Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η δίκη του Μουσάουη
  • [02] Δ. Αφρική: Μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών
  • [03] Η Ομάδα των 8 συνεδριάζει στη Μόσχα
  • [04] Το Λος Άντζελες στόχευε η Αλ Κάιντα
  • [05] Ιράκ: Νέα βιντεοταινία με την Τζιλ Κάρολ
  • [06] Πακιστάν: Αυστηρά μέτρα ασφάλειας
  • [07] Κύπρος: Ανησυχία για τα σχόλια Στρω
  • [08] Αννάν: Προσβλητικά τα σκίτσα για το Μωάμεθ
  • [09] Αννάν: Το Ιράν θα πρέπει να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις με ΕΕ και Ρωσία
  • [10] Η Ρωσία προσκαλεί τη Χαμάς στη Μόσχα
  • [11] Κογκρέσο: Συμβιβασμός για τον αντιτρομοκρατικό νόμο
  • [12] Ντε Χούπ Σέφερ: Θα συνεχιστεί η διεύρυνση των Νατοϊκών δραστηριοτήτων στο Αφγανιστάν
  • [13] Δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι ο Λούις Λίμπυ είχε "άδεια ανωτέρων του" για την αποκάλυψη της ταυτότητας πράκτορος της ΣΙΑ
  • [14] Κατάθεση του Μάικλ Μπράουν ενώπιον της γερουσίας σε σχέση με τον τυφώνα Κατρίνα
  • [15] Οργισμένο το Ισραήλ με τη Ρωσία
  • [16] Απαγωγή Αιγύπτιου διπλωμάτη στη Λωρίδα της Γάζας
  • [17] Συνεχίστηκαν και την Παρασκευή οι διαμαρτυρίες μουσουλμάνων για τις επίμαχες γελοιογραφίες του Προφήτη
  • [18] O πρόεδρος της Κομισιόν ζητά από τις ΗΠΑ να άρει την υποχρέωση θεώρησης διαβατηρίου και προς τους πολίτες των 10 νέων κρατών-μελών της
  • [19] Ο κύριος Σιιτικός συνασπισμός καταλαμβάνει τις περισσότερες έδρες στο Ιρακινό κοινοβούλιο
  • [20] Aρχίζουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2006

  • [01] Η δίκη του Μουσάουη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    10-02-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη δίκη του Μουσάουη_ Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη δίκη του Μουσάουη_ Download

    Ζακαρίας Μουσάουη

    Δικαστήριο σε προάστιο της Ουάσιγκτον άρχισε την διαδικασία της επιλογής ενόρκων για την τελευταία φάση της δίκης του Ζακαρία Μουσάουη, που θεωρείται ότι ήταν μέλος της Αλ-Κάϊντα. Στην πολύκροτη υπόθεση είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Ο Ζακαρία Μουσάουη έχει ήδη ομολογήσει πως είναι ένοχος διαφόρων κατηγοριών για συνωμοσία και πράξεις τρομοκρατίας. Οι ένορκοι που επιλέγονται τώρα από τους συνηγόρους των δύο πλευρών θα αποφασίσουν την ποινή που θα του επιβληθεί. Οι επιλογές που τους δίνει ο νόμος για την περίπτωσή του είναι είτε ισόβια δεσμά είτε θάνατος.

    Αυστηρά μέτρα ασφάλειας ίσχυαν μέσα κι έξω από το δικαστήριο όταν προσήχθη ο Μουσάουη. Λίγο αργότερα άρχισε να λογοφέρνει με τον δικαστή προκαλώντας το ένα επεισόδιο μετά το άλλο. Η συνάδελφος Τζήν Μεσέρβ, από το Σι-Εν-Εν, ήταν αυτόπτης μάρτυρας του τι συνέβη. Όπως είπε: 'Ο Μουσάουη φώναζε πως οι δικηγόροι του, ως Αμερικάνοι, δεν τον εκπροσωπούν γιατί είναι μέλος της Αλ-Κάϊντα. Είπε επίσης πως η δίκη του είναι θέατρο'.

