Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ: Ευρωπαϊκό σχέδιο για το Ιράν
  • [02] Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα κάνει υποχωρήσεις στην ΕΕ για το Κυπριακό
  • [03] Απειλείται ανταρτική επίθεση κατά της Βαγδάτης
  • [04] Γάζα: Οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν από Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό
  • [05] Έκκληση Αννάν για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο
  • [06] Αμερικανοί πεζοναύτες απομακρύνουν αμερικανούς πολίτες απ' το Λίβανο
  • [07] Επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας ετοιμάζει ο ΟΗΕ στο Λίβανο
  • [08] Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με Ευρωπαϊκή οδηγία περί εργασιακής ισότητας των δύο φύλων

  • [01] ΟΗΕ: Ευρωπαϊκό σχέδιο για το Ιράν

    21-07-2006

    Τζων Μπόλτον

    Τρεις ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που απαιτεί από το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία υπέβαλαν το σχέδιο ψηφίσματος την Πέμπτη, το οποίο ζητά από το Ιράν να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου, καθώς και την κατασκευή αντιδραστήρα βαρέως ύδατος. Το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει ότι αν το Ιράν δεν συμμορφωθεί, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει οικονομικές κυρώσεις, αλλά όχι στρατιωτικές.

    Ο αμερικανός πρέσβης στα ΗΕ, Τζών Μπόλτον, δεν απέκλεισε έγκριση του ψηφίσματος ως το τέλος της εβδομάδας, αν και πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες είναι μάλλον μικρές. Την περασμένη εβδομάδα, διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Γερμανία συμφώνησαν να παραπέμψουν και πάλι το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει ακόμη απαντήσει σχετικά με πακέτο κινήτρων που του προσέφερε η διεθνής κοινότητα.

    [02] Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα κάνει υποχωρήσεις στην ΕΕ για το Κυπριακό

    21-07-2006

    O κ. Ερντογάν (φωτ. αρχείου)

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε την ΕΕ ότι χρησιμοποιεί με άδικο τρόπο την διένεξη για το Κυπριακό, για να εμποδίσει τη χώρα του από το να επιτύχει την ένταξή της στην κοινότητα. Ο κ. Ερντογάν έκανε τα σχόλια αυτά την Πέμπτη από τον τουρκοκυπριακό τομέα της Κύπρου, επ' ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής στη χώρα, το 1974. Πριν επισκεφτεί την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμη να προβεί σε υποχωρήσεις προς την ΕΕ αναγνωρίζοντας τη Κυπριακή κυβέρνηση και είχε επισημάνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα ενδώσει μέχρις ότου αρθεί το διεθνές εμπάργκο κατά της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η ΕΕ ζητά ακόμα από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, λέγοντας ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί όρο για την ένταξή της στην Ένωση.

    [03] Απειλείται ανταρτική επίθεση κατά της Βαγδάτης

    21-07-2006

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, υποστράτηγος Γουίλλιαμ Κώλντγουελ, δήλωσε ότι αντάρτες συγκεντρώνονται στη Βαγδάτη για 'μαζική επίθεση' στην Ιρακινή πρωτεύουσα. Οι επιθέσεις εναντίον Αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά την τελευταία εβδομάδα, δήλωσε ο κ. Κάλντγουελ, ενώ επεσήμανε ότι η διατήρηση του ελέγχου της Βαγδάτης είναι κρίσιμης σημασίας για την νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Νούρι Αλ Μαλίκι.

    Εξ άλλου

    Αγιατολά αλΣιστανί

    , ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτών, Μέγας Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστανί, έκανε έκκληση για ενότητα και τερματισμό των βιαιοτήτων, προειδοποιώντας ότι ο εμφύλιος σπαραγμός θα μπορούσε να καταστρέψει τη χώρα. Σε ανακοινωθέν του ο Αγιατολάχ αλ Σιστανί παρότρυνε θρησκευτικούς, εθνικούς και πολιτικούς ηγέτες και άλλους να καταβάλουν τις μεγαλύτερες δυνατόν προσπάθειες για να τερματιστεί η αιματοχυσία. Στο μεταξύ, 5 άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, ανεβάζοντας στους 35 τον αριθμό των νεκρών από βιαιότητες την Πέμπτη στο Ιράκ.

