Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Από τρεις ταυτόχρονες εκρήξεις χάνουν τη ζωή τους 43 άτομα
  • [02] Ιράν: Συνθήματα κατά της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας
  • [03] Μπαγκλαντές: Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις επιθέσεις
  • [04] Παγκόσμια Τράπεζα: Επίσκεψη Γούλφοβιτς σε Πακιστάν και Ινδία
  • [05] Μεξικό: Συνεργασία με ΗΠΑ για την ασφάλεια των συνόρων
  • [06] Βουλγαρία: Οι σοσιαλιστές στην εξουσία
  • [07] Αθήνα: Συνάντηση Καραμανλή β Παπαδόπουλου
  • [08] Κηδεύεται σήμερα η Βίκυ Μοσχολιού

  • [01] Ιράκ: Από τρεις ταυτόχρονες εκρήξεις χάνουν τη ζωή τους 43 άτομα

    18-08-2005

    Τουλάχιστον 43 άτομα σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν την Τετάρτη στο Ιράκ, όταν τρεις βόμβες σε ισάριθμα παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν με διαφορά μερικών λεπτών μεταξύ τους στο κέντρο της Βαγδάτης. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά σε κεντρικό σταθμό λεωφορείων, τα οποία εκτελούν δρομολόγια μεταξύ της πρωτεύουσας και μερικών πόλεων Σιιτών στα νότια της χώρας. Λίγη ώρα αργότερα, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του έξω από κοντινό νοσοκομείο, καθώς οι τραυματίες από τις προηγούμενες επιθέσεις κατέφθαναν για να νοσηλευθούν. Οι ιρακινές αρχές είπαν ότι 4 ύποπτοι συνελήφθησαν σε σχέση με τις επιθέσεις.

    Επίσης την Τετάρτη, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ακόμα στρατιωτών του, που σκοτώθηκαν ένας τη Δευτέρα και ο άλλος την Τρίτη.

    Στο μεταξύ, η πολιτική ηγεσία της χώρας ξανάρχισε τις διαπραγματεύσεις της για την κατάρτιση του συντάγματος. Το ιρακινό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει παράταση της προθεσμίας έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 22 Αυγούστου.

    [02] Ιράν: Συνθήματα κατά της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

    18-08-2005

    Διαδηλώσεις πραγματοποίησαν τη Τετάρτη Ιρανοί φοιτητές σε υποστήριξη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας τους. Οι διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το πυρηνικό συγκρότημα Νατάνζ στο κεντρικό Ιράν ενώ φώναζαν συνθήματα κατά της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

    Τη περασμένη Πέμπτη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εξόργισε το Ιράν με τη υιοθέτηση ψηφίσματος στο οποίο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την απόφαση της Τεχεράνης να άρει το πάγωμα του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου. Το συγκρότημα Νατάνζ, αυτή τη στιγμή, δεν λειτουργεί, όμως την περασμένη εβδομάδα άρχισε η λειτουργία του πυρηνικού συγκροτήματος μετατροπής ουρανίου στο Ισφαχάν.

    [03] Μπαγκλαντές: Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις επιθέσεις

    18-08-2005

    Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Χαλίντα Ζία καταδίκασε το κύμα εκατοντάδων βομβιστικών επιθέσεων σε διάφορα σημεία της χώρας, από τις οποίες σκοτώθηκαν δύο άτομα και τραυματίστηκαν 100. Η κα Ζία χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως πράξη δειλίας και είπε ότι όσοι κρύβονται πίσω από αυτές είναι εχθροί της χώρας και της δημοκρατίας.

    Στην γειτονική Ινδία, οι αρχές εξέφρασαν ανησυχία, λέγοντας ότι η κλίμακα και ο συντονισμός των εκρήξεων εγείρουν πολλά σοβαρά ερωτηματικά.

    Ο γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι είναι εξοργισμένος από την παράλογη και αδιάκριτη χρήση βίας. Επίσης, οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Ντακά, καταδίκασαν τις επιθέσεις. Εξάλλου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    [04] Παγκόσμια Τράπεζα: Επίσκεψη Γούλφοβιτς σε Πακιστάν και Ινδία

    18-08-2005

    Πωλ Γούλφοβιτς

    Στα πλαίσια της επίσκεψής του στο Πακιστάν, ο αμερικανός πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πωλ Γούλφοβιτς, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη που παρουσίασε η χώρα και πρόσθεσε ότι η οικονομική βοήθεια που θα προσφέρει η τράπεζα στην Ισλαμαμπάντ, θα ανέλθει σε 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρέχον οικονομικό έτος.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Γούλφοβιτς είπε ότι η τάση βελτίωσης της οικονομίας του Πακιστάν πρέπει να συνεχιστεί. Το Πακιστάν λέει ότι η οικονομία του αυξήθηκε κατά 8,4% το 2004 και ότι ελπίζει ότι η αύξηση θα συνεχιστεί κατά 7% του χρόνου. Ο κ. Γούλφοβιτς μετά το Πακιστάν, θα επισκεφθεί την Πέμπτη την Ινδία.

