Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρκία: Κατ' αρχήν έγκριση πρότασης για εκλογή του Προέδρου απ' το λαό
  • [02] O Πώλ Γούλφοβιτς παρέβη τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, λέει ειδική επιτροπή
  • [03] H Koντολήζα Ράις ανέβαλε τις συνομιλίες της με την Ισραηλινή και την Παλαιστινιακή ηγεσία
  • [04] Μπασάρ αλ Ασσαντ: Αποδιοπομπαίο τράγο έκαναν οι ΗΠΑ την Συρία
  • [05] Χαβιέρ Σολάνα: "Δύσκολες" οι συνομιλίες με τον Αλί Λαριτζανί
  • [06] H oργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για πρόσφατα περιστατικά βίας
  • [07] Εφικτή η σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δηλώνει ο αποχωρών πρέσβης των ΗΠΑ
  • [08] Κάνσας: Τους 10 έφτασε ο αριθμός των νεκρών απ' τον ανεμοστρόβιλο
  • [09] Κλείνει κι άλλο εργοστάσιο της Φόρντ
  • [10] Η Βασίλισσα Ελισάβετ στο Λευκό Οίκο
  • [11] Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός δίνουν το παρόν στην Ουάσιγκτον
  • [12] Αλογοσκούφης: 'Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας'

  • [01] Τουρκία: Κατ' αρχήν έγκριση πρότασης για εκλογή του Προέδρου απ' το λαό

    08-05-2007

    Το Τουρκικό Κοινοβούλιο έδωσε αρχική έγκριση σε πρόταση για την εκλογή του προέδρου από τον λαό και όχι το κοινοβούλιο. Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την έγκριση συνταγματικής τροπολογίας για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και της διάρκειας της θητείας του.

    Οι προτεινόμενες αλλαγές προβλέπουν μείωση της προεδρικής θητείας από 7 σε 5 χρόνια και περιέχουν πρόνοια για επανεκλογή του προέδρου. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται σε πακέτο πολιτικών μεταρρυθμίσεων του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υπεβλήθη μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες εκλογής προέδρου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    [02] O Πώλ Γούλφοβιτς παρέβη τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, λέει ειδική επιτροπή

    08-05-2007

    Πώλ Γούλφοβιτς

    Ειδική επιτροπή αξιωματούχων της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, απεφάνθη ότι ο πρόεδρος του ιδρύματος, Πώλ Γούλφοβιτς, παρέβη τους κανονισμούς της τράπεζας, όταν διευθέτησε επαγγελματική προαγωγή και αύξηση μισθού για την φίλη του.

    Καλώς πληροφορημένες πηγές είπαν την Δευτέρα ότι αντίγραφό της σχετικής έκθεσης παραδόθηκε στον κ. Γούλφοβιτς. Η έκθεση που δεν δόθηκε στην δημοσιότητα, θα υποβληθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο κ. Γούλφοβιτς και ο δικηγόρος του δεν σχολίασαν την έκθεση.

    Όμως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Φράττο, επανέλαβε την υποστήριξη του προέδρου Μπούς στο πρόσωπο του κ. Γούλφοβιτς δηλώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει πως ο κ. Γούλφοβιτς θα πρέπει να παραμείνει στο πηδάλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Μπούς δεν έχει ακόμη δει την σχετική έκθεση.

    Πάντως νωρίτερα την Δευτέρα, ένας από τους κύριους συμβούλους του κ. Γούλφοβιτς, ο Κέβιν Κέλλεμς, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας θα παραιτηθεί από την θέση του γιατί, όπως είπε, είναι δύσκολο να επιτευχθεί η αποστολή του ιδρύματος στα πλαίσια του παρόντος κλίματος που περιβάλλει την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού.

    [03] H Koντολήζα Ράις ανέβαλε τις συνομιλίες της με την Ισραηλινή και την Παλαιστινιακή ηγεσία

    08-05-2007

    H Kα Ράις

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ανέβαλε τις προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα συνομιλίες της με την Ισραηλινή και την Παλαιστινιακή ηγεσία.

