Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την αγορά της Κίνας στοχεύουν οι μεγάλοι κατασκευαστές αεροσκαφών
  • [02] O Αριέλ Σαρόν αποχωρεί απ' το Λικούντ
  • [03] Ταλαμπανί: Δέχομαι διάλογο με τους αντάρτες
  • [04] Ολοκληρώνεται η περιοδεία Μπούς στην Ασία
  • [05] Οι εταιρείες πετρελαίου λογοδοτούν
  • [06] H Νέα Υόρκη ετοιμάζεται για τη γιορτή των Ευχαριστιών
  • [07] Κίνα: 2 ακόμη εστίες της γρίπης των πτηνών
  • [08] Βρυξέλλες: Συνεδριάζουν οι Υπουργοί Εμπορίου της Ε.Ε.
  • [09] Το θέμα του Ιράν πρόκειται να συζητήσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

  • [01] Την αγορά της Κίνας στοχεύουν οι μεγάλοι κατασκευαστές αεροσκαφών

    21-11-2005

    Την αγορά 70 αεροσκαφών Boeing 737, αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε η Κίνα. Η ανακοίνωση έγινε παράλληλα με την επίσκεψη του προέδρου Μπούς στη περιοχή, για να αντισταθμίσει, όπως αναφέρουν αναλυτές, την δυσφορία της αμερικανικής πλευράς για το συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, που φέτος έφτασε τα 162 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Από τη πλευρά της η Boeing ανακοίνωσε ότι αναμένει πως οι Κινεζικές αεροπορικές εταιρείες θα παραγγείλουν πάνω από 2.600 νέα αεροσκάφη αξίας 213 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η Κινεζική οικονομία αναπτύσσεται και όλο και περισσότεροι Κινέζοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους.

    Τόσο η Boeing, όσο και η ανταγωνίστρια της η Airbus, θεωρούν την Κίνα την πλέον αναπτυσσόμενη αγορά στον τομέα των αερομεταφορών.

    [02] O Αριέλ Σαρόν αποχωρεί απ' το Λικούντ

    21-11-2005

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, πρόκειται να αποχωρήσει απ' το κόμμα Λικούντ και να σχηματίσει νέο κομματικό σχήμα για τις ερχόμενες εκλογές. Το ραδιόφωνο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων φέρει αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ο κ. Σαρόν θα ζητήσει σήμερα την διάλυση της Κνεσέτ και την διενέργεια νέων εκλογών. Αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πότε θα γίνουν οι εκλογές.

    Το τελευταίο καιρό είχαν κορυφωθεί οι εσωκομματικές διαμάχες μεταξύ του κ. Σαρόν και άλλων μελών του Λικούντ αναφορικά με την αποχώρηση των Ισραηλινών απ' τη Λωρίδα της Γάζας και τμήματα της Δυτικής Όχθης. Επίσης χθες το Εργατικό Κόμμα αποφάσισε να αποχωρήσει απ' τον κυβερνητικό συνασπισμό, κυρίως λόγω διαφορών με το Λικούντ σε θέματα προϋπολογισμού.

    [03] Ταλαμπανί: Δέχομαι διάλογο με τους αντάρτες

    21-11-2005

    Ο Πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ότι δέχεται διάλογο με ιρακινούς αντάρτες και μέλη του πρώην καθεστώτος, αλλά η Αλ Κάιντα στο Ιράκ απέρριψε κάθε πιθανότητα για τέτοιο διάλογο.

    Μιλώντας σε συνέδριο συμφιλίωσης στο Κάιρο, ο κύριος Ταλαμπανί δήλωσε ότι σαν πρόεδρος μπορεί να συναντηθεί με οποιονδήποτε Ιρακινό πολίτη, ακόμα και με 'εγκληματίες', όπως είπε χαρακτηριστικά. Αλλά, όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει τέτοιες επαφές με αντάρτες, απ' τους οποίους ο κ. Ταλαμπανί ζητά να αφοπλιστούν και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία.

    Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μελετούν πληροφορίες ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, είναι μεταξύ των νεκρών από έφοδο στη Μοσούλη το Σάββατο. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι κάτι τέτοιο 'είναι μάλλον απίθανο'.