    [05] Μεξικό: Συνεργασία με ΗΠΑ για την ασφάλεια των συνόρων

    18-08-2005

    Βινσέντε Φοξ

    Ο Μεξικανός πρόεδρος Βινσέντε Φοξ έκανε έκκληση για συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, με στόχο να τεθεί υπό έλεγχο η αυξημένη εγκληματική δραστηριότητα στην παραμεθόριο μεταξύ των δύο χωρών. Μιλώντας στην Μεξικανική επαρχία Σονόρα, ο κ. Φοξ είπε ότι η πάταξη του εγκλήματος στην περιοχή αποτελεί κοινή ευθύνη και των δύο κυβερνήσεων. Ο κ. Φoξ απηύθυνε την έκκληση αυτή μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τις αμερικανικές πολιτείες Αριζόνα και Νέο Μεξικό, στα σύνορά τους με το Μεξικό. Οι κυβερνήτες των δύο αυτών πολιτειών καταγγέλλουν την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να ελέγξει την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και μεταναστών, καθώς και την δράση συμμοριών του κοινού εγκλήματος.

    Ερωτηθείς για την κίνηση των δύο κυβερνητών, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σων Μακόρμικ είπε ότι το Μεξικό έλαβε σημαντικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η βία στην περιοχή των συνόρων και πρόσθεσε ότι η αμερικανική και η μεξικανική κυβέρνηση συνεργάζονται πολύ στενά μεταξύ τους για την βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας.

    [06] Βουλγαρία: Οι σοσιαλιστές στην εξουσία

    18-08-2005

    Σεργκέη Στανίσεφ

    Η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανέλαβε τα καθήκοντά της στη Σόφια, υποσχόμενη να εργαστεί για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρωθυπουργός Σεργκέη Στανίσεφ, μιλώντας κατά την τελετή της ορκωμοσίας του, είπε ότι η υψίστη προτεραιότητα του είναι να καταστεί η Βουλγαρία ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα το κοινοβούλιο στη Σόφια ανακοίνωσε ότι θα εργαστεί σχεδόν αδιάκοπα για την θέσπιση των νόμων που απαιτούνται και την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας προκειμένου η Βουλγαρία να ανταποκριθεί στα κριτήρια και τις προδιαγραφές της Ευρώπης.

    Η νέα κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ και να βρει τόπους για την απελευθέρωση 5 Βουλγάρων νοσοκόμων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στη Λιβύη κατηγορούμενες ότι σκόπιμα διέδωσαν τον ιό του Έηντς σε παιδιά.

    [07] Αθήνα: Συνάντηση Καραμανλή β Παπαδόπουλου

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    18-08-2005

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Υπό τη σκιά της μεγάλης αεροπορικής τραγωδίας ήρθε στην Αθήνα για συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος συνοδευόμενος από τον υπουργό εξωτερικών του νησιού κ. Ιακώβου.

    Η αεροπορική τραγωδία θα απασχολήσει τις συνομιλίες των δύο αξιωματούχων καθώς οι δύο κυβερνήσεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση και τα αίτια του μεγαλύτερου αεροπορικού δυστυχήματος που έχει ποτέ συμβεί στις δύο χώρες.

    Παράλληλα ο κύριος σκοπός της επίσκεψης του κ. Παπαδόπουλου στην Αθήνα είναι ο συντονισμός των ενεργειών των δύο κυβερνήσεων ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε., στα τέλη Αυγούστου, και της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Από την έως τώρα ιατροδικαστική εξέταση στις σωρούς των θυμάτων προκύπτει ότι όλοι όσοι εξετάστηκαν δεν είχαν σκοτωθεί από αυτό που συνέβη στο αεροπλάνο εν πτήσει, αλλά από την πρόσκρουσή του στο έδαφος.