    Η διαδικασία προέβλεπε την επιλογή 12 ενόρκων και έξι αναπληρωματικών ενόρκων από ένα σύνολο 500ων περίπου πολιτών που κάλεσε το δικαστήριο να εμφανιστούν για τον σκοπό αυτό. Κάθε φορά που μια νέα ομάδα υποψήφιων ενόρκων έμπαινε στην αίθουσα για να εξεταστεί, ο Μουσάουη παρενέβαινε προκλητικά και αυτό οδηγούσε στην απομάκρυνσή του.

    Ο 37χρονος Μουσάουη παραδέχεται ότι συνωμότησε με τρομοκράτες της Αλ-Κάϊντα και οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν πως προορίζονταν να είναι ο 20ος αεροπειρατής των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος είχε πέρσι ομολογήσει ότι είναι ένοχος 6 κατηγοριών συνομωσίας, κυρίως για τρομοκρατικές ενέργειες και για φόνους υπαλλήλων του Αμερικανικού δημοσίου.

    Ο Μουσάουη είναι ο μόνος που έχει προσαχθεί στη δικαιοσύνη σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αλλά ο αναλυτής Τζόναθαν Τέρλι, του Πανεπιστημίου Γεωργίου Ουάσιγκτον, λέει πως το έργο της εισαγγελικής αρχής δεν θα είναι εύκολο. Κατά την έκφρασή του: 'Ο Μουσάουη δεν φαίνεται να είναι ένοχος κάθε κατηγορίας. Ορισμένοι μάλιστα παράγοντες Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφάλειας λένε πως δεν πιστεύουν ότι έχει διαπράξει τα εγκλήματα που παραδέχεται ότι διέπραξε'.

    Ο Μουσάουη, που είναι Γάλλος Μαροκινής καταγωγής, αγωνίζεται τώρα να αποτρέψει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών. Έχει ομολογήσει πως ήταν στέλεχος της Αλ-Κάϊντα που προτίθετο να αναλάβει τον έλεγχο ενός Μπόϊνγκ 747 και να το συντρίψει στο Λευκό Οίκο. Αλλά όμως διευκρινίζει πως ήταν μέλος μιας ευρύτερης συνομωσίας και δεν είχε σχέση με τη συνομωσία για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Συνελήφθη τον Αύγουστο του 2001 στη Μινεσότα ύστερα από υποψίες που δημιουργήθηκαν όταν πλήρωσε σχεδόν 7 χιλιάδες δολάρια μετρητά σε μια σχολή πιλότων για να τον μάθει να κυβερνά αεροπλάνα τύπου Μπόϊνγκ 747.

    Βάσει της Αμερικανικής νομοθεσίας την ποινή του Μουσάουη θα επιλέξει δικαστήριο ενόρκων, εκτός εάν ο ίδιος ζητήσει να μη κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού. Οι δικηγόροι του λένε ότι θα προσκομίσουν στο δικαστήριο στοιχεία που θα αποδεικνύουν πως ο πελάτης τους είναι διανοητικά ασταθής. Η τελευταία φάση στη δίκη του Μουσάουη θα αρχίσει στις 6 Μαρτίου και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ένα μήνα αργότερα.

    [02] Δ. Αφρική: Μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών

    10-02-2006

    Πουλερικά προς πώληση στη Νιγηρία

    Δυτικο-Αφρικανικές χώρες λαμβάνουν μέτρα με στόχο να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών που εμφανίστηκε στην Νιγηρία. Η Μπενίν, ο Νίγηρας, η Μαυριτανία και η Γκαμπόν απαγόρευσαν τις εισαγωγές πουλερικών απ' την Νιγηρία. Επίσης η κυβέρνηση του Νίγηρα ξεκίνησε εκστρατεία δημόσιας πληροφόρησης με στόχο να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας. Από τη πλευρά τους Νιγηριανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι κρούσματα του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 βρέθηκαν σε τρεις περιφέρειες.

