Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος Μπους υπερασπίζεται 'το πρόγραμμα για την παρακολούθηση τρομοκρατών'
  • [02] Νέα άνοδο σημείωσε η τιμή πετρελαίου
  • [03] Μέρκελ και Σιράκ υπέρ της διπλωματίας στη διαμάχη με το Ιράν
  • [04] Χαμάς: Οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν είναι ταμπού
  • [05] Ξαναρχίζει η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [06] 39 νεκροί από εκτροχιασμό τραίνου στο Μαυροβούνιο
  • [07] Υπέρ της επίσκεψης Στρω στηv Κύπρο ο Ανάν
  • [08] Νέο κρούσμα των τρελών αγελάδων στον Καναδά
  • [09] Μέτρα ασφάλειας για ανθρακωρύχους
  • [10] Kτίριο κατέρρευσε στη Κένυα
  • [11] Εκλογική νίκη των Συντηρητικών στο Καναδά
  • [12] Ελλάδα υπό το μηδέν
  • [13] Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν στην Ουάσιγκτον

  • [01] Ο Πρόεδρος Μπους υπερασπίζεται 'το πρόγραμμα για την παρακολούθηση τρομοκρατών'

    24-01-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε του επίμαχου προγράμματος του παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων εντός των ΗΠΑ , σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Κάνσας. Για πρώτη φορά ο κ. Μπούς το χαρακτήρισε 'πρόγραμμα για την παρακολούθηση τρομοκρατών'. Επικριτές από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και απ' το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του προέδρου Μπους χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα παράνομο και τονίζουν ότι παραβιάζει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες πολιτικές ελευθερίες γιατί η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει έγκριση ειδικής εισαγγελικής αρχής για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Μπους δηλώνει ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία που ενέκρινε το Κογκρέσο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του χορηγεί ευρύτερες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκοπίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ. O αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι παρακολουθούνται μόνο τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και ηλεκτρονικά μηνύματα ατόμων στις ΗΠΑ με άτομα εκτός της χώρας ύποπτα για τρομοκρατικές διασυνδέσεις.

    Ακροάσεις στο Κογκρέσο για το θέμα θα αρχίσουν στις 6 Φεβρουαρίου.

    [02] Νέα άνοδο σημείωσε η τιμή πετρελαίου

    24-01-2006

    Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 μηνών έφθασαν οι τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν αρνητικά δύο από τις κύριες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, το Ιράν και τη Νιγηρία. Οι τιμές έφθασαν τη Δευτέρα στα 69,20 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν και στο τέλος της ημέρας έκλεισαν στα 68,10 δολάρια το βαρέλι. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή πετρελαίου από τον Σεπτέμβριο.

    Οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν εξαιτίας της διένεξης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις εσωτερικές ταραχές στη Νιγηρία, που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα αποθέματα πετρελαίου. Η υψηλή ζήτηση από τους καταναλωτές δεν έχει αφήσει περιθώριο στις παραγωγούς χώρες να μαζέψουν αρκετά αποθέματα, ώστε να εξισορροπηθούν οι ελλείψεις που σημειώθηκαν πρόσφατα.

    [03] Μέρκελ και Σιράκ υπέρ της διπλωματίας στη διαμάχη με το Ιράν

    24-01-2006

    Μέρκελ και Σιράκ

    Ο ανώτερος αξιωματούχος του Ιράν για θέματα πυρηνικών εξοπλισμών, Αλί Λαριτζανί, μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους, αφού πρώτα προειδοποίησε, σε συνέντευξη του προς τους Financial Times, ότι η Τεχεράνη θα ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου αν το θέμα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών. Έκτατη συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας έχει οριστεί για τις 2 Φεβρουαρίου για να συζητηθούν τρόποι χειρισμού του θέματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχόμενου παραπομπής του στο Συμβούλιο Ασφάλειας για την επιβολή κυρώσεων.

    Σε κοινή εμφάνιση τους χθες στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας της Δύσης για την εύρεση διπλωματικής λύσης στην αντιπαράθεση.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, η υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, και ο Ιταλός ομόλογος της, Τζιανφράνκο Φίνι, δήλωσαν ότι είναι απαραίτητη η παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφάλειας.

