Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοτικές εκλογές: Νικήτρια η ΝΔ σε 30 απ' τις 54 νομαρχίες
  • [02] Ενισχυμένοι εμφανίζονται οι Δημοκρατικοί ενόψει των εκλογών του άλλου μήνα στις ΗΠΑ
  • [03] Το Σουδάν απελαύνει τον απεσταλμένο των ΗΕ
  • [04] Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο πολίτη
  • [05] Βουλγαρία: Προηγείται ο νύν πρόεδρος στις εκλογές
  • [06] Προηγείται ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στη Σλοβενία
  • [07] Mε αντίποινα απειλεί το Ιράν
  • [08] Μήνυμα του Μουλά Ομάρ
  • [09] Ιράκ: Ματωμένο Εΐντ αλ Φίτρ
  • [10] Ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ζητούν απ' ευθείας διάλογο με Βόρεια Κορέα

  • [01] Δημοτικές εκλογές: Νικήτρια η ΝΔ σε 30 απ' τις 54 νομαρχίες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    23-10-2006

    Οι επτά νομαρχίες των Σερρών, της Μαγνησίας, της Αρκαδίας, της Καρδίτσας, των Χανίων, της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας, καθώς και οι δύο μεγάλοι Δήμοι της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επαναληπτικών εκλογών που διεξήχθησαν ομαλά με ένα δυο μικρά προβλήματα από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα της Κυριακής.

    Όλος ο ελληνικός τύπος μιλούσε για 'μάχες' και για 'ντέρμπυ' και για τους άλλους 245 Δήμους, όπου πολλοί υποψήφιοι βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής από τον αντίπαλό τους.

    Νικητής στη Θεσσαλονίκη, ο νυν Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που επανεξελέγη με ποσοστό 52,62% μιάμιση μονάδα λιγότερο απο το ποσοστό στις προηγούμενες εκλογές, ενώ η κ. Χρύσα Αράπογλου συγκέντρωσε ένα 47,38%.

    Μέχρι αργά το βράδυ και με τα exit polls να τους δίνουν δύο μονάδες διαφορά συνεχιζόταν το θρίλερ στο Δήμο της Πάτρας, με τον Αντρέα Φούρα να κερδίζει τελικά το Δήμο με ποσοστό 53,15%, έναντι 46,85% του κ. Φλωράτου.

    Από πλευράς πολιτικών δυνάμεων, ο νομός Λευκάδος, Κεφαλονιάς, Μαγνησίας, Καρδίτσας και Σερρών περιήλθαν στη δύναμη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο νομός Αρκαδίας και Χανίων πέρασαν στην δύναμη της Νέας Δημοκρατίας

    Στο σύνολο τώρα των 54 νομαρχιών ολόκληρης της επικράτειας, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε σε 30 νομαρχίες και το ΠΑΣΟΚ σε 24 εκ των οποίων δύο ήταν με την υποστήριξη του Συνασπισμού.

    Από την Θεσσαλονίκη έστειλε το μήνυμα του, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: 'Ο λαός της Θεσσαλονίκης επιβράβευσε-είπε-την εντιμότητα και τον σωστό αγώνα, ενώ καταδίκασε την φαυλότητα, το ψέμα και την συκοφαντία'.

    [02] Ενισχυμένοι εμφανίζονται οι Δημοκρατικοί ενόψει των εκλογών του άλλου μήνα στις ΗΠΑ

    23-10-2006

    O Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη, Τσάκ Σούμερ, δήλωσε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στο Ιράκ έχει δυσαρεστήσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους και αυτό θα γίνει εμφανές κατά τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Σε δηλώσεις του την Κυριακή ο κ. Σούμερ επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία στις ΗΠΑ για αλλαγή. Από τη πλευρά της η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής από τη Βόρεια Καρολίνα Ελίζαμπεθ Ντόουλ, δήλωσε ότι τοπικά θέματα θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Ενώ οι εκλογές απέχουν μόνο δύο εβδομάδες, σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για τους Δημοκρατικούς, αν και ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα συνεχίσει να ελέγχει το κογκρέσο, επειδή όπως είπε, οι Ρεπουμπλικανοί είναι καλύτεροι απ' τους Δημοκρατικούς σε θέματα προστασίας του αμερικανικού λαού.

    Όμως οι σφυγμομετρήσεις έδειξαν ότι πάνω από το 55% των Αμερικανών ψηφοφόρων θα ήθελε την ανάληψη του ελέγχου του Κογκρέσου απ' τους δημοκρατικούς.

    Στο μεταξύ, ο μόνος Αφρο-Αμερικανός γερουσιαστής, ο δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα, απ' το Ιλλινόη, δηλώνει ότι εξετάζει την πιθανότητα να ζητήσει το χρίσμα του κόμματος του για τις προεδρικές εκλογές του 2008.