    Στο μεταξύ, Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν το 11ο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους. Πρόκειται για μια γυναίκα στην επαρχία Φουτζιάν. Επίσης Ινδονήσιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δύο γυναίκες ανατολικά της Τζακάρτα έχουν προσβληθεί απ' τον ιό.

    Και τέλος στην Ελλάδα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 3 κύκνοι που εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στη Θεσσαλονίκη, είχαν προσβληθεί από το στέλεχος Η5 της γρίπης των πτηνών. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν πρόκειται για το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1.

    [03] Η Ομάδα των 8 συνεδριάζει στη Μόσχα

    10-02-2006

    B. Πούτιν

    Οι υπουργοί οικονομικών της ομάδας των 7 πλέον ανεπτυγμένων χωρών και της Ρωσίας συνεδριάζουν σήμερα στη Μόσχα, καθώς η Ρωσία αναλαμβάνει την ηγεσία της Ομάδας των 8. Η ατζέντα των συνομιλιών θα περιλαμβάνει οικονομικά θέματα, καθώς και θέματα ενεργειακών πόρων και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου της Μόσχας σαν σημαντικού προμηθευτή φυσικού αερίου.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε μια συζήτηση με τη Ρωσία για θέματα ενέργειας και τόνισε ότι καθώς θα βρίσκεται στο πηδάλιο της ομάδας των 8, η Μόσχα θα πρέπει να εκπροσωπεί την βέλτιστη εικόνα μιας δημοκρατικής κοινωνίας και μιας ελεύθερης αγοράς.

    [04] Το Λος Άντζελες στόχευε η Αλ Κάιντα

    10-02-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες καταγγελλόμενου σχεδίου για τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ. Ο κύριος Μπους δήλωσε ότι τον Οκτώβριο του 2001 η αλ Κάιντα σχεδίαζε να στοχεύσει με αεροπλάνο ουρανοξύστη στο Λος Άντζελες, που είναι και το υψηλότερο κτίριο στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Ο κύριος Μπους είπε ότι στο σχέδιο ήταν αναμεμειγμένα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Τζεμαά Ισλαμίγια στη Νοτιοανατολική Ασία, που θα χρησιμοποιούσαν βόμβες τοποθετημένες στα παπούτσια τους.

    Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες, Αντόνιο Βιλαρεγκόσα, αργότερα δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχοι της πόλης έμαθαν σημαντικές λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο σχέδιο. Ο κύριος Βιλαρεγκόσα επίσης είπε ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή για το Λος Άντζελες, αλλά η πόλη χρειάζεται περισσότερα ομοσπονδιακά κονδύλια για την αποτροπή και αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Πάντως αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να αποκαλύψουν αν το επίμαχο πρόγραμμα παρακολούθησης στο εσωτερικό της χώρας συνέτεινε στη αποκάλυψη του τρομοκρατικού αυτού σχεδίου. Ο κύριος Μπους αναφέρθηκε σε βοήθεια από χώρες της Ασίας για την αποκάλυψη του σχεδίου και τόνισε ότι σήμερα η συνεργασία της διεθνούς κοινότητας στο θέμα της τρομοκρατίας είναι η καλύτερη ποτέ.

    [05] Ιράκ: Νέα βιντεοταινία με την Τζιλ Κάρολ

    10-02-2006

    Σιίτες μουσουλμάνοι συμμετέχουν στη γιορτή της Ασούρα

    H Αμερικανίδα δημοσιογράφος Τζιλ Κάρολ, που κρατείται όμηρος στο Ιράκ, εμφανίστηκε σε νέα βιντεοταινία, προτρέποντας τις αρχές να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των ιρακινών απαγωγέων της, το συντομότερο δυνατόν, επισημαίνοντας ότι μειώνονται τα χρονικά περιθώρια. Η νέα βιντεοταινία της Κάρολ μεταδόθηκε από κουβετιανό τηλεοπτικό σταθμό.

    Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες Σιίτες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στην ιερή ιρακινή πόλη Καρμπάλα για να τιμήσουν την μνήμη του Σιίτη ηγέτη Ιμάμη Χουσεΐν, που ήταν εγγονός του Προφήτη Μωάμεθ και σκοτώθηκε κατά την μάχη της Καρμπάλα τον 7ο αιώνα μ.Χ. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά για τον γιορτασμό της φετινής Ασούρα. Πάνω από 200 άτομα είχαν σκοτωθεί σε βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ κατά την διάρκεια της γιορτής αυτής πρίν δύο χρόνια.

    Την Πέμπτη εξάλλου, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 5 ιρακινούς και τραυμάτισε αμερικανό πεζοναύτη σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

    [06] Πακιστάν: Αυστηρά μέτρα ασφάλειας

    10-02-2006

    Διαδηλωτές ποδοπατούν τη σημαία της Δανίας

    Αυστηρά μέτρα ασφάλειας έχουν επιβληθεί στο βορειοδυτικό Πακιστάν μετά την επίθεση αυτοκτονίας που κόστισε τη ζωή σε 23 άτομα στη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Ασούρα. Ο υπουργός εσωτερικών του Πακιστάν, Αφτάμπ Σερπάο, δήλωσε ότι υπάρχει ένταση στη περιοχή αλλά τόνισε ότι Σουνίτες και Σιίτες κληρικοί κάνουν εκκλήσεις για ηρεμία. Δήλωσε επίσης ότι έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας και έχουν στηθεί σημεία ελέγχου. Κατά την μουσουλμανική γιορτή Ασούρα τιμάται η μνήμη του Ιμάμ Χουσαΐν που σκοτώθηκε τον 7ο αιώνα, γεγονός που οδήγησε στο αρχικό σχίσμα μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών μουσουλμάνων.

    [07] Κύπρος: Ανησυχία για τα σχόλια Στρω

    10-02-2006

    Τζακ Στρω

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, εξέφρασε ανησυχία για τα σχόλια του Βρετανού ομολόγου του Τζακ Στρω, σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο.

    Με επιστολή του προς τον Βρετανό πρέσβη στην Λευκωσία, Πήτερ Μίλλετ, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του για τα σχόλια του κ. Στρω, που είπε στην Βρετανική Βουλή την Τρίτη ότι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με τις επαφές της βρετανικής κυβέρνησης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, είναι αντιπαραγωγική για την επίλυση του κυπριακού.

    Ο Βρετανός υπουργός αναφερόταν στις αντιρρήσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην απόφαση του κ. Στρώ να συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που είχε σαν συνέπεια ο κ. Παπαδόπουλος να αρνηθεί να συναντηθεί με τον κ. Στρω.

    [08] Αννάν: Προσβλητικά τα σκίτσα για το Μωάμεθ

    10-02-2006

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗE, Κοφφι Αννάν, επέκρινε τα μέσα ενημέρωσης για τη δημοσίευση των σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ, καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στον Μουσουλμανικό κόσμο.

    Μιλώντας στην Νέα Υόρκη, ο κύριος Αννάν χαρακτήρισε τα σκίτσα, προσβλητικά και προκλητικά, αλλά τόνισε ότι η βία δεν αποτελεί αποδεκτή αντίδραση.

    Εκατοντάδες χιλιάδες Σιίτες Μουσουλμάνοι του Λιβάνου μετέτρεψαν θρησκευτική τελετή τη Πέμπτη στη Βηρυτό σε ειρηνική διαδήλωση κατά των σκίτσων. Ενώ χιλιάδες μουσουλμάνοι επίσης διαδήλωσαν στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, κατηγόρησε τη Συρία και το Ιράν ότι υποβοηθούν τα επεισόδια βίας. Αλλά ο πρέσβης της Συρίας στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι 'ταραχοποιά στοιχεία', όπως τα χαρακτήρισε, ευθύνονται για τις βιαιότητες στη Βηρυτό και στη Δαμασκό.

