Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξάνονται οι Αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ
  • [02] Γκέϊτς: Η Τουρκία δεν θα πρέπει να αναλάβει μονομερή δράση σε Ιρακινό έδαφος
  • [03] Νιού Χάμσιρ: Τηλεμαχία των προεδρικών υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος
  • [04] Πούτιν: Η Ρωσία θα στρέψει τους πυραύλους της προς την Ευρώπη
  • [05] FBI: Η Αλ Κάιντα εμπνευστής των επίδοξων τρομοκρατών στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης
  • [06] Βελτιώνεται η κατάσταση ασφάλειας στο Αφγανιστάν, δηλώνει ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας
  • [07] Το Ιράν δεν θα διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, λέει κυβερνητικός παράγων
  • [08] To Iράν καταγγέλλει τις ΗΠΑ για "ανάμειξη στα εσωτερικά του"
  • [09] Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών κατά της Συνόδου των Οκτώ, στη Γερμανία
  • [10] Ισχυρός σεισμός στην Κίνα
  • [11] Έφυγε ο Νίκος Κακαβιάτος

  • [01] Αυξάνονται οι Αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ

    04-06-2007

    Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 14 άνδρες του σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις μέρες στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και 4 σε μια και μοναδική επίθεση στη Βαγδάτη τη Κυριακή. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνολικά 6 Αμερικανοί σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Βαγδάτη, σε τρία διαφορετικά επεισόδια. Υπάρχουν και 5 τραυματίες. Επίσης ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο 8 ανδρών του, την Παρασκευή και το Σάββατο.

    Οι απώλειες αυτές αποτελούν συνέχεια των 127 θανάτων το Μάϊο, έναν απ' τους πλέον πολύνεκρους μήνες για τις Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Στο μεταξύ, η Iρακινή αστυνομία δήλωσε ότι βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και έναν αξιωματικό της αστυνομίας, ενώ τραυμάτισε τουλάχιστον 25, στα πλαίσια επίθεσης κατά φάλαγγας της αστυνομίας στη Βαγδάτη.

    Εξάλλου, στα πλαίσια συνέντευξής του προς την Αμερικανική τηλεόραση την Κυριακή, ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ότι οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα του έως το τέλος του 2008. Επίσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράϊαν Κρόκερ, δήλωσε ότι είναι ακόμη νωρίς για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής αύξησης του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Πάντως ο Δημοκρατικός Βουλευτής, Τζον Μέρθα, γνωστός επικριτής του πολέμου στο Ιράκ, δήλωσε ότι η εν λόγω στρατηγική δεν έχει επιφέρει κανένα αποτέλεσμα.

    [02] Γκέϊτς: Η Τουρκία δεν θα πρέπει να αναλάβει μονομερή δράση σε Ιρακινό έδαφος

    04-06-2007

    Ρόμπερτ Γκέϊτς

    O ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε ότι προπύργιο των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ δέχθηκε τουρκικά πυρά την Κυριακή, χωρίς όμως τα Τουρκικά στρατεύματα να εισέλθουν σε Ιρακινό έδαφος.

    Νωρίτερα την Κυριακή, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέϊτς, προειδοποίησε την Τουρκία να μην στείλει στρατεύματά της στο βόρειο Ιράκ για να καταδιώξουν Κούρδους αντάρτες, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ότι διεξάγουν τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Σιγκαπούρη, όπου συμμετέχει σε διάσκεψη για την ασφάλεια στην Ασία, ο κ. Γκέϊτς πρόσθεσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Τουρκίας για τις διασυνοριακές κουρδικές επιδρομές, αλλά την προειδοποίησε να μην αναλάβει μονομερή δράση σε Ιρακινό έδαφος. Ο κ. Γκέϊτς είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τις τουρκικές αρχές, για να τις βοηθήσει να πατάξουν την τρομοκρατία στο εσωτερικό της χώρας.

    Η Τουρκία έχει δώσει ενδείξεις ότι ετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση κατά Κούρδων εξτρεμιστών, που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι διενεργούν επιθέσεις στην Τουρκία από κρησφύγετά τους στο Ιράκ.

