Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μακέην: Αποδίδει η νέα στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιράκ
  • [02] Ολμέρτ: Πρόσκληση σε ηγέτες Αραβικών χωρών σε σύνοδο για το Μεσανατολικό
  • [03] Ιράν: Βίντεο με 2 από τους 15 Βρετανούς κρατούμενους
  • [04] N. Kορέα-ΗΠΑ: Δεν επετεύχθη συμφωνία ελευθέρων εμπορικών συναλλαγών
  • [05] Σομαλία: Συνεχίζονται οι μάχες στο Μογκαντίσου
  • [06] Νησιά Σολομώντα: Νεκροί από τσουνάμι
  • [07] HΠΑ: Tρεις Ρεπουμπλικανοί βουλευτές προσπαθούν ν' αρχίσουν διάλογο με τη Συρία
  • [08] Βαλβίδες καρδιάς από βλαστοκύτταρα!
  • [09] Φονικές πλημμύρες στο Αφγανιστάν
  • [10] Άλλα τρία κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Αίγυπτο
  • [11] Μπαν Κί Μούν: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για διπλωματία στο Σουδάν

  • [01] Μακέην: Αποδίδει η νέα στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιράκ

    02-04-2007

    Τζων Μακέην

    Στο Ιράκ, 6 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις νοτιοδυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με τις αμερικανικές δυνάμεις, 4 στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Κυριακή όταν βόμβα εξερράγη κοντά σε ομάδα στρατιωτών που είχε σπεύσει σε σημείο όπου είχε σημειωθεί άλλη έκρηξη βόμβας που είχε κοστίσει τη ζωή σε 2 Αμερικανούς στρατιώτες.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής και προεδρικός υποψήφιος, Τζων Μακέην, διεξήγαγε απρογραμμάτιστη επίσκεψη στο Ιράκ, όπου, δήλωσε ότι αποδίδει η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο κ. Μακέην επισκέφτηκε την Κυριακή τη Βαγδάτη με ομάδα συναδέλφων του στην οποία συμμετείχε και ο Γερουσιαστής, Λίντζι Γκράχάμ.

    Ο κ Γκράχαμ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ τώρα κάνουν αυτό που έπρεπε να είχαν πράξει από την αρχή του πολέμου στο Ιράκ, δηλαδή να στείλουν επαρκείς δυνάμεις στη περιοχή και σημείωσε ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως η νέα στρατηγική είναι αποτελεσματική. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι το 1/2 των 30 χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών που προορίζονται για το Ιράκ, βρίσκονται ήδη στην χώρα, ενώ οι υπόλοιποι αναμένονται τον Ιούνιο.

    [02] Ολμέρτ: Πρόσκληση σε ηγέτες Αραβικών χωρών σε σύνοδο για το Μεσανατολικό

    02-04-2007

    Εχούντ Ολμέρτ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, προσκάλεσε όλους τους ηγέτες Αραβικών χωρών σε περιφερειακή ειρηνευτική σύνοδο για την επίλυση του Μεσανατολικού. Μάλιστα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον βασιλιά Αμπντουλλάχ της Σαουδικής Αραβίας και τον χαρακτήρισε 'εξαιρετικά σημαντικό ηγέτη'. Της εν λόγω πρόσκλησης του κ. Ολμέρτ είχε προηγηθεί απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου για αναβίωση του ειρηνευτικού σχεδίου του 2002 που προβλέπει ομαλοποίηση των σχέσεων των Αράβων με το Ισραήλ με αντάλλαγμα την υποχώρηση των Ισραηλινών στα πριν το 1967 σύνορα τους. Ο κ. Ολμέρτ χαιρέτησε την απόφαση για επανεξέταση του σχεδίου, αλλά επεσήμανε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί όλες τις πρόνοιες του.

    Ο κ. Ολμέρτ είχε συνομιλίες τη Κυριακή με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, με θέμα την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η κ. Μέρκελ είχε επίσης ξεχωριστή συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    [03] Ιράν: Βίντεο με 2 από τους 15 Βρετανούς κρατούμενους

    02-04-2007

    Τo Ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, αλ Αλάμ, μετέδωσε πλάνα που, όπως ισχυρίζεται, απεικονίζουν τους 2 απ' τους 15 Βρετανούς ναυτικούς που κρατούνται στο Ιράν. Οι δύο άνδρες, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, φαίνονται να δείχνουν σε χάρτη του Περσικού Κόλπου και να δηλώνουν ότι οι 15 Βρετανοί εισχώρησαν σε χωρικά ύδατα του Ιράν.

    Ένας απ' τους δύο άνδρες, ο πλοίαρχος Κρις Έαρ, φαίνεται να δείχνει σε σημείο του χάρτη όπου, όπως λέει, συνελήφθησαν οι 15 Βρετανοί στις 10 το πρωί, τοπική ώρα, της 23ης Μαρτίου μέσα στην επικράτεια του Ιράν. Επίσης ο Έαρ αναφέρει στο βίντεο ότι οι 15 κρατούμενοι χαίρουν καλής μεταχείρισης. Από τη πλευρά του το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τα πλάνα 'απαράδεκτα'.