    Ο εκπρόσωπος, Σών Μακόρμακ, δήλωσε ότι η κ. Ράις ανέβαλε τις συνομιλίες αυτές, λόγω των πολιτικών εντάσεων που επικρατούν στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Εχούντ Ολμέρτ, αντιμετωπίζει πιέσεις να παραιτηθεί, μετά από έκθεση εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η κυβέρνησή του διέπραξε σφάλματα στον τρόπο χειρισμούς του πολέμου με την Χεζμπολλάχ πέρυσι στο Λίβανο. Όμως ο κ. Μακόρμακ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κ. Ράις να περάσει από την Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, μετά από την επίσκεψή της στη Ρωσία.

    Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους σειρά προτάσεων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

    [04] Μπασάρ αλ Ασσαντ: Αποδιοπομπαίο τράγο έκαναν οι ΗΠΑ την Συρία

    08-05-2007

    Ο πρόεδρος αλ Ασσαντ

    Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει την Δαμασκό αποδιοπομπαίο τράγο "για τις αποτυχίες τους στο Ιράκ", όπως είπε.

    Σε συνέντευξη του προς το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο κ. αλ Άσσαντ δήλωσε ότι η Συρία δεν υποστήριξε ποτέ το ανταρτικό κίνημα στο Ιράκ και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον επιρρίπτει τέτοιες ευθύνες στη Δαμασκό για να απαλλάξει τον εαυτό της απ' τις ευθύνες της στο Ιράκ. Μάλιστα, ο Σύρος πρόεδρος χαρακτήρισε την κατάσταση στο Ιράκ 'φιάσκο'.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, είχε συνομιλίες με τον Σύρο ομόλογο της, Ουαλίντ Μουαλέμ, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ. Επρόκειτο για την υψηλότερου επιπέδου επαφή μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και πάνω από 2 χρόνια.

    Πριν τις συνομιλίες στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Ιράκ είχε δηλώσει ότι η Συρία έχει αρχίσει να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για τον τερματισμό της ροής ξένων μαχητών μέσω των συνόρων της προς το Ιράκ.

    [05] Χαβιέρ Σολάνα: "Δύσκολες" οι συνομιλίες με τον Αλί Λαριτζανί

    08-05-2007

    Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες με τον διαπραγματευτή του Ιράν για πυρηνικά θέματα, Αλί Λαριτζανί, ήταν 'πολύ δύσκολες', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Όμως ο κ. Σολάνα επεσήμανε σε επιτροπή της Ευρωβουλής ότι πρόκειται να συναντηθεί ξανά με τον κ. Λαριτζανί μέσα στις επόμενες βδομάδες, για να δει αν θα μπορέσουν ν' αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Η προηγούμενη συνάντησης τους πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο.

    Ο κ. Σολάνα σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνομιλιών, το Ιράν αρνήθηκε να ικανοποιήσει αιτήματα τερματισμού του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Νωρίτερα, ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Σουηδία ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να τερματίσει τις δραστηριότητές της εμπλουτισμού ουρανίου.

    [06] H oργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για πρόσφατα περιστατικά βίας

    08-05-2007

    Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, που σχετίζεται με την αλ Κάιντα στο Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση της Κυριακής, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 6 Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Ρώσος δημοσιογράφος, στην επαρχία Ντιγιάλα.

    Την Δευτέρα, δύο βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν τουλάχιστον 20 άτομα έξω από την Ραμάντι. Η Iρακινή αστυνομία επέρριψε την ευθύνη στην οργάνωση αλ Κάιντα στο Ιράκ, για επιθέσεις σε αγορά και σε φυλάκιο της αστυνομίας. Εξάλλου, από έκρηξη όλμου σκοτώθηκαν 5 άτομα στην νότια Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι αυξάνει τις δραστηριότητες του στο Ιράκ, με στόχο την παροχή βοήθειας σε χιλιάδες ανθρώπους που επηρεάζονται από την χειρότερη στην πρόσφατη ιστορία ανθρωπιστική κρίση, όπως είπε.