    [04] Χαμάς: Οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν είναι ταμπού

    24-01-2006

    Μαχμούντ αλ Ζαχάρ

    Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί στο μέλλον να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ, μέσω τρίτων. Ο κύριος αλ Ζαχάρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι 'διενέργεια διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί ταμπού'. Οι δηλώσεις έγιναν δύο μέρες πριν τις Παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές. Οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς ισοψηφεί με την Φατάχ, τη πολιτική πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος του Πρόεδρου Μαχμούντ Αμπάς. Η Χαμάς είναι προσηλωμένη στη καταστροφή του Ισραήλ και η στρατιωτική της πτέρυγα έχει πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων.

    Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα στρατεύματα τους θα αποφύγουν τις Παλαιστινιακές πόλεις κατά τις επόμενες μέρες για να μην παρέμβουν στην εκλογική διαδικασία, εκτός και εάν είναι αναγκαίο να αποτρέψουν επιθέσεις σε ισραηλινούς. Πάνω από 900 διεθνείς παρατηρητές βρίσκονται στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της γάζας για να επιτηρήσουν τις εκλογές της Τετάρτης.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν νεαρό παλαιστίνιο τη Δευτέρα κοντά στη Ραμάλα. Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι στρατιώτες είδαν το παιδί να τοποθετεί ύποπτο αντικείμενο στην άκρη του δρόμου.

    [05] Ξαναρχίζει η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    24-01-2006

    Στο Ιράκ, ξαναρχίζει σήμερα η δίκη του πρώην ηγέτη της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν και 7 συγκατηγορούμενων του, με νέο πρόεδρο του δικαστηρίου τον Ραούφ Ρασίντ Αμπντέλ Ραχμάν, Κουρδικής καταγωγής.

    Στο μεταξύ, η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι βομβιστής σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκότωσε 3 άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 5 σε σταθμό ελέγχου κοντά στην πρεσβεία του Ιράν, στο κέντρο της Βαγδάτης. Επίσης πηγές αναφέρουν ότι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε Ιρακινός αξιωματούχος που συνεργαζόταν με τεμένη Σουνιτών. Η αστυνομία επίσης ανέφερε ότι τουλάχιστον 4 πολίτες τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου νότια της Βαγδάτης. Και ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας πεζοναύτης υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη τη Παρασκευή στη Ραμάντι.

    [06] 39 νεκροί από εκτροχιασμό τραίνου στο Μαυροβούνιο

    24-01-2006

    Επιβατικό τραίνο εκτροχιάστηκε και έπεσε σε χαράδρα στο Μαυροβούνιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 39 άτομα. Οι αρχές είπαν ότι υπάρχουν και 135 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων και 75 παιδιών, ενώ ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί. Οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν απευθύνει έκκληση για την χορήγηση αίματος από εθελοντές. Το τραίνο έπεσε στη βαθιά χαράδρα του ποταμού Μοράκα, περίπου 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα.

    Ο υπουργός Μεταφορών του Μαυροβουνίου παραιτήθηκε, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι οι πρώτες έρευνες έδειξαν πως τα φρένα του τραίνου είχαν υποστεί βλάβη. Ο πρόεδρος Φιλίπ Βουγιάνοβιτς έσπευσε στο σημείο του δυστυχήματος, λέγοντας ότι πρόκειται για τραγωδία. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τριήμερο πένθος.

    [07] Υπέρ της επίσκεψης Στρω στηv Κύπρο ο Ανάν

    24-01-2006

    Τζακ Στρω

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν εξήρε την επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρω, στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα, η οποία δημιουργεί σειρά αντιδράσεων. Εκπρόσωπος του κ. Ανάν δήλωσε την Δευτέρα ότι ο γ.γ. παραμένει απόλυτα προσηλωμένος στην εξεύρεση δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος και επισήμανε ότι η επίσκεψη Στρω θα βοηθήσει τις προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού. Η επίσκεψη του κ. Στρώ περιλαμβάνει συνομιλίες με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέντ Αλί Ταλάτ. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει ήδη πει ότι δεν θα συναντηθεί με τον κ. Στρω, αν αυτός πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ.