    Επίσης, την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Ντες Μπράουν, δήλωσε ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με την Τεχεράνη για να πετύχει την απελευθέρωση των 15 Βρετανών.

    [04] N. Kορέα-ΗΠΑ: Δεν επετεύχθη συμφωνία ελευθέρων εμπορικών συναλλαγών

    02-04-2007

    Ο ανώτερος διαπραγμετευτής της Ν. Κορέας Κιμ Γιόνγκ Χουν στη Σεούλ.

    Διαπραγματευτές της Νοτίου Κορέας και των ΗΠΑ δεν τήρησαν την συμπεφωνημένη προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών, η οποία είχε τεθεί για το πρωί της Δευτέρας στη Σεούλ. Μερικές ώρες μετά την εκπνοή της προθεσμίας Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι οι δύο πλευρές την εξετάζουν.

    Στη Σεούλ, έξω από το χώρο της συνάντησης άντρας αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ 100 διαδηλωτές φώναζαν ' Κάτω η κυβέρνηση του Νο Μου Γιουν'. Η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε από το νοτιοκορεάτη ομόλογό της την Κυριακή να ασκήσει πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

    Την περασμένη εβδομάδα, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας προέτρεψαν τους διαπραγματευτές να επιδείξουν ευελιξία. Ανάμεσα στα θέματα που παραμένουν άλυτα είναι η πρόσβαση στις αγορές αυτοκινήτων και αγροτικών προϊόντων. Υποστηρικτές του μέτρου λένε ότι η περικοπή των φορών και άλλων εμποδίων μπορεί να ενισχύσει το εμπόριο των δύο χωρών κατά 20%.

    [05] Σομαλία: Συνεχίζονται οι μάχες στο Μογκαντίσου

    02-04-2007

    Για τέταρτη κατά σειρά μέρα συνεχίστηκαν οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων της Αιθιοπίας και Ισλαμιστών εξτρεμιστών στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Ο Ερυθρός Σταυρός δηλώνει ότι δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε μάχες στους δρόμους της πόλης. Επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα της Σομαλίας. Δυνάμεις της Αιθιοπίας με τανκς και μαχητικά ελικόπτερα καταδιώκουν τους αντάρτες που ανταποκρίνονται με πυρά αυτόματων όπλων, βλήματα όλμων και οπλοβομβίδες.

    Εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης δήλωσε ότι από επίθεση με όλμο στο Μογκαντίσου σκοτώθηκε στρατιώτης από την Ουγκάντα, ο οποίος συμμετείχε στην ειρηνευτική δύναμη της Ένωσης. Ήταν και ο πρώτος στρατιώτης της Αφρικανικής Ένωσης ο οποίος έχασε τη ζωή του στη Σομαλία, από τον περασμένο μήνα που αναπτύχθηκε η ειρηνευτική δύναμη στη περιοχή. Στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης αναπτύχθηκαν στη Σομαλία για να βοηθήσουν στρατιώτες της Σομαλίας και της Αιθιοπίας να εκτοπίσουν από την εξουσία κίνημα Ισλαμιστών.

    [06] Νησιά Σολομώντα: Νεκροί από τσουνάμι

    02-04-2007

    Οι αρχές των Νησιών Σολομώντα στον νότιο Ειρηνικό εκφράζουν φόβους ότι υπάρχουν νεκροί απ' το τσουνάμι που προκάλεσε ισχυρός σεισμός που έπληξε τη περιοχή νωρίς σήμερα το πρωί προκαλώντας παράλληλα και πολλές ζημιές. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 7,6 με 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο του βρισκόταν 345 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Χονιάρα και σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

    Εκπρόσωπος του Γραφείου Εκτάκτων Περιστατικών των Νησιών Σολομώντα ανέφερε ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τουλάχιστον 4 αγνοούμενους σε δύο χωριά στο δυτικό άκρο των νησιών, που επλήγησαν περισσότερο απ' το παλιρροϊκό κύμα. Αλλά οι επικοινωνίες με την εν λόγω περιοχή είναι δύσκολες.

    [07] HΠΑ: Tρεις Ρεπουμπλικανοί βουλευτές προσπαθούν ν' αρχίσουν διάλογο με τη Συρία

    02-04-2007

    Οι γεουσιαστές Ουόλφ, Πιτς και Άντερχολτ με τον ανώτερο Μουφτή Σείχη, Αχμάντ Μπαντρ Εντίν Χασσούν.

    Τρία μέλη της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι τρεις Ρεπουμπλικανοί βουλευτές δήλωσαν ότι μετέβησαν στη Δαμασκό γιατί πιστεύουν ότι υπάρχει έδαφος για διάλογο με τη Συρία και επεσήμαναν ότι οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν στον τερματισμό της υποστήριξης της Συρίας προς τη Χαμάς και τη Χεζμπολά και την αναγνώριση του Ισραήλ. Επίσης ζήτησαν απ' τη Δαμασκό να σταματήσει τη ροή εξτρεμιστών μέσω των συνόρων της προς το Ιράκ.