    [09] Αννάν: Το Ιράν θα πρέπει να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις με ΕΕ και Ρωσία

    10-02-2006

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, ζητά απ' το Ιράν να σταματήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα.

    Η Ρωσία προσφέρθηκε να χορηγήσει στο Ιράν πυρηνικά καύσιμα αν η Τεχεράνη σταματήσει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου. Δυτικές χώρες κατηγορούν το Ιράν ότι προσπαθεί να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα, αλλά η Τεχεράνη δηλώνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

    Ο κ. Αννάν δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μη ληφθούν μέτρα που θα εντείνουν μια ήδη 'τεταμένη κατάσταση', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Τη περασμένη εβδομάδα η Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ψήφισε για τη παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ.

    [10] Η Ρωσία προσκαλεί τη Χαμάς στη Μόσχα

    10-02-2006

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι θα προσκαλέσει ηγέτες της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Μόσχα. Στη διάρκεια επίσκεψης του στην Ισπανία ο κ. Πούτιν τόνισε ότι δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Από τη πλευρά της η ηγεσία της Χαμάς δήλωσε ότι θα δεχτεί την πρόσκληση του κ. Πούτιν. Επίσης ο πρέσβης της Ρωσίας στα ΗΕ, Αντρέι Ντενίσωφ, δήλωσε τη Πέμπτη ότι η πρόσκληση αποτελεί αναγνώριση της εκλογικής νίκης της Χαμάς, αλλά τόνισε ότι κατά τις συνομιλίες με τη Χαμάς, η Ρωσία θα ξεκαθαρίσει ότι η Χαμάς θα πρέπει να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

    Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον επικοινώνησε με τη Μόσχα αναφορικά με τα σχέδια της Ρωσίας για τη Χαμάς και τόνισε ότι οποιαδήποτε χώρα έρθει σε επαφή με τη Χαμάς θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι η οργάνωση πρέπει να σταματήσει τη τρομοκρατική δραστηριότητα και να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

    [11] Κογκρέσο: Συμβιβασμός για τον αντιτρομοκρατικό νόμο

    10-02-2006

    Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ του Λευκού Οίκου και ομάδας μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου, αναφορικά με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία των ΗΠΑ, τον λεγόμενο 'Πατριωτικό Νόμο'. Ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών σε συνεργασία με συναδέλφους τους απ' το Δημοκρατικό Κόμμα παρεμπόδιζαν την υποβολή της νομοθεσίας, στην τροποποιημένη της μορφή, για ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος.

    Οι γερουσιαστές εξέφραζαν ανησυχία αναφορικά με τροπολογία που περιορίζει τα νομικά δικαιώματα αμφισβήτησης ενεργειών των ομοσπονδιακών αρχών σε περιπτώσεις υπόπτων για τρομοκρατία. Ο συμβιβασμός που επετεύχθη προβλέπει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι ύποπτοι για τρομοκρατία θα έχουν την δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη. Αναμένεται ότι η επίτευξη αυτού του συμβιβασμού θα ανοίξει το δρόμο για νέα ψηφοφορία επί της τροποποιημένης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας των ΗΠΑ στη Βουλή και στη Γερουσία.

    [12] Ντε Χούπ Σέφερ: Θα συνεχιστεί η διεύρυνση των Νατοϊκών δραστηριοτήτων στο Αφγανιστάν

    10-02-2006

    Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι σχεδιάζει τη διεύρυνση των ειρηνευτικών του αποστολών στο νότιο Αφγανιστάν παρά τις βίαιες διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στη περιοχή αυτή την εβδομάδα.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάπ Ντε Χουπ Σέφερ, δήλωσε ότι η συμμαχία αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις στις αρχές της εβδομάδας, αλλά παραμένει προσηλωμένη στη διεύρυνση των επιχειρήσεων της στο Αφγανιστάν. Στο μεταξύ στη Ταορμίνα της Σικελίας ξεκίνησαν διήμερες ανεπίσημες συνομιλίες της συμμαχίας.