    [08] Νέο κρούσμα των τρελών αγελάδων στον Καναδά

    24-01-2006

    Νέο κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων εντοπίστηκε στην δυτική καναδική επαρχία Αλμπέρτα. Καναδοί αξιωματούχοι είπαν ότι πρόκειται για το 4ο κρούσμα της νόσου στη χώρα και ότι το άρρωστο ζώο εντοπίστηκε πρίν μπεί στην τροφική αλυσίδα. Οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει τις εισαγωγές βοδινού κρέατος από τον Καναδά τον 2003, όταν είχε εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη χώρα αυτή. Οι εισαγωγές ξανάρχισαν τον περασμένο Ιούλιο.

    Στο μεταξύ, η Ιαπωνία ζήτησε από τις ΗΠΑ να διερευνήσουν πλήρως γιατί μία πρόσφατη εξαγωγή αμερικανικού βοδινού περιείχε απαγορευμένα και ύποπτα τμήματα από την σπονδυλική στήλη του ζώου. Η Ιαπωνία σταμάτησε όλες τις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού κρέατος, μέχρις ότου οι ΗΠΑ λάβουν μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη του επεισοδίου.

    [09] Μέτρα ασφάλειας για ανθρακωρύχους

    24-01-2006

    Το δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα σε ανθρακωρυχείο της Δυτικής Βιρτζίνια φέτος, στάθηκε αφορμή για ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς αξιωματούχους να ζητήσουν την εφαρμογή μέτρων για την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας για τους ανθρακωρύχους. Ο κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια, Τζό Μάντσιν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προτείνει νομοσχέδιο που θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής τους σε περίπτωση ατυχήματος. Ο κ. Μάντσιν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών εντοπισμού ανθρακωρύχων και μεγαλύτερα αποθέματα οξυγόνου για το ορυχείο.

    Οι εκκλήσεις για τις αλλαγές αυτές γίνονται μετά τον θάνατο δύο ανθρακωρύχων στο ορυχείο Μέλβιλ το Σάββατο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, 12 ανθρακωρύχοι πέθαναν μετά από έκρηξη στο ορυχείο Σάγκο της ίδιας πολιτείας. Ένας 13ος ανθρακωρύχος επιβίωσε, αλλά παραμένει στο νοσοκομείο. Η αρμόδια επιτροπή της γερουσίας πραγματοποίησε ακρόαση για την ασφάλεια των ορυχείων την Δευτέρα.

    Η κυβέρνηση Μπούς μελετά προτάσεις για την βελτίωση των πιθανοτήτων διάσωσης ανθρακωρύχων και τα συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούν.

    [10] Kτίριο κατέρρευσε στη Κένυα

    24-01-2006

    Σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια που πενταόροφου κτιρίου που κατέρρευσε στο Ναϊρόμπι της Κένυας, τη Δευτέρα σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 άτομα. Αξιωματούχοι επίσης λένε ότι περιμένουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Άγνωστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των ατόμων που εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Υπολογίζεται ότι περίπου 200 άτομα, οι περισσότεροι οικοδόμοι, βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατέρρευσε. Μερικοί αξιωματούχοι λένε ότι η οικοδομική εταιρεία δεν ακολούθησε τους κώδικες ασφάλειας με αποτέλεσμα το κτίριο να είναι επισφαλές. Επίσης πάνω από 60 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο, μερικών η κατάσταση είναι σοβαρή.

    [11] Εκλογική νίκη των Συντηρητικών στο Καναδά

    24-01-2006

    Στον Καναδά, όλα τα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν το Συντηρητικό Κόμμα του Στήβεν Χάρπερ νικητή των βουλευτικών εκλογών της Δευτέρας, αλλά προβλέπουν ότι δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει αρκετές έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας. Οι τελευταίες προβλέψεις φέρουν τους Συντηρητικούς να κερδίζουν 115 έδρες στο 308 εδρών Κοινοβούλιο, ενώ το Κόμμα των Φιλελευθέρων κερδίζει 96 έδρες. Για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης χρειάζονται 155 έδρες.