    Η επίσκεψη των βουλευτών πραγματοποιήθηκε προκαταρκτικά της συνάντησης στη Δαμασκό μεταξύ του κ. Άσσαντ και της προέδρου της Αμερικανικής Βουλής, Νάνσυ Πελόσι. Η κ. Πελόσι συναντήθηκε τη Κυριακή στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κ. Πελόσι θα διαβιβάσει στη Συρία το μήνυμα ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται για ειρηνευτικές συνομιλίες, με την προϋπόθεση ότι η Δαμασκός θα σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία.

    [08] Βαλβίδες καρδιάς από βλαστοκύτταρα!

    02-04-2007

    Βρετανοί επιστήμονες κατόρθωσαν για πρώτη φορά να αναπτύξουν ιστούς ανθρώπινης καρδιάς από βλαστοκύτταρα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στο μέλλον ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς.

    Ο διάσημος καρδιοχειρουργός, Μαγκντί Γιακούμπ, είναι επικεφαλής ομάδας γιατρών, βιολόγων και άλλων ειδικών που ασχολούνται με την ανάπτυξη καρδιακών ιστών τα τελευταία 10 χρόνια. Η Βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει ότι ο ιστός που ανέπτυξαν λειτουργεί παρόμοια με τις βαλβίδες της καρδιάς. Αν πειράματα σε ζώα αργότερα φέτος αποδειχτούν επιτυχή, ειδικοί δηλώνουν ότι εργαστηριακά παραγόμενοι ιστοί θα μπορούσαν να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σε εγχειρήσεις καρδιάς μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

    Από τη πλευρά του, ο καθηγητής Γιακούμπ δήλωσε ότι η δημιουργία ολόκληρης καρδιάς από βαστοκύτταρα αποτελεί 'φιλόδοξο, αλλά όχι αδύνατο έργο' και επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό μέσα στην επόμενη δεκαετία.

    [09] Φονικές πλημμύρες στο Αφγανιστάν

    02-04-2007

    Τουλάχιστον 44 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε διάφορα σημεία του Αφγανιστάν τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας των πλημμύρων, των κατολισθήσεων λάσπης και χιονιού, που προκλήθηκαν από ιδιαίτερα σφοδρές βροχοπτώσεις.

    Οι βόρειες και ανατολικές επαρχίες της χώρας επλήγησαν περισσότερο, ενώ 10 άτομα σκοτώθηκαν στο Νουριστάν και περίπου 12 σκοτώθηκαν στην επαρχία Κουνάρ, όταν οι κατοικίες τους παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής.

    Τα ΗΕ δήλωσαν ότι υπηρεσίες αρωγής προσπαθούν να δώσουν χείρα βοηθείας σε περίπου 25,000 ανθρώπους σ' ολόκληρο το Αφγανιστάν τη χώρα. Περίπου 350 μεταφέρθηκαν αεροπορικά από περιοχή κοντά στην Καμπούλ σε ασφαλέστερα σημεία, ενώ δυνάμεις ασφάλειας μοιράζουν είδη πρώτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές.

    [10] Άλλα τρία κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Αίγυπτο

    02-04-2007

    Η κυβέρνηση της Αιγύπτου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσαν ότι τρία παιδιά νοσηλεύονται προσβεβλημένα απ' το θανατηφόρο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών. Τα παιδιά προέρχονται από διάφορες περιοχές της Αιγύπτου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι έχουν υποβληθεί σε θεραπεία και η κατάσταση τους χαρακτηρίστηκε σταθερή. Ο Οργανισμός δηλώνει ότι τα παιδιά είχαν έρθει σε επαφή με νεκρά πουλιά.

    32 Αιγύπτιοι έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών και 13 απ' αυτούς έχουν πεθάνει. Η Αίγυπτος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων της νόσου εκτός Ασίας.

    [11] Μπαν Κί Μούν: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για διπλωματία στο Σουδάν

    03-04-2007

    O κ. Μπάν

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπάν Κι Μούν, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πείσει το Σουδάν να δεχθεί μεικτή ειρηνευτική δύναμη στο Νταρφούρ. Ο κ. Μπάν είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διπλωματία, πριν οι ΗΠΑ και η Βρετανία ασκήσουν πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει κυρώσεις.

    Οι ΗΠΑ είπαν ότι θα επιζητήσουν ψήφισμα των ΗΕ για να πιεστεί το Σουδάν να επιτρέψει σε επιπλέον ειρηνοφρουρούς να εισέλθουν στο Νταρφούρ, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης που ήδη βρίσκονται στη χώρα.

    Το Σουδάν συμφώνησε πέρυσι στην ανάπτυξη μεικτής δύναμης, αποτελούμενης από ειρηνοφρουρούς των ΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης. Όμως, έκτοτε, το Χαρτούμ μπλοκάρει την είσοδο ειδικών ομάδων των ΗΕ, που ανήκουν στην μεικτή ειρηνευτική δύναμη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 3 April 2007 - 1:19:40 UTC