Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνή βραβεία του Ιδρύματος Ωνάση
  • [02] Στην Ασία η Κοντολίζα Ράις
  • [03] ΕΕ: Συνεδρίαση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
  • [04] Ιράκ: Διαβεβαίωση Μπους για συνεχιζόμενη υποστήριξη της κυβέρνησης αλ Μαλίκι
  • [05] Ισραήλ: Έτοιμος δηλώνει ο Ολμέρτ για συνάντηση με τον Αμπάς
  • [06] Κεντρική Ιάβα: 27χρονη πεθαίνει από τη γρίπη των πτηνών
  • [07] Συμφωνία συνεργασίας 7 χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης για θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος
  • [08] Σρι Λάνκα: Βομβιστική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του ναυτικού
  • [09] Ντελ Πόντε: Η Σερβία συνεχίζει να μην συνεργάζεται για την σύλληψη Μλάντιτς

  • [01] Διεθνή βραβεία του Ιδρύματος Ωνάση

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    17-10-2006

    'Ελλάδα-Πολιτισμός-Παιδεία'. Μ' αυτό το κριτήριο επιλέχθηκαν τα φετινά Διεθνή Βραβεία του Ιδρύματος Ωνάση, που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια από την ίδρυσή του.

    Δημήτρης Νανόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα απονείμει αύριο σε ειδική τελετή τα βραβεία στο ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στο Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών Έρευνας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και στον ακαδημαϊκό και διακεκριμένο καθηγητή αστροφυσικής Δημήτρη Νανόπουλο, ο οποίος διαπρέπει στην Αμερική.

    Όπως είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Παπαδημητρίου στα 30 χρόνια βραβεία έχουν απονεμηθεί σε 100 περίπου προσωπικότητες 'αλλά στο πέρασμα του χρόνου τα βραβεία εξελίχθηκαν και δεν ήταν πάντοτε με την ίδια θεματολογία, ούτε με τις ίδιες αρχές.. Τα βραβεία 2006 τα επιλέξαμε αποκλειστικά από το χώρο Ελλάδα Πολιτισμός και Παιδεία'.

    Ερωτηθείς ο κ. Νανόπουλος για την τιμητική αυτή διάκριση απήντησε ότι 'δέχεται το βραβείο με μεγάλη χαρά γιατί έτρεφε πάντοτε μια μεγάλη συμπάθεια και θαυμασμό στην δυναμική προσωπικότητα του Αριστοτέλη Ωνάση.

    Από το Ίδρυμα έγινε επίσης γνωστό ότι τα τέσσερα Διεθνή Διαγωνιστικά Πολιτισμικά Βραβεία για το θέατρο το χορό την μουσική και την ζωγραφική δεν θα απονεμηθούν φέτος καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος έκρινε ότι το συνολικό επίπεδο των συμμετοχών δεν ήταν επαρκές.

    [02] Στην Ασία η Κοντολίζα Ράις

    17-10-2006

    Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαίωσαν ότι η Βόρεια Κορέα όντως διεξήγε υπόγεια πυρηνική δοκιμή την περασμένη εβδομάδα. Ανακοίνωση του διευθυντή των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, αναφέρει ότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη ραδιενεργών υπολειμμάτων σε δείγματα της ατμόσφαιρας, πράγμα που σημαίνει ότι όντως έγινε πυρηνική δοκιμή, ισχύος μικρότερης του ενός κιλοτόνου.

    Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αμερικανικοί δορυφόροι έχουν εντοπίσει κινήσεις οχημάτων στη Βόρεια Κορέα που ενδεχομένως δείχνουν ότι η Πιονγιάνγκ ετοιμάζεται και για δεύτερη πυρηνική δοκιμή. Ο υπουργός εξωτερικών της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο, δήλωσε σήμερα ότι γνωρίζει τις εν λόγω πληροφορίες, αλλά επεσήμανε ότι δεν μπορεί να συζητήσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Εξάλλου, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, αναχωρεί σήμερα για επίσκεψη σε γειτονικές χώρες της Βόρειας Κορέας όπου θα έχει συνομιλίες για την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας και για τρόπους να πειστεί η Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στις εξαεθνείς συνομιλίες για τον αφοπλισμό της.

    Σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, η Κα Ράις δήλωσε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με αξιωματούχους από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα για να συζητήσει μαζί τους το θέμα συντονισμού του ελέγχου εμπορευμάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τη Βόρεια Κορέα.

