Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O Βλάντο Μπούτσκοφσκι στη ΦτΑ
  • [02] Συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο το νέο νομοσχέδιο του 'βασικού μετόχου'
  • [03] Την αποβολή του Ιράν απ' τα ΗΕ ζητά και ο Αριέλ Σαρόν
  • [04] Έκθεση: Πάνω από 2 χιλιάδες εταιρείες δωροδοκούσαν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [05] Απεσύρθη η υποψηφιότητα Μάγιερς
  • [06] Ανώτερο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ νεκρό από Ισραηλινή επίθεση
  • [07] Ιράκ: 19 νεκροί από συγκρούσεις ανταρτών με Σιίτες πολιτοφύλακες
  • [08] Συνάντηση Ράις-Ταλάτ στο Στέητ Ντηπάρτμεντ
  • [09] Aπαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του προσωπάρχη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ
  • [10] Σε αναμονή για τη νέα επιλογή του προέδρου Μπούς για τη θέση του μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου
  • [11] Το Ισραήλ εντείνει τις επιχειρήσεις του κατά Παλαιστίνιων εξτρεμιστών
  • [12] Αιφνιαστική επίσκεψη Μουμπάρακ στη Δαμασκό
  • [13] Ερωτηματικά για τα μεγάλα κέρδη εταιριών πετρελαίου στις ΗΠΑ
  • [14] Περισσότερα χρήματα ζητούν τα ΗΕ για τους σεισμοπαθείς του Πακιστάν
  • [15] Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για τις ιρακινές εκλογές του Δεκεμβρίου
  • [16] Συνεχίζεται η κατακραυγή για τις δηλώσεις Αχμεντιντζάντ κατά του Ισραήλ

  • [01] O Βλάντο Μπούτσκοφσκι στη ΦτΑ

    28-10-2005

    Βλάντο Μπούτσκοφσκι

    Ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ, εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μέχρι του χρόνου συμφωνία για την υπό όρους ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου.

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην ΦτΑ την Πέμπτη, ο κ. Μπούτσκοφσκι τόνισε ότι αναμένει πως οι συνομιλίες για το θέμα αυτό, που θα γίνουν υπό την αιγίδα των ΗΕ, θα είναι σκληρές και πρόσθεσε ότι η Αλβανόφωνη πλειοψηφία του Κοσυφοπεδίου θα πρέπει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Σερβικής μειονότητας.

    Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ζήτησε από τους Σέρβους να διαπραγματευτούν ειλικρινά, προσθέτοντας ότι η αποτυχία των συνομιλιών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προοπτική για ενδεχόμενη ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην ΕΕ. Τέλος, ο κ. Μπούτσκοφσκι τόνισε ότι η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για τη χώρα του, εξαιτίας των επικείμενων εκλογών και των προσπαθειών της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    Όσον αφορά στο θέμα της διένεξης με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας του, ο κ. Μπούτσκοφσκι δήλωσε ότι αυτό δεν συζητήθηκε κατά τις επαφές του στην Ουάσινγκτον. Όμως σε σχετική ερώτηση ο πρέσβης των Σκοπίων στην Ουάσιγκτον, Νίκολα Δημητρώφ, που συνόδευε τον κ. Μπουτσκόφσκι, δήλωσε: 'Μας δίνεται η ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που σκιάζει τις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα και την ίδια στιγμή αποτελεί ανεπιθύμητη και αρνητική πρόκληση στους δικούς μας στόχους. Για να διατηρήσουμε την σταθερότητα στη χώρα μας δεν χρειαζόμαστε αμφισβήτηση της ταυτότητας μας. Διατηρούμε φιλικές σχέσεις με τους γείτονες μας στην Αθήνα και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε αυτές τις φιλικές σχέσεις, αλλά την ίδια στιγμή ζητάμε από τις άλλες δημοκρατικές χώρες να σεβαστούν την 'Μακεδονία', όπως αποκάλεσε τη χώρα του ο κ. Δημητρώφ.

