Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικήρυξη του "Επαναστατικού Αγώνα"
  • [02] O Τάσσος Παπαδόπουλος ζητά την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου
  • [03] Συνομιλίες ΗΠΑ-Πολωνίας για το αντιπυραυλικό σύστημα
  • [04] Επαφές αμερικανού προξένου με τον υπουργό Οικονομικών των Παλαιστινίων
  • [05] Εκτελέστηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ
  • [06] Η Ρωσία διαψεύδει πληροφορίες αμερικανικής εφημερίδας για το Ιράν
  • [07] Ημέρα πένθους στη Ρωσία
  • [08] Το Κογκρέσο διερευνά το FBI
  • [09] Ο Λευκός Οίκος επιτρέπει μόνο μη ένορκες καταθέσεις ανώτερων αξιωματούχων του
  • [10] Επίσκεψη Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον
  • [11] Ο Αλ Γκόρ στο Κογκρέσο

  • [01] Επικήρυξη του "Επαναστατικού Αγώνα"

    21-03-2007

    (File photo - 12 Jan 2007" hspace=2 src="/greek/images/AP_greece_police_US_embassy_eng_195_12jan07.jpg" width=186 vspace=2 border=0>

    Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ προσφέρουν αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων η κάθε μία, για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην σύλληψη μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, που ευθύνεται για την επίθεση του Ιανουαρίου κατά της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

    Την Τρίτη, το Ελληνικό Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ότι προσφέρει ως αμοιβή ποσό ενός εκατομμυρίου δολαρίων, για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην διάλυση της οργάνωσης αυτής, με την δέσμευση ότι θα δοθούν πλήρεις εγγυήσεις ανωνυμίας σε τυχόν πληροφοριοδότες.

    Αργότερα η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα ανακοίνωσε ότι προσφέρει την ίδια αμοιβή καθώς και την πιθανότητα απομάκρυνσης των πληροφοριοδοτών και των οικογενειών τους.

    [02] O Τάσσος Παπαδόπουλος ζητά την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου

    21-03-2007

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, καλεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου που, όπως δήλωσε, θα μπορούσε να οδηγήσει 'σε δυναμική επίλυσης' του Κυπριακού.

    Σε γραπτή ανακοίνωση του την Τρίτη ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις τις τελευταίες μέρες ως προς την συμφωνία της 8ης Ιουλίου και γι' αυτό πιστεύει πραγματικά ότι η έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής της συμφωνίας θα μπορούσε να επιφέρει αποτελέσματα σύντομα.

    Η συμφωνία επετεύχθη βάση εισηγήσεων του ανώτερου αξιωματούχου των ΗΕ, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι και προβλέπει την σύσταση Τεχνικών Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας με την συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων με στόχο την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων.

    [03] Συνομιλίες ΗΠΑ-Πολωνίας για το αντιπυραυλικό σύστημα

    21-03-2007

    Ντάνιελ Φρήντ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φρήντ και ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Αλεξάντρ Στσίγκλο, είχαν την Τρίτη συνομιλίες στην Βαρσοβία με θέμα τα σχέδια της Ουάσιγκτον για την εγκατάσταση αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος στην Πολωνία και την Τσεχία. Λεπτομέρειες των συνομιλιών τους δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα.

    Η Ρωσία αντιτίθεται στα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη του εν λόγω συστήματος κοντά στα σύνορά της, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα απειλούσε την ασφάλειά της. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν στόχος του αντιπυραυλικού συστήματος είναι η αντιμετώπιση απειλών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και δεν στοχεύει την Ρωσία ή το δικό της αμυντικό σύστημα πυραύλων.

    [04] Επαφές αμερικανού προξένου με τον υπουργό Οικονομικών των Παλαιστινίων

    21-03-2007

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη περιοχή, Τζέικομπ Ουέλς, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών των Παλαιστινίων, Σαλάμ Φαγιάντ, οποίος ανήκει στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά δεν πρόσκειται ούτε στη Χαμάς ούτε στην Φατάχ που απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχηματισμό. Το αμερικανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ δεν σχολίασε τη συνάντηση. Στη Ουάσιγκτον, το Στέητ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι θα έχουν επαφές με κυβερνητικά στελέχη τα οποία δεν ανήκουν στη Χαμάς.

