Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάρεν Σταματιάδη: Μια νέα ηγέτης για μια νέα γενιά
  • [02] Πιθανή επίσκεψη Ράις στη Λιβύη
  • [03] Μπους: Ο ιρακινός λαός είναι υπεύθυνος για αλλαγές και όχι οι αμερικανοί πολιτικοί
  • [04] Βενεζουέλα: Ανοίγει ο δρόμος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις
  • [05] Τουρκία: Προειδοποίηση Ερντογάν στις ένοπλες δυνάμεις
  • [06] Επιτυχής η προσγείωση του Εντέβορ
  • [07] Στο κεντρικό Μεξικό κατευθύνεται ο Ντην
  • [08] Iράκ: 15 συνεργάτες του Σαντάμ κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
  • [09] Κίνα: Αγνοούνται 181 ανθρακωρύχοι
  • [10] Μέρκελ: Περιθώριο χρόνου για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου
  • [11] Karen Stamatiades: A new leader for a new generation of βDaughtersβ
  • [12] Μπους: Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Μεξικό

  • [01] Κάρεν Σταματιάδη: Μια νέα ηγέτης για μια νέα γενιά

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    22-08-2007

    Ακούστε τη συνέντευξη της Κάρεν Σταματιάδη στα ελληνικά

    Listen to Karen Stamatiades interview in english

    Karen Stamatiades: A new leader for a new generation of βDaughtersβ (english version)

    Κάρεν Σταματιάδη

    Στο ετήσιο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ, που έγινε πρόσφατα στο Ντένβερ, το γυναικείο παράρτημά της, γνωστό ως Κόρες της Πηνελόπης, ανέδειξε στην προεδρία του την Κάρεν Σταματιάδη, ένα δραστήριο μέλος της οργάνωσης που επί τρεις δεκαετίες εργάζεται για την προώθηση του Ελληνισμού.

    Το εντυπωσιακό είναι πως η κ. Σταματιάδη δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα, ούτε και προέρχεται από οικογένεια Ελλήνων μεταναστών. Αλλά όποιος δεν το ξέρει αυτό είναι αδύνατον να υποψιαστεί πως δεν είναι Ελληνοαμερικανίδα γιατί η κ. Σταματιάδη συμπεριφέρεται όπως ακριβώς και κάθε άλλη περήφανη ομογενής.

    Σε ραδιοφωνική συνέντευξη της στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, την πρώτη που παραχώρησε προς Ελληνόφωνο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης μετά την εκλογή της, η νέα Πρόεδρος των γυναικών της ΑΧΕΠΑ μας εξήγησε πως απέκτησε τόση αγάπη για τις αρχές του Ελληνισμού.

    Η Κ. Σταματιάδη με το Γ. Μπίστη στο στουντιο της ΦτΑ.

    Η κ. Σταματιάδη μας είπε μεταξύ άλλων: 'Οι αρχές του Ελληνισμού είναι συνυφασμένες στην Αμερικανική κοινωνία. Αν αγαπάς τις Ηνωμένες Πολιτείες αγαπάς επίσης τη δημοκρατία και την δυνατότητα που προσφέρει στον πολίτη να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του και να πιστεύει ότι θέλει. Εμείς που γεννηθήκαμε στην Αμερική γαλουχηθήκαμε με τις αρχές του Ελληνισμού από τα παιδικά μας χρόνια. Αργότερα παντρεύτηκα Ελληνοαμερικανό, τα παιδιά μας γίνανε Χριστιανοί Ορθόδοξοι και μαζί τους ενσωματώθηκα κι εγώ στην εκκλησία και την ομογένεια. Η Ελληνική κληρονομιά έγινε σιγά-σιγά και δική μου. Σήμερα νοιώθω ότι ανήκω στην ομογένεια και στις Κόρες της Πηνελόπης όσο οποιοδήποτε άλλο αφοσιωμένο μέλος μας. Δεν μπορώ να εξηγήσω πως ή γιατί έγινε αυτό'.

    Στη συνέχεια της συζήτησής μας η Κάρεν Σταματιάδη μας μετέφερε νοερά στον Αμερικανικό Νότο, σε παινεμένες πολιτείες του οποίου έχει περάσει τη ζωή της μέχρι τώρα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η συνομιλήτριά μας σε μια παραθαλάσσια περιοχή της Φλόριντα, την Νέα Σμύρνη, που θεωρείται από ορισμένους σαν το λίκνο του Ελληνισμού στο Δυτικό Ημισφαίριο, γιατί εκεί έφθασαν οι πρώτοι Έλληνες στα μέσα του 18ου αιώνα, πριν ακόμα ιδρυθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στην εποχή που η Φλόριντα ήτανε Ισπανική αποικία.