    [03] Νιού Χάμσιρ: Τηλεμαχία των προεδρικών υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος

    04-06-2007

    Τις διαφορές τους σε θέματα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, πρόβαλαν την Κυριακή το βράδυ οι 8 προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος, στα πλαίσια τηλεμαχίας τους στο Κολέγιο Σέντ Άνσελμ, της πολιτείας Νιου Χάμσιρ.

    Και οι 8 τάχθηκαν υπέρ του τερματισμού του πολέμου, ενώ ο γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα, ξεκαθάρισε ότι είχε αντιταχθεί στο πόλεμο απ' την αρχή. Από τη πλευρά της η γερουσιαστής Χίλλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να σταματήσουν το πόλεμο, γιατί, όπως είπε, ο πρόεδρος Μπούς δεν πρόκειται να το κάνει από μόνος του. Ο πρώην γερουσιαστής, Τζον Έντουαρντς, επέκρινε τόσο την κ. Κλίντον, όσο και τον κ. Ομπάμα για αποτυχημένη στρατηγική με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

    Παράλληλα και άλλα εσωτερικής φύσης θέματα, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η μετανάστευση, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αυτής αναμέτρησης. Παρόμοια τηλεμαχία των 10 υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στο ίδιο Κολέγιο.

    Νέα δημοσκόπηση δείχνει την γερουσιαστή απ' τη Νέα Υόρκη, Χίλλαρυ Κλίντον, να προηγείται στις προτιμήσεις των Δημοκρατικών ψηφοφόρων με ποσοστό 42%, ενώ δεύτερος έρχεται ο γερουσιαστής απ' το Ιλλινόη, Μπαράκ Ομπάμα, με ποσοστό 27% και τρίτος ο πρώην γερουσιαστής, Τζον Έντουαρντς, με 11%. Από πλευράς Ρεπουμπλικανών στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αυτή τη στιγμή προηγείται ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντυ Τζουλιάνι, με ποσοστό 34% και ακολουθεί ο γερουσιαστής Τζον Μακέην με 20%.

    [04] Πούτιν: Η Ρωσία θα στρέψει τους πυραύλους της προς την Ευρώπη

    04-06-2007

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η χώρα του θα στρέψει τους πυραύλους της προς Ευρωπαϊκούς στόχους, αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιδιώκουν την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος στην Πολωνία και την Τσεχία.

    Σε συνέντευξη του ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 8, αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία, ο κ. Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν είναι υπεύθυνη 'για την νέα κούρσα εξοπλισμών, που αδιαμφισβήτητα καταστρώνεται στην Ευρώπη', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Ρώσος πρόεδρος αγνόησε τις διαβεβαιώσεις ότι οι Αμερικανικοί αναχαιτιστικοί πύραυλοι δεν θα στοχεύουν, ούτε αποσκοπούν στο να στοχεύσουν ή να απειλήσουν τη Μόσχα. Ο κ. Πούτιν επεσήμανε ότι η σχεδιαζόμενη αντιπυραυλική ασπίδα στην Πολωνία και την Τσεχία θα 'τοποθετήσει ένα σημαντικό κομμάτι του Αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου' στο κατώφλι της Ρωσίας, όπως είπε, διαταράσσοντας έτσι την διεθνή στρατηγική ισορροπία. Γι' αυτό 'είναι φυσικό', όπως είπε ο Ρώσος ηγέτης, η Μόσχα να στοχεύσει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο σε Αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και άλλα σημεία στην Ευρώπη.

    [05] FBI: Η Αλ Κάιντα εμπνευστής των επίδοξων τρομοκρατών στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης

    04-06-2007

    Εκπρόσωπος του FBI ανακοίνωσε ότι ομάδα επίδοξων τρομοκρατών που σχεδίαζαν να ανατινάξουν το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης δεν είχαν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, αλλά είχαν πιθανότατα εμπνευστεί απ' αυτήν. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος 4 υπόπτων για σχέδιο ανατίναξης του Διεθνούς Αεροδρομίου JFK, ενός απ' τα μεγαλύτερα του κόσμου, στοχεύοντας τις τεράστιες δεξαμενές καυσίμων του αεροδρομίου.