    Στο μεταξύ, οι εντάσεις κλιμακώνονται στην Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης όπου δεκάδες Ισραηλινοί έποικοι μετακόμισαν σε κτίριο που βρίσκεται σε Παλαιστινιακή γειτονιά. Οι έποικοι λένε ότι αγόρασαν νόμιμα το κτίριο, αλλά ο παλαιστίνιος ιδιοκτήτης του αρνείται ότι το πούλησε.

    [05] Εκτελέστηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ

    21-03-2007

    Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 39 εξτρεμιστές σε μάχη στην επαρχία αλ Αμπάρ, που είναι το προπύργιο των Σουνιτών. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι μάχη ξέσπασε την Τρίτη στην πόλη Αμιρίγια. Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 άτομα, ενώ σε άλλη γειτονιά 7 άτομα σκοτώθηκαν από πυρά όλμου. Επίσης, δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα.

    Την Τρίτη τα ξημερώματα, οι ιρακινές αρχές εκτέλεσαν τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, για τον ρόλο του στην δολοφονία 148 Σιιτών στην πόλη Ντζουμπαίλ το 1982.

    [06] Η Ρωσία διαψεύδει πληροφορίες αμερικανικής εφημερίδας για το Ιράν

    21-03-2007

    Βιτάλι Τσούρκιν

    Η Ρωσία διέψευσε αμερικανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι απείλησε πως δεν θα παραδώσει πυρηνικά καύσιμα στο ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ, αν το Ιράν δεν συμμορφωθεί με το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για διακοπή του προγράμματός του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Ο Ρώσος πρέσβης στα ΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι η πληροφορία αυτή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης δεν αληθεύει και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν συνδέει το θέμα των πυρηνικών καυσίμων για το εργοστάσιο της Μπουσέρ στο νότιο Ιράν, με τις κυρώσεις που τα ΗΕ επέβαλαν πέρυσι σε βάρος της Τεχεράνης εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος.

    Αλλά και το Ιράν, από την πλευρά του, διέψευσε την εν λόγω πληροφορία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν πει ότι Ρώσος επίσημος έδωσε το τελεσίγραφο αυτό στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία είχε δηλώσει ότι καθυστερεί την παράδοση πυρηνικών καυσίμων στο Ιράν, επειδή η Τεχεράνη καθυστερεί να πληρώσει τα γραμμάτιά της, κάτι που Ιρανοί αξιωματούχοι διέψευσαν.

    [07] Ημέρα πένθους στη Ρωσία

    21-03-2007

    Ημέρα πένθους η Τετάρτη στην Ρωσία, για τα θύματα τριών καταστροφών, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους, από το Σάββατο, τουλάχιστον 175 άτομα. Πρόκειται για συντριβή αεροσκάφους, έκρηξη σε ανθρακωρυχείο και πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας, που σημειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία της Ρωσίας και που ήγειραν ερωτηματικά σχετικά με τη χαλαρή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και την έλλειψη σωστικών συνεργείων.

    Ο κ. Πούτιν διέταξε τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και την ακύρωση των ψυχαγωγικών προγραμμάτων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Στο μεταξύ, μέλη σωστικών συνεργείων στην περιοχή Κεμέροβο της Σιβηρίας συνεχίζουν την ανακομιδή πτωμάτων από το ανθρακωρυχείο Ουλιάνωφσκ.

    Την Τρίτη, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έφθασε τους 107, ενώ οι αρχές είπαν ότι πρόκειται για την χειρότερη καταστροφή σε ορυχείο της τελευταίας δεκαετίας. Πάντως 93 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν και 3 αγνοούνται. Οι αρχές εξετάζουν την περίπτωση η έκρηξη στο ανθρακωρυχείο να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

    Στην περιοχή της θάλασσας του Αζώφ, στο νότιο άκρο της Ρωσίας, τουλάχιστον 62 συνταξιούχοι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη, όταν ο οίκος ευγηρίας στον οποίο διέμεναν τυλίχθηκε στις φλόγες. Εξάλλου, 7 άτομα σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν, όταν αεροσκάφος αναποδογύρισε και διασπάστηκε το Σάββατο στην πόλη Σαμάρα.