    Σε άλλες εξελίξεις, τρεις στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων, δύο Αμερικανοί και ένας Βρετανός, σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά επεισόδια στο Ιράκ.

    [04] Ολοκληρώνεται η περιοδεία Μπούς στην Ασία

    21-11-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους μεταβαίνει σήμερα στη Μογγολία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της Ασίας, στη διάρκεια της οποίας επισκέφτηκε επίσης την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και τη Κίνα.

    Αναμένεται ότι κατά την επίσκεψη του στην Μογγολία, ο κύριος Μπους θα ευχαριστήσει τη χώρα για την αποστολή 120 στρατιωτών στο Ιράκ.

    Τη Κυριακή, ο Πρόεδρος Μπους συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Σιντάο, και συζήτησε μαζί του το θέμα του Κινεζικού εμπορικού ελλείματος με τις ΗΠΑ. Μετά τις συνομιλίες στο Πεκίνο ο κύριος Χου υποσχέθηκε να μειώσει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου με τις ΗΠΑ λαμβάνοντας μέτρα όπως νομισματικές μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο Πρόεδρος Μπους ζήτησε επίσης από το Πεκίνο να επιτρέψει μεγαλύτερες 'κοινωνικές, πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες'. Με τη σειρά του ο κύριος Χου τόνισε ότι ο κινεζικός λαός μπορεί να ασκεί τα δημοκρατικά του δικαιώματα μέσω εκλογών.

    [05] Οι εταιρείες πετρελαίου λογοδοτούν

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    21-11-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τις εταιρείες πετρελαίου - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τις εταιρείες πετρελαίου

    Αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ άρχισαν να διερευνούν καταγγελίες ότι οι εταιρείες πετρελαίου καρπώθηκαν πρόσφατα μεγάλα οφέλη εκμεταλλευόμενες τους Αμερικανούς καταναλωτές. Οι εταιρείες Exxon Mobil, Phillips και Chevron καθώς επίσης και τα αμερικανικά παραρτήματα της BP και της Shell κλήθηκαν να λογοδοτήσουν. Στη διερεύνηση της υπόθεσης είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου στις HΠA κλήθηκαν επίσημα να καταθέσουν στο Κογκρέσο και να εξηγήσουν πως συνέβη και καρπώθηκαν τεράστια κέρδη στις μέρες μετά τον κυκλώνα Κατρίνα, όταν ο μέσος Αμερικανός υποβάλλονταν σε στερήσεις για να αγοράσει τη βενζίνα που χρειάζονταν. Γιατί, το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα κατάστρεψε μεν ορισμένα διυλιστήρια αλλά από την άλλη έστειλε τις τιμές τις βενζίνας σε ύψη ρεκόρ κι αυτό με τη σειρά του χάρισε στις πετρελαϊκές εταιρείες ένα πρόωρο Χριστουγεννιάτικο δώρο -- 31 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδος στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

    Επιτροπή της Γερουσίας ήθελε να δοθεί μια εξήγηση στο φαινόμενο. Ο Γερουσιαστής Πήτερ Ντομενίτσι, συμπρόεδρος της ειδικής συνόδου, είπε στους εκπροσώπους της πετρελαιοβιομηχανίας: 'Ο κόσμος υποψιάζεται πως οι εταιρείες σας εκμεταλλεύτηκαν τις συνθήκες της αγοράς για να βγάλετε υπερβολικά μεγάλα κέρδη.'

    Δευτερολογώντας, ο Λή Ρέϋμον, Πρόεδρος της Έξον-Μόμπιλ, έδειξε συμπάθεια στους καταναλωτές αλλά από την άλλη υπεραμύνθηκε των κερδών της εταιρεία του κι υποστήριξε πως οι τιμές των πετρελαιοειδών έχουν μειωθεί τα τελευταία 25 χρόνια, αν υπολογιστούν η φορολογία που μπαίνει σε αυτά και ο πληθωρισμός. Είπε: 'Η βιομηχανία μας έχει σήμερα ιστορικά κέρδη. Αλλά αυτά είναι αντίστοιχα των κερδών που κατά μέσο όρο έχουν οι βιομηχανίες της χώρας. Τα κέρδη μας φαίνονται πολύ μεγάλα επειδή το μέγεθος της βιομηχανία μας είναι πολύ μεγάλο.'