    3 απ' τους υπόπτους συνελήφθησαν τη Παρασκευή και το Σάββατο στη Νέα Υόρκη και το νησί Τρινιντάντ και Τομπέϊγκο της Καραϊβικής. Ένας απ' τους τρεις υπόπτους είναι Αμερικανός πολίτης και πρώην υπάλληλος του αεροδρομίου. Ένας τέταρτος ύποπτος αναζητείται και πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Τρινιντάντ. Εκπρόσωπος του FBI δήλωσε ότι οι ύποπτοι προσπαθούσαν να πείσουν μουσουλμανική εξτρεμιστική οργάνωση της Τρινιντάντ να χρηματοδοτήσει το σχέδιο τους και να τους χορηγήσει εκρηκτικά.

    [06] Βελτιώνεται η κατάσταση ασφάλειας στο Αφγανιστάν, δηλώνει ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας

    04-06-2007

    Ο κ. Γκέητς

    Ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, είπε ότι η κατάσταση ασφάλειας στο Αφγανιστάν βελτιώνεται, παρά την αύξηση των επιθέσεων από αντάρτες των Ταλιμπάν.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση προς την Καμπούλ, ο κ. Γκέητς δήλωσε ότι το Αφγανιστάν "προχωρά σιγά σιγά προς την σωστή κατεύθυνση", όπως είπε. Ο κ. Γκέητς έφθασε την Κυριακή στο Αφγανιστάν όπου θα έχει συναντήσεις με την αφγανική ηγεσία και διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων, για να συζητήσουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας.

    Λίγες ώρες μετά την άφιξή του, αντάρτες Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά των ξένων δυνάμεων στη χώρα. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν παρότρυνε Αφγανούς πολίτες να αποφεύγουν φάλαγγες του στρατού καθώς και βάσεις του, για την ασφάλειά τους.

    Νωρίτερα, νατοϊκές δυνάμεις στη χώρα είπαν ότι στρατιώτης της συμμαχίας μαζί με τον διερμηνέα του σκοτώθηκαν το Σάββατο, από ενέδρα στα ανατολικά της χώρας, ενώ τραυματίστηκαν 7 άλλοι νατοϊκοί στρατιώτες.

    [07] Το Ιράν δεν θα διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, λέει κυβερνητικός παράγων

    04-06-2007

    Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ακόμα και αν οι ΗΠΑ επιβάλουν και τρίτη δέσμη κυρώσεων εναντίον της. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μωχάμεντ Αλί Χοσεϊνί, δήλωσε την Κυριακή σε δημοσιογράφους ότι το Ιράν θα αγνοήσει τις συνεχιζόμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ και τα ΗΕ για να σταματήσει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Πρίν τρείς μέρες, ο ανώτερος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα. Οι συνομιλίες τους δεν κατέληξαν σε κάποια λύση για το πυρηνικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. ΟΙ δύο αξιωματούχοι θα συναντηθούν και πάλι σε δύο εβδομάδες.

    Στο μεταξύ, το Ιράν κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται στα εσωτερικά του, με το να απαιτούν την απελευθέρωση 4 Ιρανο-Αμερικανών, οι οποίοι κρατούνται στην φυλακή Εβιν της Τεχεράνης, με την κατηγορία ότι βλάπτουν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Εκπρόσωπος του Ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη την Κυριακή ότι οι κρατούμενοι είναι Ιρανοί υπήκοοι και ότι οι αρχές εξετάζουν τις υποθέσεις τους.

    Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, ο πρόεδρος Μπούς είχε ζητήσει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των 4 κρατουμένων, που όπως είπε, δεν απειλούν την ασφάλεια του Ιράν. Οι εν λόγω κρατούμενοι είναι η Χαλέ Εσφαντιάρι, ο Αλί Σακερί, ο Κιάν Τατζμπάκς και ο δημοσιογράφος Παρνάζ Ασίμα, που είχαν μεταβεί στο Ιράν είτε για να επισκεφθούν συγγενείς τους, ή για να επιτελέσουν ανθρωπιστικό έργο. Ο κ. Μπούς ζήτησε επίσης να μάθει τι απέγινε ο τέως πράκτορας του FBI, Ρόμπερτ Λέβινσον, που εξαφανίστηκε στο Ιράν από τις αρχές Μαρτίου.

