Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπους: Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις του Ιράν
  • [02] Ιράκ: Εντείνονται τα επεισόδια βίας
  • [03] Ο Π.Ο.Υ. συγχαίρει την Ινδονησία
  • [04] Αμπάς: Διορία στη Χαμάς για τον επαναπροσδιορισμό της στάσης της απέναντι στο Ισραήλ
  • [05] Αφγανιστάν: Και άλλες απώλειες και τραυματισμοί
  • [06] Έγκριση της μεταναστευτικής νομοθεσίας ζητά ο Πρόεδρος Μπους
  • [07] Σομαλία: Ισλαμιστές μαχητές κατέλαβαν την πρωτεύουσα
  • [08] Λιβερία: Άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων ζητούν οι ΗΠΑ
  • [09] Η.Ε.: Πρωτόκολλο υπέγραψαν Σερβία και Κοσσυφοπέδιο
  • [10] Καναδάς: Σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων ομάδας ισλαμιστών

  • [01] Μπους: Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις του Ιράν

    07-06-2006

    Ο Χαβιέ Σολάνα με τον υπουγό Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτάκι

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι φαίνονται θετικές οι πρώτες αντιδράσεις του Ιράν αναφορικά με το πακέτο κινήτρων της Δύσης που στοχεύει στο να πειστεί η Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου. Η Τεχεράνη αντέδρασε επιφυλακτικά προς το πακέτο κινήτρων, λέγοντας ότι περιέχει ορισμένα θετικά στοιχεία. Όμως, ο κύριος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, επεσήμανε ότι το πακέτο περιέχει και αντιφάσεις, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και τόνισε ότι η χώρα του θα το εξετάσει λεπτομερώς.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε ότι θα δοθούν τρεις εβδομάδες και όχι τρεις μήνες στην Τεχεράνη για να δώσει την απάντησή της σχετικά με το πακέτο. Ο κ. Μακόρμακ είπε επίσης ότι η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος παρουσίασε το πακέτο κινήτρων στην Τεχεράνη την Τρίτη. Ο κ. Μακόρμακ δήλωσε ότι ο κ. Σολάνα χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με την ιρανική ηγεσία 'πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές'.

    [02] Ιράκ: Εντείνονται τα επεισόδια βίας

    07-06-2006

    Η ιρακινή αστυνομία εντόπισε εννέα κομμένα κεφάλια τυλιγμένα σε πλαστικές σακούλες κοντά στη Μπακούμπα την Τρίτη. Πρόκειται για το δεύτερο εύρημα αυτού του είδους τις τελευταίες μέρες. Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη τουλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας. Πέντε ακόμα άτομα σκοτώθηκαν στην ιρακινή πρωτεύουσα σε ισάριθμες επιθέσεις.

    Τα βίαια περιστατικά στη χώρα έχουν αυξηθεί, καθώς ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να καλύψει τις θέσεις των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών, αφού δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα λόγω μειονοτικών διενέξεων στην κυβέρνηση. Στο μεταξύ ο κ. αλ Μαλίκι δήλωσε ότι θα διατάξει την απελευθέρωση 2,500 κρατουμένων που δεν είχαν ανάμειξη σε εμφύλιες βιαιότητες. Τέλος τη Δευτέρα, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη στη Βαγδάτη.

    [03] Ο Π.Ο.Υ. συγχαίρει την Ινδονησία

    07-06-2006

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απέρριψε την πιθανότητα γρίπης των πτηνών στις περιπτώσεις ασθένειας 4 Ινδονήσιων νοσοκόμων που είχαν έλθει σε επαφή με δύο αδέλφια που πέθαναν τελικά από το στέλεχος Η5Ν1 στην δυτική Ιάβα. Οι νοσοκόμες είχαν έλθει επίσης σε επαφή με τα μέλη οικογένειας που είχαν προσβληθεί από γρίπη των πτηνών στη Βόρεια Σουμάτρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχάρη τις Ινδονησιακές αρχές για την ταχύτητα και σχολαστικότητα με την οποία κινητοποιήθηκαν στο θέμα της ασθένειας των 4 νοσοκόμων.

    [04] Αμπάς: Διορία στη Χαμάς για τον επαναπροσδιορισμό της στάσης της απέναντι στο Ισραήλ

    07-06-2006

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, έδωσε στη Χαμάς περισσότερο χρόνο για να συμφωνήσει στο σχέδιο δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους που θα αναγνωρίζει το Ισραήλ. Στενός συνεργάτης του κ. Αμπάς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας την ημερομηνία σχετικού δημοψηφίσματος αν η Χαμάς δεν αντιστρέψει την μέχρι τώρα στάση της.

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε την Τρίτη ότι η Χαμάς θα έχει περαιτέρω συνομιλίες με το κόμμα Φατάχ του κ. Αμπάς αναφορικά με το εν λόγω σχέδιο και τόνισε ότι ορισμένες πτυχές του είναι ιδιαίτερα σημαντικές και η Χαμάς δεν μπορεί να συμφωνήσει τόσο γρήγορα. Ο κ. Αμπάς διευκρίνισε ήδη ότι δεν θα δεχθεί τροποποιήσεις του σχεδίου του.

    [05] Αφγανιστάν: Και άλλες απώλειες και τραυματισμοί

    07-06-2006

    Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι έκρηξη βόμβας σκότωσε δύο αμερικανούς στρατιώτες την Τρίτη, στην επαρχία Νανγκαχάρ του Αφγανιστάν. Ένας ακόμα στρατιώτης και ο Αφγανός διερμηνέας του τραυματίστηκαν. Σε άλλο περιστατικό, βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το αυτοκίνητό του σε αυτοκινητοπομπή συμμαχικών δυνάμεων στην επαρχία Κόστ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 Αμερικανοί στρατιώτες. Τέλος, στην επαρχία Γκάζνι, από έκρηξη έξω από ισλαμικό σχολείο, σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 8.

