Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μπομπ Νέη αφήνει το ηγετικό αξίωμά του στη Βουλή
  • [02] Ο Αλ Γκόρ ζητά τον διορισμό Ειδικού Εισαγγελέα
  • [03] Ελλάδα: Μέτρα κατά της γρίπης των πτηνών
  • [04] ΝΑΣΑ: Με προορισμό τον Πλούτωνα
  • [05] Ταξίδι Τσέηνυ σε Αιγύπτο και Σαουδική Αραβία
  • [06] ΔΥΑΕ: Έκτατη συνεδρίαση για το Ιράν
  • [07] Διεθνής διάσκεψη δωρητών στο Πεκίνο
  • [08] Ανακάλυψη: Εντοπίστηκε γονίδιο που ευθύνεται για διαβήτη τύπου-δύο
  • [09] Ιράκ: Στο τέλος της εβδομάδας τα αποτελέσματα
  • [10] Πούτιν: Συμβιβαστική λύση με την Τεχεράνη
  • [11] Ράις: Και άλλες δυνάμεις στο Νταρφούρ

  • [01] Ο Μπομπ Νέη αφήνει το ηγετικό αξίωμά του στη Βουλή

    17-01-2006

    Μπoμπ Νέη

    Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μπoμπ Νέη ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αφήνει προσωρινά το αξίωμα του προέδρου σημαντικής επιτροπής της Αμερικανικής Βουλής μέχρις ότου διερευνηθούν οι καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του για πολιτική διαφθορά.

    Ο κύριος Νέη είναι ο δεύτερος νομοθέτης που εγκαταλείψει ηγετικό αξίωμα στη Βουλή στο τελευταίο δίμηνο. Σε γραπτή δήλωση την οποία εξέδωσε, ο βουλευτής από το Οχάιο λέει πως οι εναντίον του καταγγελίες έχουν προκαλέσει μεγάλο σάλο στους κόλπους της επιτροπής του και πως ο σάλος αυτός παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του σώματος.

    Ο κύριος Νέη λέγεται ότι είναι το άτομο στο οποίο αναφέρθηκε, αλλά χωρίς να το κατονομάζει ο λομπίστας Τζάκ Αμπράμοφ, όταν δήλωσε ότι κάποιος έκανε πολιτικά ρουσφέτια αποδεχόμενος ακριβά δώρα και χρήματα. Ο Αμπράμοφ έχει ήδη παραδεχτεί τη δική του ενοχή σε κατηγορίες για συνομωσία, απάτη και φοροδιαφυγή. Ο βουλευτής Νέη, από την άλλη, αρνείται ότι έκανε την οποιοδήποτε παρανομία.

    Πριν από ένα περίπου μήνα, ένας άλλος πανίσχυρος νομοθέτης, ο Τόμ Ντιλέη, είχε επίσης παραιτηθεί από ένα ακόμα πιο σημαντικό αξίωμα, το αξίωμα του αρχηγού της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο κύριος Ντηλέη είχε κι αυτός δοσοληψίες με τον Αμπράμοφ και μερικά μέλη του επιτελείου του ανακρίνονται τώρα στα πλαίσια της συνεχιζόμενης διερεύνησης του σκανδάλου Αμπράμοφ.

    [02] Ο Αλ Γκόρ ζητά τον διορισμό Ειδικού Εισαγγελέα

    17-01-2006

    Άλ Γκορ

    Ο άλλοτε Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Άλ Γκορ λέει πως ο Πρόεδρος Μπους παραβίασε 'συνεχώς' και 'συστηματικά' τη νομοθεσία της χώρας, εξουσιοδοτώντας την διεξαγωγή ηλεκτρονικής παρακολούθησης Αμερικανών πολιτών δίχως να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως σχετικό δικαστικό ένταλμα.

    Ο κύριος Γκορ, ο οποίος διεκδίκησε ανεπιτυχώς τις προεδρικές εκλογές του 2000, τις οποίες, σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κέρδισε ο κύριος Μπους, έκανε τις δηλώσεις αυτές την Δευτέρα στη Ουάσιγκτον, όπου μίλησε σε δύο οργανώσεις οι οποίες έχουν εκφράσει αβεβαιότητα για το πόσο νόμιμο είναι το πρόγραμμα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.