    Κατά την προεκλογική εκστρατεία ο Στήβεν Χάρπερ, υποσχέθηκε να μειώσει τον εθνικό φόρο πωλήσεων, να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες και να βελτιώσει τις σχέσεις του Καναδά με τις ΗΠΑ. Από τη πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός, Πωλ Μάρτιν, του οποίου η κυβέρνηση επλήγη από σκάνδαλα χαρακτήρισε τον κ. Χάρπερ εξτρεμιστή σε κοινωνικά θέματα.

    [12] Ελλάδα υπό το μηδέν

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    24-01-2006

    Η Ελλάδα προετοιμάζεται να ζήσει μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων χρόνων. Οι χιονοπτώσεις ήδη έχουν ξεκινήσει στα ορεινά, οι χαμηλές θερμοκρασίες σταδιακά επεκτείνονται ενώ οι θυελλώδεις βοριάδες αναμένεται το επόμενο διάστημα να κυριαρχήσουν στην νησιωτική χώρα.

    Παρά το γεγονός ότι οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ο βαρύς χιονιάς που έπληξε τη χώρα το 2004, η αγωνία των πολιτών εντείνεται σε σημείο που να αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Την ώρα που κάτοικοι των μεγαλουπόλεων τρέχουν πανικόβλητοι να θωρακιστούν απέναντι στο χιονιά, οι κάτοικοι των ορεινών χωριών σχολιάζουν χαμογελαστά αυτές τις αντιδράσεις πετώντας κούτσουρα στο τζάκι.

    Στη κοινότητα Φούρκα του Νομού Ιωαννίνων ο πρόεδρος Κωσταντίνος Μουτσιούλης επισημαίνει με νόημα 'οι Αθηναίοι βρίσκονται χωρίς λόγο στα πρόθυρα της υστερίας'.

    Στα Γρεβενά τα ορεινά χωριά, τα απόμακρα, το χειμώνα σχεδόν ερημώνουν. Μια ή δύο οικογένειες σε κάποια, λίγες περισσότερες στα διπλανά χωριά. Οι κάτοικοι μετρημένοι στα δάχτυλα. Ο χειμώνας εδώ είναι πραγματική δοκιμασία λεει ο πρόεδρος της κοινότητας Μεσολούρι Νίκος Μιχούλας. 'Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να ζούμε όπως έχουμε μάθει όλα μας τα χρόνια'.

    Την ώρα που οι αστοί αποστηθίζουν συμβουλές επιβίωσης στο επερχόμενο ψύχος, στον Προμαχώνα, μια κοινότητα στις Σέρρες, οι κάτοικοι παρακολουθούν ατάραχοι το χιόνι που έχει καλύψει προ πολλού τις αυλές τους και όπως τονίζει ο Πρόεδρος Σάββας Καραβασιλείου 'εμείς έχουμε συνηθίζει να ζούμε τους χειμώνες με πολικές θερμοκρασίες αποκλεισμένοι απ' το χιόνι'.

    [13] Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν στην Ουάσιγκτον

    24-01-2006

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαουκάτ Αζίζ, συναντήθηκε την Δευτέρα στο Πεντάγωνο με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Μετά την συνάντηση, ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με τον κ. Αζίζ συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, όμως απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Σήμερα Τρίτη, ο κ. Αζίζ θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπούς.

    Μιλώντας την Κυριακή στην αμερικανική τηλεόραση, ο κ. Αζίζ επέκρινε την αμερικανική αεροπορική επίθεση της 13ης Ιανουαρίου εναντίον υπόπτων μελών της αλ Κάιντα σε ορεινό χωριό του Πακιστάν, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 18 άτομα. Ο κ. Αζίζ διέψευσε επίσης την καταγγελία των Τάιμς της Νέας Υόρκης, που έγραψαν ότι μέλη των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα, καθώς και ξένοι ισλαμιστές εξτρεμιστές, έχουν διευρύνει την επιρροή τους στην περιοχή τα τελευταία χρόνια και επισήμανε ότι στρατιωτική δύναμη 80,000 ανδρών στην περιοχή αυτή συνέλαβε ανώτερα στελέχη της αλ Κάιντα. Παρόλα αυτά, δήλωσε ο κ. Αζίζ, οι αμερικανικές, αφγανικές και πακιστανικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για την περιπολία της παραμεθορίου περιοχής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 25 January 2006 - 2:18:16 UTC