Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράν: Την επανεξέταση της Ευρωπαϊκής πρότασης ζητά ο Σιράκ από την Τεχεράνη
  • [02] Κύπρος: Διεθνής πτήση τουρκο-κυπριακής εταιρείας
  • [03] Σιράκ: Η Άγκυρα πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση της σχετικά με την Κυπριακή Δημοκρατία
  • [04] ΗΠΑ: Αναβολή των εξαθνών συνομιλιών, αλλά διαφωνία ως προς τους λόγους
  • [05] Σαρόν:Το Ισραήλ δεν θα διατηρήσει όλους τους οικισμούς της Δυτικής Όχθης
  • [06] Στα βόρεια η 'Κατρίνα'
  • [07] Η 'Κατρίνα' υποβιβάζεται σε τροπική θύελλα
  • [08] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προσεύχεται για όσους βρίσκονται στο δρόμο του τυφώνα

  • [01] Ιράν: Την επανεξέταση της Ευρωπαϊκής πρότασης ζητά ο Σιράκ από την Τεχεράνη

    30-08-2005

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ζητά από το Ιράν να επανεξετάσει τα Ευρωπαϊκά κίνητρα ώστε η Τεχεράνη σταματήσει μερικές επίμαχες πυρηνικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι ο κύριος Σιράκ προειδοποίησε ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αναλάβει την υπόθεση του Ιράν, αν η Τεχεράνη αρνηθεί να δεχτεί τη Ευρωπαϊκή πρόταση και να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

    Το Ιράν λέει ότι εξακολουθεί να είναι διατεθειμένο να διεξάγει περαιτέρω συνομιλίες και ότι πρόκειται να παρουσιάσει νέες προτάσεις μέσα στον ερχόμενο μήνα. . Επίσης τη Δευτέρα ο Ιρανός πρωθυπουργός Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ αποφάσισε να διατηρήσει στη θέση του επικεφαλή του πυρηνικού προγράμματος της χώρας το Γκολαμρεζά Αγκαζεντέχ.

    [02] Κύπρος: Διεθνής πτήση τουρκο-κυπριακής εταιρείας

    30-08-2005

    Την πρώτη της διεθνή πτήση εκτός Τουρκίας διενήργησε τουρκο-κυπριακή αεροπορική εταιρεία παραβιάζοντας σχετική απαγόρευση των ΗΕ. Το τζετ προσγειώθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα και σ' αυτό επέβαινε ο γιος του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ, ο οποίος χαρακτήρισε τη πτήση ως το πρώτο βήμα για να δοθεί τέλος στη διεθνή απομόνωση του βόριου τμήματος του νησιού. Τα ΗΕ χαρακτηρίζουν παράνομες τις πτήσεις από και προς το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Αεροπορική εταιρεία από το Αζερμπαϊτζάν είχε πραγματοποιήσει απ' ευθείας πτήση στον τουρκοκυπριακό τομέα τον περασμένο μήνα.

    [03] Σιράκ: Η Άγκυρα πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση της σχετικά με την Κυπριακή Δημοκρατία

    30-08-2005

    O Γάλλος Πρόεδρος Ζάκ Σιράκ

    O Γάλλος Πρόεδρος Ζάκ Σιράκ είπε ότι η Τουρκία πρέπει να διεξάγει συνομιλίες με όλες τις 25 χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, κατά τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις τον Οκτώβριο. Ο κ. Σιράκ είπε τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση της αναφορικά με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διαβεβαιώσει την ΕΕ ότι είναι διατεθειμένη να σεβαστεί πλήρως τις κοινοτικές της υποχρεώσεις.

    Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία επέκτεινε την συνθήκη τελωνειακής ενοποίησης και προς τα νέα δέκα μέλη της κοινότητας, στα οποία περιλαμβάνεται η Κύπρος, αλλά αργότερα επέμεινε ότι αυτό δεν ισοδυναμούσε με αναγνώριση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζεται διεθνώς.

