Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα διεθνή βραβεία δημοσιογραφικής ελευθερίας
  • [02] Ιράκ: Συνελήφθησαν 8 Σουνίτες
  • [03] Πιο ενεργό ρόλο πρέπει να αναλάβουν οι Ιρακινές δυνάμεις
  • [04] Άρχισε η περίοδος των εορταστικών αγορών
  • [05] Σολάνα: Διερευνητικές συνομιλίες με Ιράν
  • [06] Ευρωμεσογειακή Σύνοδος για την τρομοκρατία
  • [07] 10 νεκροί από ισχυρό σεισμό στο Ιράν
  • [08] Μέρκελ: Η Γερμανία δεν θα αντισταθεί στην προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη
  • [09] Εκλογές στην Τσετσενία
  • [10] Eκδήλωση για την Κύπρο στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα

  • [01] Τα διεθνή βραβεία δημοσιογραφικής ελευθερίας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινκτον

    28-11-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ για τα Διεθνή Βραβεία Δημοσιογραφικής Ελευθερίας - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τα Διεθνή Βραβεία Δημοσιογραφικής Ελευθερίας

    Σε ειδική τελετή που έγινε στη Νέα Υόρκη απενεμήθησαν τα Διεθνή Βραβεία Δημοσιογραφικής Ελευθερίας για το 2005. Ποιοι τιμήθηκαν με τα επίζηλα αυτά βραβεία και γιατί εξετάζει το εβδομαδιαίο μας τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

    KEIMENO ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Στους τιμημένους με τα φετινά Διεθνή Βραβεία Δημοσιογραφικής Ελευθερίας περιλαμβάνονται συνάδελφοι από την Κίνα, τη Βραζιλία και το Ουζμπεκιστάν. Τους επέλεξε η λεγόμενη Οργάνωση για την Προστασία των Δημοσιογράφων, η οποία τιμά κάθε χρόνο άτομα που υπερασπίστηκαν την Ελευθερία του Τύπου κάτω από αντίξοες συνθήκες.

    Η πρόεδρος της οργάνωσης, Αν Κούπερ, επισημαίνει πως η σημερινή εποχή είναι πολύ επικίνδυνη για άτομα του κλάδου. Για παράδειγμα, λέει, δημοσιογράφοι που εργάζονται σε χώρες όπως το Ιράκ, η Ρωσία και οι Φιλιππίνες περιοδικά κατηγορούνται για συνεργασία με εχθρούς, καταδιώκονται, απάγονται ή και δολοφονούνται. Οι ιστορίες των ανθρώπων αυτών την συγκλονίζουν και την εμπνέουν. Κατά την έκφρασή της, 'τους θαυμάζω γιατί συνεχίζουν το δημοσιογραφικό τους έργο κάτω από τόσο μεγάλους κινδύνους'.

    Γκαλίνα Μπουκαρμπαέβα

    Τον περασμένο Μάιο, κυβερνητικά στρατεύματα στο Ουζμπεκιστάν άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Αντιζάν. Η δημοσιογράφος Γκαλίνα Μπουκαρμπαέβα, έπαιρνε συνεντεύξεις από τους διαδηλωτές όταν οι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν. Μια από τις σφαίρες πέρασε μέσα από τη τσάντα της τρυπώντας το σημειωματάριό της και τη δημοσιογραφική της ταυτότητα. Όπως είπε η ίδια: 'Ποτέ στη ζωή μου δεν φοβήθηκα τόσο πολύ όσο εκείνη την ημέρα'.

    Κατά την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν ο απολογισμός του επεισοδίου ήταν 169 θύματα, αλλά ανεξάρτητες πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι και 1000 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη γνωστή έκτοτε ως 'σφαγή της Αντιζάν'. Λόγω της δημοσιογραφικής της δράσης, που εξέθεσε απολυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης του Ουζμεπιστάν, η κ. Μπουκαρμπαέβα, χαρακτηρίστηκε προδότης από τις αρχές της χώρας της κι αναγκάστηκε να την καταλείψει. Τώρα ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βραβείο Δημοσιογραφικής Ελευθερίας που της απενεμήθη τώρα ενισχύει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να αγωνίζεται για το δικαίωμα των πολιτών της χώρας της να έχουν σωστή ενημέρωση.