    Ο Πρόεδρος Μπους παραδέχτηκε πρόσφατα πως εξουσιοδότησε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας να παρακολουθήσει τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ ατόμων εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών δίχως δικαστικά εντάλματα. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας δεν χρειάζεται δικαστική έγκριση για να παρακολουθεί τέτοιες δραστηριότητες στο εξωτερικό. Ο κύριος Γκορ είπε πως το πρόγραμμα του προέδρου αγνοεί την αρχή του ελέγχου που ασκούν στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας, το Κογκρέσο και τα δικαστήρια. Και ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονζάλες, να διορίσει έναν ανεξάρτητο Ειδικό Εισαγγελέα στον οποίο να ανατεθεί να διερευνήσει κατά πόσον σημειώθηκαν παραβιάσεις της νομοθεσίας.

    Ο κύριος Μπους, από την άλλη, υπεραμύνεται της αποφάσεώς του λέγοντας πως οι παρακολουθήσεις τις οποίες εξουσιοδότησε αποτελούν απαραίτητο μέσο στον πόλεμο που διεξάγει η χώρα κατά της τρομοκρατίας.

    [03] Ελλάδα: Μέτρα κατά της γρίπης των πτηνών

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    17-01-2006

    Η ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους πολίτες τη Δευτέρα να αποφεύγουν τα ταξίδια χωρίς σοβαρό λόγο προς την Τουρκία εν μέσω ανησυχιών για τη θανατηφόρα γρίπη των πτηνών, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα κλείσει προς το παρόν τα σύνορά της.

    Οι τουρκικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, θέτοντας ζώνες καραντίνας γύρω από τις μολυσμένες περιοχές και στέλνοντας δείγματα του ιού σε εργαστήρια για να ελεγχθούν και να επιβεβαιωθεί ότι δεν εξελίσσεται σε μία πιο επικίνδυνη μορφή.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει 18 περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών, ενώ έχουν ήδη σημειωθεί τρεις θάνατοι παιδιών. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών μπορεί να μεταλλαχθεί και να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, παίρνοντας τη μορφή πανδημίας που θα προκαλέσει εκατόμβες θυμάτων. Ορισμένες από τις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα είναι κατά μήκος των δυτικών ακτών της Τουρκίας, μόνο μερικά μίλια μακριά από τα ελληνικά νησιά.

    'Οι Έλληνες πολίτες καλούνται όπως αποφεύγουν τα χωρίς σοβαρό λόγο ταξίδια στη γείτονα χώρα', είπε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης σε ανακοίνωσή του. 'Αν αυτά είναι αναγκαία, να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι υγειονομικές οδηγίες', πρόσθεσε.

    Η Ελλάδα πραγματοποιεί ήδη ψεκασμούς σε όλα τα οχήματα που διασχίζουν τα βορειοανατολικά σύνορα με την Τουρκία ως προληπτικό μέτρο και έχει απαγορεύσει την εισαγωγή όλων των ζωικών προϊόντων από τη χώρα. Έχει, επίσης, ξεκινήσει να απολυμαίνει τα ελληνικά πλοία που ελλιμενίζονται σε τουρκικά λιμάνια και να κατάσχει όλα τα τρόφιμα που εισάγονται στην Ελλάδα από την Τουρκία και οποιεσδήποτε άλλες χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό. Όλοι οι επιβάτες πλοίων από την Τουρκία απολυμαίνουν τα παπούτσια τους κατά την διάρκεια των ελέγχων στις συνοριακές διαβάσεις, ενώ υπάλληλοι με μάσκες και γάντια ελέγχουν τις αποσκευές τους. Οι μετακινήσεις πολιτών μεταξύ των ελληνικών νησιών και της τουρκικής ακτής έχουν μειωθεί δραστικά καθώς οι κάτοικοι των παραμεθόριων νησιών φοβούνται τυχόν μετάδοση της ασθένειας.

    [04] ΝΑΣΑ: Με προορισμό τον Πλούτωνα

    17-01-2006

    Η ΝΑΣΑ ετοιμάζεται για να εκτοξεύσει ένα διαστημικό ερευνητικό σκάφος που θα συλλέξει πληροφορίες για τον απόμακρο πλανήτη Πλούτωνα, τον μόνο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος που δεν έχει ακόμα εξερευνηθεί. Σήμερα Τρίτη, η ΝΑΣΑ θα εκτοξεύσει το σκάφος 'Νέοι Ορίζοντες', το οποίο θα τοποθετηθεί πάνω σε έναν από τους ισχυρότερους πυραύλους της υπηρεσίας. Ο πανίσχυρος αυτός πύραυλος θα αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα πτήσης του σκάφους. Υπολογίζεται ότι η ταχύτητά του θα ξεπεράσει τα 58.000 χιλιόμετρα την ώρα.