    [08] To Iράν καταγγέλλει τις ΗΠΑ για "ανάμειξη στα εσωτερικά του"

    04-06-2007

    Το Ιράν κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται στα εσωτερικά του, με το να απαιτούν την απελευθέρωση 4 ιρανο-αμερικανών, οι οποίοι κρατούνται στην φυλακή Εβιν της Τεχεράνης, με την κατηγορία ότι βλάπτουν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη την Κυριακή ότι οι κρατούμενοι είναι Ιρανοί υπήκοοι και ότι οι αρχές εξετάζουν τις υποθέσεις τους.

    Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, ο πρόεδρος Μπούς είχε ζητήσει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των 4 κρατουμένων, που όπως είπε, δεν απειλούν την ασφάλεια του Ιράν. Οι εν λόγω κρατούμενοι είναι η Χαλέ Εσφαντιάρι, ο Αλί Σακερί, ο Κιάν Τατζμπάκς και ο δημοσιογράφος Παρνάζ Ασίμα, που είχαν μεταβεί στο Ιράν είτε για να επισκεφθούν συγγενείς τους, ή για να επιτελέσουν ανθρωπιστικό έργο.

    Ο κ. Μπούς ζήτησε επίσης να μάθει τι απέγινε ο τέως πράκτορας του FBI, Ρόμπερτ Λέβινσον, που εξαφανίστηκε στο Ιράν από τις αρχές Μαρτίου.

    [09] Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών κατά της Συνόδου των Οκτώ, στη Γερμανία

    04-06-2007

    Στη Γερμανία, συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και αναρχικών που διαδήλωναν κατά της συνόδου των 8, που πραγματοποείται αυτή την εβδομάδα στη χώρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 1,000 άτομα.

    Η αστυνομία της βόρειας πόλης Ρόστοκ δήλωσε ότι περίπου 2,000 διαδηλωτές έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις. Ορισμένοι έριχναν πέτρες, άλλοι μπουκάλια και βόμβες Μολότωφ και η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού, δακρυγόνων και ράβδων για να τους διαλύσει. Πάντως η πόλη ήταν ήρεμη την Κυριακή. Οι αρχές είπαν ότι 400 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά, ενώ οι οργανωτές της διαδήλωσης είπαν ότι περίπου 500 άτομα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις του Σαββάτου. Πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.

    Το Ρόστοκ απέχει 20 χιλιόμετρα από το Χάιλιγκενταμ, όπου θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη η τριήμερη Σύνοδος των Οκτώ.

    [10] Ισχυρός σεισμός στην Κίνα

    04-06-2007

    Ισχυρή σεισμική δόνηση ισχύος 6 κόμμα 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν της Κίνας νωρίς την Κυριακή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άτομα και να τραυματιστούν τουλάχιστον 300.

    Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Σινχουά μετέδωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού απείχε περίπου 80 χιλιόμετρα από την ιστορική πόλη Πουέρ. Πάνω από 300 μετασεισμοί σημειώθηκαν μετά το κύριο πλήγμα, συνέχισαν να δονούν την πόλη και την τριγύρω περιοχή.

    Ο σεισμός κατέστρεψε κατοικίες και δρόμους, προξένησε διακοπές νερού και ηλεκτρικού, ενώ ανάγκασε 120.000 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το Σινχουά μετέδωσε επίσης ότι τα ανθρακωρυχεία της περιοχής σταμάτησαν την λειτουργία τους και όλοι οι εργάτες στις στοές τους βγήκαν έξω.

    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Πεκίνο, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Ουέν Ζιάομπάο και ο αντιπρόεδρος Χουί Λιάνγκουί είπαν σε τοπικούς αξιωματούχους να κινητοποιήσουν όλες τους τις υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφής.