    Αποδεχόμενη την τιμητική διάκριση που της έγινε, η κ. Μπουκαρμπαέβα είπε μεταξύ άλλων: 'Δίχως ανεξάρτητη ενημέρωση δεν μπορεί να αναπτυχθεί μια κοινωνία. Δίχως αντικειμενική πληροφόρηση οι πολίτες δεν ξέρουν τι συμβαίνει. Εάν εμείς οι δημοσιογράφοι αδρανήσουμε τίποτα δεν θα αλλάξει στον κόσμο'.

    Σί-Τάο

    Όμως ο Κινέζος δημοσιογράφος Σί-Τάο, που μίλησε για αλλαγή και πολιτική μεταρρύθμιση κατά την επέτειο των επεισοδίων στην Πλατεία Τιένενμεν του Πεκίνου, καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση. Κατά την Άμπι Ράητ, εκπρόσωπο της Οργάνωσης για Προστασία των Δημοσιογράφων, ο Σί Τάο κατηγορήθηκε ότι 'διέδωσε κρατικά μυστικά στο εξωτερικό' αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που έκανε ήταν ότι 'έγραψε κι έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα σε κάποιον στη Νέα Υόρκη.'

    Η Κίνα φυλάκισε το περασμένο δωδεκάμηνο 42 δημοσιογράφους, κυρίως για άρθρα που κυκλοφόρησαν μέσω του Ίντερνετ. Σύμφωνα με την Άμπι Ράητ, οι Κινεζικές αρχές προσπαθούν να επιβάλουν έλεγχο στην πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου. Λέει: 'Οι Κινέζοι θέλουνε τα οικονομικά και τα εμπορικά οφέλη του Ίντερνετ αλλά φοβούνται τη δυνατότητα που το μέσο αυτό παρέχει για την ανάπτυξη ανεξάρτητου τρόπου σκέψης και δημοσιογραφίας στη χώρα'.

    Βεατρίκη Μέτουα

    Άλλοι που τιμήθηκαν με τα φετινά Βραβεία Δημοσιογραφικής Ελευθερίας είναι ο Λούσιο Φλάβιο Πίντο, αρχισυντάκτης Βραζιλιανής εφημερίδας που αποκάλυψε στοιχεία για κυβερνητική διαφθορά στη χώρα του, και η Βεατρίκη Μέτουα, δικηγόρος που εργάζεται για την προώθηση της ελευθερίας του τύπου στη Ζιμπάμπουε.

    Επίσης, Βραβείο Δημοσιογραφικής Ελευθερίας απενεμήθη μεταθανατίως και στον Αμερικανό τηλεπαρουσιαστή Πήτερ Τζένινγκς για την από μέρους του κάλυψη μεγάλων διεθνών εξελίξεων στον σχεδόν μισό αιώνα της δημοσιογραφικής καριέρας του.

    [02] Ιράκ: Συνελήφθησαν 8 Σουνίτες

    28-11-2005

    Διαδηλώσεις κατά του Σαντάμ Χουσεΐν στη Νατζάφ

    Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 8 Σουνίτες Άραβες που θεωρούνται ύποπτοι για το σχεδιασμό δολοφονίας δικαστή στη δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν. Οι συλλήψεις έγιναν το Σάββατο στο Κιρκούκ, ενώ οι εισαγγελείς ετοιμάζονταν να καλέσουν τους πρώτους μάρτυρες σήμερα που αναμένεται να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία. Ο Σαντάμ Χουσεΐν και 7 πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος του, κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε σχέση με το θάνατο πάνω από 140 Σιιτών στη πόλη Ντουτζαΐλ το 1982.

    Στο μεταξύ, ο πρώην μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι δήλωσε ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ είναι σήμερα ίδιες, αν όχι χειρότερες απ' ότι επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν. Ο κύριος Αλλάουι, ο οποίος είναι Σιίτης και έχει θέσει υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές στις 15 Δεκεμβρίου, δήλωσε σε Βρετανική εφημερίδα ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση του Ιράκ διαθέτει μυστικά κέντρα βασανιστηρίων και ομάδες εκτέλεσης.