    [02] Συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο το νέο νομοσχέδιο του 'βασικού μετόχου'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    28-10-2005

    Ο εκπρόσωπος του αρμοδίου για την εσωτερική αγορά, επιτρόπου Τσάρλυ Μάκ Κρίβι, ο κ. Ολιβερ Ντριούς δήλωσε ότι ο νέος νόμος που συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση σε αντικατάσταση των δύο προηγουμένων, είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο και έχει την σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Παρ όλο ότι ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να αναφερθεί στα βασικά σημεία του νόμου επισήμανε ότι ακολουθεί τις κοινοτικές αρχές και ότι η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

    Την ερχόμενη εβδομάδα, εξ άλλου, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη, η Ελλάδα θα υποβάλει στις Βρυξέλλες την δεύτερη περιοδική έκθεση της για τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη και την γενικότερη πορεία της με στόχο την δημοσιονομική της εξυγίανση.

    Στο Λουξεμβούργο ακόμη την Πέμπτη υπήρξαν δύο θετικές και μία αρνητική εξέλιξη σε υποθέσεις που αφορούσαν την Ελλάδα σε προσφυγές που εκκρεμούσαν σε βάρος της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Συγκεκριμένα η Ελλάδα δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την χορήγηση κοινοτικών ενισχύσεων στην διατήρηση των ελαιώνων στα μικρά νησιά του Αιγαίου για την περίοδο 1999 -2001, ακυρώνοντας σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της οποίας είχε προσφύγει η Ελλάδα.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου σε εισήγησή του για τον γνωστό νόμο Παυλόπουλου σχετικά με τις διαδοχικές συμβάσεις θεωρεί ότι είναι αναμορφωμένος και σύμφωνος με τις κοινοτικές αρχές ενώ είναι μη συμβατές με το νόμο Ρέππα -Σκανδαλίδη του 2003.

    Τέλος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει η Ελλάδα για την ακύρωση μιας προηγούμενης απόφασης της επιτροπής σχετικά με δημοσιονομικές διορθώσεις και ιδιαίτερα με την εκκαθάριση των λογαριασμών της περιόδου 1999-2000 στους τομείς του κρασιού του ελαιολάδου και του βοδινού και αιγοπρόβειου κρέατος.

    [03] Την αποβολή του Ιράν απ' τα ΗΕ ζητά και ο Αριέλ Σαρόν

    28-10-2005

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να αποβληθεί από τα ΗΕ μετά τη δήλωση του προέδρου της χώρας που ζητούσε την καταστροφή του Ισραήλ.

    Οι δηλώσεις του κυρίου Σαρόν ήταν παρόμοιες με εκείνες του αντιπροέδρου Σιμόν Πέρες, ο οποίος είχε δηλώσει ότι καμία χώρα β μέλος του ΟΗΕ δεν μπορεί να επιδιώκει τη καταστροφή μιάς άλλη χώρας-μέλους.

    Ο κύριος Σαρόν είπε ότι ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα, αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή, αλλά και για τη Ευρώπη.

    Την Τετάρτη ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε σε συνέδριο στη Τεχεράνη με θέμα 'Ο Κόσμος χωρίς Σιωνισμό' ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαλειφθεί από τον παγκόσμιο χάρτη, δηλώσεις που προκάλεσαν τη κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας.