    Αν και αυτό μέχρι ένα σημείο είναι σωστό εν τούτοις πολύς κόσμος πιστεύει πως το γεγονός ότι η Έξον-Μόμπιλ έβγαλε, από τις αυξήσεις στην τιμή της βενζίνας, δέκα δισεκατομμύρια δολάρια κέρδος στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, είναι αδικαιολόγητο. Ορισμένοι δημοκρατικοί γερουσιαστές που ανησυχούν ότι οι τιμές ίσως κρατήθηκαν σε υψηλά επίπεδα με τεχνητά μέσα, μόνο και μόνο για να θησαυρίσουν οι εταιρείες πετρελαίου, είχαν ζητήσει από αυτές να κάνουν ένορκες καταθέσεις.

    Όμως το ρεπουμπλικανικό κόμμα, που πλειοψηφεί και στα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας, απέρριψε το αίτημα. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ντάνιελ Ινούη επεδίωκε τις ένορκες καταθέσεις γιατί πιστεύει πως έτσι οι εκπρόσωποι των εταιρειών θα υποχρεώνονταν να μιλήσουν με ειλικρίνεια στο Κογκρέσο. Κατά την έκφρασή του: 'Εάν εγώ είχα κληθεί να λογοδοτήσω, θα ήθελα να κάνω ένορκη κατάθεση έτσι ώστε όλοι να έχουν τη διαβεβαίωση πως πράγματι θα πω την αλήθεια στο Κογκρέσο.'

    Αλλά ο Ντέηβιντ Οράϊλι, Πρόεδρος της εταιρείας Σέβρον, λέει πως η αλήθεια είναι απλή και συνίσταται στο ότι η Κατρίνα διέκοψε την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά ένα τρίτο και την παραγωγή των Αμερικανικών διυλιστηρίων κατά ένα τέταρτο. Σύμφωνα με τον ίδιο, προκλήθηκαν προσωρινά ελλείμματα και πανικός που εκτόξευσαν στα ύψη τις τιμές της βενζίνας αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους που δημιουργήθηκε θα διατεθεί τώρα για τον εντοπισμό νέων πηγών ενεργείας, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

    Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Σέβρον έκαμε την εξής αποκάλυψη: 'Από το 2002 η εταιρείας μας κέρδισε 32 δισεκατομμύρια από τις πωλήσεις της και στο ίδιο διάστημα επένδυσε 32 δισεκατομμύρια. Δηλαδή ρίξαμε στην επιχείρηση μας όλο το κέρδος που βγάλαμε στα τελευταία τρία χρόνια.'

    Οι εταιρείες πετρελαίου διέψευσαν ότι συνωμότησαν για να κρατήσουν τις τιμές ψηλά και υποστήριξαν πως οι δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς ήταν εκείνες που διαμόρφωσαν τις συνθήκες οι οποίες απέληξαν στα μεγάλα κέρδη τους. Πολλοί στο Κογκρέσο δεν είναι ικανοποιημένοι από την απάντηση αυτή και εξετάζουν τώρα μήπως πρέπει να επιβάλουν πρόσθετη φορολογία στα υπερμεγέθη κέρδη των εταιρειών πετρελαίου. Όμως άλλοι νομοθέτες αντιτίθενται στην ιδέα από φόβο ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να μειώσει το ενδιαφέρον και τις επενδύσεις της πετρελαϊκής βιομηχανίας για την ανάπτυξη νέων πηγών ενεργείας.

    [06] H Νέα Υόρκη ετοιμάζεται για τη γιορτή των Ευχαριστιών

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    21-11-2005

    H πόλη της Νέας Υόρκης ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα τρομοκρατίας, όταν μάλιστα πλησιάζουν μεγάλες γιορτές και αργίες, προετοιμάζεται για την ημέρα των Ευχαριστιών και την παραδοσιακή παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στο Μανχάταν.