    Ο Πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλαλ Ταλαμπανί, αργότερα δήλωσε στη Βρετανική τηλεόραση ότι δεν πιστεύει πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, ή ότι διενεργούνται βασανιστήρια από τις αρχές ασφαλείας.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός εξωτερικών του Καναδά, Νταν Μακτίγκιου, δήλωσε ότι 4 εργαζόμενοι σε οργανισμούς αρωγής, 2 Καναδοί, ένας αμερικανός και ένας Βρετανός, έπεσαν θύματα απαγωγέων στο Ιράκ. Ο κύριος Μακτίγκιου δήλωσε ότι οι απαγωγές έγιναν το Σάββατο, αλλά δεν αποκάλυψε τα ονόματα των θυμάτων ή τις οργανώσεις στις οποίες εργάζονταν ή το σημείο που σημειώθηκαν οι απαγωγές. Αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη δεν σχολίασαν την ανακοίνωση αυτή.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι υπέκυψε τελικά στα τραύματα του πεζοναύτης, του οποίου το όχημα επλήγη από βόμβα στο οδόστρωμα, το Σάββατο, κοντά στη Φαλούτζα.

    [03] Πιο ενεργό ρόλο πρέπει να αναλάβουν οι Ιρακινές δυνάμεις

    28-11-2005

    Ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Επανάσταση στο Ιράκ, της μεγαλύτερης οργάνωσης Σιιτών της χώρας, Αμπντούλ Αζίζ Χακίμ, ζήτησε απ' τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στις Ιρακινές δυνάμεις να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο κατά των ανταρτών στο Ιράκ.

    Σε συνέντευξη του προς την αμερικανική εφημερίδα Washington Post της Κυριακής, ο κ. Χακίμ τόνισε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες δεν επιτρέπουν στις Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας να κυνηγήσουν τους αντάρτες και επεσήμανε ότι προτάσεις του ιρακινού στρατού για την εξουδετέρωση των ανταρτών θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και μήνες. Ο κ. Χακίμ δήλωσε ότι η απόρριψη αυτών των προτάσεων απ' τους αμερικανούς στρατηγούς έχει οδηγήσει στην διεύρυνση των τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το επιχείρημα του αυτό. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Χακίμ ζήτησε επίσης απ' τις ΗΠΑ να λάβουν αυστηρότερα μέτρα κατά χωρών που συνορεύουν το Ιράκ και οι οποίες, κατά τον Ιρακινό αξιωματούχο, προσφέρουν καταφύγιο σε αντάρτες και τους υποστηρικτές τους.

    Στο μεταξύ, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο γερουσιαστής Τζόσεφ Μπάιντεν, ο δεύτερος στην ιεραρχία στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι η επιτυχία ή η αποτυχία των ΗΠΑ στο Ιράκ θα εξαρτηθεί απ' τις ενέργειες της Ουάσιγκτον μέσα στους ερχόμενους μήνες και τόνισε ότι το ερώτημα που τίθεται αυτή τη περίοδο δεν είναι αν θα αρχίσουν να αποσύρονται οι αμερικανικές δυνάμεις απ' το Ιράκ μέσα στο 2006, αλλά το τι θα αφήσουν πίσω τους αποσυρόμενες απ' το Ιράκ. Και αυτό, επεσήμανε ο γερουσιαστής Μπάϊντεν, θα εξαρτηθεί απ' τις ενέργειες της κυβέρνησης Μπούς από δω και στο εξής.

    [04] Άρχισε η περίοδος των εορταστικών αγορών

    28-11-2005

    Ανάμεικτη εικόνα παρουσίασε η αμερικανική αγορά αυτό το Σαββατοκύριακο, που σηματοδότησε και επίσημα πλέον την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης εορταστικής περιόδου στις ΗΠΑ. Εταιρεία ερευνών και δημοσκοπήσεων ανακοίνωσε ότι οι συνολικές λιανικές πωλήσεις της Παρασκευής, που θεωρείται η πρώτη μέρα των εορταστικών αγορών, ανήλθαν στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή ήταν κατά 0,9% μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα προγνωστικά των ειδικών μιλούσαν για άνοδο της τάξης του 4% περίπου, κατά μέσο όρο.

    Οι αμερικανοί έμποροι στηρίζονται στις πρώτες αυτές μέρες των εορταστικών αγορών για την αύξηση των συνολικών ετήσιων κερδών τους, γι' αυτό επιδίδονται σε προσφορές και εκπτώσεις για να προσελκύσουν τους καταναλωτές να αρχίσουν από νωρίς τα εορταστικά τους ψώνια. Πάντως δεν είδαν όλοι οι έμποροι μειωμένες πωλήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. Για παράδειγμα η αλυσίδα εκπτωτικών καταστημάτων Wal-Mart ανακοίνωσε ότι οι φετινές της πωλήσεις τον Νοέμβριο ήταν κατά 4,3% μεγαλύτερες σε σύγκριση με πέρυσι.

