Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό Αραβικό έλεγχο η διοίκηση Αμερικανικών λιμανιών;
  • [02] Νιγηρία: Εξτρεμιστές απειλούν πετρελαϊκά συμφέροντα
  • [03] Συνάντηση Χανίγιε-Αμπάς για τη νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση
  • [04] Αρχίζουν οι συνομιλίες για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου
  • [05] Μέρκελ: "Σοβαρή" η κατάσταση με την γρίπη των πτηνών
  • [06] Ιράκ: 4 νεκροί από ανταρτική ενέδρα έξω απ' τη Βαγδάτη
  • [07] Πακιστάν: Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις για τα σκίτσα του Μωάμεθ
  • [08] Φιλιππίνες: 940 οι αγνοούμενοι απ' τις κατολισθήσεις

  • [01] Υπό Αραβικό έλεγχο η διοίκηση Αμερικανικών λιμανιών;

    20-02-2006

    Η κυβέρνηση Μπούς απορρίπτει ανησυχίες αναφορικά με σχέδιο που προβλέπει την ανάληψη της λειτουργικής εποπτείας ορισμένων καίριας σημασίας αμερικανικών λιμανιών από εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο υπουργός εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Τσέρτωφ, δήλωσε ότι πριν συμφωνηθεί η παραχώρηση του συμβολαίου σε εταιρεία του Ντουμπάι, είχε προηγηθεί εξαιρετικά λεπτομερής εξέταση του θέματος από πλευράς ασφάλειας, ενώ τόνισε ότι τελωνιακοί αξιωματούχοι έχουν εφαρμόσει αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας στα λιμάνια με στόχο να αποτραπούν επιθέσεις.

    Την περασμένη εβδομάδα οι γερουσιαστές Χίλλαρυ Κλίντον και Ρόμπερτ Μενέντεζ, του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσαν νομοσχέδιο που στοχεύει στο να παρεμποδίσει τον έλεγχο της λειτουργίας αμερικανικών λιμένων από εταιρείες που ανήκουν σε ξένες κυβερνήσεις. Σε δηλώσεις της τη Κυριακή η γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μπόξερ, τόνισε ότι υποστηρίζει το μέτρο που αποσκοπεί στην προστασία της αμερικανικής υποδομής, όπως είπε.

    [02] Νιγηρία: Εξτρεμιστές απειλούν πετρελαϊκά συμφέροντα

    20-02-2006

    Στη Νιγηρία, εξτρεμιστές απειλούν ότι θα επιτεθούν σε δεξαμενόπλοια και άλλα συμφέροντα εταιρειών πετρελαίου στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα. Οι εξτρεμιστές προέβησαν στην εν λόγω απειλή σε ηλεκτρονικό μήνυμα τους προς ειδησεογραφικά πρακτορεία τη Κυριακή, μια μέρα μετά την απαγωγή 9 υπαλλήλων σε εταιρείες πετρελαίου, την δολιοφθορά αγωγών πετρελαίου και την βομβιστική επίθεση εναντίον πετρελαιοφόρου πλοίου της εταιρείας Shell.

    Η Shell περιορίζει τις δραστηριότητες της στη Νιγηρία, που έφταναν τα 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Μετά την εν λόγω ανακοίνωση η τιμή αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1% στο χρηματιστήριο του Τόκιο, κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα το πρωί. Από τη πλευρά του, το Στέητ Ντηπάρτμεντ ζητά την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων, τριών Αμερικανών, δύο Αιγυπτίων, δύο Ταϊλανδών, ενός Βρετανού και ενός Φιλιππινέζου.