    [07] Εφικτή η σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δηλώνει ο αποχωρών πρέσβης των ΗΠΑ

    08-05-2007

    Ρόναλντ Νιούμαν

    Ο αποχωρών Αμερικανός πρέσβης στο Αφγανιστάν, Ρόναλντ Νιούμαν, δήλωσε ότι είναι εφικτή η σταθερότητα στη χώρα αυτή, παρά τις συνεχιζόμενες βιαιότητες που αποδίδονται σε αντάρτες Ταλιμπάν και την αυξημένη παραγωγή οπίου. Ο κ. Νιούμαν επεσήμανε ότι είναι πιο αισιόδοξος για το Αφγανιστάν τώρα, παρά την εποχή που πρωτοπήγε στην χώρα αυτή πριν διετίας. Και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, ο Aφγανικός λαός εργάστηκε για την δημιουργία θεσμικών οργάνων, εθνικής κυβέρνησης, εθνικού κοινοβουλίου και συντάγματος και την διεξαγωγή εκλογών.

    Ο πρέσβης Νιούμαν είπε επίσης ότι η τεράστια παραγωγή οπίου στο νότιο Αφγανιστάν, αποτελεί ακόμα μεγάλο πρόβλημα, αν και όπως είπε, το βόρειο Αφγανιστάν παρήγαγε πρόσφατα λιγότερες ποσότητες. Ο Αμερικανός πρέσβης είπε ακόμα ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στον καταμερισμό ευθυνών στους κόλπους των νατοϊκών στρατευμάτων, αλλά κατά την γνώμη του, η συμμαχία έχει την πολιτική βούληση να παραμείνει στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. Νιούμαν αντικαταστάθηκε τον περασμένο μήνα από τον Ουίλλιαμ Γούντ, που προηγουμένως υπηρετούσε στην Κολομβία.

    [08] Κάνσας: Τους 10 έφτασε ο αριθμός των νεκρών απ' τον ανεμοστρόβιλο

    08-05-2007

    Στο Κάνσας, των ΗΠΑ, αξιωματούχος της πόλης Γκρήνσμεργκ, που καταστράφηκε από ανεμοστρόβιλο πριν από δύο ημέρες, δήλωσε ότι την Δευτέρα εντοπίστηκαν δύο ακόμα θύματα κάτω από τα συντρίμμια, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 10. Δύο ακόμα άτομα σκοτώθηκαν σε άλλα σημεία της ίδιας πολιτείας. Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι εντοπίστηκε και ένας επιζών την Κυριακή το βράδυ.

    Την Δευτέρα, οι κάτοικοι του Γκρήνσμπεργκ επέστρεψαν στις εστίες τους για να προσπαθήσουν να περισώσουν ότι μπορούσαν από τα υπάρχοντά τους, ενώ σωστικά συνεργεία συνέχισαν να αναζητούν θύματα ή επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Οι σωστικές προσπάθειες είχαν διακοπεί για λίγο, μετά την διαρροή τοξικής ουσίας, εξαιτίας της οποίας διατάχθηκε η εκκένωση της βορειοανατολικής πλευράς της πόλης.

    Ο πρόεδρος Μπούς κήρυξε το Γκρήνσμπεργκ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε η περιοχή να ενισχυθεί με ομοσπονδιακά κονδύλια για την ανοικοδόμησή της.

    [09] Κλείνει κι άλλο εργοστάσιο της Φόρντ

    08-05-2007

    Η εταιρεία Φορντ, η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κλείσει εργοστάσιο της στη πολιτεία του Οχάιο, γεγονός που θα επηρεάσει 1800 υπαλλήλους.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη στα πλαίσια αναδιοργάνωσης της Φορντ, μετά από απώλειες ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η εταιρεία απορρόφησε το 2006. Πρόκειται για τις υψηλότερες απώλειες που αντιμετώπισε ποτέ η εταιρεία.

    Το εργοστάσιο στο Οχάιο είναι το 10ο που έχει προγραμματιστεί να κλείσει, ενώ έπονται άλλα 16 μέσα στα επόμενα χρόνια. Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Φόρντ αναμένεται ότι θα περικοπούν συνολικά 45 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Πέρυσι η Φορντ περιόρισε κατά 22% την παραγωγή των εργοστασίων της στη Βόρεια Αμερική και προσέφερε εθελούσια έξοδο σε 38 χιλιάδες εργαζόμενους της.

    [10] Η Βασίλισσα Ελισάβετ στο Λευκό Οίκο

    08-05-2007

    Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Βρετανικού βασιλικού ζεύγους παρέθεσαν ο πρόεδρος και η κ. Μπούς στον Λευκό Οίκο. Επρόκειτο για το ποιο επίσημο δείπνο που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος επί προεδρίας Μπούς. Κατά τις προπόσεις η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκαν στις στενές σχέσεις και τους κοινούς στόχους που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Βρετανία.

