Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ράις: Το Ιράν 'παίζει παιχνίδια'
  • [02] Πάουελ: Περισσότερα στρατεύματα έπρεπε να σταλούν στο Ιράκ
  • [03] "Ημέρα Χωρίς Μετανάστες"
  • [04] Ιράκ: Διαπραγματεύσεις με 7 ανταρτικές ομάδες
  • [05] Ισραήλ: Το Καντίμα υπογράφει συμφωνία με συνασπισμό Ορθόδοξων Εβραίων
  • [06] ΗΠΑ: Διαδηλώσεις για τον τερματισμό της γενοκτονίας στο Νταρφούρ
  • [07] Σερβία: Εξέπνευσε η προθεσμία της ΕΕ για την παράδοση του Μλάντιτς
  • [08] Σχέδιο για νέο σύνταγμα στο Νεπάλ

  • [01] Ράις: Το Ιράν 'παίζει παιχνίδια'

    01-05-2006

    Κοντολίζα Ράις

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, κατηγόρησε το Ιράν 'ότι παίζει παιχνίδια', όπως είπε χαρακτηριστικά, στη διεθνή διαμάχη που έχει προκύψει για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η κα Ράις έκανε τις δηλώσεις αυτές την Κυριακή, μια μέρα μετά τη δήλωση της Τεχεράνης ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δειγματοληπτικές επιθεωρήσεις των Ιρανικών εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου, μόνο αν αποσυρόταν η απειλή για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης απ' το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών. Αν το Ιράν δεν 'παίζει παιγνίδια' δήλωσε η κ. Ράις, τότε θα πρέπει να σταματήσει τον εμπλουτισμό όπως διέταξε το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, ενώ παρότρυνε τη Τεχεράνη να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Αλλά, σε ομιλία του την Κυριακή στην Τεχεράνη, ο κύριος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί 'βεβιασμένα' όπως τα χαρακτήρισε, ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της Τεχεράνης να συνεχίσει με ευαίσθητη πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικές εφαρμογές.

    [02] Πάουελ: Περισσότερα στρατεύματα έπρεπε να σταλούν στο Ιράκ

    01-05-2006

    Κόλιν Πάουελ

    O πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δηλώνει ότι είχε συμβουλέψει τον πρόεδρο Μπους, πριν από τη αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, να στείλει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή. Ο κύριος Πάουελ δήλωσε στην Βρετανική τηλεόραση ότι την συμβουλή αυτή έδωσε στο στρατηγό Τόμυ Φρακνς, που έχει συνταξιοδοτηθεί, και ο οποίος σχεδίασε την εισβολή στο Ιράκ, τον υπουργό Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και το κύριος Μπους.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπους εξέτασε την γνώμη συμβούλων του και στρατιωτικών διοικητών, πριν τη έγκριση του σχεδίου εισβολής. Η κυρία Ράις δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι οι επικεφαλείς του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είχαν διαβεβαιώσει τον κ. Μπους ότι τα στρατεύματα επαρκούσαν για την εισβολή. Πάντως η κυρία Ράις παραδέχτηκε ότι πολλά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα για τον τερματισμό των βιαιοτήτων μετά τη πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [03] "Ημέρα Χωρίς Μετανάστες"

    01-05-2006

    Μποϋκοτάζ και συλλαλητήρια σ' ολόκληρη τη χώρα, σχεδιάζουν σήμερα Πρωτομαγιά, οργανώσεις μεταναστών στις ΗΠΑ, στα πλαίσια εκστρατείας κινητοποιήσεων με στόχο μεταρρυθμίσεις της αμερικανικής μεταναστευτικής νομοθεσίας.

    Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων, που ονομάστηκαν 'Ημέρα Χωρίς Μετανάστες', θέλουν μ' αυτό τον τρόπο να δείξουν την δύναμη και τις συνεισφορές των περίπου 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ. Μάλιστα ορισμένες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Cargill και η Tyson, ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να κλείσουν σήμερα ορισμένα εργοστάσια τους για να επιτρέψουν στους κυρίως Ισπανόφωνους εργάτες τους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

    Αλλά φαίνεται πως η κοινότητα των μεταναστών παραμένει διαιρεμένη αναφορικά με το προγραμματισμένο μποϋκοτάζ. Ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι ενδεχομένως να έχει αντίθετα αποτελέσματα και να δημιουργήσει αρνητική διάθεση στην αμερικανική κοινή γνώμη. Το Εμπορικό Επιμελητήριο Ισπανοφώνων εξέφρασε την υποστήριξη του στις κινητοποιήσεις, αλλά προειδοποίησε ότι το προγραμματισμένο μποϋκοτάζ ενδεχομένως να βλάψει επιχειρήσεις Ισπανόφωνων.

    Στόχος των διαδηλώσεων είναι η διαγραφή προτάσεων που εξετάζει το Κογκρέσο για αυστηρότερους μεταναστευτικούς νόμους που θα επιβάλλουν σκληρότερες ποινές σε παράνομους μετανάστες.