    Η Κάρεν Σταματιάδη μας εξομολογήθηκε: 'Γεννήθηκα στο Ντεητόνα Μπήτς αλλά ήταν πολύ αργότερα, όταν συνδέθηκα με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα, που έμαθα ότι εκεί κοντά, στη Νέα Σμύρνη, είχανε φτάσει οι πρώτοι Έλληνες της Αμερικής. Πήγα επίσης στον Άγιο Αυγουστίνο, όπου κατέληξαν οι Έλληνες της Νέας Σμύρνης και είδα το Παρεκκλήσι του Αγίου Φωτίου που φτιάχτηκε γι αυτούς. Στην Νέα Σμύρνη της Φλόριντα υπάρχει τώρα ένα μνημείο για τους πρώτους Έλληνες αποίκους. Είναι ένα όμορφο μνημείο πάνω στην παραλία που συνδέει τον επισκέπτη με την θάλασσα και τα επικίνδυνα ταξίδια που έκαναν οι πρόγονοί μας στον Ατλαντικό για να έρθουν στον νέο κόσμο'.

    Αλλά τι καινούργια σχέδια έχει στα σκαριά η Κάρεν Σματατιάδη για να καταστήσει αποτελεσματικότερη την οργάνωσή της; Μας τα ανέπτυξε η ίδια με τούτα τα λόγια: 'Στις νέες πρωτοβουλίες μας φέτος περιλαμβάνεται η προβολή θεμάτων της γυναίκας στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Θα μιλήσουμε στους νομοθέτες για το λεγόμενο Σπίτι της Πηνελόπης για Κακοποιημένες Γυναίκες, που διατηρούμε στο Μόμπιλ της Αλαμπάμας, και θα επισύρουμε την προσοχή τους στις ανάγκες της γυναίκας και των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία. Θα προβάλουμε επίσης στο Κογκρέσο ιατρικά θέματά μας όπως η Μεσογειακή αναιμία, η καταγραφή υποψήφιων δωρητών νωτιαίου μυελού, η έρευνα στον τομέα του καρκίνου, που υποστηρίζουμε μέσω του ιδρύματος Παπανικολάου, αλλά και πολλά από Ελληνικά ζητήματα, περιλαμβανομένου του Κυπριακού'.

    Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες λίγο-πολύ οι ομογενειακές οργανώσεις είναι πώς να κάνουν τα νέα μέλη τους, αυτά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο δυτικό ημισφαίριο, να διατηρήσουνε τον ενθουσιασμό που είχαν οι μέχρι τώρα γενιές Ελληνοαμερικανών για την χώρα της καταγωγής τους. Το πρόβλημα έχει απασχολήσει σοβαρά την Κάρεν Σταματιάδη η οποία και προτίθεται να αναπτύξει μεγάλη δράση για να φέρει τις Κόρες της Πηνελόπης όσο γίνεται πιο κοντά στις ρίζες τους.

    Κατά την έκφρασή της: 'Οι νέες μας ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τις εξελίξεις στον κόσμο από ότι τους έχουμε δώσει την ευκαιρία να δείξουν. Μόλις φτιάξαμε ένα κόμβο στο διαδίκτυο για την επικοινωνία μαζί τους. Γιατί εκεί βρίσκεται η νέα γενιά, στο Ίντερνετ. Δεν περιμένουνε να πάρουνε στο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού τους τα νέα από την οργάνωσή μας. Επίσης αναπτύσσουμε ένα αθλητικό πρόγραμμα για κοπέλες που θα περιλαμβάνει γκολφ, τένις και τρέξιμο. Θα το εγκαινιάσουμε στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου μας που το 2008 θα γίνει στην Αθήνα'.

    Προφανώς η Κάρεν Σταματιάδη πιστεύει πως ύστερα από την επιτυχία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι απόλυτα ταιριαστό να ξεκινήσει από Αθήνα και το αθλητικό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να εφαρμόσει για τις νέες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Η Κάρεν Σταματιάδη είναι μια νέα ηγέτης φτιαγμένη για την νέα γενιά. Στην λίγη ώρα που περάσαμε μαζί της στο στούντιο καταλάβαμε γιατί οι Κόρες της Πηνελόπης εκδήλωσαν τόσο ενθουσιασμό όταν την εξέλεξαν στο ανώτατο αξίωμα της οργάνωσής τους. Τα σχέδιά της περικλείουν την ελπίδα ότι θα δούμε γρήγορα το ξεκίνημα μιας καινούργιας εποχής, στην οποία οι γυναίκες της ομογένειας θα γράψουνε πολλές δικές τους χρυσές σελίδες στο χρονικό του Ελληνισμού της Αμερικής.