    Νωρίτερα την Δευτέρα, ο κ. Μπούς καλωσόρισε την βασίλισσα Ελισάβετ και τον σύζυγο της Πρίγκιπα Φίλιππο στο Λευκό Οίκο με 21 κανονιοβολισμούς και στρατιωτικό τιμητικό άγημα. Σε ομιλία του ενώπιον πλήθους 7 χιλιάδων στο πάρκο νότια του Λευκού Οίκου, ο κ. Μπούς ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γράψει ορισμένα απ' τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας της ανθρωπότητας και επεσήμανε ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει επισκεφτεί 10 Αμερικανούς προέδρους. Από τη πλευρά της η Βασίλισσα της Αγγλίας ευχαρίστησε τον πρόεδρο Μπούς για την φιλοξενία και για την ευκαιρία που της δίνεται να υπογραμμίσει το εύρος της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Σήμερα η Βασίλισσα Ελισάβετ θα επισκεφτεί το Εθνικό Ιατρικό Κέντρο Παίδων της Ουάσιγκτον και το Διαστημικό Κέντρο Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ. Θα καταθέσει επίσης στεφάνι στο μνημείο πεσόντων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    [11] Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός δίνουν το παρόν στην Ουάσιγκτον

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    17-04-2007

    Ακούστε τη συνέντευξη του Γ. Μπαμπινιώτη στη ΦτΑ

    Στην κατάμεστη αίθουσα των Γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Μπαμπινιώτης μίλησε με πάθος για λέξεις της ελληνικής γλώσσας, τη ρίζα τους και την συνεισφορά τους στο Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Τα 2/3 των λέξεων στα αγγλικά έχουν ελληνική, ή λατινική ρίζα, επεσήμανε ο Έλληνας καθηγητής.

    Βέβαια αυτή τη στιγμή και στην ελληνική γλώσσα παρουσιάζονται πολλές ξένες λέξεις που περνάνε στην καθομιλούμενη. Μερικοί πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό μία γλώσσα εμπλουτίζεται, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι έτσι επέρχεται αλλοίωση. O κ. Μπαμπινιώτης πιστεύει ότι μπορεί να ισχύουν και τα δύο. 'Γίνεται αλλοίωση,' τονίζει ο έλληνας καθηγητής, 'όταν μπαίνει σε ξέφρενους ρυθμούς και ανεξέλεγκτους, γιατί μπορεί να πρέπει να ξέρεις ξένη γλώσσα για να μιλήσεις τη δική σου, αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Ο μόνος εφικτός τρόπος που υπάρχει είναι να αποδίδονται οι λέξεις με λέξεις μέσα από τη γλώσσα σου. Από τη άλλη πλευρά δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μία κάθαρση, να μην υπάρχουν ξένες λέξεις σε μία γλώσσα γιατί αυτό θα ήταν κάτι αφύσικο'.

    Ο κ Μπαμπινιώτης είναι ο αρχιτέκτονας πολλών νέων λέξεων στην ελληνική γλώσσα. Η λέξη διαδίκτυο για την απόδοση της λέξης internet, και η λέξη ευπώλητο για best seller είναι δικές του και πιστεύει ότι λειτουργούν γιατί διαθέτουν μία 'διαφάνεια'. 'Ο χρήστης μπορεί να 'βλέπει μέσα από τη λέξη' και να κατανοεί το νόημά της'.

    Οι λέξεις και κατ' επέκταση η γλώσσα δεν αποτελούν μόνο ένα τρόπο επικοινωνίας αλλά δομούν τον τρόπο με τον όποιο ο κάθε λαός προσεγγίζει τη ζωή. Τι λοιπόν φανερώνει η ελληνική γλώσσα για την προσωπικότητα του Έλληνα; Ο κ Μπαμπινιώτης χρησιμοποιεί σαν αφετηρία τη λέξη 'κόσμος'. 'Όταν οι έλληνες έφτιαξαν τη γλώσσα τους, έφτιαξαν τη λέξη κόσμος για να αποδώσουν το world τo οποίο στην ελληνική σήμαινε 'τάξις' και το είδαν ως κάτι αντίθετο του χάους. Επομένως ο έλληνας είδε τον κόσμο ως τάξη, ο άγγλος το είδε ως world που είναι από woruld δηλαδή η ηλικία του ανθρώπου, η χρονική διάρκεια της ζωής του, που αποτελεί μία άλλη προσέγγιση. Οι αρχαίοι Ινδοί είπαν τον κόσμο loca δηλαδή ύπαιθρος, φως'. Στους έλληνες επισημαίνει ο κ. Μπαμπινιώτης 'προέτρεχε η σκέψη και ακολουθούσε το συναίσθημα'.