    [11] Έφυγε ο Νίκος Κακαβιάτος

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    04-06-2007

    Ένας από τους πιο άξιους κι αγαπητούς γιατρούς που υπηρέτησαν ποτέ την ομογένεια της Αμερικής, ο Νίκος Κακαβιάτος, έκλεισε για πάντα τα μάτια σε ηλικία 78 χρονών.

    Ο Νίκος Κακαβιάτος ήτανε από τους γιατρούς εκείνους που νοιάζονταν για τον ασθενή, όχι μόνο σαν επιστήμονας αλλά και σαν άνθρωπος. Στεναχωριόταν όταν έβλεπε κάποιου την υγεία να παίρνει την κάτω βόλτα κι έκανε πάντα τα αδύνατα δυνατά για να δώσει στον πελάτη του κουράγιο και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τα οποιαδήποτε προβλήματα υγείας αντιμετώπιζε. Πήγαινε σε νοσοκομεία ακόμα και στις πιο άβολες ώρες, παρά το ότι υπήρχανε σε αυτά άριστοι εφημερεύοντες γιατροί που παρακολουθούσαν τον ασθενή του, κυρίως για να βεβαιωθεί πως τα πάντα εξελίσσονταν κατά τον καλύτερο τρόπο για τον δικό του νοσηλευόμενο. Η τακτική προσωπική παρουσία του στα νοσοκομεία και τις κλινικές έδινε στον ασθενή τη σιγουριά πως τυχαίνει της καλύτερης φροντίδας. Το ήπιο χαμόγελό του ήτανε πάντα η διαβεβαίωση πως η θεραπευτική αγωγή που σου χορηγούνταν απέδιδε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

    Δεν θα ξεχάσω μια φορά που κάποιο στενό συγγενικό μου πρόσωπο τον επισκέφθηκε στο ιατρείο του εκτάκτως. Είχε τάσεις λιποθυμίας, αδικαιολόγητης εξάντλησης κι ενοχλήσεις στο στήθος. Ο Νίκος, αφού εξέτασε προσεκτικά την ασθενή, της έκανε κι ένα καρδιογράφημα για να σχηματίσει πληρέστερη εικόνα των πραγμάτων. Οι γραμμές του καρδιογραφήματος σχημάτιζαν ασυνήθιστα σχέδια που υποδήλωναν την ύπαρξη μιας εξαιρετικά σπάνιας μορφής καρδιοπάθειας. Σαν έμπειρος παθολόγος που ήταν αντιλήφθηκε αστραπιαία πως δεν υπήρχε καιρός για χάσιμο. Έγνεψε στην ασθενή να τον ακολουθήσει και αφού ζήτησε συγνώμη από τους άλλους πελάτες του, που περίμεναν σε έναν προθάλαμο για να εξεταστούν, βγήκε μαζί της από το ιατρείο του και την πήγε προσωπικά στο ιατρείο ενός κορυφαίου καρδιολόγου ειδικού για την περίπτωσή της. Η άμεση επέμβαση του σπεσιαλίστα εκείνου έσωσε την ζωή του συγγενικού μου αυτού προσώπου, που εκ των υστέρων πληροφορήθηκε ότι είχε μπροστά της μόνον μια ή δύο ακόμη μέρες ζωής αν ο Νίκος δεν έκλεινε το γραφείο του για να την πάει επειγόντως χέρι-χέρι σε εκείνον.