    Παρόλα αυτά, θα χρειαστούν τουλάχιστον 9 χρόνια για το διαστημικό σκάφος να καλύψει την απόσταση που χωρίζει τον Πλούτωνα από την Γη. Όταν το ερευνητικό σκάφος φθάσει στον προορισμό του, ειδικά όργανα και φωτογραφικές κάμερες θα αρχίζουν να συλλέγουν πληροφορίες από την επιφάνεια του πλανήτη, για την γεωλογία και την ατμόσφαιρά του.

    Το σκάφος θα μεταφέρει επίσης μία δισκέτα που θα φέρει τα ονόματα 435.000 ατόμων, τα οποία μέσω της ιστοσελίδας της ΝΑΣΑ, εξέφρασαν την επιθυμία να σταλούν τα ονόματά τους στον Πλούτωνα.

    [05] Ταξίδι Τσέηνυ σε Αιγύπτο και Σαουδική Αραβία

    17-01-2006

    Ο κ. Τσέηνυ

    Ο Aμερικανος αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνυ πρόκειται να έχει συνομιλίες την Τρίτη με τον Αιγύπτιο ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο και στην συνέχεια με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ στο Ριγιάντ, για θέματα περιφερειακής ασφάλειας και τις προσπάθειες για την παταξη της τρομοκρατίας.

    Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε ότι το ταξίδι του αντιπροέδρου στην Μέση Ανατολή θα συμπεριλάβει και σταθμό στο Κουβέιτ, όπου θα υποβάλει τα συλληπητήριά του για τον θάνατο του Σείχη Τζαμπέρ αλ Αχμάντ αλ Σαμπάχ που πέθανε την Κυριακή. Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε την λύπη του για τον θάνατο του σείχη, λέγοντας ότι υπήρξε φίλος και σύμμαχος των ΗΠΑ.

    [06] ΔΥΑΕ: Έκτατη συνεδρίαση για το Ιράν

    17-01-2006

    Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία σκοπεύουν να συγκαλέσουν μία έκτακτη συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στις 2 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Το Φόρειν Οφις είπε ότι οι απεσταλμένοι από την Ευρωπαϊκή ΕνωασηΕ, τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Λονδίνο για να συζητήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις κινήσεις της Τεχεράνης αναφορικά με την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της εμπλουτισμού ουρανίου. Οι απεσταλμένοι συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να διακόψει τελείως τις δραστηριότητες αυτές.

    Όμως, στη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρότρυνε τους διπλωμάτες να κινηθούν προσεκτικά, λέγοντας ότι η Τεχεράνη δεν έχει ακόμα αποκλείσει μία συμβιβαστική πρόταση της Ρωσίας για τον εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος. Ο πρέσβης του Ιράν στη Ρωσία εξήρε την πρόταση χαρακτηρίζοντάς την εποικοδομητική και πρόσθεσε ότι μελετάται από Ιρανούς αξιωματούχους.

    [07] Διεθνής διάσκεψη δωρητών στο Πεκίνο

    17-01-2006

    Δρ. Ντέηβιντ Ναμπάρο

    Άρχισε τις εργασίες της στο Πεκίνο η διεθνής διάσκεψη δωρητών, όπου οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές ελπίζουν να συγκεντρώσουν ποσό ενάμιση δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών. Αξιωματούχοι από 90 χώρες λαμβάνουν μέρος στην διήμερη διάσκεψη που τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας.

    Ο αρμόδιος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα της γρίπης των πτηνών, Δρ. Ντέηβιντ Ναμπάρο, δήλωσε ότι το ποσό του ενάμιση δισεκατομμυρίου δολαρίων είναι για να βοηθηθούν πτωχές χώρες και να δημιουργήσουν προγράμματα πρόληψης της ασθένειας, αλλά τόνισε ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα, αν η νόσος μετατραπεί σε πανδημία. Ειδικοί στον τομέα της υγείας φοβούνται ότι το φονικό στέλεχος Η5Ν1 θα μπορούσε να υποστεί μετάλλαξη, η οποία να μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί παγκόσμια πανδημία.