    Αυτή λοιπόν είναι η περίοδος κατά την οποία οι αναλυτές θα συνεχίσουν να διερευνούν τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών των αμερικανικών καταστημάτων για να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για την γενικότερη ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας.

    [05] Σολάνα: Διερευνητικές συνομιλίες με Ιράν

    28-11-2005

    Χαβιέρ Σολάνα

    Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι προσκάλεσε το Ιράν να συμμετάσχει σε διερευνητικές συνομιλίες για να διευκρινιστεί αν και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο κύριος Σολάνα είπε ότι έστειλε επιστολή στις ιρανικές αρχές την Κυριακή. Η επιστολή επίσης εστάλη εκ μέρους της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας που συμμετέχουν, εδώ και 2 χρόνια στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν.

    Οι συνομιλίες έληξαν το Αύγουστο όταν το Ιράν απέρριψε ευρωπαϊκή πρόταση παροχής κινήτρων με αντάλλαγμα η Τεχεράνη να περιορίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, καταγγελία που η Τεχεράνη απορρίπτει.

    [06] Ευρωμεσογειακή Σύνοδος για την τρομοκρατία

    28-11-2005

    Άρχισε στη Βαρκελώνη διήμερη Ευρωμεσογειακή Σύνοδος για την τρομοκρατία με στόχο την κατάρτιση συμφωνίας για την καταπολέμηση του φαινομένου και την προώθηση του εμπορίου και της δημοκρατίας. Συνοικοδεσπότης της συνόδου είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ, ο οποίος προέβλεψε την επιτυχία της προσπάθειας αυτής παρά την απουσία 7 Αράβων ηγετών και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, λόγω εσωτερικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας. Ανώτεροι Τούρκοι και Παλαιστίνιοι ηγέτες συμμετέχουν στη σύνοδο.

    Πάντως οι σύνεδροι προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στο θέμα του ορισμού της τρομοκρατίας. Ορισμένες Αραβικές χώρες ζητούν διαφοροποίηση μεταξύ της τρομοκρατίας και των κινημάτων αντίστασης, όπως τα χαρακτηρίζουν. Η σύνοδος οριοθετεί τη δέκατη επέτειο της Ευρωμεσογειακής συμμαχίας. Εξάλλου, μερικές χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε συλλαλητήριο τη Κυριακή στη Βαρκελώνη, χαρακτηρίζοντας τη συμμαχία αποτυχία.

    [07] 10 νεκροί από ισχυρό σεισμό στο Ιράν

    28-11-2005

    Ισχυρός σεισμός 5 κόμμα 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη Κυριακή τις ακτές του Ιράν στο Περσικό κόλπο, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ του νησιού Κέσμ στο Περσικό Κόλπο και της παραθαλάσσια πόλη Μπαντάρ Αμπάς του ηπειρωτικού Ιράν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν κτίσματα στο νησί και τα τοπικά νοσοκομεία να γεμίσουν τραυματίες, πολλοί απ' τους οποίους χρειάστηκε να μεταφερθούν αεροπορικώς στην ενδοχώρα για νοσηλεία.

    Λίγες ώρες μετά τον αρχικό σεισμό, μετασεισμός 5,4ων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη περιοχή.

    Το Κεσμ είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιράν στον Περσικό Κόλπο με 100 χιλιάδες κατοίκους.

    [08] Μέρκελ: Η Γερμανία δεν θα αντισταθεί στην προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη

    28-11-2005

    Άγγελα Μέρκελ

    Η Γερμανίδα Kαγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν θα αντισταθεί στη προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυρία Μέρκελ συναντήθηκε με το Τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετσεπ Ταγιπ Ερντογαν, τη Κυριακή στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής συνόδου στη Βαρκελώνη. Η γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα πρέπει να τηρηθούν.

    Η κυρία Μέρκελ έχει στο παρελθόν αντιταχθεί στη πλήρη ένταξη της Τουρκίας στη ΕΕ και υποστήριζε μια προνομιακή σχέση της Άγκυρας με την Ευρώπη. Η καγκελάριος της Γερμανίας δέχτηκε επίσης πρόσκληση της Τουρκίας να επισκεφτεί την Άγκυρα και είπε ότι συζήτησε με τον κύριο Ερντογάν το θέμα της ενσωμάτωσης των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανική κοινωνία.