    Πάντως, τη Δευτέρα το ανώτερο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είπε ότι η Τουρκία θα έχει διαπραγματεύσεις με όλα τα 25 μέλη της κοινότητας κατά τις ενταξιακές της συνομιλίες και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών θα συζητήσουν το θέμα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    [04] ΗΠΑ: Αναβολή των εξαθνών συνομιλιών, αλλά διαφωνία ως προς τους λόγους

    30-08-2005

    Aμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν έχουν αντίρρηση ως προς την πρόταση της Βόρειας Κορέας για την αναβολή της επανέναρξης των εξαεθνών συνομιλιών με θέμα το πυρηνικό της πρόγραμμα, όμως απορρίπτουν τους λόγους που η Βόρεια Κορέα επιζητεί την καθυστέρηση. Η Πιονγιάνγκ είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι δεν θα επέστρεφε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Πεκίνο πριν τις 12 Σεπτεμβρίου, επειδή είναι ενοχλημένη από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας και τον πρόσφατο διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σών Μακόρμακ είπε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι οι εν λόγω ασκήσεις γίνονται κάθε χρόνο και δεν αποτελούν απειλή για το βορρά, ενώ ο διορισμός του ειδικού απεσταλμένου, δεν έχει καμία σχέση με τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις. Οι εξαεθνείς διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας επρόκειτο να ξαναρχίσουν αυτή την εβδομάδα.

    [05] Σαρόν:Το Ισραήλ δεν θα διατηρήσει όλους τους οικισμούς της Δυτικής Όχθης

    30-08-2005

    Αριέλ Σαρόν

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είπε ότι το Ισραήλ δεν σχεδιάζει να διατηρήσει όλους τους εβραϊκούς οικισμούς στην Δυτική Όχθη στα πλαίσια μιάς τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους. Όμως, ο κ. Σαρόν απέκλεισε την διενέργεια μίας νέας μονομερούς απόσυρσης σαν αυτήν της περασμένης εβδομάδας στη Γάζα και πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε μέλλουσες εκκενώσεις οικισμών θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οδικού χάρτη για την ειρήνη. Ο κ. Σαρόν τόνισε στην ισραηλινή τηλεόραση ότι όλοι οι κύριοι εβραϊκοί οικισμοί της Δυτικής Όχθης θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την δημιουργία νέων οικισμών στην Δυτική Όχθη, ώστε οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ο κ. Αμπάς έκανε τη δήλωση αυτή την Δευτέρα, μετά από συνάντησή του με τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα.

    [06] Στα βόρεια η 'Κατρίνα'

    30-08-2005

    H Κατρίνα περνά απο τη Νέα Ορλεάνη

    Ο τυφώνας 'Κατρίνα', που είναι ένας από τους ισχυρότερους στα χρονικά των ΗΠΑ, άφησε πίσω του σημαντικές καταστροφές από τους θυελλώδεις ανέμους και τις εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν τις ακτές τεσσάρων νότιων αμερικανικών πολιτειών. Καθώς ο τυφώνας που τώρα έχει εξασθενήσει, κινείται προς το βορρά τη Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι υπάρχουν και θύματα. Τουλάχιστον 5 άτομα σκοτώθηκαν από τον τυφώνα, τρία που καταπλακώθηκαν από ξεριζωμένα δένδρα στην πολιτεία του Μισισιπή και 2 σε οδικά ατυχήματα στην Αλαμπάμα. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν άτομα που έχουν παγιδευτεί στις σκεπές των σπιτιών τους, που προηγουμένως δεν μπορούσαν να διασώσουν επειδή η ισχύς των ανέμων ήταν πολύ μεγάλη.

    Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν και στις ακτές του Μισισιπή. Τμήματα της πόλης Γκάλφπορτ σκεπάστηκαν από τα νερά, που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 6 μέτρα. Στο νότιο τμήμα της πολιτείας, κτίρια κατέρρευσαν και μερικοί δρόμοι έχουν γεμίσει συντρίμμια. Ασφαλιστικές εταιρίες λένε ότι οι ζημίες από τον τυφώνα Κατρίνα, είναι οι μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε.

    Ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι η κινητοποίηση του για να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες του θα είναι η μεγαλύτερη στη ιστορία του.

