Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βοήθεια υπόσχεται ο πρόεδρος Μπούς σε χώρες της Λατινικής Αμερικής
  • [02] H θέση της γυναίκας στην σύγχρονη Ευρώπη
  • [03] Το Ιράν επιμένει στο 'αναφαίρετο δικαίωμά του' να εμπλουτίζει ουράνιο
  • [04] Ουάσιγκτον: Ακροάσεις για τις κακές συνθήκες που επικρατούν σε στρατιωτικό ιατρικό κέντρο
  • [05] 9 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν
  • [06] Άρχισαν οι ιστορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας
  • [07] Η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για δύο επιθέσεις στην Αλγερία
  • [08] Ανακάμπτουν οι χρηματαγορές
  • [09] Ιράκ: Έφοδος σε γραφείο μυστικής υπηρεσίας αποκαλύπτει κρατούμενους
  • [10] Το Ελληνικό Πεντάγωνο καταδίκασε βίντεο με αντι-Αλβανικό περιεχόμενο
  • [11] Ακροάσεις στο Κογκρέσο για την μεταχείριση τραυματιών στρατιωτών στο Ιατρικό Κέντρο Walter Reed

  • [01] Βοήθεια υπόσχεται ο πρόεδρος Μπούς σε χώρες της Λατινικής Αμερικής

    06-03-2007

    Ο πρόεδρος Μπους, που από μεθαύριο θα αρχίσει περιοδεία στη Λατινική Αμερική, υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια για την ενίσχυση των κυβερνητικών θεσμών, της παιδείας, της υγειονομικής περίθαλψης και την βελτίωση της οικονομίας των δημοκρατικών χωρών της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής. Ο κ. Μπους δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα συντελέσουν στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στο δυτικό ημισφαίριο.

    Ανάμεσα στα προγράμματα στα οποία αναφέρθηκε ήταν κέντρο εκπαίδευσης ιατρικού προσωπικού στον Παναμά, καθώς και πρόγραμμα για την βελτίωση της ικανότητας ανάγνωσης και γραφής των 650 χιλιάδων μαθητών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Ο αμερικανός πρόεδρος επίσης αναφέρθηκε σε προγράμματα εκπαίδευσης δικαστών και χορήγησης δανείων για μικρές επιχειρήσεις.

    [02] H θέση της γυναίκας στην σύγχρονη Ευρώπη

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    06-03-2007

    Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η 8η Μαρτίου και με την ευκαιρία η Γιούροστατ έδωσε στην δημοσιότητα στο Λουξεμβούργο μια σειρά στοιχείων για την σημερινή κατάσταση των γυναικών στην Ευρώπη των 27, συγκρινόμενα με τους άντρες και σε τομείς όπως της δημογραφίας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της ανεργίας.

    Στο σύνολο των χωρών μελών της Ένωσης το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες ξεπερνάει τα 80 χρόνια βσύμφωνα με μετρήσεις του 2005. Η διαφορά με το προσδόκιμο ζωής των ανδρών παραμένει 6 χρόνια, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως η Λιθουανία, η διαφορά αυτή φτάνει και τα 12 χρόνια. Για τις Ελληνίδες τα στοιχεία δείχνουν ότι ζουν κατά μέσο όρο 81,5 χρόνια, έναντι των ανδρών που φθάνουν τα 76,6 χρόνια με μακροβιότερες γυναίκες τις Σουηδέζες που ζουν 82,6 χρόνια και τις Βελγίδες που φθάνουν κατά μέσο όρο τα 82,4 χρόνια.

    Από πλευράς γονιμότητας οι Ελληνίδες βρίσκονται πολύ χαμηλά στην 22η θέση και γεννούν στατιστικά 1,28 παιδιά, με τα μεγαλύτερα ποσοστά γονιμότητας να σημειώνονται στην Γαλλία, 1,92 παιδιά ανά γυναίκα.