    [03] Συνάντηση Χανίγιε-Αμπάς για τη νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση

    20-02-2006

    Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, θα συναντηθεί σήμερα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, για συνομιλίες με θέμα τον σχηματισμό νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης. Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται μια μέρα μετά την απόφαση του Ισραήλ να διακόψει την μηνιαία αποπληρωμή φόρων προς τους Παλαιστίνιους χαρακτηρίζοντας το νέο υπό την Χαμάς Παλαιστινιακό κοινοβούλιο 'Τρομοκρατική Αρχή'. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις άμεσες επικρίσεις του κ. Αμπάς, ο οποίος δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αντιμετωπίζει οικονομική κρίση λόγω των Ισραηλινών κυρώσεων. Πάντως ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, υποβάθμισε την σπουδαιότητα της περικοπής πόρων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από άλλες Αραβικές χώρες.

    Στο μεταξύ, oι αμερικανικές αρχές πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, KindHearts, με έδρα το Οχάϊο, λόγω σχέσεων της με την Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς. Η φιλανθρωπική οργάνωση KindHearts κατηγορείται επίσης ότι διατηρούσε σχέσεις και με δύο άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οντότητες. Αξιωματούχοι της οργάνωσης δεν σχολίασαν την απόφαση των αμερικανικών αρχών.

    [04] Αρχίζουν οι συνομιλίες για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου

    20-02-2006

    Μάρτι Αχτισάαρι

    Αρχίζουν σήμερα στη Βιέννη, υπό την αιγίδα των ΗΕ και την διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του διεθνούς οργανισμού, Μάρτι Αχτισάαρι, οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τις πρώτες συνεδριάσεις θα συζητηθεί το θέμα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των Σέρβων του Κοσυφοπεδίου, πολλοί απ' τους οποίους φοβούνται αντίποινα σε βάρος τους από μέρους των Αλβανών, σε περίπτωση που το Κόσοβο τελικά αποσχιστεί απ' τη Σερβία. Η εξαεθνής ομάδα επαφής για το Κόσοβο, που αποτελείται απ' τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, δηλώνει ότι το Κοσυφοπέδιο δεν μπορεί να επιστρέψει υπό απ' ευθείας Σερβικό έλεγχο, δεν μπορεί να διαιρεθεί και δεν μπορεί να συγχωνευτεί από καμία άλλη χώρα.

    Την περασμένη εβδομάδα η Σερβία είχε ζητήσει περίοδο αναμονής 20 ετών πριν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης για το θέμα. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Ντάντιτς, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ότι, στα 20 αυτά χρόνια, οι Αλβανόφωνοι που αποτελούν το 90% του πληθυσμού του Κοσυφοπεδίου, θα 'αυτοκυβερνώνται' χωρίς να επιβλέπονται από την κυβέρνηση του Βελιγραδίου.

    [05] Μέρκελ: "Σοβαρή" η κατάσταση με την γρίπη των πτηνών

    20-02-2006

    Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε την κατάσταση 'σοβαρή' μετά την εύρεση την Κυριακή δύο νεκρών πουλιών που είχαν προσβληθεί απ' το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Επίσης καταγράφηκαν 18 νέα κρούσματα στο νησί Ρούγκεν της Βαλτικής. Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Ντομινίκ Μπουσερώ, ζήτησε απ' τους καταναλωτές να συνεχίσουν να τρώνε κοτόπουλο, διαβεβαιώνοντας τους ότι είναι απολύτως ασφαλές αν μαγειρευτεί κανονικά. Το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη Γαλλία ανακοινώθηκε το Σάββατο.

    Εξάλλου, η Ιταλία δήλωσε ότι θα ζητήσει βοήθεια απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πτηνοτρόφους που έχουν χάσει εκατομμύρια δολάρια απ' την μείωση της κατανάλωσης των προϊόντων τους.