    [09] Εκλογές στην Τσετσενία

    28-11-2005

    Εκλογές πραγματοποιούνται στη Τσετσενία για τη τοπική βουλή, οι οποίες είναι και οι πρώτες εκλογές από το 1999 που η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής από τους αυτονομιστές.

    350 υποψήφιοι αναμετριούνται για τις 58 έδρες της βουλής. Ο Τσετσένος Πρόεδρος, Αλού Αλκχάνωφ, εξέφρασε αισιοδοξία, καθώς έριχνε τη ψήφο του, λέγοντας ότι η νέα Βουλή θα συντείνει στη καλή και αποτελεσματική λειτουργία της δημοκρατίας στη περιοχή.

    Οι Ρωσικές δυνάμεις ασφάλειας βρίσκονται στη περιοχή για την διατήρηση της τάξης, αλλά διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι η περιοχή της Τσετσενίας μαστίζεται ακόμη από βιαιότητες με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διενέργεια ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών.

    Μετά από 10 χρόνια πολέμου η Τσετσενία υποφέρει από καθημερινή βία, υψηλή ανεργία, έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας και υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας.

    [10] Eκδήλωση για την Κύπρο στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσινγκτον

    28-11-2005

    Το αποκρουστικό διεθνές φαινόμενο της διαρπαγής ιστορικών κειμηλίων και άλλων αντικειμένων της εθνικής κληρονομιάς ενός λαού κατά την διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων ή πολέμων, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα με πρωτοβουλία του καθηγητή ιστορίας Θεοφάνη Σταύρου, που διευθύνει το Πρόγραμμα Σύγχρονων Ελληνικών Μελετών στο γνωστό αυτό Αμερικανικό ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης.

    Κύριος ομιλητής στην ημερίδα ήταν η δημοσιογράφος Michael Jansen, απόφοιτος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, με μακρά πείρα ανταποκριτού στη Μέση Ανατολή, που ύστερα από το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου στο Λίβανο, βρήκε καταφύγιο στην Κύπρο, όπου και ζει από το 1976.

    Η λόγος που προσκλήθηκε η κυρία Jansen να μιλήσει στην εκδήλωση ήταν για να προσφέρει μια προσωπική μαρτυρία της κλοπής και καταστροφής πολύτιμων αντικειμένων της Κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στην περίοδο που ακολούθησε την Τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

    Αυτό άλλωστε είναι και το αντικείμενο του καινούργιου της βιβλίου με τίτλο 'Πόλεμος και Πολιτιστική Κληρονομιά β Η Κύπρος μετά την Τουρκική εισβολή του 1974' το οποίο εξέδωσε το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, που παρενθετικά να πούμε ότι έχει εκδώσει στα τελευταία λίγα χρόνια και άλλα πέντε βιβλία για την Κύπρο.

    Στην ομιλία της η κυρία Jansen παραδέχτηκε πως το δημοσιογραφικό ντοκουμέντο της αναφέρει μόνο περιπτώσεις που γνωρίζει η ίδια και ως εκ τούτου είναι ελλιπές. Εξέφρασε όμως την ελπίδα πως κάποια μέρα αρχαιολόγοι, ιστορικοί, και ειδικοί σε θέματα τέχνης και αρχαιοτήτων θα εκπονήσουν μια πληρέστερη έκθεση για το τι απέγινε το καθένα από τα ιστορικά αντικείμενα που εξαφανίστηκαν από μουσεία και εκκλησίες της Κύπρου και που υπάρχουν φόβοι ότι πολλά τους διοχετεύτηκαν στη διεθνή μαύρη αγορά.

    Ο καθηγητής Θεοφάνης Σταύρου που παρουσίασε την συγγραφέα στον ακαδημαϊκό κόσμο της Μινεσότα υπογράμμισε τη σπουδαιότητα που έχουν βιβλία σαν αυτό της κ. Jansen. Όπως επισήμανε τέτοια βιβλία παρέχουν τη δυνατότητα να ακούγεται η φωνή μικρών χωρών όπως η Κύπρος σε διάφορους κύκλους της διεθνούς σκηνής, περιλαμβανομένων πολιτικών, ακαδημαϊκών και δημοσιογραφικών. Επίσης τόνισε ότι ένα καλά γραμμένο βιβλίο για κάποιο σημαντικό θέμα όπως είναι η διαρπαγή της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός λαού ερεθίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και για τα πολιτικά θέματα της χώρας στην οποία εξελίχθηκαν τα όσα περιγράφονται στο βιβλίο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 29 November 2005 - 2:18:15 UTC