    Στο τομέα της εκπαίδευσης στην Ευρώπη των 27 το δεύτερο τρίμηνο του 2006 οι γυναίκες διπλωματούχοι μεταξύ 25-59 ετών υπολογίζονταν στο 23,8%, έναντι 23,1 % των ανδρών, ενώ πολύ κοντά ήταν και τα ποσοστά των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με 22,3 % για τις γυναίκες και 22,8% για τους άνδρες.

    Εκεί που οι Ελληνίδες υπολείπονται πολύ των ανδρών είναι στα ποσοστά ανεργίας όπου σημειώνεται 13,3% για τις γυναίκες, έναντι 5,4% των ανδρών, ενώ στο σύνολο των 27 Ευρωπαϊκών χωρών τα ποσοστά δεν έχουν μεγάλη διαφορά και οι δείκτες ανεργίας κυμαίνονται από το 8,7% για τις γυναίκες και 6,7% για τους άνδρες.

    Όπως είναι φυσικό η ίδια διαφορά παρατηρείται και στην απασχόληση όπου στην Ελλάδα απασχολείται το 47,5% των γυναικών έναντι του 74,6% των ανδρών.

    [03] Το Ιράν επιμένει στο 'αναφαίρετο δικαίωμά του' να εμπλουτίζει ουράνιο

    06-03-2007

    Αλί Ασγκάρ Σολτάνιε

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, ο απεσταλμένος του Ιράν στην Υπηρεσία, Αλί Ασγκάρ Σολτάνιε, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα απεμπολήσει ποτέ 'το αναφαίρετο δικαίωμά της' να εμπλουτίζει ουράνιο, παρόλα αυτά είναι πρόθυμη να επιλύσει άλλα θέματα σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Ο κ. ελ Μπαραντέι είχε δηλώσει ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το Ιράν δεν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, επειδή η χώρα αρνείται να συνεργαστεί με τους πυρηνικούς επιθεωρητές των ΗΕ. Ο κ. ελ Μπαρεντέι έκανε την δήλωση αυτή την Δευτέρα, στα πλαίσια σύσκεψης του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας, στη Βιέννη.

    [04] Ουάσιγκτον: Ακροάσεις για τις κακές συνθήκες που επικρατούν σε στρατιωτικό ιατρικό κέντρο

    06-03-2007

    Καταθέσεις βετεράνων ενώπιον του Κογκρέσου

    Δύο στρατιωτικοί βετεράνοι του πολέμου στο Ιράκ και η σύζυγος ενός τρίτου κατέθεσαν την Δευτέρα σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου για ελεεινές συνθήκες στο Ιατρικό Κέντρο του στρατού Walter Reed εδώ στην Ουάσιγκτον. Κατήγγειλαν επίσης έλλειψη ανταπόκρισης από μέρους ανώτερων αξιωματούχων του Πενταγώνου στις διαμαρτυρίες τους για την κατάσταση. Σειρά ακροάσεων για το θέμα πραγματοποιεί το Κογκρέσο διερευνώντας σκάνδαλο κακομεταχείρισης στρατιωτών-τραυματιών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν στο εν λόγω Ιατρικό Κέντρο. Ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά το θέμα, Δημοκρατικός Τζον Τίρνυ, δήλωσε ότι η μεταχείριση των στρατιωτών υπήρξε κάκιστη και ζήτησε σοβαρές μεταρρυθμίσεις.

    [05] 9 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

    06-03-2007

    Αφγανοί αξιωματούχοι λένε ότι 9 άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροεπιδρομή του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια μάχης με εξτρεμιστές, στην επαρχία Καπίσα. Οι αρχές είπαν ότι οι νατοϊκές δυνάμεις ζήτησαν τις αεροεπιδρομές, όταν η βάση τους στην επαρχία αυτή υπέστη επίθεση από εξτρεμιστές. Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι το περιστατικό αυτό ερευνάται.