    [04] Γάζα: Οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν από Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό

    21-07-2006

    Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι Ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν νωρίς σήμερα το πρωί από Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στη κεντρική Γάζα, μετά από επιχείρηση που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 14 άτομα τις τελευταίες μέρες, συμπεριλαμβανομένων και εξτρεμιστών.

    Αλλά στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν έως ότου αφεθεί ελεύθερος ο Ισραηλινός στρατιώτης που απήγαγαν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές και οι Παλαιστίνιοι σταματήσουν να εκτοξεύουν ρουκέτες απ' τη Γάζα στο Ισραήλ. Πάντως τη Πέμπτη ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

    [05] Έκκληση Αννάν για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο

    21-07-2006

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά, όμως το Ισραήλ δήλωσε ότι η εισβολή του στο Λίβανο θα συνεχιστεί 'για όσο χρειαστεί'. Μιλώντας την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού, ο κ. Αννάν επέρριψε ευθύνες στη Χεζμπολά, λέγοντας ότι προκάλεσε την κρίση με την διενέργεια διασυνοριακής επίθεσης κατά ισραηλινών στρατευμάτων και την απαγωγή δύο στρατιωτών. Όμως καταδίκασε και την στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την υπερβολική.

    Ο κ. Αννάν χρησιμοποιώντας την έκφραση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, δήλωσε ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ 'κουρέλιασαν τη χώρα'. Πάντως ο πρέσβης του Ισραήλ στα ΗΕ επέκρινε τον κ. Αννάν λέγοντας ότι δεν ανέφερε τα 'κύρια στοιχεία' της κρίσης, όπως είπε, δηλαδή την τρομοκρατία και την υποστήριξη προς την Χεζμπολά από τη Συρία και το Ιράν.

    Την Πέμπτη το βράδυ, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και ο κ. Αννάν είχαν γεύμα εργασίας, όπου συζητήθηκε η κρίση στη Μέση Ανατολή. Η κ. Ράις θα συναντηθεί σήμερα με την τριμελή αντιπροσωπεία των ΗΕ που είχε επαφές αυτή την εβδομάδα με Λιβανέζους και Ισραηλινούς αξιωματούχους για να εκτιμήσει την κατάσταση.

    Στο μεταξύ, o ηγέτης της Χεζμπολά, σεΐχης Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι οι δύο συλληφθέντες ισραηλινοί στρατιώτες θα αφεθούν ελεύθεροι μόνο σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με το Ισραήλ. Ο κ. Νασράλα έκανε τη δήλωση αυτή την Πέμπτη από το αραβικό δορυφορικό δίκτυο αλ Τζαζήρα, μία μέρα μετά τον βομβαρδισμό από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κρησφύγετου στη νότια Βηρυτό, όπου φημολογείτο ότι είχαν συγκεντρωθεί ανώτερα στελέχη της Χεζμπολά. Όμως η οργάνωση δήλωσε μετά την επιδρομή, ότι κανένας από τους ηγέτες της δεν έπαθε τίποτε.

    Κατά τη συνέντευξή του στην αλ Τζαζήρα, ο σεΐχης Νασράλα διέψευσε επίσης τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι το 50% των ρουκετών της οργάνωσης έχουν καταστραφεί στις μάχες. Στο μεταξύ συνεχίστηκαν για 9η μέρα οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, ενώ οι σφοδρότερες μάχες σημειώθηκαν μεταξύ Ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων και μαχητών της Χεζμπολά στο νότιο Λίβανο. Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε σφοδρές μάχες με τη Χεζμπολά μέσα το Λίβανο. Ανέφεραν επίσης ότι τραυματίστηκε άγνωστος αριθμός μαχητών της Χεζμπολά. Επίσης η Χεζμπολά προέβη και αυτή σε νέες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

    [06] Αμερικανοί πεζοναύτες απομακρύνουν αμερικανούς πολίτες απ' το Λίβανο

    21-07-2006

    Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν σε παραλία κοντά στη Βηρυτό την Πέμπτη, για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση χιλιάδων Αμερικανών που βρέθηκαν παγιδευμένοι στο Λίβανο που βομβαρδίζεται από τους ισραηλινούς. Σαράντα πεζοναύτες βοήθησαν στην επιβίβαση 1,000 αμερικανών στο πολεμικό πλοίο Νάσβιλ, που στη συνέχεια απέπλευσε για την Κύπρο. Η απομάκρυνση των Αμερικανών αναμένεται ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες.