    Τουλάχιστον 7 άτομα σκοτώθηκαν κοντά σε δυτικές εγκαταστάσεις στο Αφγανιστάν αυτή την εβδομάδα σε ταραχές που προκλήθηκαν από τη δημοσίευση σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ σε Ευρωπαϊκές Εφημερίδες.

    Νωρίτερα τη Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ραμσφελντ, δήλωσε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν δεν θα σημάνει αναγκαστικά και μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

    [13] Δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι ο Λούις Λίμπυ είχε "άδεια ανωτέρων του" για την αποκάλυψη της ταυτότητας πράκτορος της ΣΙΑ

    10-02-2006

    Ο κ. Λίμπυ

    Δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι αναφορικά με την περίπτωση της αποκάλυψης της ταυτότητας πράκτορος της ΣΙΑ, ο πρώην σύμβουλος του αντιπροέδρου Ντίκ Τσέηνυ, Λούις Λίμπυ, δήλωσε ότι ανώτεροί του του είπαν να διαρρεύσει στον τύπο την ταυτότητα της πράκτορος, η οποία αποτελεί απόρρητη πληροφορία.

    Τα έγγραφα λένε ότι ο κ. Λίμπυ δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου ενόρκων ότι είχε την άδεια των ανωτέρων του για να δώσει την πληροφορία αυτή σε δημοσιογράφους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2003. Το έντυπο Νational Journal, που πρώτο αποκάλυψε τα έγγραφα, γράφει ότι ο κ. Τσέηνυ ήταν ένα από τα πρόσωπα που έδωσαν την άδειά τους για την διαρροή. Ο κ. Λίμπυ είπε ότι η πληροφορία είχε σχέση με τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    Ο κ. Λίμπυ κατηγορείται ότι είπε ψέματα σε σχέση με τον ρόλο του στην αποκάλυψη της ταυτότητας της τέως πράκτορος, Βάλερι Πλέημ, ο σύζυγος της οποίας, που είναι ένας από τους κύριους επικριτές του Λευκού Οίκου για τον πόλεμο στο Ιράκ, λέει ότι η ταυτότητά της αποκαλύφθηκε εσκεμμένα, στα πλαίσια προσπάθειας δυσφήμησής του.

    [14] Κατάθεση του Μάικλ Μπράουν ενώπιον της γερουσίας σε σχέση με τον τυφώνα Κατρίνα

    10-02-2006

    Ο κ. Μπράουν

    Ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων, Μάικλ Μπράουν, δήλωσε ότι γνώριζε ότι η υπηρεσία του ήταν καταδικασμένη να αποτύχει ακόμα και πρίν την αντίδρασή της, η οποία επικρίθηκε δριμύτατα, μετά τις πλημμύρες της Νέας Ορλεάνης.

    Ο κ. Μπράουν κατέθεσε σε ακρόαση της γερουσίας σε σχέση με τον τυφώνα Κατρίνα ότι οι προσπάθειές του για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών σε περίπτωση καταστροφής πέρυσι δεν εισακούστηκαν από την επιβλέπουσα αρχή της υπηρεσίας, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Σε σχέση με την καταγγελία ότι καθυστέρησε επί ένα 24άωρο για να ειδοποιήσει αξιωματούχους της κυβέρνησης για το μέγεθος των καταστροφών στη Νέα Ορλεάνη, ο κ. Μπράουν δήλωσε ότι αυτά είναι 'ανοησίες'.

    Στο φύλλο της Παρασκευής, η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφει ότι υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο για τις πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη, λίγες ώρες μετά την υποχώρηση των προστατευτικών αναχωμάτων της πόλης.

    Απαντώντας στο άρθρο της εφημερίδας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκότ Μακλέλλαν είπε ότι είναι 'ανεύθυνο να αμφισβητούνται οι ενέργειες του Λευκού Οίκου', επειδή υπήρχαν τότε αντιφατικές πληροφορίες για το μέγεθος των καταστροφών.