    Ο κ. Ομπάμα

    Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι η θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε ο κόσμος σε σειρά ομιλιών που έδωσε τελευταία με αφορμή το νέο του βιβλίο, τον έκανε να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο προεδρικής υποψηφιότητας το 2008. Ο γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται ανερχόμενο αστέρι του Δημοκρατικού κόμματος από το 2004, που είχε εκφωνήσει βαρυσήμαντο λόγο στο συνέδριο του κόμματος του. Το νέο του βιβλίο έχει τίτλο: 'Παράτολμη Ελπίδα: Σκέψεις για την Επανόρθωση του Αμερικανικού Ονείρου."

    [03] Το Σουδάν απελαύνει τον απεσταλμένο των ΗΕ

    23-10-2006

    Η κυβέρνηση του Σουδάν έδωσε στον απεσταλμένο των ΗΕ Γιάν Πρόνκ, προθεσμία τριών ημερών, δηλαδή μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, για να αποχωρήσει από την χώρα.

    Εκπρόσωπος του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο κ. Πρόνκ απαλλάσσεται των καθηκόντων του λόγω της αρνητικής του διάθεσης έναντι της κυβέρνησης και του στρατού του Σουδάν. ΄

    Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πρόνκ είχε γράψει στην προσωπική του ιστοσελίδα ότι ο στρατός του Σουδάν είχε χάσει σε δύο σημαντικές μάχες με τους αντάρτες στο Νταρφούρ και γι' αυτό το ηθικό των στρατιωτών ήταν πεσμένο. Ο κ. Πρόνκ δήλωσε επίσης ότι το Σουδάν δεν είχε εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε για το Νταρφούρ.

    Εκπρόσωπος των ΗΕ επιβεβαίωσε ότι ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν έλαβε επιστολή από την σουδανική κυβέρνηση, που του ζητούσε να αποσύρει τον Γιάν Πρόνκ και ότι ο κ. Αννάν ζήτησε από τον κ. Πρόνκ να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις.

    [04] Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο πολίτη

    23-10-2006

    Iσραηλινό τάνκ

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια επιδρομής στη βόρεια Δυτική Όχθη. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι στρατιώτες, που αναζητούσαν εξτρεμιστή στην πόλη Ταμούν, πυροβόλησαν κατά Παλαιστινίων που τους πετούσαν πέτρες, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους.

    Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επιδρομή και είπε ότι άνδρες του πυροβόλησαν κατά Παλαιστινίων που τους επιτίθεντο με πέτρες, κοκτέιλ Μολότωφ και πυροβολισμούς. Ο στρατός πρόσθεσε ότι ο καταζητούμενος εξτρεμιστής συνελήφθη.

    Νωρίτερα την Κυριακή, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μέλος της υπηρεσίας ασφάλειας του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, σκοτώθηκε σε προσφυγικό στρατόπεδο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο Μωχάμεντ Σαχαντέκ σκοτώθηκε έξω από την κατοικία του κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης με δυνάμεις του κυβερνώντος κόμματος της Χαμάς.

    Πρίν δύο μέρες, ένοπλοι είχαν πυροβολήσει κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανιγιέ, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα ή τραυματισμοί.

    [05] Βουλγαρία: Προηγείται ο νύν πρόεδρος στις εκλογές

    23-10-2006

    Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βουλγαρία, δείχνουν τον πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνωφ, να κερδίζει ποσοστό 61% σε σύγκριση με ποσοστό 23% που πήρε ο ακροδεξιός υποψήφιος, Βόλεν Σιντέρωφ.

    Ομως, η προσέλευση των ψηφοφόρων κυμάνθηκε στο 43%, δηλαδή δεν έφτασε το απαιτούμενο 50% για την αποφυγή δεύτερου γύρου την άλλη εβδομάδα. Ο κ. Παρβάνωφ εξέφρασε κατανόηση για την αγανάκτηση πολλών ψηφοφόρων με τους αργούς ρυθμούς αλλαγών στην Βουλγαρία.

    Πάντως πολλοί ψηφοφόροι εκφράζουν ικανοποίηση για τις προσπάθειες του προέδρου Παρβάνωφ, που οδήγησαν στην ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την επικείμενη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [06] Προηγείται ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στη Σλοβενία

    23-10-2006

    Στη Σλοβενία, τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής δείχνουν τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό να υπερτερεί, αλλά δήμαρχος της Λιουμπλιάνα αναδεικνύεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος και επιχειρηματίας, Ζόραν Γιάνκοβιτς, που θεωρείται και ένας απ' τους κύριους πολιτικούς αντιπάλους του πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα.

    [07] Mε αντίποινα απειλεί το Ιράν

    23-10-2006

    Το Ιράν δήλωσε ότι θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση που του επιβληθούν κυρώσεις από τα ΗΕ εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μοχάμεντ Αλί Χοσεϊνί, δήλωσε την Κυριακή στην Τεχεράνη ότι οποιεσδήποτε κυρώσεις των ΗΕ, θα έχουν περιφερειακές και διεθνείς συνέπειες.