    [04] Έκθεση: Πάνω από 2 χιλιάδες εταιρείες δωροδοκούσαν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν

    28-10-2005

    Ανεξάρτητη επιτροπή, που υποστηρίζεται από τα ΗΕ, ανακοίνωσε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν και η κυβέρνησή του είχαν δωροδοκηθεί από 2,000 επιχειρήσεις, στα πλαίσια του προγράμματος του ΟΗΕ Πετρέλαιο για Τρόφιμα. Η ερευνητική επιτροπή έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα έκθεσή της, στην οποία αναφέρει ότι περίπου οι μισές εταιρίες που σχετίζονταν με το πρόγραμμα Πετρέλαιο για Τρόφιμα κατέβαλαν συνολικά ένα κόμμα οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν. Μεταξύ των αναφερόμενων επιχειρήσεων, είναι η Ντέμλερ Κράϊσλερ και τρεις θυγατρικές εταιρείες της Ζήμενς. Η Ελβετία δήλωσε ότι ξεκίνησε διαδικασία ποινικής δίωξης 4 ατόμων σε σχέση με τον εν λόγω πρόγραμμα, χωρίς όμως να τα κατονομάσει. Νωρίτερα φέτος, επιτροπή των ΗΕ κατηγόρησε τον συντονιστή του προγράμματος Μπενόν Σεβάν για διαφθορά. Ο ίδιος διαψεύδει τις κατηγορίες.

    [05] Απεσύρθη η υποψηφιότητα Μάγιερς

    28-10-2005

    Η Χάριετ Μάγιερς η προταθείσα από τον πρόεδρο Μπούς για μια ακόμη θέση στο Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ απέρυσε την υποψηφιότητα της. Σε ολιγόλογη δήλωσή του την Πέμπτη, ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι με λύπη του αποδέχθηκε την απόφαση της κ. Μάγιερς να αποσυρθεί. Σε επιστολή της προς τον κ. Μπούς που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, η κ. Μάγιερς εκφράζει ανησυχία ότι η διαδικασία επικύρωσης του διορισμού της θα δημιουργούσε προβλήματα στον αμερικανό πρόεδρο. Πάντως τόσο ο κ. Μπούς όσο και η ίδια η κ. Μάγιερς είπαν ότι o λόγος απόσυρσής της εστιάζεται στην επιμονή ορισμένων γερουσιαστών να εξετάσουν εσωτερικά μνημόνια του Λευκού Οίκου.

    O επικεφαλής της πλειοψηφίας στη γερουσία, Μπίλ Φρίστ, δήλωσε ότι η απόφαση της κ. Μάγιερς είναι προς το συμφέρον της χώρας. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στο σώμα, Λάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι οι ακροδεξιοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ευθύνονται για την εξέλιξη αυτή. Η κ. Μάγιερς αντιμετώπιζε επικρίσεις, ακόμα και μέσα από το κυβερνών ρεπουμπλικανικό κόμμα, επειδή δεν είχε τα τυπικά προσόντα για να αναλάβει θέση στο ανώτατο δικαστήριο, αφού είναι μέν δικηγόρος, αλλά δεν είχε ποτέ υπηρετήσει ως δικαστής.

    [06] Ανώτερο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ νεκρό από Ισραηλινή επίθεση

    28-10-2005

    Ανώτερος διοικητής της Ισλαμικής Τζιχάντ και τουλάχιστον 6 ακόμα άτομα, σκοτώθηκαν την Πέμπτη από βολή Iσραηλινού μαχητικού ελικοπτέρου στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, μία μέρα μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από μέλος της οργάνωσης στο κεντρικό Ισραήλ, από την οποία είχαν σκοτωθεί 5 άτομα. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την αεροπορική επίθεση το βράδυ της Πέμπτης και είπε ότι στόχος ήταν ο διοικητής της Ισλαμικής Τζιχάντ για την βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σκοτώθηκαν επίσης τρία ακόμα μέλη της οργάνωσης καθώς και τρείς πολίτες, ενώ τουλάχιστον 15 άτομα τραυματίστηκαν.

    Νωρίτερα την Πέμπτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν ανακοίνωσε την επιχείρηση, λέγοντας ότι δεν θα σταματήσει αν η Παλαιστινιακή αρχή δεν λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αποτραπούν νέες εξτρεμιστικές επιθέσεις και πρόσθεσε ότι δεν θα έχει περαιτέρω συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, μέχρις ότου σταματήσουν οι εν λόγω επιθέσεις.

