Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρωσία: Θα αποκατασταθεί πλήρως η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη
  • [02] 13 ανθρακωρύχοι εγκλωβισμένοι σε ορυχείο
  • [03] Ιράκ: Επιθέσεις και διαβουλεύσεις
  • [04] Παλαιστίνιοι: Επίθεση κατά στελεχών της Τζιχάντ
  • [05] ΗΠΑ: Με πλημμύρες και πυρκαγιές άρχισε το 2006
  • [06] Οι ΗΠΑ υπέρ της ανάκρισης του Σύρου προέδρου απ' τον ΟΗΕ για τη δολοφονία Χαρίρι

  • [01] Ρωσία: Θα αποκατασταθεί πλήρως η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    03-01-2006

    H Μόσχα λέει ότι θα αποκαταστήσει σήμερα πλήρως την παροχή φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη εκτός από τη Ουκρανία. Η Ρωσία διέκοψε της παροχή αερίου στην Ουκρανία λόγω διαμάχης για την τιμή πώλησης. Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, Γκαζπρόμ κατηγορεί την Ουκρανία ότι προκάλεσε μείωση στη παροχή φυσικού αερίου προς χώρες της Ευρώπης επειδή έκλεβε το αέριο που περνούσε από την επικράτεια της. Το Κίεβο απορρίπτει αυτές τις καταγγελίες.

    Η Γκαζπρόμ, αυξάνει την ποσότητα φυσικού αερίου για να αποκαταστήσει τις ελλείψεις που σημειώθηκαν σε μερικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Μολδαβίας. Αυστριακοί και Ούγγροι αξιωματούχοι λένε ότι άρχισαν ξανά να έχουν κανονική παροχή αερίου στο δίκτυο τους.

    Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, Γκαζπρόμ, ζήτησε τον τετραπλασιασμό της τιμής του προϊόντος για εξαγωγή στην Ουκρανία, με το αιτιολογικό ότι το Κίεβο διαθέτει τώρα ελεύθερη οικονομία και θα πρέπει να πληρώνει και αντίστοιχες τιμές. Από την πλευρά της η Ουκρανία καταγγέλλει ότι η Μόσχα ασκεί πιέσεις στην οικονομία της με την ξαφνική αυτή κατακόρυφη άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου.

    [02] 13 ανθρακωρύχοι εγκλωβισμένοι σε ορυχείο

    03-01-2006

    Σωστκό συνεργείο στη Δυτική Βιρτζίνια

    Στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια, σωστικά συνεργεία έχουν αρχίσει να καταβάλλουν προσπάθειες για να προσεγγίσουν 13 εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους σε ορυχείο της περιοχής όπου σημειώθηκε έκρηξη. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σωστικά συνεργεία άρχισαν να σκάβουν προς το ανθρακωρυχείο Σάγκο, μετά τον απεγκλωβισμό επικίνδυνων επιπέδων μονοξειδίου του άνθρακα που είχε συσσωρευτεί στις στοές. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας που ελέγχει το ανθρακωρυχείο, Σαμ Κίτς, δήλωσε ότι δεν είναι γνωστά τα αίτια της έκρηξης, νωρίς τη Δευτέρα το πρωί και ότι δεν είναι ακόμη εφικτή η επικοινωνία με τους 13 εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους, αλλά τόνισε ότι οι ανθρακωρύχοι διαθέτουν εξοπλισμό καθαρισμού του αέρα γύρω τους καθώς και άλλα εφόδια επιβίωσης. 6 ανθρακωρύχοι κατάφεραν να διαφύγουν μετά την έκρηξη.

    Πάνω από 200 μέλη οικογενειών και φίλοι των εγκλωβισμένων ανθρακωρύχων έχουν συγκεντρωθεί σε εκκλησία της περιοχής περιμένοντας κάποια είδηση για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

    [03] Ιράκ: Επιθέσεις και διαβουλεύσεις

    03-01-2006

    Στο Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το αυτοκίνητο του πάνω σε λεωφορείο με νεοσύλλεκτους αστυνομικούς βόρεια της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 άτομα και να τραυματιστούν 13 άλλα. Ένοπλοι στη Ιρακινή πρωτεύουσα άνοιξαν πυρ σε αυτοκινητοπομπή του Τούρκου πρέσβη αλλά δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί.