    Την Κυριακή, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι είχε καταδικάσει βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που είχε προηγηθεί μάχης μεταξύ αμερικανικών στρατευμάτων και εξτρεμιστών, εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους 10 Αφγανοί άμαχοι στην επαρχία Νανγκαχάρ. Ο κ. Καρζάι ζήτησε διερεύνηση και αυτού του περιστατικού. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι άμαχοι σκοτώθηκαν από αμερικανικά στρατεύματα, ή από τους εξτρεμιστές.

    [06] Άρχισαν οι ιστορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας

    06-03-2007

    Κρίστοφερ Χίλ

    Άρχισαν στη Νέα Υόρκη ιστορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο επικεφαλής της Αμερικανικής αντιπροσωπίας στις διαπραγματεύσεις, βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χίλλ και ο Βορειοκορεάτης ομόλογος του, Κιμ Κυέ Κουάν, πραγματοποίησαν πρώτο γύρο συνομιλιών το βράδυ της Δευτέρας πριν προσέλθουν σε δείπνο, ενώ οι περισσότερες συσκέψεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα.

    Οι συνομιλίες προβλέπονταν από την εξαεθνή συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο μήνα στα πλαίσια της οποίας η Πιονγιάνγκ δεσμεύτηκε να τερματίσει τις δραστηριότητές της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, με αντάλλαγμα ενεργειακή και οικονομική βοήθεια.

    Πάντως ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε ότι είναι μάλλον απίθανο οι συνομιλίες αυτές να έχουν άμεσα αποτελέσματα.

    [07] Η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για δύο επιθέσεις στην Αλγερία

    06-03-2007

    Παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης αλ Κάιντα ανέλαβε την Δευτέρα την ευθύνη για δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αλγερία. Η μία επίθεση σημειώθηκε το Σάββατο και είχε ως στόχο λεωφορείο το οποίο μετέφερε υπαλλήλους ρωσικής εταιρίας παραγωγής φυσικού αερίου, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Αλγέρι. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ένας Ρώσος και τρείς Αλγερινοί σκοτώθηκαν.

    Η οργάνωση ανέλαβε επίσης την ευθύνη για μία άλλη επίθεση την Κυριακή κατά της αλγερινής αστυνομίας στην πόλη Τίζι Ουζου. Η αλ Κάιντα, με μήνυμά της στο διαδίκτυο και τηλεφώνημα στον τηλεοπτικό σταθμό αλ Τζαζήρα, δήλωσε ότι σκοτώθηκαν αρκετοί αστυνομικοί. Το μήνυμα έλεγε επίσης ότι η επίθεση κατά του ρωσικού λεωφορείου ήταν σε αντίποινα για την δράση της Ρωσίας στην Τσετσενία.

    [08] Ανακάμπτουν οι χρηματαγορές

    06-03-2007

    Θετικό πρόσημο δείχνουν σήμερα το πρωί οι κυριότερες χρηματαγορές της Ασίας, μετά από μια εβδομάδα ελλειμμάτων. Στο Τόκιο, ο δείκτης Νίκεϊ, σημειώνει άνοδο 0,79%, ενώ και άλλες χρηματαγορές της περιοχής δείχνουν κέρδη της τάξης του περίπου 1%.

    Τη Δευτέρα, όμως, οι κύριοι δείκτες της Ιαπωνίας, του Χόνγκ Κόνγκ και της Ινδίας έχασαν το 3% με 4% της αξίας τους, ενώ οι αμερικανικές και Ευρωπαϊκές χρηματαγορές υποχώρησαν κατά περίπου 1%. Συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχώρησε κατά 65 μονάδες κλείνοντας στις 12.049. Ο δείκτης S&P έχασε 13 μονάδες φθάνοντας στις 1.374 και ο δείκτης Νάσντακ σημείωσε πτώση 27 μονάδων στις 2.341. Η τιμή του δολαρίου υποχώρησε έναντι του Γιέν, αλλά σημείωσε άνοδο έναντι του Ευρώ.

