Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ισραήλ προσφέρεται να απελευθερώσει 250 κρατουμένους της Φατάχ
  • [02] Ο θερμότερος Ιούνιος στην νοτιοανατολική Ευρώπη
  • [03] Θέματα ενέργειας κυριαρχούν στην σύνοδο του ΟΣΕΠ στην Κωνσταντινούπολη
  • [04] Περιοδεία της Λώρα Μπούς στην Αφρική
  • [05] 50 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [06] ΗΕ: Υπό έλεγχο η χρήση ναρκωτικών παγκοσμίως
  • [07] Ράις: Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει τις πιέσεις προς το Σουδάν

  • [01] Το Ισραήλ προσφέρεται να απελευθερώσει 250 κρατουμένους της Φατάχ

    26-06-2007

    O Iσραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι θα αφήσει ελεύθερα 250 μέλη της Φατάχ που κρατούνται σε Ισραηλινές φυλακές, σε ένδειξη καλής θέλησης προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο και ηγέτη της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο κ. Ολμέρτ έκανε την ανακοίνωση αυτή την Δευτέρα στα πλαίσια διάσκεψης κορυφής με τον κ. Αμπάς, τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλλάχ, στο θέρετρο Σάρμ ελ Σείχ της Αιγύπτου. Ο κ. Ολμέρτ διευκρίνισε ότι θα καταθέσει στο Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πρόταση για την απελευθέρωση 250 μελών της Φατάχ, που όπως είπε, 'δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα' και που υπόσχονται να μην επιστρέψουν στη βία.

    Στο μεταξύ, εκπρόσωποι του Διεθνούς Κουαρτέτου για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή συνεδριάζουν σήμερα στην Ιερουσαλήμ. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να διοριστεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνυ Μπλέαρ, ειδικός συντονιστής του Κουαρτέτου με στόχο την προετοιμασία της σύστασης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

    Φωτο του Άλαν Τζόνστον

    Εξάλλου, Ισραηλινός στρατιώτης που απήχθη από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές πριν ένα χρόνο δηλώνει ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται και ζητά απ' το Ισραήλ να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απαγωγέων του. Σε ηχογραφημένο μήνυμα του που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ο στρατιώτης Τζιλάντ Σαλίτ, δηλώνει ότι χρειάζεται νοσοκομειακή φροντίδα. Ο πατέρας του Σαλίτ επιβεβαίωσε ότι η φωνή στο μήνυμα είναι του γιού του, αλλά επεσήμανε ότι πιστεύει πως ο στρατιώτης εξαναγκάστηκε να προβεί στην εν λόγω δήλωση.

    Πάράλληλα, η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, εξέφρασε 'βαθύ αποτροπιασμό' για το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα με τον απαχθέντα ανταποκριτή του BBC, Άλαν Τζόνστον, ο οποίος εμφανίζεται τα φορά ζώνη με εκρηκτικά και να δηλώνει ότι οι απαγωγείς του θα πυροδοτήσουν την ζώνη αν υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης του.

    [02] Ο θερμότερος Ιούνιος στην νοτιοανατολική Ευρώπη

    26-06-2007

    Θα συνεχιστεί το κύμα καύσωνα στην νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, δηλώνουν εμπειρογνώμονες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον θερμότερο Ιούνιο στα χρονικά για την περιοχή.

    Στην Αθήνα, η θερμοκρασία έφθασε τους 46 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες από τις μεσημβρινές ώρες. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας δήλωσαν ότι οι θάνατοι δύο ηλικιωμένων γυναικών οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ένα ακόμα άτομο έχασε την ζωή του στην Κύπρο.

    Οι Ρουμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 25 άτομα πέθαναν από θερμοπληξία. Στο μεταξύ οι Βρετανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για πλημμύρες σ' ολόκληρη τη χώρα, ενώ στη βόρεια Αγγλία τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους απ' την κακοκαιρία.

    [03] Θέματα ενέργειας κυριαρχούν στην σύνοδο του ΟΣΕΠ στην Κωνσταντινούπολη

    26-06-2007

    Κατά την σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε απ' τις χώρες μέλη του Οργανισμού να συνεργαστούν με στόχο την σταθερότητα των ενεργειακών αγορών της περιοχής και παρότρυνε τα μέλη του Οργανισμού να υπογράψουν μακροχρόνια ενεργειακά συμβόλαια με τους αποδέκτες των προϊόντων τους. Η Μόσχα είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα επηρεάσουν 'ολόκληρη της Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία', επεσήμανε ο κ. Πούτιν.

    Στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου που θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, συμμετέχουν οι ηγέτες της Αλβανίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Ελλάδας, της Σερβίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας, και της Ρουμανίας, καθώς και ο υπουργός εξωτερικών της Αρμενίας. Επίσης παρευρέθη ως παρατηρητής ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Τουρκία, Ρος Γουίλσον.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι προσβλέπει σε βαθύτερη συνεργασία με τον ΟΣΕΠ σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας.