    [08] Ανακάλυψη: Εντοπίστηκε γονίδιο που ευθύνεται για διαβήτη τύπου-δύο

    17-01-2006

    Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε μία κοινή παραλλαγή γονιδίου που φαίνεται ότι αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης μίας σοβαρής μορφής διαβήτη. Ερευνητές στη Ισλανδία αρχικά εντόπισαν το συγκεκριμένο γονίδιο κατά τη διάρκεια μελέτης και τα πορίσματα της έρευνας επιβεβαιώθηκαν αργότερα στη Δανία και τις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βNature Geneticsβ λέει ότι η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεθόδους διάγνωσης για να προσδιοριστεί ποιός διατρέχει τον κίνδυνο να προσβληθεί από διαβήτη τύπου δύο.

    Εμπειρογνώμονες της εταιρείας γενετικών ερευνών deCode Genetic, στο Ρέγκιαβικ είπαν ότι άτομα που φέρουν το παραλλαγμένο γονίδιο έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου δύο, ενώ όσοι φέρουν 2 από τα παραλλαγμένα γονίδια οι πιθανότητες τριπλασιάζονται.

    Ο διαβήτης τύπου-δύο εμποδίζει το σώμα από το χρησιμοποίηση την ινσουλίνη που παράγει για τη ρύθμιση της ποσότητας του ζαχάρου στο αίμα. Η πάθηση προκαλεί βλάβη των νεφρών και τύφλωση, ακόμα και ακρωτηριασμούς.

    [09] Ιράκ: Στο τέλος της εβδομάδας τα αποτελέσματα

    17-01-2006

    Η εκλογική επιτροπή του Ιράκ είπε ότι απέσυρε μικρό αριθμό ψηφοδελτίων από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα και ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα γύρω στα τέλη της εβδομάδας. Οι αρχές είπαν ότι τα ψηφοδέλτια από 227 κάλπες ακυρώθηκαν και πρόσθεσαν ότι η απόφαση αυτή δεν θα πρέπει να επηρεάσει σημαντικά τα τελικά αποτελέσματα. Τα εκλογικά αποτελέσματα καθυστερούν εδώ και εβδομάδες, αλλά μερικές ομάδες Σουνιτών Αράβων λένε ότι υπήρξε ευρεία καλπονοθεία.

    Στο μεταξύ, ένα ελικόπτερο του αμερικανικού στρατού συνετρίβη τη Δευτέρα, σκοτώνοντας τους δύο στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό. Σε δημοσίευση στο διαδίκτυο, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει εξακριβωθεί, οι αντάρτες είπαν ότι έπληξαν το ελικόπτερο με ρουκέτα.

    Εξάλλου, οι ιρακινές αρχές είπαν ότι η δίκη του Σαντάμ Χουσείν θα αρχίσει στις 24 Ιανουαρίου, χωρίς τον πρόεδρο του δικαστηρίου, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, παραπονούμενος για κυβερνητικές παρεμβάσεις.

    [10] Πούτιν: Συμβιβαστική λύση με την Τεχεράνη

    17-01-2006

    Πούτιν και Μέρκελ

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι θα συνεργαστεί με τις Η.Π.Α. και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην εξεύρεση λύσης για το πρόβλημα με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Μετά από συνομιλίες που είχε την Δευτέρα στη Μόσχα με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η θέση της Ρωσίας έναντι του Ιράν δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνη της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. Όμως πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε βιαστική κίνηση και τόνισε ότι μία συμβιβαστική λύση με το Ιράν είναι ακόμα εφικτή.

    Η καγκελάριος Μέρκελ πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στη Ρωσία, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το Νοέμβριο. Εκτός από το Ιράν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν εμπορικά θέματα και την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ εκ μέρους της Ρωσίας.

    [11] Ράις: Και άλλες δυνάμεις στο Νταρφούρ

    17-01-2006

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις είπε ότι η δύναμη ειρηνοφρουρών της Αφρικανικής Ένωσης που προσπαθούν να σταματήσουν την βία στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, βρίσκεται κοντά στα όριά της και πρόσθεσε ότι μπορεί να χρειαστεί να σταλούν και ειρηνοφρουροί από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Προς το παρόν, 7.000 αφρικανοί ειρηνοφρουροί βρίσκονται στο Νταρφούρ. Η Κα Ράις ζήτησε από την σουδανική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα για το θέμα του Νταρφούρ και να σταματήσει να απορρίπτει τις προτάσεις για την ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης.

    Στο μεταξύ, πάνω από 40 μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Αφρική ξεκίνησαν εκστρατεία για να εμποδιστεί ο πρόεδρος του Σουδάν από του να γίνει πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, λέγοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα υποβάθμιζε το κύρος της Ένωσης και θα υπέσκαπτε τις ειρηνευτικές προσπάθειες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 18 January 2006 - 2:18:15 UTC