    Εκτός του ότι ήτανε θαυμάσιος γιατρός ο Νίκος Κακαβιάτος ήτανε επίσης και υπέροχος άνθρωπος. Σε τακτική βάση κάθε εβδομάδα διέθετε μερικές ώρες του χρόνου του σε κλινικές για απόρους, όπου πρόσφερε τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς σε πρόσωπα που δεν είχαν την οικονομική άνεση να επισκεφθούν νοσοκομεία ή ιδιωτικά ιατρεία. Παρά το ότι το επαγγελματικό του πρόγραμμα ήτανε συνεχώς γεμάτο εν τούτοις ο Νίκος πάντα έβρισκε λίγο χρόνο να ενημερώνει δημοσιογράφους και άλλους ενδιαφερόμενους για εξελίξεις στον ιατρικό τομέα και να παραβρίσκεται στις μεγάλες εκδηλώσεις της ομογένειας. Σε μια μάλιστα εποχή απαντούσε και σε ερωτήματα ακροατών της Φωνής της Αμερικής από την Ελλάδα για παθήσεις που είχαν οι ίδιοι ή φιλικά τους πρόσωπα εκεί. Την Ελλάδα την αγάπαγε ιδιαίτερα. Την είχε πάντα στην καρδιά του. Κουράριζε πολλούς Έλληνες, περιλαμβανομένων και διπλωματών της Ελληνικής Πρεσβείας. Επίσης, συνιστούσε στους ασθενείς του άλλους Έλληνες γιατρούς, με διάφορες ειδικότητες, από γυναικολόγους μέχρι οφθαλμολόγους, όταν του ζητούσαν να τους παραπέμψει σε κάποιο σπεσιαλίστα.

    Ένα καλοκαίρι που η σύζυγός μου κι εγώ φιλοξενούσαμε μια φίλη από την Ελλάδα συνέβη αυτή να αρρωστήσει και να χρειαστεί γιατρό. Την πήγαμε λοιπόν στον Νίκο για να την εξετάσει. Δεδομένου ότι δεν ήτανε τακτική πελάτης του, την ώρα που εκείνος την εξέταζε, εγώ συμπλήρωνα τα στοιχεία της σε μια κάρτα που μου είχε δώσει η γραμματέας του. Η κάρτα μεταξύ άλλων ζητούσε να αναγράψω και τα στοιχεία του ταμείου ιατρικής ασφάλειας της ασθενούς. Επειδή όμως η Ελληνίδα φίλη μας δεν είχε ασφάλεια για ιατρική περίθαλψη στην Αμερική ζήτησα η χρέωση για την επίσκεψη να γίνει στο όνομά μου και να σταλεί σε εμένα ο λογαριασμός. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Ο Νίκος μόλις έμαθε ότι η φίλη μας ήτανε ανασφάλιστη και ότι τα ιατρικά της έξοδα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα τα κάλυπτα εγώ, αρνήθηκε να πληρωθεί. Θυμάμαι ακόμα τα λόγια του. Είχε πει: 'Δεν είσαι καλά που θα πάρω λεφτά από σένα για να βοηθήσω μια συμπατριώτισσα που είχε την κακοτυχία να αρρωστήσει τις μέρες των διακοπών της στην Αμερική'. Και δεν ήτανε μόνο τις υπηρεσίες του που της πρόσφερε αμισθί. Ο Νίκος της έδωσε επίσης δωρεάν και τα φάρμακα που χρειάζονταν για να γίνει καλά ώστε να μην έχει να τα αγοράσει από το φαρμακείο με το πενιχρό Ελληνικό συνάλλαγμα που είχε.

    Αυτός ήταν ο Νίκος Κακαβιάτος. Ένας μεγάλος γιατρός κι ένας ακόμα μεγαλύτερος άνθρωπος.

    Όπως είναι γνωστό πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα βρίσκεται πάντα, συχνά στην αφάνεια, και μια μεγάλη γυναίκα. Η ηρωίδα που στάθηκε στο πλευρό του δικού μας μεγάλου, του Νίκου Κακαβιάτου, η γυναίκα που έζησε από κοντά κάθε χαρά και λύπη του, η ύπαρξη που του πρόσφερε αγάπη κι έμπνευση στην προσωπική του ζωή και στήριγμα στην επαγγελματική, είναι η σύζυγός του Ρένα. Σε αυτήν και στα δύο παιδιά που ο Νίκος απέκτησε μαζί της, τον Πάνο και την Κωνσταντίνα είναι στραμμένη τούτες τις ώρες η σκέψη μας. Σύσωμη η ομογένεια συμπαραστέκεται στο βαρύτατο πένθος τους.

    Ανάλαφρο να είναι το χώμα που θα σε σκεπάσει σήμερα αξέχαστε φίλε Νίκο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 5 June 2007 - 1:18:22 UTC