    Ήδη η αστυνομία έχει ξεκινήσει την εκστρατεία μέτρων ασφαλείας, η οποία ονομάζεται επιχείρηση NEXUS και που αποκλειστικά δημιουργήθηκε για τα μέτρα ασφαλείας που θα τηρηθούν την ημέρα της παρέλασης γνωστή ως 'παρέλαση του Macy's για την ημέρα των ευχαριστιών'. Πρόκειται για ένα εντατικό σχέδιο στο οποίο θα συμμετέχουν και οι επιχειρηματίες της περιοχής. Οι αστυνομικοί και ντετέκτιβ προετοιμάζουν και εκπαιδεύουν τους επιχειρηματίες σε θέματα τρομοκρατικού χτυπήματος, αλλά ακόμα και σε θέματα αναγνώρισης και άμεσης ενημέρωση της αστυνομίας, σε περίπτωση που αντιληφθούν κάποιες περίεργες κινήσεις, ή αγορές.

    Η αστυνομία ήδη έχει επισκεφθεί από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, περισσότερες από 26 χιλιάδες επιχειρήσεις, 63 διαφορετικών κατηγοριών. Σύμφωνα με τις πηγές της αστυνομίας κάθε ημέρα γίνονται επισκέψεις σε 15 διαφορετικά καταστήματα ιδιαίτερα στην διαδρομή που θα ακολουθήσει και η παρέλαση.

    [07] Κίνα: 2 ακόμη εστίες της γρίπης των πτηνών

    21-11-2005

    H Κίνα ανακοίνωσε δύο ακόμη εστίες της γρίπης των πτηνών, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα της διεθνούς συνεργασίας στη μάχη κατά της ασθένειας. Το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας επιβεβαίωσε σήμερα ότι πουλερικά, πάπιες και χήνες στην Εσωτερική Μογγολία και την επαρχία Χουμπέϊ στην κεντρική Κίνα, έχουν προσβληθεί από την γρίπη των πτηνών. Το πρακτορείο Ζινχουά μεταδίδει ότι χιλιάδες πουλερικά θανατώνονται στη περιοχή, ενώ διερευνάται η κατάσταση.

    Την Κυριακή, ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι η εξάπλωση της ασθένειας θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ή και να σταματήσει με την λήψη μέτρων όπως η απομόνωση περιοχών και η χρήση αντι-ιικών φαρμάκων. Τόνισε επίσης την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την έγκαιρη αναφορά νέων κρουσμάτων.

    [08] Βρυξέλλες: Συνεδριάζουν οι Υπουργοί Εμπορίου της Ε.Ε.

    21-11-2005

    Οι υπουργοί Εμπορίου της Ε.Ε. συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες εν όψει των συνομιλιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τον ερχόμενο μήνα στο Χονγκ Κονγκ. Οι εμπορικοί εταίροι της Ε.Ε. χαρακτήρισαν μη ικανοποιητική τη πρόταση της κοινότητας για περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων κατά 46%. Νωρίτερα ο επίτροπος της Ένωσης για θέματα εμπορίου, Πήτερ Μάντελσον, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα αποδώσει. Οι αγροτικές επιδοτήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ αποτελούν θέμα κλειδί στον λεγόμενο γύρο συνομιλιών της Ντόχα, σε μία προσπάθεια περιορισμού των διεθνών εμπορικών φραγμών.

    [09] Το θέμα του Ιράν πρόκειται να συζητήσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

    21-11-2005

    Πυρηνικό συγκρότημα στο Ιράν

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αναμένεται να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει πρόταση που υποστηρίζεται από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. για τη παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Η.Ε. για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το τριανταπενταμελές διοικητικό συμβούλιο της διεθνούς υπηρεσίας πρόκειται να συζητήσει το θέμα του Ιράν την ερχόμενη Πέμπτη.

    Τη περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι το Ιράν διέθετε, από το 1987, λεπτομερή σχέδια για τον μεταλλικό κεντρικό πυρήνα ατομικής βόμβας.

    Την Κυριακή η βουλή του Ιράν ψήφισε την απαγόρευση της εισόδου ξένων επιθεωρητών στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις και ενέκρινε την επανέναρξη του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, αν η διεθνής υπηρεσία παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 22 November 2005 - 2:18:16 UTC