    [07] Η 'Κατρίνα' υποβιβάζεται σε τροπική θύελλα

    30-08-2005

    Κεντρικός δρόμος στη Νέα Ορλεάνη

    Το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων και Κυκλώνων υποβίβασε την Κατρίνα σε τροπική θύελλα, της οποίας το πέρασμα όμως εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρότατες βροχοπτώσεις. Στο μεταξύ συνεργεία διάσωσης εντείνουν τις προσπάθειές τους για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες ενώ άλλες υπηρεσίες επιδίδονται στο καθάρισμα των δρόμων από συντρίμμια, στις περιοχές που ήδη χτυπήθηκαν.

    Ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε την αμερικανική ακτή στον Κόλπο του Μεξικού την Δευτέρα με ανέμους που είχαν ταχύτητα 225 χιλιομέτρων την ώρα και οι οποίοι διέλυσαν κυριολεκτικά ορισμένα κτίρια και προκάλεσαν παλιρροιακά κύματα ύψους έξη μέτρων. Τουλάχιστον 5 άτομα σκοτώθηκαν από τον τυφώνα. Υπάρχουν φόβοι ότι και άλλοι έχουν βρει τον θάνατο στις πλημμυρισμένες γειτονιές της Νέας Ορλεάνης, στις οποίες δεν μπορούν ακόμα να πλησιάσουν σωστικά συνεργεία λόγω του μεγάλου ύψους των υδάτων στους δρόμους.

    Στον Μισισιπή, ο Κυβερνήτης Χέηλι Μπάρμπουρ λέει ότι μεγάλες εκτάσεις της πολιτείας του έχουν αποκοπεί συνεπεία των πλημμυρισμένων δρόμων και ότι θα απαιτηθεί αρκετός καιρός για να μπορέσουν οι αρχές να υπολογίσουν με ακρίβεια την έκταση των ζημιών. Πάντως ο διευθυντής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας είπε ότι έγινε αυτόπτης μάρτυρας μιας πλήρους καταστροφής όταν βγήκε να εκτιμήσει τις ζημίες. Είδε σπίτια ξεριζωμένα από τα θεμέλιά τους να έχουν καταρρεύσει, πλοιάρια να έχουν παρασυρθεί στις οροφές κτιρίων και συντρίμμια στους δρόμους που καθιστούσαν προβληματική την κυκλοφορία σε αυτούς.

    Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός λέει ότι ξεκίνησε την μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία του για την παροχή βοήθειας στα θύματα της Κατρίνας.

    [08] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προσεύχεται για όσους βρίσκονται στο δρόμο του τυφώνα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    30-08-2005

    O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Καθώς ο τυφώνας Κατρίνα απομακρύνεται από τη Λουϊζιάνα και τον Μισισιπή, κατευθυνόμενος προς άλλες βορειότερες περιοχές της Αμερικής, συνεργεία από υπηρεσίες ασφαλείας και αντιμετώπισης καταστροφών εντείνουν τις προσπάθειές τους να εντοπίσουν και να βοηθήσουν όλους τους κατοίκους των δύο αυτών νότιων πολιτειών οι οποίοι γλίτωσαν από την δίνη της τροπικής καταιγίδας.

    Ειδικότερα στη γραφική Νέα Ορλεάνη, όπου βρίσκεται και ο φημισμένος Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας, της πρώτης Ελληνορθόδοξης ενορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργεία διάσωσης εργάζονται ασταμάτητα στις γειτονιές εκείνες που χτυπήθηκαν βαρύτερα από την Κατρίνα. Πρωταρχικό έργο των σωστικών συνεργείων είναι να βοηθήσουν κατοίκους των οποίων η ζωή διατρέχει ακόμα κίνδυνο, ιδιαίτερα όσους αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις σκεπές πλημμυρισμένων σπιτιών ή στα κλωνάρια ψηλών δέντρων.