    Η πρώτη ομάδα που αναχώρησε από το Λίβανο επέστρεψε την Πέμπτη στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε αεροδρόμιο κοντά στη Βαλτιμόρη του Μαίρυλαντ. Ειδικά ναυλωμένα πλοία από Ευρωπαϊκά κράτη και άλλες κυβερνήσεις μεταφέρουν επίσης επιβάτες εκτός Λιβάνου. Στο μεταξύ, το Μπανγκλαντές και οι Φιλιππίνες απηύθυναν έκκληση για την αποχώρηση των υπηκόων του, ενώ η Αιθιοπία δήλωσε ότι προσπαθεί να πral;abei τους δικούς της υπηκόους μέσω Συρίας.

    Εξάλλου, λόγω του αυξανόμενου αριθμού εκτοπισθέντων από το Λίβανο, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησαν από την ΕΕ ειδική ενίσχυση. Κύπριοι αξιωματούχοι είπαν ότι περίπου 12,000 ξένοι υπήκοοι έφθασαν στην Κύπρο από τότε που άρχισαν οι μαζικές απομακρύνσεις από το Λίβανο, ενώ προέβλεψαν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί στις 70,000, καθώς διάφορες χώρες χρησιμοποιούν την Κύπρο σαν μεταβατικό σταθμό για τους πολίτες τους που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη χώρα. Οι αρχές δεν ανέφεραν συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά ζήτησαν από την Ευρώπη οικονομική βοήθεια.

    [07] Επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας ετοιμάζει ο ΟΗΕ στο Λίβανο

    21-07-2006

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στέλνει ειδική ομάδα στο Λίβανο για να ξεκινήσει επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αντρέι Μάχετσιτς δήλωσε την Πέμπτη στη ΦτΑ ότι ομάδες ειδικών βρίσκονται ήδη στο Λίβανο, κάνοντας προκαταρτικές εκτιμήσεις και εξετάζοντας την κατάσταση που επικρατεί κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

    Το διεθνές πρόγραμμα επισιτισμού των ΗΕ δηλώνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της βίας στο Λίβανο, έχουν δυσκολία στην εξεύρεση τροφής, επειδή οι βομβαρδισμοί των ισραηλινών κατέστρεψαν δρόμους και γέφυρες, δυσχεραίνοντας τη μεταφορά τροφίμων.

    Στο μεταξύ, η ΕΕ δήλωσε ότι στέλνει έκτακτη οικονομική βοήθεια στο Λίβανο ύψους 12 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη χώρα, από ανθρωπιστικής πλευράς, τραγική και επιδεινούμενη. Τα ΗΕ δήλωσαν ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, έχουν δημιουργήσει μισό εκατομμύριο πρόσφυγες.

    [08] Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με Ευρωπαϊκή οδηγία περί εργασιακής ισότητας των δύο φύλων

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    21-07-2006

    Ύστερα από τέσσερα χρόνια από την έκδοση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας η Ελλάδα επιτέλους κατήρτισε σχέδιο νόμου προκειμένου να εφαρμόζεται αυστηρά πλέον η αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε ότι αφορά στην πρόσβαση στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και στους όρους και συνθήκες εργασίες και στην εξέλιξη των εργαζομένων.

    Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή από τα υπουργεία Απασχόλησης και Οικονομίας και θα συζητηθεί μέσα στο καλοκαίρι, θεσπίζει την απαγόρευση της καταγγελίας της σχέσης εργασίας για λόγους φύλου η οικογενειακών βαρών του εργαζομένου, ή σαν εργοδοτική αντίδραση στην μη ενδοτικότητα του εργαζομένου σε σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση.

    Για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλλων θα είναι υπεύθυνος ο Συνήγορος του πολίτη, ο οποίος και θα ενημερώνεται από τους επιθεωρητές του σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και θα αναλαμβάνει την έρευνα για την διαμόρφωση του τελικού πορίσματος.

    Υπεύθυνες καταγγελίες για σχετικές παραβάσεις θα δέχεται και απευθείας από τους πολίτες ο Συνήγορος του Πολίτη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 22 July 2006 - 1:18:16 UTC