    [06] Έγκριση της μεταναστευτικής νομοθεσίας ζητά ο Πρόεδρος Μπους

    07-06-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της ασφάλειας των συνόρων και της τήρησης των νόμων που απαγορεύουν την προσφορά εργασίας σε παράνομους μετανάστες. Ζήτησε επίσης την δημιουργία προγράμματος χορήγησης προσωρινής άδειας εργασίας για ξένους εργάτες. Ο κ. Μπους τόνισε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει παράλληλα 'να κάνει κάτι', όπως είπε χαρακτηριστικά, και για τα εκατομμύρια παράνομους μετανάστες που ζουν ήδη εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ.

    [07] Σομαλία: Ισλαμιστές μαχητές κατέλαβαν την πρωτεύουσα

    07-06-2006

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι ανησυχεί πως η Σομαλία θα μπορούσε να μετατραπεί σε καταφύγιο της αλ Κάιντα. Ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στη χώρα αυτή. Ισλαμιστές μαχητές πλησιάζουν την πόλη Τζοουχάρ της Σομαλίας, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Μογκαντίσου την Δευτέρα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι μαχητές έχουν φθάσει περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της Τζοουχάρ και περιμένουν εντολές για να επιτεθούν. Η πόλη αποτελεί το προπύργιο κοσμικών φυλάρχων που πολέμησαν κατά των ισλαμιστών στο Μογκαντίσου και οι οποίοι κατηγορούν τους ισλαμιστές πολιτοφύλακες ότι διατηρούν διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα.

    [08] Λιβερία: Άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων ζητούν οι ΗΠΑ

    07-06-2006

    Τζων Μπόλτον

    Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ζητήσουν από το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να άρει το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβερία. Ο αμερικανός πρέσβης στα ΗΕ, Τζων Μπόλτον, δήλωσε την Τρίτη ότι το μέτρο αυτό είναι λογικό, αφού θα βοηθήσει την κυβέρνηση της Λιβερίας να διαφυλάξει την έννομη τάξη σ' όλη τη χώρα.

    Ο διεθνής οργανισμός είχε επιβάλει το εμπάργκο εξοπλισμών στη Λιβερία το 1992 και το έκανε ακόμα αυστηρότερο το 2001, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Η Λιβεριανή πρόεδρος, Ελλεν Τζόνσον Σέρληφ είχε ζητήσει την άρση του εμπάργκο, καθώς προσπαθεί να βοηθήσει τη χώρα της να συνέλθει από τον 14ετή εμφύλιο πόλεμο.

    Ο κ. Μπόλτον είπε ότι θα παραμείνει εν ισχύ το εμπάργκο των Η.Ε. για την λιβεριανή ξυλεία και την εμπορία διαμαντιών, μέχρις ότου η χώρα μπορέσει να διασφαλίσει νόμιμες εμπορικές συναλλαγές στους τομείς αυτούς. Η παράνομη διακίνηση διαμαντιών αποτέλεσε ένα από τους λόγους του εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή.

    [09] Η.Ε.: Πρωτόκολλο υπέγραψαν Σερβία και Κοσσυφοπέδιο

    07-06-2006

    Αξιωματούχοι της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου υπέγραψαν πρωτόκολλο με τα Ηνωμένα Έθνη για την επιστροφή χιλιάδων Σέρβων και άλλων μειονοτήτων που εκτοπίστηκαν το 1999 από το Κοσσυφοπέδιο. Η συμφωνία προβλέπει την δημιουργία δίκαιων και ασφαλών συνθηκών για τον εθελοντικό επαναπατρισμό των προσφυγών. Επίσης προβλέπει την επιστροφή περιουσιακών στοιχείων, την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σπιτιών και την εργασιακή αποκατάσταση. Την περασμένη εβδομάδα Αλβανοί και Σέρβοι αξιωματούχοι ολοκλήρωσαν και έκτο γύρο συνομιλιών χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.

    [10] Καναδάς: Σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων ομάδας ισλαμιστών

    07-06-2006

    O Αχμάντ Μουσταφά Γκάνι, ένας από τους υπόπτους τρομοκράτες

    Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με το σχέδιο για την διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων από ομάδα 17 ισλαμιστών εξτρεμιστών σε διάφορες πόλεις του Καναδά. Ο δικηγόρος ενός από τους υπόπτους τρομοκράτες, δήλωσε την Τρίτη ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φαίνεται ότι οι εξτρεμιστές ήθελαν να οργανώσουν βομβιστικές επιθέσεις κατά δημοσίων κτιρίων, να εισβάλουν στη βουλή της χώρας και να αποκεφαλίσουν τον πρωθυπουργό Στήβεν Χάρπερ, αν τα καναδικά στρατεύματα δεν αποχωρούσαν από το Αφγανιστάν.

    Ο δικηγόρος είπε επίσης ότι υπήρχε σχέδιο για εισβολή στα γραφεία του Καναδικού κρατικού ραδιοφώνου, μέσω του οποίου θα ασκούσαν πιέσεις για τα αιτήματά τους. Εξαιτίας των συλλήψεων, τα μέτρα ασφάλειας έχουν ενταθεί στα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά και έχουν αναστατώσει την μουσουλμανική παροικία της χώρας που αριθμεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες. Η αστυνομία δεν απέκλεισε την διενέργεια και νέων συλλήψεων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 8 June 2006 - 1:18:16 UTC