    [07] Ιράκ: 19 νεκροί από συγκρούσεις ανταρτών με Σιίτες πολιτοφύλακες

    28-10-2005

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 19 άτομα σκοτώθηκαν από ένοπλη σύγκρουση νότια της Βαγδάτης μεταξύ Σουνιτών ανταρτών με ιρακινούς αστυνομικούς και μέλη της Σιιτικής πολιτοφυλακής Μαχντί. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι δύο αστυνομικοί και 17 άνδρες της πολιτοφυλακής Μαχντί, που πρόσκειται στον ακραίο Σιίτη κληρικό Μουκτάντα αλ Σάντρ. Οι αρχές είπαν ότι η σύγκρουση ξέσπασε όταν μέλη της πολιτοφυλακής, υποστηριζόμενα από αστυνομικούς, προσπάθησαν να απελευθερώσουν ένα μαχητή τους, που είχε απαχθεί από αντάρτες.

    Στο μεταξύ, Σουνιτικά, Σιιτικά και Κουρδικά κόμματα προσπαθούν να σχηματίσουν συνασπισμούς πρίν την λήξη σήμερα της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Την Τετάρτη τρία Σουνιτικά κόμματα ανακοίνωσαν τον συνασπισμό τους και την Πέμπτη Σιίτες ηγέτες δήλωσαν ότι επίκειται και δικός τους συνασπισμός.

    [08] Συνάντηση Ράις-Ταλάτ στο Στέητ Ντηπάρτμεντ

    28-10-2005

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, συναντήθηκε την Παρασκευή στο Στέητ Ντηπάρτμεντ με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στα πλαίσια των αμερικανικών προσπαθειών να μετριαστεί η απομόνωση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας μετά το περσινό δημοψήφισμα επί του σχεδίου Αννάν.

    Η συνάντηση της κ. Ράις και του κ. Ταλάτ διήρκεσε μισή ώρα. Πριν την έναρξη των συζητήσεων, οι δύο αξιωματούχοι ποζάρισαν για τις εθιμοτυπικές φωτογραφίες, αλλά δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο. Μετά την συνάντηση του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε τις συνομιλίες παραγωγικές και πολύ εποικοδομητικές και δήλωσε ότι ζήτησε απ' την κ. Ράις την συνέχιση των αμερικανικών προσπαθειών για την άρση της απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. 'Θέλουμε την επίλυση του Κυπριακού', δήλωσε ο κ. Ταλάτ. 'Θέλουμε την επανένωση της Κύπρου, αλλά στο μεταξύ η άρση της απομόνωση μας θα οδηγήσει στην επανένωση, στην επίλυση του προβλήματος. Γι' αυτό ζητήσαμε απ' τις ΗΠΑ να συνεχίσουν την γραμμή που ακολουθούν, άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και να ενθαρρύνουν περισσότερες χώρες και διεθνείς οργανισμούς να προβούν σε παρόμοιες ενέργειες', τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Ο κ. Ταλάτ σημείωσε επίσης ότι το σχέδιο Αννάν 'παραμένει στο τραπέζι' και ότι οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να το υποστηρίζουν. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε, κατά την τακτική ενημέρωση τύπου, ότι η συνάντηση Ράις-Ταλάτ αντικατοπτρίζει την συνέχιση των αμερικανικών προσπαθειών για την, υπό την αιγίδα των ΗΕ, εξεύρεση ενός δίκαιου και βιώσιμου διακανονισμού του Κυπριακού προβλήματος. Η συνάντηση υπογραμμίζει επίσης, τόνισε ο κ. Μακόρμακ, την υποστήριξη των ΗΠΑ στις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο που τάσσονται υπέρ της επίλυσης του προβλήματος και ότι η Αμερικανική πολιτική στοχεύει στην προώθηση της επανένωσης του νησιού με τον περιορισμό των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Ήταν η πρώτη φορά που αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε Τουρκοκύπριο ηγέτη για συνομιλίες στο Στέητ Ντηπάρτμεντ. Πέρυσι, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ στη Νέα Υόρκη. Επόμενος σταθμός του Τουρκοκύπριου ηγέτη θα είναι η Νέα Υόρκη, όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν.