    Στο βόρειο Ιράκ, πολιτικοί ηγέτες των Σουνιτών και των Κούρδων συναντήθηκαν για να συζητήσουν σχέδια για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο από την αρχή του πολέμου λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και των κακών καιρικών συνθηκών. Η ανακοίνωση έγινε καθώς ο υπουργός πετρελαίου, Ιμπραχήμ Μπαχρ αλ Ουλόυμ επιβεβαίωσε ότι παραιτήθηκε από το αξίωμα του τη περασμένη εβδομάδα, αφού άσκησε κριτική στην άνοδο των τιμών καυσίμων.

    [04] Παλαιστίνιοι: Επίθεση κατά στελεχών της Τζιχάντ

    03-01-2006

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι από Ισραηλινό πύραυλο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2 άντρες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο στη βόρια Δυτική Όχθη. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι 2 άντρες ήταν μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, και ότι από την ίδια επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά και ένα τρίτο άτομο που επέβαινε και αυτό στο αυτοκίνητο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν ανώτερο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ.

    Νωρίτερα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε ότι μπορεί να καθυστερήσει τη διενέργεια των εκλογών αυτού του μήνα, αν το Ισραήλ απαγορεύσει την προσέλευση στις κάλπες στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Το περασμένο μήνα Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μπορεί να μπλοκάρουν τη ψηφοφορία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αν επιτραπεί σε υποψήφιους της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο. Ο κύριος Αμπάς βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση να αναβάλει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ειδικά από μέλη του κόμματος του Φατάχ.

    [05] ΗΠΑ: Με πλημμύρες και πυρκαγιές άρχισε το 2006

    03-01-2006

    Το 2006 έφερε μαζί του θεομηνίες και πυρκαγιές στις νοτιοδυτικές και δυτικές ΗΠΑ και ποιο συγκεκριμένα στις πολιτείες Τέξας, Οκλαχόμα και Καλιφόρνια.

    Στην Οκλαχόμα, όπου απ' τις πυρκαγιές έχουν καταστραφεί ολόκληροι συνοικισμοί, ο κυβερνήτης, Μπράντ Χένρυ, ζήτησε απ' τον πρόεδρο Μπούς να κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την τελευταία εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ημιδασικών περιοχών έχουν καεί, 4 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Οκλαχόμα, αλλά και στις γειτονικές πολιτείες, Τέξας και Νέο Μεξικό.

    Στο μεταξύ, στη βόρεια Καλιφόρνια ο κυβερνήτης, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, κήρυξε 7 κομητείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω πλημμύρων και κατολισθήσεων μετά από μέρες σφοδρών βροχοπτώσεων και αναγκαστικών εκκενώσεων περιοχών. Τώρα οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η κακοκαιρία θα πλήξει τη νότια Καλιφόρνια, όπου οι αρχές προειδοποιούν για πλημμύρες και κατολισθήσεις.

    [06] Οι ΗΠΑ υπέρ της ανάκρισης του Σύρου προέδρου απ' τον ΟΗΕ για τη δολοφονία Χαρίρι

    03-01-2006

    Τζον Μπόλτον

    Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Συρία να συμμορφωθεί με το αίτημα των ΗΕ να ανακρίνουν τον Πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Αλ Ασάντ για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

    Ανακοίνωση του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζων Μπόλτον, υποστηρίζει πλήρως τη διερεύνηση του διεθνούς οργανισμού για την δολοφονία Χαρίρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο κύριος Μπολτον τόνισε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλεια των ΗΕ ζητά την πλήρη και άνευ όρων συνεργασία της Συρίας.

    Τα ΗΕ δήλωσαν ότι ζήτησαν απ' τη Δαμασκό να συμφωνήσει στην ανάκριση του Προέδρου Ασσάντ και του υπουργού Εξωτερικών Φαρουκ αλ Σαρά.

    Επίσης θέλουν να συναντήσουν τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Χαλιμ Καντάμ, ο οποίος δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπιγια ότι ο Πρόεδρος Ασσάντ είχε απειλήσει το Ραφίκ Χαρίρι.

    Το κυβερνών κόμμα Μπααθ της Συρίας καταδίκασε τις δηλώσεις αυτές του κυρίου Καντάμ, ο οποίος τώρα ζει στη Γαλλία ενώ απορρίπτει κάθε ρόλο της Δαμασκού στη δολοφονία Χαρίρι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 4 January 2006 - 2:18:12 UTC