    [03] ΕΕ: Συνεδρίαση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    17-10-2006

    X. Σολάνα και τον ανώτερο διαπραγματευτή του Ιράν, Α. Λαριτζανί, σε παλαιότερη συνάντηση

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις δήλωσε ότι η γρήγορη απάντηση των Ηνωμένων ΕΘνών προς την Βόρεια Κορέα για την πυρηνική της δοκιμή, στέλνει μήνυμα στο Ιράν για τις δικές του πυρηνικές φιλοδοξίες. Η προειδοποίηση της κ. Ράις την Δευτέρα, συνάδει με σχόλιο που έκανε την Κυριακή ο αμερικανός πρέσβης στα ΗΕ, Τζών Μπόλτον. Ο κ. Μπόλτον είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το Ιράν θα κατανοήσει πως θα αντιμετωπίσει την ίδια απομόνωση και κυρώσεις που επιβάλλονται στη Βόρεια Κορέα, αν συνεχίσει το πρόγραμμά του πυρηνικών όπλων.

    Μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι είχε διεξάγει επιτυχή πυρηνική δοκιμή, η Ουάσινγκτον προώθησε ψήφισμα μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, μέσα σε λίγες μέρες, γεγονός που αποτελεί ασυνήθιστα γρήγορη αντίδραση του διεθνούς οργανισμού.

    Ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα για να συζητήσουν το θέμα της επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν. Ο υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της κοινότητας, Χαβιέρ Σολάνα, απέτυχε να πείσει το Ιράν να διακόψει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου, κατά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με τον ανώτερο διαπραγματευτή για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί.

    [04] Ιράκ: Διαβεβαίωση Μπους για συνεχιζόμενη υποστήριξη της κυβέρνησης αλ Μαλίκι

    17-10-2006

    Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι από τρεις εκρήξεις βομβών σε διαφορετικά σημεία του Ιράκ την Δευτέρα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άτομα. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε τράπεζα στην πόλη Σουγάϊρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άτομα. Δύο άλλες εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 μουσουλμάνοι, που είχαν συγκεντρωθεί για την διακοπή της νηστείας του Ραμαζανίου. Στην βόρεια πόλη Μπαλάντ, Σιίτες πολιτοφύλακες σκότωσαν τουλάχιστον 74 Σουνίτες, μετά την δολοφονία 14 Σιιτών εργατών την Παρασκευή από αγνώστους ενόπλους.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχοι ιρακινού δικαστηρίου δήλωσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα η απόφαση για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν θα ανακοινωθεί στις 5 Νοεμβρίου.

    Την Δευτέρα επίσης, ο πρόεδρος Μπους συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι, τον οποίο διαβεβαίωσε για την αμερικανική υποστήριξη προς την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του. Ο κ. Μπους ζήτησε απ' τον κ. αλ Μαλίκι να αγνοήσει τις φήμες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν προθεσμία στην ιρακινή κυβέρνηση για την βελτίωση της ασφάλειας στη χώρα.

    [05] Ισραήλ: Έτοιμος δηλώνει ο Ολμέρτ για συνάντηση με τον Αμπάς

    17-10-2006

    Εχούντ Ολμέρτ

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, για να συζητήσουν την αποτελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Μιλώντας στην Κνεσέτ την Δευτέρα, ο κ. Ολμέρτ χαρακτήρισε το κ. Αμπάς 'άξιο' εταίρο για την επίτευξη ειρήνης. Πάντως, ο κ. Ολμέρτ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναντηθεί με τα μέλη του Παλαιστινιακού κυβερνώντος κόμματος της Χαμάς, έως ότου η οργάνωση συμμορφωθεί με τα διεθνή αιτήματα για να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ.

    Επίσης ο κ. Ολμέρτ κάλεσε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, για συνομιλίες, μετά τον τερματισμό του πολέμου κατά των μαχητών της Χεζμπολλάχ. Όμως, με ανακοίνωσή του, ο κ. Σινιόρα δήλωσε ότι ο Λίβανος θα είναι η τελευταία αραβική χώρα που θα υπέγραφε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Κατά την ομιλία του, ο κ. Ολμέρτ χαρακτήρισε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν 'υπαρξιακή απειλή' για το Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

    Σήμερα Τρίτη, ο κ. Ολμέρτ θα μεταβεί στη Μόσχα, όπου και θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    [06] Κεντρική Ιάβα: 27χρονη πεθαίνει από τη γρίπη των πτηνών

    17-10-2006

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι άλλο ένα άτομο πέθανε από γρίπη των πτηνών στην Ινδονησία, ανεβάζοντας στους 55 τον συνολικό αριθμό των νεκρών απ' την ασθένεια στην συγκεκριμένη χώρα. 27χρονη γυναίκα πέθανε απ' το θανατηφόρο στέλεχος του ιού στην Κεντρική Ιάβα, την Παρασκευή, 5 μέρες αφότου ανέπτυξε συμπτώματα της νόσου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι διερευνάται ακόμη πως το θύμα ήρθε σε επαφή με τον ιό.