    Ο κ. Χοσεϊνί δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ενέργειες που η Τεχεράνη ενδέχεται να αναλάβει σε αντίποινα για τις κυρώσεις, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ιράν θα λάβει τα 'αρμόζοντα μέτρα' όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Τα σχόλια του κ. Χοσεϊνί γίνονται λίγες μέρες πριν την αναμενόμενη κατάθεση σχεδίου ψηφίσματος στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο επιδιώκονται περιορισμένες κυρώσεις κατά του Ιράν. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ιράν εξακολουθεί να επιθυμεί την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την επίλυση του θέματος αυτού, αλλά επανέλαβε την απόρριψη εκ μέρους της Τεχεράνης δυτικών εκκλήσεων για τερματισμό του προγράμματος της εμπλουτισμού ουρανίου, πριν την διενέργεια νέων συνομιλιών.

    [08] Μήνυμα του Μουλά Ομάρ

    23-10-2006

    Ο πρώην ηγέτης του Αφγανιστάν και ηγέτης των Ταλεμπάν, Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, προέβλεψε την συσπείρωση του ανταρτικού κινήματος μέσα στους επόμενους μήνες. Σε μήνυμα του προς ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων και σε ιστοσελίδα στο Ιντερνετ, ο Μουλά Ομάρ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των σταυροφόρων, όπως λέει χαρακτηριστικά, αλλά προβλέπει ότι τελικά οι δυτικές δυνάμεις θα ηττηθούν.

    Επίσης στο ίδιο μήνυμα ο Μουλά Ομάρ χαρακτηρίζει τον πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, υπηρέτη των σταυροφόρων και τονίζει ότι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν θα λογοδοτήσει ενώπιον Ισλαμικού δικαστηρίου. Το μήνυμα του Μουλά Ομάρ συμπίπτει με την μουσουλμανική εορτή Εΐντ Αλ Φίτρ που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού.

    Στο μεταξύ, τοπικοί αξιωματούχοι στο δυτικό Αφγανιστάν είπαν ότι τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν την Κυριακή, σε διάφορες μάχες. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι μάχες ξέσπασαν στη δυτική επαρχία Χεράτ μεταξύ δύο τοπικών πολεμάρχων. Νωρίτερα την Κυριακή, νατοϊκά στρατεύματα σκότωσαν 15 ύποπτους εξτρεμιστές που έστησαν ενέδρα σε φάλαγγα αυτοκινήτων του ΝΑΤΟ στο νότιο Αφγανιστάν. Οι νατοϊκοί στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά αλλά δύο συμμαχικά οχήματα υπέστησαν ζημίες.

    [09] Ιράκ: Ματωμένο Εΐντ αλ Φίτρ

    23-10-2006

    Στο Ιράκ, τουλάχιστον 9 άτομα σκοτώθηκαν την Κυριακή από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη που πραγματοποιήθηκαν σε εμπορικές περιοχές, όπου ο κόσμος έκανε τα ψώνια του για την γιορτή του Εΐντ αλ Φίτρ, που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του Ραμαζανίου. Επίσης στη Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης, ένοπλοι έστησαν σε φάλαγγα νεοσύλλεκτων της αστυνομίας σκοτώνοντας 15 απ' αυτούς. Επίσης ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι άλλοι 5 άνδρες του σκοτώθηκαν σε μάχες, ανεβάζοντας έτσι στους 83 τον συνολικό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ αυτό το μήνα. Πρόκειται για τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό απωλειών από αμερικανικής πλευράς, φέτος.

    Στο μεταξύ, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης φέρουν αμερικανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η κυβέρνηση Μπούς ετοιμάζει χρονοδιάγραμμα για την διεύρυνση του ρόλου της Ιρακινής κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας, όμως ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την εν λόγω πληροφορία ανακριβή.

    Την Κυριακή επίσης, ο πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας επισκέφθηκε βρετανικά στρατεύματα στο νότιο Ιράκ. Την Παρασκευή και το Σάββατο, ο πρόεδρος Μπούς και το επιτελείο του εξέτασαν την στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιράκ, αλλά ο κ. Μπούς είπε ότι οι στόχοι παραμένουν ίδιοι.

    [10] Ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ζητούν απ' ευθείας διάλογο με Βόρεια Κορέα

    23-10-2006

    Ρίτσαρντ Λούγκαρ

    Δύο ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας, Ρίτσαρντ Λούγκαρ και ο πρόεδρος της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της γερουσίας, Άρλεν Σπέκτερ, συμπαρατάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς και ζήτησαν απ' ευθείας συνομιλίες των ΗΠΑ με την Βόρεια Κορέα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκύψει λόγω του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

    Άρλεν Σπέκτερ

    Ο κ. Λούγκαρ δήλωσε ότι οι απ' ευθείας συνομιλίες είναι 'αναπόφευκτες' για την επίλυση της αντιπαράθεσης με διπλωματικά μέσα, ενώ ο κ. Σπέκτερ επεσήμανε ότι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να 'κάνει χρήση κάθε εναλλακτικής λύσης, συμπεριλαμβανομένων και των απ' ευθείας συνομιλιών'.

    Στο μεταξύ, η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, επέστρεψε απ' την περιοδεία της στην Ασία που αποσκοπούσε στην συγκέντρωση υποστήριξης για την εφαρμογή των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας σε βάρος της Βόρειας Κορέας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 24 October 2006 - 1:20:55 UTC