    [15] Οργισμένο το Ισραήλ με τη Ρωσία

    10-02-2006

    Ο κ. Πούτιν

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν οργή για την πρόσκληση του πρόεδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προς την ηγεσία της Παλαιστινιακής Χαμάς να επισκεφθεί τη Μόσχα. Ισραηλινός υπουργός επισήμανε την Παρασκευή ότι ο κ. Πούτιν 'μαχαίρωσε στην πλάτη το Ισραήλ.' Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο κ. Πούτιν απηύθυνε την πρόσκληση την Πέμπτη, σε αναγνώριση της πρόσφατης εκλογικής νίκης της Χαμάς. Ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης είπε ότι με χαρά δέχεται την πρόσκληση.

    Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξή του προς την πρόσκληση του κ. Πούτιν στην Χαμάς, λέγοντας ότι οι συνομιλίες αυτές θα μπορούσαν να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή. Όμως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαάπ ντε Χουπ Σέφερ είπε ότι η συμμαχία δεν πρόκειται να έχει καμία επαφή με τη Χαμάς.

    Ρώσοι αξιωματούχοι υπεραμύνονθηκαν της πρόσκλησης. Ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβάνωφ έκανε την πρόβλεψη ότι σύντομα πολλές χώρες θα συνάψουν σχέσεις με την Χαμάς, μετά την νίκη της στις εκλογές.

    [16] Απαγωγή Αιγύπτιου διπλωμάτη στη Λωρίδα της Γάζας

    10-02-2006

    Μία άγνωστη μέχρι τώρα Παλαιστινιακή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή Αιγύπτιου διπλωμάτη στη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη.

    Ειδησεογραφικά πρακτορεία είπαν ότι έλαβαν την Παρασκευή σχετική ανακοίνωση οργάνωσης που ονομάζεται Ταξιαρχίες αλ Αχράρ. Η οργάνωση απαίτησε την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις Αιγυπτιακές αρχές εντός 48 ωρών.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο διπλωμάτης Χουσάμ αλ Μουσλί βρισκόταν καθ'οδόν προς τα γραφεία της Αιγυπτιακής διπλωματικής αποστολής στην πόλη της Γάζας την Πέμπτη, όταν μασκοφορεμένοι οπλοφόροι τον περικύκλωσαν και τον απήγαγαν.

    [17] Συνεχίστηκαν και την Παρασκευή οι διαμαρτυρίες μουσουλμάνων για τις επίμαχες γελοιογραφίες του Προφήτη

    10-02-2006

    Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις στο Πακιστάν

    Χιλιάδες μουσουλμάνοι στην Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, τη Μαλαισία και την Μέση Ανατολή συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους εναντίων των επίμαχων γελοιογραφιών με τον προφήτη Μωάμεθ.

    Η πρώτη μεγάλη σχετική διαδήλωση ξέσπασε στους δρόμους του Νέου Δελχί, μετά τις προσευχές της Παρασκευής, όπου μουσουλμάνοι κραύγαζαν 'Θάνατος στη Δανία'. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε άλλες ινδικές πόλεις. Στο Πακιστάν, χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στην Ισλαμαμπάντ, στο Καράτσι και αλλού. Αρκετές χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό τέμενος της Ντακά και έβαλαν φωτιά σε ψεύτικα φέρετρα, στα οποία αναγραφόταν Δανία, Ιταλία, Γαλλία και Νοργηγία. Στο Αφγανιστάν, σημειώθηκαν συλλαλητήρια σε αρκετά σημεία της Καμπούλ.

    Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις της Μέσης Ανατολής. Στην Τεχεράνη, Ιρανοί διαδηλωτές έσπασαν τζάμια και έριξαν βόμβες μολότωφ κατά της Γαλλικής πρεσβείας, παρά τις εκκλήσεις σημαίνοντος μουσουλμάνου κληρικού να σταματήσουν οι βίαες επιθέσεις. Στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, 2,000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από ένα τέμενος στην πρεσβεία της Δανίας, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ και της Δύσης.

