύ, σε βίαια επεισόδια τη Δευτέρα, ένοπλοι σκότωσαν 4 αστυνομικούς σε δρόμο που συνδέει τη Βαγδάτη με τη Μπακούμπα.

    [05] Ανανεώθηκε η θητεία του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    14-06-2005

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ενέκρινε την ανανέωση της θητείας του προέδρου της Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι. Το διοικητικό συμβούλιο της υπηρεσίας στη Βιέννη ψήφισε ομόφωνα τη Δευτέρα την παραμονή του κ. Eλ Μπαραντέι στο ανώτατο αξίωμα του οργανισμού, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν αρχικές αντιρρήσεις τους για την ανανέωση της θητείας του για δεύτερη φορά.

    Η Ουάσινγκτον είχε δηλώσει ότι οι πρόεδροι της υπηρεσίας δεν πρέπει να έχουν πάνω από δύο θητείες. Όμως, αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επικρίνει την , κατά τη γνώμη τους, μαλακή στάση του κ. Eλ Μπαραντέι έναντι του Ιράκ και του Ιράν.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της υπηρεσίας λένε ότι η έκθεση σε σχέση με την διετή έρευνα για το Ιράν, θα παραδοθεί στο διοικητικό συμβούλιο αυτή την εβδομάδα. Όπως αναμένεται, η έκθεση θα επιβεβαιώνει ότι το Ιράν όντως διέκοψε ορισμένες επίμαχες πυρηνικές του δραστηριότητες, αλλά θα επισημαίνει επίσης ότι η Τεχεράνη δεν συνεργάστηκε πλήρως με την διεθνή υπηρεσία.

    [06] Λίβανος: Μη αναμενόμενη πρωτιά Χριστιανικού ψηφοδελτίου

    14-06-2005

    Μισέλ Αούν

    Στο Λίβανο, τα επίσημα αποτελέσματα δίνουν στον πρώην εξόριστο Χριστιανό, Μισέλ Αούν, 21 από τις 58 βουλευτικές έδρες που διακυβεύονταν στον τρίτο γύρο των εκλογών.

    Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι αντίκτυπο θα έχει η νίκη του κυρίου Αουν στις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να πάρει την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή του Λιβάνου. Πρόσφατα ο κ. Αούν αποσπάστηκε από την αντι-Συριακή αντιπολίτευση, και σχημάτισε κόμμα στο οποίο συμπεριέλαβε και φιλο-Σύρους υποψηφίους.

    Ο αντίπαλος του Ουαλιντ Τζουμπλάτ κέρδισε 27 έδρες, ενώ 10 έδρες πήρε και το ψηφοδέλτιο της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χεζμπολά.

    Ο τέταρτος και τελευταίος γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί τη ερχόμενη Κυριακή, για τις υπόλοιπες 28 από τις 128 έδρες της βουλής του Λιβάνου.

    [07] Έρευνα: Το 60% των Αμερικανών θέλει την απόσυρση στρατευμάτων από το Ιράκ

    14-06-2005

    Νέα έρευνα δείχνει ότι το 60% περίπου των Αμερικανών, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν ορισμένα ή όλα τα στρατεύματά τους από το Ιράκ. Η σφυγμομέτρηση που έγινε πριν λίγες μέρες και που βασίστηκε σε απαντήσεις περίπου χιλίων ενηλίκων, δείχνει ότι η λαϊκή υποστήριξη για την απόσυρση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Ιράκ είναι στο υψηλότερο σημείο της των τελευταίων 2 χρόνων.

    Μόνο το 36% των ερωτηθέντων είπε ότι πιστεύει πως τα στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν ή και να αυξηθούν. Σύμφωνα με την έρευνα, το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στην αποστολή και άλλων στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Εξάλλου, το 56% είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο πόλεμος αυτός άξιζε τον κόπο.

    Η νέα σφυγμομέτρηση γίνεται καθώς συνεχίζεται η βία στο Ιράκ, μετά από δύο και πλέον χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα για την εκδίωξη από την εξουσία του τέως ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν. Ο πρόεδρος Μπους λέει ότι η δημοκρατία και η ασφάλεια εδραιώνονται στο Ιράκ, όμως δεν έχει ορίσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

    [08] ΗΠΑ: Αυξήθηκε ο αριθμός των αμερικανών με AIDS

    14-06-2005

    Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας ο αριθμός των Αμερικανών που έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ογδόντα. Η καινούργια καταμέτρηση αποκαλύπτει ότι στο τέλος του περασμένου χρόνου ένα 1,1% των Αμερικανών είχαν προσβληθεί από τον ίο, γεγονός που σημαίνει ότι υπήρξε αύξηση της τάξης των 200 χιλιάδων ανθρώπων από την τελευταία καταμέτρηση που έγινε το 2002.

    Σύμφωνα με ειδικούς η αύξηση του αριθμού αυτού οφείλετε στην καλύτερη καταγραφή των περιστατικών, στα φάρμακα τα οποία επιτυχώς παρατείνουν τη ζωή των ασθενών και τέλος στα 40 χιλιάδες καινούργια περιστατικά μετάδοσης του ιού του AIDS κάθε χρόνo κατά τη τελευταία δεκαετία.

    Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των ασθενειών, το οποίο παρέχει τις ετήσιες στατιστικές, αναφέρει επίσης ότι τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ίο του AIDS είναι άνδρες εκ των οποίων οι μισοί είναι Αφρο-αμερικανοί.

    Σύμφωνα με δήλωση εμπειρογνώμονα την Δευτέρα το Κέντρο έχει αποτύχει στην εκπλήρωση του στόχου του δηλαδή στο να μειώσει το ρυθμό μετάδοσης του ιού.

    [09] Iράκ: Επίθεση της Ανσάρ αλ Σούνα στο Κιρκούκ

    14-06-2005

    Λίμνη αίματος στο Κιρκούκ

    Στο Ιράκ, η εξτρεμιστική οργάνωση Ανσάρ αλ Σούνα ανέλαβε την ευθύνη βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 80 στην βόρεια πόλη Κιρκούκ.

    Η επίθεση στο Κιρκούκ σημειώθηκε την Τρίτη, καθώς ο πρώην ηγέτης των Κούρδων ανταρτών, Μασούντ Μπαρζανί, αναλάμβανε καθήκοντα προέδρου των κουρδικών περιοχών υποσχόμενος να αντιμετωπίσει τις προστριβές των μειονοτήτων.

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον 5 ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τρίτη, όταν βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε στρατιωτικό φυλάκιο ελέγχου στην πόλη Καναάν, βόρεια της Βαγδάτης. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε επίσης ότι άνδρας του σκοτώθηκε στη Βαγδάτη από επίθεση με χειροβομβίδα.

    Εξάλλου, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι Αμερικανοί στρατιώτες ματαίωσαν τα σχέδια βομβιστών αυτοκτονίας στη Βαγδάτη τη Δευτέρα, όταν πυροβόλησαν εναντίον τους, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν πρόωρα τα εκρηκτικά που έφεραν επάνω τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 15 June 2005 - 1:18:19 UTC