    [09] Aπαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του προσωπάρχη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ

    28-10-2005

    Λούις Λίμπυ

    Ο Λούις Λίμπυ, ο προσωπάρχης του αμερικανού αντιπροέδρου Ντίκ Τσέηνυ, παραιτήθηκε την Παρασκευή μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του σε σχέση με το ειδικό συμβούλιο ενόρκων παραπομπής που εξέταζε την υπόθεση αποκάλυψης της ταυτότητας μυστικής πράκτορας της ΣΙΑ. Ο κ. Τσέηνυ δήλωσε ότι ο κ. Λίμπυ παραιτήθηκε για να μπορέσει να πολεμήσει ενάντια στις κατηγορίες που τον βαραίνουν και πρόσθεσε ότι με λύπη του έκανε αποδεκτή την παραίτησή του.

    Την Παρασκευή, μετά από έρευνες δύο ετών, το ειδικό συμβούλιο ενόρκων παραπομπής ανακοίνωσε τα πορίσματά του, απαγγέλλοντας εναντίον του κ. Λίμπυ δύο κατηγορίες για ψευδείς δηλώσεις, δύο κατηγορίες για ψευδορκία και μία κατηγορία για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης, σε σχέση με την κατάθεσή του για την υπόθεση της αποκάλυψης της ταυτότητας της μυστικής πράκτορα της ΣΙΑ, Βάλερυ Πλέημ. Αν κριθεί ένοχος των κατηγοριών αυτών, ο κ. Λίμπυ μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση 30 ετών και καταβολή προστίμων άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

    Ο επικεφαλής του ειδικού συμβουλίου ενόρκων παραπομπής, Πάτρικ Φιτζέραλντ, δήλωσε ότι η κατάχρηση εθνικών μυστικών πληροφοριών αποτελεί σοβαρό παράπτωμα και πρόσθεσε ότι στην δημόσια δίκη που θα ακολουθήσει, οι ΗΠΑ θα δείξουν στον κόσμο ότι παίρνουν τους νόμους τους στα σοβαρά. Ο κ. Φιτζέραλντ τόνισε επίσης ότι η ένορκη εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Κατηγορίες δεν απαγγέλθηκαν την Παρασκευή κατά του προσωπάρχη του προέδρου Μπούς, Κάρλ Ρόουβ, αλλά ο δικηγόρος του είπε ότι παραμένει στο επίκεντρο σχετικής έρευνας.

    [10] Σε αναμονή για τη νέα επιλογή του προέδρου Μπούς για τη θέση του μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου

    28-10-2005

    O πρόεδρος Μπούς με την Κα Μάγιερς.

    Aξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι ο πρόεδρος Μπούς θα αναγγείλει το όνομα του ή της υποψηφίου για την θέση του μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ μέσα στις επόμενες μέρες, μετά την απόσυρση της δικηγόρου του Λευκού Οίκου Χάριετ Μάγιερς την Πέμπτη, την οποία ο κ. Μπούς είχε προηγουμένως προτείνει για την εν λόγω θέση.

    Ο κ. Μπούς έχει να επιλέξει από ομάδα υποψηφίων στην οποία συμπεριλαμβάνονται αρκετοί ομοσπονδιακοί εφέτες, ένας Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και ένας γνωστός δικηγόρος της Ουάσινγκτον. Ο κ. Μπούς δήλωσε ότι θα διαλέξει τον νέο υποψήφιο σύντομα, όμως ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσάρλς Σούμερ, που είναι μέλος της επιτροπής νομικών υποθέσεων της γερουσίας, παρότρυνε τον πρόεδρο να μην βιαστεί και να συζητήσει το θέμα με τη γερουσία.