    [18] O πρόεδρος της Κομισιόν ζητά από τις ΗΠΑ να άρει την υποχρέωση θεώρησης διαβατηρίου και προς τους πολίτες των 10 νέων κρατών-μελών της ΕΕ

    10-02-2006

    Ο κ. Μπαρόζο

    Η ΕΕ πιέζει τις ΗΠΑ να επιτρέπουν σε πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις όλων των κρατών μελών της να επισκέπτονται τις ΗΠΑ χωρίς θεώρηση διαβατηρίου. Στο κείμενο της ομιλίας του την οποία θα εκφωνήσει αργότερα την Παρασκευή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, ο πρόεδρος της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τονίζει ότι η παρούσα πολιτική θεωρήσεων κάνει διακρίσεις εις βάρος των 10 νεώτερων κρατών μελών της Ενωσης.

    Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ δεν ζητούν θεωρήσεις διαβατηρίου από πολίτες 27 χωρών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι παλαιά μέλη της ΕΕ.

    [19] Ο κύριος Σιιτικός συνασπισμός καταλαμβάνει τις περισσότερες έδρες στο Ιρακινό κοινοβούλιο

    10-02-2006

    Οι ιρακινές αρχές επιβεβαίωσαν τα εκλογικά αποτελέσματα της 15ης Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι ο σιιτικός κομματικός συνασπισμός κατέκτησε σχεδόν τις περισσότερες έδρες του κοινοβουλίου της χώρας.

    Η ανακοίνωση της Παρασκευής επιβεβαιώνει τα αρχικά αποτελέσματα των εκλογών, που δίνουν 128 έδρες στον κυρίαρχο σιιτικό συνασπισμό, την Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία. Ο κουρδικός συνασπισμός κέρδισε 53 έδρες, ενώ το σουνιτικό Ενωμένο Ιρακινό Μέτωπο, κατέκτησε 44 έδρες, στο κοινοβούλιο των 275 εδρών. Σύμφωνα με το ιρακινό σύνταγμα, το νέο κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεδριάσει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν πεί τον Ιανουάριο ότι αναμένουν αύξηση των ανταρτικών επιθέσεων, πρίν από τον σχηματισμό της νέας ιρακινής κυβέρνησης. Την Παρασκευή, τουλάχιστον 8 άτομα σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βαγδάτη. Η βόμβα εξερράγη κοντά σε σουνιτικό μουσουλμανικό τέμενος, κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής.

    Στο μεταξύ, ο κουβετιανός τηλεοπτικός σταθμος αλ Ράι, μετέδωσε ότι οι απαγωγείς της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζιλ Κάρολ απείλησαν να την σκοτώσουν, άν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους έως τις 26 Φεβρουαρίου. Οι απαγωγείς της ζητούν να αφεθούν ελεύθερες όλες οι ιρακινές κρατούμενες.

    [20] Aρχίζουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2006

    10-02-2006

    Από την τελετή έναρξης των αγώνων

    Αρχίζουν στο Τορίνο της Ιταλίας οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες του 2006. Η τελετή έναρξης των αγώνων την Παρασκευή υπήρξε ιδιαίτερα φαντασμαγορική.

    Περίπου 2,600 αθλητές από 80 χώρες θα λάβουν μέρος στα 15 αγωνίσματα, για τα 84 Ολυμπιακά μετάλλια. Οι αγώνες θα διαρκέσουν 17 μέρες, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Λώρα Μπούς ήταν επικεφαλής της Αμερικανικής ολυμπιακής αντιπροσωπείας.

    Το 2002, η Γερμανία είχε κερδίσει τα περισσότερα μετάλλια (36) στους αγώνες του Σώλτ Λέηκ Σίτυ. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ με 34 και η Νορβηγία, η οποία κέρδισε τα περισσότερα χρυσά, με 13.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 11 February 2006 - 2:18:22 UTC