    Επίσης τη Δευτέρα οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι στην Δυτική Ιάβα, ηλικιωμένη γυναίκα πέθανε από γρίπη των πτηνών και το Σάββατο ενδεκάχρονο αγόρι υπέκυψε στο θανατηφόρο στέλεχος της νόσου σε νοσοκομείο της Τζακάρτα. Συνολικά 149 άτομα έχουν πεθάνει από γρίπη των πτηνών σ' ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία τρία χρόνια, τα περισσότερα στην Ινδονησία.

    [07] Συμφωνία συνεργασίας 7 χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης για θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος

    17-10-2006

    Οι πρόεδροι 7 χωρών της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και ποιο συγκεκριμένα, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας και της Σερβίας, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι 7 χώρες θα συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ με στόχο την 'περαιτέρω ανάπτυξη' περιφερειακών υπηρεσιών ασφάλειας και την ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών για τον εντοπισμό και την σύλληψη προσωπικοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος και υπόπτων για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, χαρακτήρισε τη συμφωνία, ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με την ανάγκη συνεργασίας σε κοινούς αγώνες. Επίσης ο κ. Τάντιτς προειδοποίησε ότι σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ εγκληματικών οργανώσεων, απ' ότι μεταξύ πολιτικών οντοτήτων και χωρών της περιοχής.

    [08] Σρι Λάνκα: Βομβιστική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του ναυτικού

    17-10-2006

    Οι αρχές της Σρι Λάνκα είπαν ότι βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το φορτηγό του γεμάτο με εκρηκτικά σε φάλαγγα αυτοκινήτων του ναυτικού της χώρας, κοντά στην πόλη Χαμπαράνα, η οποία αποτελεί μεταβατικό κόμβο για το ναυτικό, δηλαδή στο σημείο εκείνο εναλλάσσεται το προσωπικό βάρδιας. Αξιωματούχοι επέρριψαν αμέσως ευθύνες για το περιστατικό στους αντάρτες Ταμίλ, που και στο παρελθόν έχουν καταφύγει συχνά σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Η κυβέρνηση και οι αντάρτες αναμενόταν να συναντηθούν για ειρηνευτικές συνομιλίες γύρω στο τέλος του μήνα στην Ελβετία, στα πλαίσια προσπάθειας αποτροπής νέας βύθισης της χώρας σε εμφύλιο πόλεμο.

    Ο αναλυτής Παϊκιασότι Σαραβαναμούτου, του Κέντρου Εναλλακτικής Πολιτικής στο Κολόμπο, δηλώνει ότι η εντατικοποίηση των εχθροπραξιών και από τις δύο πλευρές πρίν την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών δεν αποτελεί άγνωστο φαινόμενο. 'Η βία πάντα ξεσπά,' λέει ο κος Σαραβαναμούτου, 'επειδή και οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες ότι μόνο μέσω αυτής μπορούν να κερδίσουν πλεονεκτικότερη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται από θέση ισχύος'.

    Οι ειρηνευτικές συνομιλίες γίνονται περιοδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι περισσότερες συναντήσεις στοχεύουν στην κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών που επετεύχθη το 2002, ενώ οι συνομιλίες σε σχέση με τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών αναβάλλονται συνεχώς. Οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε πόλεμο διάρκειας 20 ετών, που άρχισε το 1983, όταν οι Τίγρεις Ταμίλ απαίτησαν ανεξαρτησία στις περιοχές βόρεια και ανατολικά της χώρας όπου επικρατούν οι Ταμίλ.

    [09] Ντελ Πόντε: Η Σερβία συνεχίζει να μην συνεργάζεται για την σύλληψη Μλάντιτς

    17-10-2006

    Η αρχιεισαγγελέας του διεθνούς δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου στα Βαλκάνια Κάρλα ντελ Πόντε, δήλωσε ότι η Σερβία συνεχίζει να μην συνεργάζεται με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την σύλληψη του φυγόδικου Ράτκο Μλάντιτς. Η κ. ντελ Πόντε έκανε τη δήλωση αυτή την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ενόψει της διάσκεψης κορυφής Ευρωπαίων υπουργών που θα συζητήσουν που βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Μλάντιτς και άλλων φυγοδίκων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

    Η ΕΕ διέκοψε τις συνομιλίες της με το Βελιγράδι λόγω της αποτυχίας του να συλλάβει και να εκδώσει τον Ράτκο Μλάντιτς. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν πεί ότι η Σερβία πρέπει να αποδείξει ότι συνεργάζεται με το διεθνές δικαστήριο στην καταδίωξη του Μλάντιτς και άλλων υπόπτων.

    Τον περασμένο μήνα η κ. Ντελ Πόντε είχε δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως οι σερβικές αρχές έχουν την πολιτική βούληση να συλλάβουν τον Μλάντιτς, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες το 1995 για τον ρόλο του στις επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Βοσνία Ερζεγοβίνη. Πιστεύεται ότι ο Μλάντιτς κρύβεται κάπου στη Σερβία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 18 October 2006 - 1:18:23 UTC