    [04] Περιοδεία της Λώρα Μπούς στην Αφρική

    26-06-2007

    Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λώρα Μπούς και η κόρη της Τζένα βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, Ντακάρ, πρώτο σταθμό τετραεθνούς περιοδείας τους στην Αφρική με στόχο την προώθηση της Αμερικανικής εκστρατείας κατά του AIDS και της ελονοσίας στην Αφρικανική ήπειρο. Η κ. Μπούς θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Σενεγάλης, Αμπντουλαγιέ Γουέιντ και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μοζαμβίκη όπου θα επισκεφτεί νοσοκομείο και θα προσφέρει υποτροφίες σε μικρές μαθήτριες.

    Η κυβέρνηση Μπούς έχει ζητήσει απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα 5 χρόνια για την καταπολέμηση του AIDS. Επίσης το 2003 οι ΗΠΑ έθεσαν σε εφαρμογή πακέτο βοήθειας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την μάχη κατά του AIDS κυρίως στην Αφρική.

    [05] 50 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

    26-06-2007

    Bομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και 4 Σουνίτες φυλάρχους, σε πολυσύχναστο ξενοδοχείο της Βαγδάτης, στα πλαίσια σειράς βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Ιράκ την Δευτέρα. Οι φύλαρχοι, που είχαν ανεπίσημη σύσκεψη στο ξενοδοχείο Μανσούρ της Ιρακινής πρωτεύουσας, είχαν διασυνδέσεις με συμμαχία που έχει τεθεί κατά της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ.

    Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η επίθεση δείχνει τη βία που οι εξτρεμιστές χρησιμοποιούν κατά της κοινωνίας, και πρόσθεσε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν το Ιράκ. Συνολικά, περίπου 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους την Δευτέρα στο Ιράκ από βομβιστικές επιθέσεις.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός ταξίαρχος, Ντέηνα Πίτταρντ, επικεφαλής της επιχείρησης εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί μεγάλη ευθύνη στις εν λόγω δυνάμεις αμέσως, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

    [06] ΗΕ: Υπό έλεγχο η χρήση ναρκωτικών παγκοσμίως

    26-06-2007

    Η ετήσια έκθεση των ΗΕ για τα Ναρκωτικά αναφέρει ότι η παγκόσμια επιδημία χρήσης ναρκωτικών ουσιών έχει αρχίσει να τίθεται υπό έλεγχο, αλλά θα μπορούσε να επιδεινωθεί αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ο εθισμός στα ναρκωτικά μειώθηκε το 2005 και 2006 και η παραγωγή ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη, η ηρωίνη και οι αμφεταμίνες έχει αρχίσει να τίθεται υπό έλεγχο, αναφέρει η έκθεση, ενώ η μαριχουάνα αποτελεί το ποιο δημοφιλές ναρκωτικό παγκοσμίως.

    Η έκθεση υπογραμμίζει την κατακόρυφη μείωση των καλλιεργειών κόκας στην Κολομβία και τον περιορισμό της παραγωγής οπίου στην Βιρμανία και το Λάος. Πάντως στην έκθεση αναφέρεται ότι παρόλο που η ζήτηση της κοκαΐνης έχει περιοριστεί στις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί σημαντικά σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες.

    Επίσης η χρήση ναρκωτικών ουσιών διευρύνεται στην Αφρική, εν μέρει λόγω της χρήσης της ηπείρου από εμπόρους ναρκωτικών που αναζητούν νέες οδούς διακίνησης του παράνομου εμπορεύματος τους.

    [07] Ράις: Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει τις πιέσεις προς το Σουδάν

    26-06-2007

    Διεθνές συνέδριο στο Παρίσι για την επίλυση του προβλήματος του Νταρφούρ ολοκληρώθηκε με συμφωνία για συντονισμό των μελλοντικών μέτρων στην εμπόλεμη αυτή περιοχή του Σουδάν. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, κάλεσε την διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να πιέζει για την εφαρμογή κυρώσεων κατά του Χαρτούμ.

    Ο Γάλλος ομόλογός της Μπερνάρ Κουσνέρ, είπε ότι το συνέδριο επιβεβαίωσε την υποστήριξή του προς την ανάπτυξη στο Νταρφούρ μίας κοινής ειρηνευτικής δύναμης 20,000 ανδρών, αποτελούμενης από δυνάμεις των ΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε στους συνέδρους από 15 χώρες ότι 'η σιωπή σκοτώνει' και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να τονίσει ότι 'ο κόμπος έφθασε στο χτένι'. Πάντως, η Κίνα επανέλαβε ότι αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων και άσκησης πιέσεων κατά της κυβέρνησης του Σουδάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 27 June 2007 - 1:18:31 UTC