    [02] Πιθανή επίσκεψη Ράις στη Λιβύη

    22-08-2007

    Ο αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντέηβιντ Γουέλτς, βρίσκεται στην Τρίπολη για διήμερες συνομιλίες με Λίβυους επισήμους, με στόχο την προετοιμασία πιθανής επίσκεψης της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράης εκεί αργότερα φέτος. Παράγοντες της Ουάσιγκτον λένε πως η σχεδιαζόμενη επίσκεψη της κυρίας Ράης στη Λιβύη, ίσως πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Εάν οι προετοιμασίες εξελιχθούν όπως αναμένεται η κυρία Ράης θα γίνει η πρώτη Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτεται τη Λιβύη από το 1953.

    Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν βελτιωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, μετά την απόφαση της Λιβύης να αποκηρύξει την τρομοκρατία και να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση όπλων μαζικής καταστροφής. Η Λιβύη επίσης ανέλαβε την ευθύνη και για την βομβιστική επίθεση εναντίον Αμερικανικού επιβατηγού αεροπλάνου το 1988 στην Σκοτία, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 300 άτομα.

    [03] Μπους: Ο ιρακινός λαός είναι υπεύθυνος για αλλαγές και όχι οι αμερικανοί πολιτικοί

    22-08-2007

    Ο Πρόεδρος Μπους παραδέχτηκε ότι είναι απογοητευμένος από την Ιρακινή κυβέρνηση αλλά πρόσθεσε ότι εναπόκειται στον ιρακινό λαό να αποφάσισε κατά πόσο θα ήθελε νέο ηγέτη. Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής Καναδά, Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών ο κ Μπους δήλωσε την Τρίτη ότι το βασικό ερώτημα είναι αν η ιρακινή κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στα αιτήματα του λαού της. Εάν όχι, πρόσθεσε ο κ. Μπους, τότε ο ιρακινός λαός θα είναι υπεύθυνος να επιφέρει αλλαγές που επιθυμεί και όχι οι αμερικανοί πολιτικοί.

    Στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της Γερουσιαστικής Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, Καρλ Λέβιν, ζήτησε από τους νομοθέτες του Ιράκ να απομακρύνουν τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής είπε ότι ελπίζει το σημερινό κυβερνητικό σχήμα στο Ιράκ να διαδεχτεί μια κυβέρνηση προσηλωμένη λιγότερο στις παρατάξεις των μελών της και περισσότερο στην επίτευξη εθνικής ενότητας.

    Ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ την Τριτη χαρακτήρισε την πρόοδο που επιτελεί η ιρακινή κυβέρνηση 'εξαιρετικά απογοητευτική και εκνευριστική' για όλους.

    [04] Βενεζουέλα: Ανοίγει ο δρόμος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις

    22-08-2007

    Χιούγκο Τσάβεζ

    Στη Βενεζουέλα η Εθνοσυνέλευση έδωσε προκαταρκτική έγκριση στην πρόταση του Προέδρου Χιούγκο Τσάβεζ για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα καταργήσουν τους περιορισμούς αναφορικά με την διάρκεια της θητείας του προέδρου της χώρας. Η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας ελέγχεται από υποστηρικτές του Προέδρου Τσάβεζ. Το μέτρο που υιοθέτησε, προκειμένου να ισχύσει, χρειάζεται τώρα και την έγκριση των εκλογέων μέσω λαϊκού δημοψηφίσματος.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Τσέβεζ πρότεινε συνταγματικές τροποποιήσεις που αυξάνουν την διάρκεια της προεδρικής θητείας από 6 σε 7 χρόνια, καταργούν τους περιορισμούς σχετικά με την επανεκλογή του προέδρου και παρέχουν στον πρόεδρο τη δυνατότητα να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στα οικονομικά αποθέματα της χώρας. Το σχέδιο διευρύνει επίσης τις εξουσίες του κράτους αναφορικά με την απαλλοτρίωση ακίνητης περιουσίας.