    Όσο για τους υπόλοιπους, δηλαδή τους όσους εγκατέλειψαν εγκαίρως τα σπίτια τους ή βρήκαν προστασία σε ειδικά καταφύγια της πολιτείας, η κυβερνήτης της Λουιζιάνας, Καθλήν Μπλάνκο. τους παροτρύνει να παραμείνουν όπου βρίσκονται και να μην αποτολμήσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους μέχρις ότου κριθεί ασφαλές να γίνει κάτι τέτοιο. Επίσης, λέει η κυρία Μπλάνκο, είναι αναγκαίο οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί ώστε τα σωστικά συνεργεία να μπορέσουν να φέρουν σε αίσιο τέλος το δύσκολο έργο τους.

    Άγνωστο παραμένει κατά πόσο ο Καθεδρικός της Αγίας Τριάδας στη Νέα Ορλεάνη έχει επηρεαστεί από τις πλημμύρες. Το τηλέφωνο του ναού έχει διακοπεί και μέχρις ότου αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία δεν μπορεί κανείς να τον επισκεφθεί και να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται. Το τηλέφωνο στο σπίτι του ιερατικού προϊσταμένου του Καθεδρικού, του πατέρα Αντώνιου Στρατή, που βρίσκεται λίγο μακρύτερα, λειτουργεί αλλά δεν το απαντά κανείς, διότι, όπως μαθαίνουμε, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν απομακρυνθεί από εκεί.

    Μια άλλη εκκλησία όμως την οποία επίσης υπηρετεί ο ίδιος ιερέας, ο Ναός της Αγίας Τριάδας στο Μπατόν-Ρουζ της Λουιζιάνας, δεν φαίνεται να υπέστη καταστροφές. Όπως δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής ο Βασίλης Πολυζόπουλος, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του Ελπίδα φροντίζουν την εκκλησία αυτή, το μάτι του τυφώνα πέρασε πιο μακριά από την περιοχή τους που χτυπήθηκε μόνο από συνοδευτικούς ανέμους. Βεβαίως, πρόσθεσε, οι άνεμοι αυτοί είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεριζωθούν πολλά δέντρα και να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημίες στο Μπατόν Ρούζ, αλλά δεν φαίνεται να υπήρξαν θύματα.

    Όση ώρα μας μιλούσε τηλεφωνικά, ο κύριος Πολυζόπουλος και η οικογένειά του βρίσκονταν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα. Έχουμε όμως, πρόσθεσε, ένα καλό φακό και πολλά κεριά κι έτσι είμαστε εν τάξει για απόψε. Άλλωστε, παρατήρησε, δεν είμαστε μόνοι γιατί κάπου 740.000 άλλα σπίτια της περιοχής μας είναι και αυτά βυθισμένα στο σκοτάδι.

    Από την ίδια πηγή μάθαμε επίσης πως οι δύο άλλες Ελληνορθόδοξες εκκλησίες στη Λουιζιάνα, ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μονρό και ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Σρέβερπορτ επίσης γλίτωσαν από την Κατρίνα. Ο κύριος Πολυζόπουλος εκτιμά πως είναι πολύ πιθανό και ο Καθεδρικός της Αγίας Τριάδας στη Νέα Ορλεάνη να μην έπαθε τίποτα. Κι αυτό, όπως είπε, γιατί ο Καθεδρικός βρίσκεται σε ένα ύψωμα, κάπου επτά πόδια πάνω από τον δρόμο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Νέας Ορλεάνης είναι χτισμένο σε επίπεδα χαμηλότερα της θαλάσσιας στάθμης. Επίσης, κατέληξε, ο Καθεδρικός της Αγίας Τριάδας είναι στην ανατολική περιοχή της πόλης ενώ ο τυφώνας χτύπησε κυρίως τον δυτικό τομέα της.

    Στην Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος παρακολουθεί με πατρική αγάπη, στοργή και συμπόνια τις εξελίξεις σχετικά με το πέρασμα της Κατρίνας και, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του, προσεύχεται στον Θεό για την ασφάλεια όλων όσων βρίσκονται στο δρόμο του τυφώνα, στις πόλεις και τις κωμοπόλεις της περιοχής γύρω από τον Κόλπο του Μεξικού, ιδιαίτερα στη Νέα Ορλεάνη, από όπου ξεκίνησε και η Ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αμερικής. Ο Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στους πληγέντες ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουν μετά το πέρασμα του τυφώνα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 31 August 2005 - 1:18:11 UTC