    Σε συνέντευξη τύπου στο Τόκιο τη Δευτέρα, ο υπουργός οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρυ Πώλσον και ο Ιάπωνας ομόλογος του, Κότζι Όμι, δήλωσαν ότι δεν ανησυχούν για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και χαρακτήρισαν την Αμερικανική και την Ιαπωνική οικονομία σταθερές.

    [09] Ιράκ: Έφοδος σε γραφείο μυστικής υπηρεσίας αποκαλύπτει κρατούμενους

    06-03-2007

    Νούρι Αλ Μαλίκι

    Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, διέταξε την διερεύνηση εφόδου Βρετανικών και Ιρακινών δυνάμεων σε Ιρακινή υπηρεσία απόρρητων πληροφοριών, στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ, στη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν κρατούμενοι που απ' ότι φαίνεται είχαν υποστεί βασανιστήρια.

    Ο κ. αλ Μαλίκι χαρακτήρισε την έφοδο παράνομη και ανεύθυνη, αλλά δεν αναφέρθηκε στο θέμα των κρατουμένων. Στη Βασόρα επικρατούν οι Σιίτες.

    Βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι Ιρακινές δυνάμεις υποστηριζόμενες από συμμαχικά στρατεύματα έκαναν έφοδο στο εν λόγω γραφείο την Κυριακή σε αναζήτηση τρομοκρατών, όπως είπαν, αλλά εντόπισαν πάνω από 30 κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένης μίας γυναίκας και 2 παιδιών. Μερικοί από αυτούς έφεραν σημάδια βασανιστηρίων.

    Σε άλλες εξελίξεις, η Ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι από βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άτομα την Δευτέρα σε αγορά βιβλίου στη Βαγδάτη.

    [10] Το Ελληνικό Πεντάγωνο καταδίκασε βίντεο με αντι-Αλβανικό περιεχόμενο

    06-03-2007

    Το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας καταδίκασε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και που φαίνεται να δείχνει Έλληνες στρατιώτες να τραγουδούν αυτοσχέδια τραγούδια με αντι-Αλβανικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εκπαίδευσης.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας, πλοίαρχος Στέφανος Γκίκας, αναφέρει σε ανακοινωθέν του ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες ενέργειες, αλλά τονίζει ότι η αυθεντικότητα του βίντεο διερευνάται.

    Το εν λόγω βίντεο προκάλεσε διαμαρτυρίες στην Αλβανία. Ο Αλβανός υφυπουργός άμυνας, Πετρίτ Καραμπινά, ζήτησε απ' τις Ελληνικές αρχές να δώσουν τέλος σε τέτοιου είδους απαράδεκτες και σκανδαλώδεις ενέργειες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [11] Ακροάσεις στο Κογκρέσο για την μεταχείριση τραυματιών στρατιωτών στο Ιατρικό Κέντρο Walter Reed

    06-03-2007

    Δύο στρατιωτικοί βετεράνοι του πολέμου στο Ιράκ και η σύζυγος ενός τρίτου κατέθεσαν την Δευτέρα σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου για ελεεινές συνθήκες στο Ιατρικό Κέντρο του στρατού Walter Reed εδώ στην Ουάσιγκτον. Κατήγγειλαν επίσης έλλειψη ανταπόκρισης από μέρους ανώτερων αξιωματούχων του Πενταγώνου στις διαμαρτυρίες τους για την κατάσταση.

    Σειρά ακροάσεων για το θέμα πραγματοποιεί το Κογκρέσο διερευνώντας σκάνδαλο κακομεταχείρισης στρατιωτών-τραυματιών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν στο εν λόγω Ιατρικό Κέντρο. Ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά το θέμα, Δημοκρατικός Τζον Τίρνυ, δήλωσε ότι η μεταχείριση των στρατιωτών υπήρξε κάκιστη και ζήτησε σοβαρές μεταρρυθμίσεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 7 March 2007 - 2:18:27 UTC