    [11] Το Ισραήλ εντείνει τις επιχειρήσεις του κατά Παλαιστίνιων εξτρεμιστών

    28-10-2005

    Η Λωρίδα της Γάζας

    Το Ισραήλ ενέτεινε την επιχείρησή του εναντίον Παλαιστίνιων εξτρεμιστών την Παρασκευή, εξαπολύοντας την δεύτερη αεροεπιδρομή του μέσα σε δύο μέρες έναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν ύποπτοι εξτρεμιστές στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς είπαν ότι ένα άτομο σκοτώθηκε, το οποίο φέρεται ότι ήταν μέλος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων αλ Ακσά. Η εν λόγω οργάνωση διασυνδέεται με το κόμμα Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς.

    Το Ισραήλ ξανάρχισε επιλεκτικές δολοφονίες εξτρεμιστών αυτή την εβδομάδα, μετά την Παλαιστινιακή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την Τετάρτη, από την οποία σκοτώθηκαν 5 ισραηλινοί. Η οργάνωση είχε δηλώσει ότι η επίθεση γινόταν σε αντίποινα για την δολοφονία από τους ισραηλινούς ενός μέλους της. Στο μεταξύ, στη Γάζα, χιλιάδες άτομα παρέστησαν στην κηδεία 7 Παλαιστινίων, 4 από τους οποίους ήταν ακτιβιστές της Ισλαμικής Τζιχάντ, που είχαν σκοτωθεί σε αεροεπιδρομή των ισραηλινών την Πέμπτη.

    [12] Αιφνιαστική επίσκεψη Μουμπάρακ στη Δαμασκό

    28-10-2005

    O κ. αλ Ασαντ

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επισκέφθηκε απροειδοποίητα τη Συρία την Παρασκευή, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στη Δαμασκό για να συνεργαστεί με τους ερευνητές των ΗΕ σε σχέση με την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

    Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αιγύπτου είπε ότι ο κ. Μουμπάρακ συζήτησε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά την έκθεση των ερευνητών των ΗΕ την περασμένη εβδομάδα, που ενέπλεκε Σύρους και Λιβανέζους αξιωματούχους στη δολοφονία Χαρίρι.

    Όπως αναμένεται, το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ θα ξαναρχίσει τις διαβουλεύσεις του την επόμενη εβδομάδα αναφορικά με το ψήφισμα που υπέβαλαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στη Συρία, αν δεν συνεργαστεί πλήρως με την συνεχιζόμενη έρευνα.

    Στη Βηρυτό, ο ηγέτης της Χεζμπολλάχ Σείχης Χασάν Νασραλλάχ είπε ότι η οργάνωσή του συμπαραστέκεται στη Συρία και επέκρινε την έκθεση των ΗΕ, επειδή τιμωρεί τη Συρία για κάτι για το οποίο δεν είναι αποδεδειγμένα υπεύθυνη.

    [13] Ερωτηματικά για τα μεγάλα κέρδη εταιριών πετρελαίου στις ΗΠΑ

    28-10-2005

    Κύριες εταιρίας εμπορίας πετρελαίων στις ΗΠΑ ανέφεραν σημαντική άνοδο των εσόδων τους αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα ορισμένοι πολιτικοί να κάνουν έκκληση για την διεξαγωγή έρευνας για να εξακριβωθεί αν υπήρξε αισχροκέρδεια καθώς και για τη κατασκευή νέων διυλιστηρίων, ώστε να εξομαλυνθεί το πρόβλημα της ανεπάρκειας των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στην άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού. Στον ισολογισμό της του τελευταίου τριμήνου, η εταιρία Σέβρον παρουσίασε καθαρά κέρδη 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με αύξηση 12%. Νωρίτερα, η Εξον Μόμπιλ παρουσίασε αύξηση των κερδών της κατά 75%, δηλαδή περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά κέρδη.

    Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην αμερικανική γερουσία Μπίλ Φρίστ, ζήτησε από τους συναδέλφους του να καλέσουν ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων πετρελαίου σε ακροάσεις στο κονγκρέσο. Η δημοκρατική γερουσιαστής Χίλαρυ Κλίντον επέκρινε τους Ρεπουμπλικανούς επειδή αντιτίθεται σε σχέδιο για την οικονομική ενίσχυση των φτωχών για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού τους και παρότρυνε τις εταιρίες πετρελαίου να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες ενέργειας.

    [14] Περισσότερα χρήματα ζητούν τα ΗΕ για τους σεισμοπαθείς του Πακιστάν

    28-10-2005

    Τα ΗΕ ζητούν 250 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον σαν άμεση παροχή βοήθειας, λέγοντας ότι χωρίς αυτήν, χιλιάδες επιζήσαντες του σεισμού στο Πακιστάν θα πεθάνουν από τις χιονοπτώσεις που θα έρθουν σύντομα στην περιοχή των Ιμαλαίων. Ο υπεύθυνος συντονισμού κρίσεων των ΗΕ στο Πακιστάν Γιάν Βαντερμόρτελε είπε ότι ο διεθνής οργανισμός ζήτησε το ποσό των 550 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μέχρι τώρα έλαβε μόνο 117 εκατομύρια δολάρια.

    Μετά από νέα έκληση του οργανισμού την Πέμπτη, συγκεντρώθηκαν μόνο 16 εκατομμύρια δολάρια, όμως χρειάζονται επειγόντως 250 εκατομμύρια δολάρια ακόμα. Αξιωματούχοι των ΗΕ προειδοποιούν ότι τα ελικόπτερα που μεταφέρουν τρόφιμα και βοήθεια στα θύματα του σεισμού, σύντομα δεν θα μπορούν να πετούν λόγω των καιρικών συνθηκών.

    [15] Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για τις ιρακινές εκλογές του Δεκεμβρίου

    28-10-2005

    Στο Ιράκ τα πολιτικά κόμματα υπέβαλαν την Παρασκευή τα ονόματα των υποψηφίων τους για τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, αφού οι κύριες ομάδες Σουνιτών, Σιιτών και Κούρδων συμφώνησαν στην δημιουργία ξεχωριστών συνασπισμών.

    Ηγέτες του Ενωμένου Σιιτικού Ιρακινού Συνασπισμού ανήγγειλαν ότι θα διατηρήσουν την ένωσή τους. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι τρείς αμερικανοί στρατιώτες και δύο πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε τρία διαφορετικά περιστατικά την Πέμπτη, στη νότια Βαγδάτη, τη Ραμάντι και την Σακλαγουίγια.

    [16] Συνεχίζεται η κατακραυγή για τις δηλώσεις Αχμεντιντζάντ κατά του Ισραήλ

    28-10-2005

    Ο κ. Αχμεντιντζάντ

    Παγκόσμιοι ηγέτες συνέχισαν να καταδικάζουν την δήλωση του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντιντζάντ, που είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαλειφθεί από τον χάρτη. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, είπε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και πρόσθεσε ότι το Ιράν θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του στο πώς θα μπορούσε να προσθέσει στο χάρτη το κράτος της Παλαιστίνης και όχι στο να εξαλειφθεί το κράτος του Ισραήλ.

    Η Τουρκία που είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, είπε ότι οι διενέξεις πρέπει να επιλύνονται με το διάλογο και τα διπλωματικά μέσα, ενώ το Βατικανό καταδίκασε τη δήλωση του κ. Αχμεντιντζάντ, ως απαράδεκτη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 29 October 2005 - 1:18:17 UTC