    Επίσης μαζικές θανατώσεις πουλερικών άρχισαν στην πολιτεία Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας, μια μέρα μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

    [06] Ιράκ: 4 νεκροί από ανταρτική ενέδρα έξω απ' τη Βαγδάτη

    20-02-2006

    Η Ιρακινή αστυνομία δηλώνει ότι αντάρτες σκότωσαν 4 οδηγούς φορτηγών και έβαλαν φωτιά στα οχήματα τους τη Κυριακή σε ενέδρα βόρεια της Βαγδάτης. Σύμφωνα πάντα με την Ιρακινή αστυνομία, τα φορτηγά μετέφεραν οικοδομικά υλικά σε αμερικανική στρατιωτική βάση. Επίσης ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας και οι δύο σωματοφύλακες του σκοτώθηκαν από βόμβα στο οδόστρωμα κοντά στο Κιρκούκ.

    Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν παράλληλα ότι βοσκός οδήγησε σωστικές ομάδες στα συντρίμμια μικρού αεροσκάφους που συνετρίβη πριν τρεις μέρες σε απομονωμένη περιοχή στο βόρειο Ιράκ. Οι αρχές είπαν ότι σκοτώθηκαν και οι 6 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων και τριών Γερμανών επιχειρηματιών. Το αεροσκάφος απογειώθηκε απ' το Αζερμπαϊτζάν και κατευθυνόταν στην Σουλεϊμανίγια, όταν συνετρίβη μέσα σε καταιγίδα αργά την Πέμπτη το βράδυ. Οι αρχές δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι εχθρική ενέργεια προκάλεσε το δυστύχημα.

    [07] Πακιστάν: Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις για τα σκίτσα του Μωάμεθ

    20-02-2006

    Η Πακιστανική αστυνομία έριξε δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ για να διαλύσει ομάδα νεαρών που πετούσαν πέτρες τη Κυριακή στην Ισλαμαμπάντ διαμαρτυρόμενοι για τα επίμαχα σκίτσα με τον Προφήτη Μωάμεθ. Η αστυνομία και παραστρατιωτικές δυνάμεις είχαν απομονώσει τη πόλη, ενώ οι αρχές είχαν απαγορεύσει την πραγματοποίηση πορείας από συμμαχία 6 Ισλαμικών κομμάτων. Ανώτερο στέλεχος της συμμαχίας δήλωσε ότι το Πακιστάν και γενικότερα ο μουσουλμανικός κόσμος θα συνεχίσει με πορείες διαμαρτυρίας έως ότου υπάρξει επίσημη συγνώμη από μέρους των υπευθύνων για την δημοσίευση των σκίτσων. Επίσης η Πακιστανική αστυνομία συνέλαβε ορισμένα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας, έθεσε ακραίους Ισλαμιστές υπό κατ' οίκον περιορισμό και συνέλαβε εκατοντάδες υποστηρικτές τους.

    Η Δανία έχει προσωρινά αποσύρει τον πρέσβη της από την Ισλαμαμπάντ και τη Παρασκευή έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στο Πακιστάν για λόγους ασφάλειας.

    [08] Φιλιππίνες: 940 οι αγνοούμενοι απ' τις κατολισθήσεις

    20-02-2006

    Στις Φιλιππίνες, αξιωματούχοι περιόρισαν αισθητά τον αριθμό των αγνοουμένων απ' τις μαζικές κατολισθήσεις, στους περίπου 940, από προηγούμενους υπολογισμούς που τοποθετούσαν τον αριθμό των αγνοουμένων στους 1.800. Οι νέοι υπολογισμοί βασίζονται στους επιβεβαιωμένους αριθμούς ατόμων που βρίσκονταν μακριά απ' την περιοχή όταν έγινε η κατολίσθηση.

    Οι αρχές δήλωσαν σήμερα ότι έχουν ανασυρθεί 72 πτώματα, τα περισσότερα αγνώστου ταυτότητας, από το χωριό Γκουίνσαγκόν στο νησί Λέιτε των ανατολικών Φιλιππίνων, που θάφτηκε κυριολεκτικά από τις κατολισθήσεις, μετά από μέρες σφοδρών βροχοπτώσεων. Μόνο 20 άτομα επέζησαν. Την Κυριακή, 29 θύματα ετάφησαν σε ομαδικό τάφο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 21 February 2006 - 2:18:21 UTC