    [04] Ιράκ: Διαπραγματεύσεις με 7 ανταρτικές ομάδες

    01-05-2006

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, εξέφρασε αισιοδοξία για το ενδεχόμενο συμφωνίας με 7 ανταρτικές ομάδες με τις οποίες διαπραγματεύεται κατάπαυση της βίας στη χώρα. Σε ανακοίνωση του την Κυριακή ο κύριος Ταλαμπανί αναφέρει ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους των ομάδων, ενώ πρόσθεσε ότι κατά τις συνομιλίες συμμετείχαν και αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο κύριος Ταλαμπανί δεν κατονόμασε τις ανταρτικές ομάδες αλλά είπε ότι σ' αυτές δεν περιλαμβάνεται η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ή υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Σε άλλες εξελίξεις, τη Κυριακή βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από βόμβα στο οδόστρωμα κατά ιδιωτικής αυτοκινητοπομπής σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν 2, νότια της Βαγδάτης. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αναφορές ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και βρετανοί πολίτες.

    [05] Ισραήλ: Το Καντίμα υπογράφει συμφωνία με συνασπισμό Ορθόδοξων Εβραίων

    01-05-2006

    Εχούντ Ολμέρτ

    Στο Ισραήλ το κεντρώο κόμμα Καντίμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, υπέγραψε συμφωνία σύμπηξης συνασπισμού με το κόμμα των Ορθόδοξων Εβραίων Σας, προετοιμάζοντας το έδαφος για κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 67 έδρες στην 120 εδρών Κνεσέτ. Ο έλεγχος της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών εδρών είναι κρίσιμης σημασίας για τον κ. Ολμέρτ για να μπορέσει να κερδίσει υποστήριξη για το σχέδιο του απόσυρσης από μεγάλα τμήματα της Δυτικής Όχθης και οριοθέτησης των τελικών συνόρων του Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε ότι πιστεύει πως θα ξεπεραστεί σύντομα η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η υπό την Χαμάς, Παλαιστινιακή κυβέρνηση. Ο κύριος Χανίγιε δεν έδωσε λεπτομέρειες την Κυριακή για το πώς ακριβώς θα επιλυθεί η κρίση, ενώ η Παλαιστινιακή κυβέρνηση δεν έχει πληρώσει τους μισθούς 165 χιλιάδων εργαζομένων της. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Αραβικός Σύνδεσμος ετοιμάζεται να παρακάμψει τη Χαμάς και να πληρώσει τους οφειλόμενους μισθούς απευθείας στους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους.

    [06] ΗΠΑ: Διαδηλώσεις για τον τερματισμό της γενοκτονίας στο Νταρφούρ

    01-05-2006

    Από την διαδήλωση στην Ουάσιγκτον

    Χιλιάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το Αμερικανικό Καπιτώλιο, εδώ στην Ουάσινγκτον τη Κυριακή, για να απευθύνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει για τον τερματισμό της βίας στην περιοχή Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν.

    Η πορεία στην Ουάσιγκτον είναι μια από 20 συνολικά που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ τη Κυριακή και γίνεται στα πλαίσια ευρύτερης κινητοποίησης γνωστής ως 'Σώστε το Νταρφούρ: Διαδήλωση για να σταματήσει η γενοκτονία'.

    Θρησκευτικοί ηγέτες, πολιτικοί και διασημότητες από τον χώρο των σπορ και του θεάματος, όπως ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός του Χόλυγουντ, Τζώρτζ Κλούνυ, καθώς και επιζήσαντες του Εβραϊκού ολοκαυτώματος συμμετείχαν στην πορεία της Ουάσινγκτον λέγοντας ότι στέκονται στο πλευρό εκείνων που υποφέρουν στο Νταρφούρ.

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε τη Κυριακή ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν συνειδητές προσπάθειες για την ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στο Νταρφούρ, αλλά χρειάζονται και τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

    [07] Σερβία: Εξέπνευσε η προθεσμία της ΕΕ για την παράδοση του Μλάντιτς

    01-05-2006

    Ράτκο Μλάντιτς

    Εξέπνευσε η προθεσμία που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δώσει στη Σερβία για να παραδώσει τον καταζητούμενο εγκληματία πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι Βρυξέλλες απειλούν διακοπή των συνομιλιών για την ενταξιακή πορεία του Βελιγραδίου, αν η Σερβία-Μαυροβούνιο δεν συλλάβει τον Μλάντιτς.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα διεύρυνσης, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του Διεθνούς Δικαστηρίου τη Τετάρτη για το θέμα. Η αρχιεισαγγελέας του διεθνούς δικαστηρίου, Κάρλα Ντελ Πόντε, δήλωσε ότι ο Μλάντιτς βρίσκεται στη Σερβία και οι αρχές θα μπορούσαν να τον είχαν συλλάβει.

    [08] Σχέδιο για νέο σύνταγμα στο Νεπάλ

    01-05-2006

    To κοινοβούλιο του Νεπάλ

    Στο Νεπάλ, η βουλή ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο για την διεξαγωγή εκλογών για την επιλογή ειδικής επιτροπής που θα συντάξει νέο σύνταγμα το οποίο θα κρίνει το μέλλον της μοναρχίας στη χώρα. Πάντως δεν ορίστηκε ημερομηνία εκλογών.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού της χώρας, Γκιριτζά Πρασάντ Κοϊράλα, στο βασιλικό ανάκτορο, ο οποίος ζήτησε από τους μαοϊστές αντάρτες να απαρνηθούν τη βία και να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Ο νέος πρωθυπουργός ηγείται του Κογκρέσου του Νεπάλ, ενός εκ των 7 κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατέβηκαν σε πορεία μαζί με χιλιάδες κόσμου επί 19 μέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της μοναρχίας του Βασιλιά Γκιαντέντρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 2 May 2006 - 1:18:15 UTC