    [08] Το Κογκρέσο διερευνά το FBI

    21-03-2007

    Αξιωματούχοι του FBI καταθέτουν στο Κογκρέσο

    Μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου προειδοποιούν το FBI ότι θα μπορούσε να χάσει τις διευρυμένες δικαιοδοσίες του σε θέματα παρακολούθησης, αν δεν αναστρέψει περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας κατά τις οποίες επιδίωξε την παράνομη απόκτηση πληροφοριών.

    Σε σχετικές ακροάσεις ενώπιον της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής, ο εμπειρογνώμονας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Γκλέν Φάιν, κατέθεσε για το πώς το FBI χρησιμοποίησε τις προσβάσεις του για την συγκέντρωση προσωπικών πληροφοριών και χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών σοβαρές και απαράδεκτες.

    Από τη πλευρά του ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μάλλερ, παραδέχτηκε λάθη από μέρους της υπηρεσίας του και υποσχέθηκε λήψη επιδιορθωτικών μέτρων. Πάντως ορισμένοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα πληγεί η ικανότητα μάχης του FBI κατά της τρομοκρατίας αν περιοριστεί η ικανότητα του να επιδιώξει απόρρητες προσωπικές πληροφορίες.

    [09] Ο Λευκός Οίκος επιτρέπει μόνο μη ένορκες καταθέσεις ανώτερων αξιωματούχων του

    21-03-2007

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    Ο πρόεδρος Μπούς αποφάσισε να επιτρέψει σε μέλη του Κογκρέσου να μιλήσουν με συμβούλους του για το θέμα των απολύσεων 8 ομοσπονδιακών εισαγγελέων πέρυσι. Ο κ. Μπούς ζήτησε απ' τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου να δεχτούν την εν λόγω προσφορά και προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε προσπάθειες κλήτευσης αξιωματούχων του Λευκού Οίκου.

    Επίσης ο κ. Μπούς εξέφρασε πλήρη υποστήριξη προς τον υπουργό δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονζάλες, που αναμένεται ότι θα καταθέσει ενώπιον αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου για το θέμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η διαδικασία που ο κ. Γκονζάλες ακολούθησε για την απόλυση των εισαγγελέων εμπεριείχε παρανομίες.

    Την Τρίτη, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Φρέντ Φήλντινγκ, δήλωσε ότι θα επιτραπεί στον ανώτερο πολιτικό σύμβουλο του προέδρου Μπούς, Κάρλ Ρόουβ και την πρώην νομική σύμβουλο, Χάρριετ Μάιερς, να καταθέσουν άνευ όρκου σε εμπειρογνώμονες του Κογκρέσου. Αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Πάτρικ Λέιχυ, δήλωσε ότι θα ζητήσει ένορκες καταθέσεις τους.

    Επίσης την Τρίτη η Γερουσία αφαίρεσε απ' τον υπουργό δικαιοσύνης την ικανότητα να διορίζει ομοσπονδιακούς εισαγγελείς εκτός της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού τους απ' το Κογκρέσο.

    [10] Επίσκεψη Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον

    21-03-2007

    Η Υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον σήμερα για συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογο της, Κοντολίζα Ράις. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί εξωτερικών θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, θέματα του ΝΑΤΟ, το Αφγανιστάν και το Κόσοβο.

    Επίσης ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα, επισημαίνοντας ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την διαφοροποίηση της προσφοράς ενεργειακών προϊόντων στην Ευρώπη. Τη Παρασκευή, η κ. Μπακογιάννη θα συμμετάσχει και σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο προς τιμήν της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

    [11] Ο Αλ Γκόρ στο Κογκρέσο

    21-03-2007

    Αλ Γκόρ

    Καταθέτοντας την Τετάρτη ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Αμερικανικής Γερουσίας, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκόρ, εξήγησε την αναγκαιότητα νέας νομοθετικής ρύθμισης για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Όμως ο γερουσιαστής Τζέημς Ινχόφι, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, διέκοψε τον κ. Γκόρ διαμαρτυρόμενος για τις μακροσκελείς απαντήσεις του, αναγκάζοντας την παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής, Μπάρμπαρα Μπόξερ, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά ότι 'Δεν είστε πλέον υπεύθυνος γι' αυτό. Οι εκλογές έχουν συνέπειες'.

    Ο κ. Γκόρ δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες θα ακολουθήσουν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 22 March 2007 - 2:18:20 UTC