    Εκτός από τις λέξεις και την γλώσσα ο έλληνας καθηγητής αναφέρθηκε και στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στον εξωτερικό. Ως διευθυντής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, έχει επωμισθεί δύσκολο έργο. Το ίδρυμα διαθέτει παραρτήματα σε διάφορες χώρες του κόσμου και πριν λίγες εβδομάδες άνοιξε γραφείο εδώ στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Μπαμπινιώτης στοχεύει ψηλά σε μεγάλες εκθέσεις, παρουσιάσεις και αφιερώματα που θα μπορούν να σταθούν επάξια στο διεθνές πολιτιστικό στερέωμα. 'Θέλουμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα μεγαλύτερα και αυτά να τα περιφέρουμε ως Ίδρυμα Πολιτισμού σε διάφορες χώρες ώστε να έχουμε μία επιβλητική παρουσία. Στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο, γίνονται πάρα πολλά πράγματα την ημέρα και δεν μπορείς να κάνεις κάτι που να χάνεται, αλλά κάτι που θα έχει βαρύτητα, αξία και επισκεψιμότητα'.

    Μερικές ιδέες που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας είναι μια παρουσίαση για τη αποκατάσταση του Παρθενώνα, εκδηλώσεις για το έτος Κάλλας, και για το έτος Καζαντζάκη.

    [12] Αλογοσκούφης: 'Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    08-05-2007

    Γ. Αλογοσκούφης με τον Χ. Αλμούνια.

    'Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες πού έχουν γίνει στην Ελλάδα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να συνδυαστεί η μείωση αυτή με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας'. Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Γιουρογκρουπ, σχετικά με την έκθεση των εαρινών προβλέψεων της Κομισσιόν για τις οικονομίες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, και την δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου Χοακίμ Αλμούνια ότι στις 16 Μάιου θα προτείνει την έξοδο από την διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα την Γερμανία και την Μάλτα.

    Βέβαια ο έλληνας υπουργός μετείχε χθες και στο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ ανέφερε ακόμη ότι παρ όλο το οικονομικό επίτευγμα 'έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας' αναφερόμενος στο στόχο της κυβέρνησης μέχρι το 2010 με μεταρρυθμίσεις να φθάσει σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται σαφώς οτι βασίζονται στα παλαιά στοιχεία και όχι στα αναθεωρημένα τα οποία οδηγούν στην αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25 %.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η έγκριση της αναθεώρησης αυτής από την Γιουροστάτ θα γίνει πιθανώς στις αρχές Ιουλίου, αφού τον Ιούνιο έλθει στην Ελλάδα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας από το Λουξεμβούργο για διευκρινήσεις. Όπως αναφέρει η ίδια η Επιτροπή στην περίπτωση που η Γιουροστάτ επικυρώσει πλήρως την αναθεώρηση , τότε το έλλειμμα της Ελλάδας που υποχώρησε στο 2006 στο 2,6% και αναμένεται να πέσει στο 2,4% φέτος , θα κατέβει ακόμη χαμηλότερα στο 2%. Η αναθεώρηση βέβαια θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η συνεισφορά της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό αλλά παρ όλη την επιβάρυνση, το δημοσιονομικό έλλειμμα σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπεράσει το 3% το 2008.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της γερμανικής προεδρίας το επόμενο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ που θα πάρει την απόφαση για την Ελλάδα και τις άλλες δύο χώρες είναι στις 5 Ιουνίου ενώ την προηγουμένη η πρόταση της Κομισσιόν θα περάσει και απο τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 9 May 2007 - 1:18:23 UTC