    Επιπλέον, οι ιατροδικαστές εδώ στην Αθήνα αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνέβη ξαφνική αποσυμπίεση στο αεροσκάφος της κυπριακής εταιρείας, διότι αν συνέβαινε θα ήταν διαφορετικά τα αποτελέσματα στις σωρούς που έχουν εξεταστεί.. Η άποψη των τεχνικών και εμπειρογνωμόνων είναι ότι για την συντριβή του αεροπλάνου έχουν συντρέξει σειρά αιτίων και λαθών ταυτόχρονα και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος έτσι ώστε με σαφήνεια και βεβαιότητα να δοθούν απαντήσεις.

    Ακόμη και οι δηλώσεις αξιωματούχων της ίδιας της κατασκευάστριας εταιρείας Μπόινγκ χαρακτηρίζουν το δυστύχημα ως ένα από τα πλέον περίπλοκα και ανεξήγητα. 'Το ατύχημα της 14ης Αυγούστου της εταιρείας Ήλιος φαίνεται ως το πιο περίεργο που έχει συμβεί σε Μπόινγκ 737-300 και σίγουρα θα χρειαστούν περισσότεροι από 6 μήνες μέχρις ότου καταλήξουμε στα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για το τι έγινε πραγματικά στον αέρα προτού πέσει το αεροσκάφος', δήλωσε στην εφημερίδα 'Τα Νέα' ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας, Τζιμ Πρου. 'Για την Μπόινγκ είναι πολύ σημαντικό να απαντηθεί το γιατί έπεσε ένα από τα ασφαλέστερα αεροπλάνα και για τον λόγο αυτό στην έδρα της εταιρείας στο Σιάτλ μεγάλος αριθμός ειδικών επιστημόνων θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις', είπε.

    Στο μεταξύ ο 32χρονος ο οποίος ισχυρίζονταν ότι είχε λάβει τηλεφωνικό μήνυμα από επιβάτη του αεροσκάφους της εταιρίας 'Ήλιος' πριν από τη συντριβή καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με ποινή φυλάκισης έξι μηνών- με τριετή αναστολή - για ψευδή αναφορά στις αρχές. Το δικαστήριο αθώωσε τον δράστη από την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

    [08] Κηδεύεται σήμερα η Βίκυ Μοσχολιού

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    18-08-2005

    Η Βίκυ Μοσχολιού, έχασε τη μάχη με το καρκίνο σε ηλικία 62 ετών, παίρνοντας μαζί της την ανεπανάληπτη φωνή που σφράγισε το ελληνικό τραγούδι.... μια φωνή που δικαίως χαρακτηρίστηκε μοναδική. Η γνωστή ερμηνεύτρια πάλεψε με το καρκίνο για δύο χρόνια με την ίδια αξιοπρέπεια που πάλεψε σ' όλη της τη ζωή. Από το βράδυ του 1962 που εμφανίστηκε σε νυχτερινό κέντρο δίπλα στο Γρηγόρη Μπιθικώτση μέχρι τη στιγμή που άφησε τη τελευταία της φωνή η Βίκυ Μοσχολιού έζησε τη ζωή της με το ήθος και τη φινέτσα που αρμόζει σε μια κυρία.

    Ο δρόμος για την επιτυχία, την αναγνώριση, και η αρχή μιας λαμπρής καριέρας, θα ξεκινήσει από τη ταινία 'Λόλα', θα είναι τότε η Βίκυ Μοσχολιού θα τραγουδήσει το 'Χάθηκε το φεγγάρι' και θα συστηθεί στους μεγαλύτερους στους μεγαλύτερους συνθέτες και στιχουργούς του τόπου. Η πορεία της θα είναι μόνο ανοδική. Η φωνή της θα συνδεθεί για τέσσερις δεκαετίες με μερικές από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

    Την αποθέωση και την αγάπη του κόσμου θα την αντιμετωπίζει σεμνά, θα δηλώνει πως είναι τιμή της να τραγουδά για όλους όσους νιώθουν το πόνο, την απομόνωση, τη μοναξιά, τη φτώχεια. Η ίδια άλλωστε δε θα ξεχάσει ποτέ τη φτωχογειτονιά της Αγίας Βαρβάρας που μεγάλωσε. Γιατί ήταν αυθεντική, δεν προσποιήθηκε ποτέ της και αυτό ήταν ίσως μαζί με τη βραχνάδα της φωνής της που θα αναγκάσει τους πάντες να αναγνωρίσουν ότι η αρχοντιά δεν έχει σχέση με τις ακριβές συνοικίες.

    Η Βίκυ Μοσχολιού τώρα πια ταξιδεύει, όπως λένε, στις γειτονιές των αγγέλων το σημαντικότερο όμως, για όλους εμάς, είναι ότι περπάτησε στους δρόμους της πραγματικής ζωής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 19 August 2005 - 1:18:14 UTC