    Ο τέως προεδρικός υποψήφιος Μανουέλ Ροζάλες χαρακτήρισε το σχέδιο σαν απόπειρα πραξικοπήματος. Οι προτεινόμενες αλλαγές, είπε, θα δώσουν στον πρόεδρο απεριόριστη εξουσία και να καταστρέψουν την δημοκρατία στη Βενεζουέλα.

    [05] Τουρκία: Προειδοποίηση Ερντογάν στις ένοπλες δυνάμεις

    22-08-2007

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να κρατηθούν μακριά από την πολιτική σκηνή. Η προειδοποίηση έγινε μέσω Τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού λίγο μετά την έναρξη της κοινοβουλευτικής εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιούλ στην προεδρία της χώρας.

    Στο μεταξύ ο Τουρκικός στρατός διέψευσε δημοσιεύματα του τύπου σύμφωνα με τα οποία κατέληξε σε συμφωνία με τον κύριο Γκιούλ σχετικά με την υποψηριότητά του, λέγοντας ότι ουδέποτε διαπραγματεύεται με άτομα ή άλλες αρχές για οποιοδήποτε θέμα.

    Κοσμικοί κύκλοι στην Τουρκία ανησυχούν ότι οι Ισλαμικές καταβολές του κυρίου Γκιούλ σε συνδυασμό με το ότι την ηγεσία της κυβέρνησης έχει ο Πρωθυπουργός Ερντογάν θα μπορούσαν να κλονίσουν την αρχή του πλήρους διαχωρισμού θρησκείας και κράτους στην Τουρκία.

    [06] Επιτυχής η προσγείωση του Εντέβορ

    22-08-2007

    Το διαστημικό λεωφορείο Εντέβορ επέστρεψε επιτυχώς στη γη μετά από αποστολή 12 ημερών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το Εντέβορ επέστρεψε μια ημέρα νωρίτερα απ' ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί λόγω του τυφώνα Ντην. Το διαστημικό λεωφορείο προσγειώθηκε στη Φλόριντα με μία εσοχή στη μονωτική του προστατευτική ασπίδα η οποία προκλήθηκε από πρόσκρουση ενός κομματιού πάγου ή μονωτικού υλικού κατά την απογείωση του στις 8 Αυγούστου. Αξιωματούχος της ΝΑΣΑ δήλωσε ότι η υπηρεσία του αντιμετώπισε σοβαρά την ύπαρξη αυτής της εσοχής. Άλλοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν επίσης ότι η συμπεριφορά των μονωτικών πλακών και τη κάθοδο της ατράκτου στη γήινη ατμόσφαιρα ήταν πολύ καλή και ότι το Εντεβορ φαίνεται να είναι σε 'τέλεια κατάσταση'.

    Ανάμεσα στο πλήρωμα του διαστημικού λεωφορεία ηταν και η εκπαιδευτικός Μπάρμπαρα Μόργκαν. Αξιωματούχοι του Κέντρου ελέγχου την υποδέχτηκαν και δήλωσαν ότι η συμμετοχή της στην αποστολή αυτή αποτέλεσε ένα είδος 'ανώτερης εκπαίδευσης'. Κατά την αποστολή του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι αστροναύτες πραγματοποίησαν 4 διαστημικούς περιπάτους για να συνεχίσουν την κατασκευή του σταθμού, καθώς επίσης και για επισκευές. Η επόμενη αποστολή είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Οκτωβρίου.

    [07] Στο κεντρικό Μεξικό κατευθύνεται ο Ντην

    22-08-2007

    Η Eθνική Mετεωρολογική Yπηρεσία των ΗΠΑ λέει ότι ένας εξασθενημένος τυφώνας Ντην εμφανίστηκε στη νότια πλευρά του Κόλπου του Μεξικού, αλλά προειδοποιούν ότι μπορεί η ισχύς του να μεγαλώσει πάλι και να εξελιχθεί σε καταστροφικό τυφώνα καθώς κινείται δυτικά. Κατά την Αμερικανική ΕΜΥ ο Ντην πλησίασε το Κόλπο Campeche την Τρίτη με άνεμους ισχύος 130 χιλιόμετρων την ώρα.

    Οι Μετεωρολόγοι υποβάθμισαν το Ντην σε τυφώνα κατηγορίας 1, όταν έχασε την ισχύ του κατευθυνόμενος προς το Μεξικό, την Τρίτη. Αναμένεται όμως ότι θα επανακτήσει μέρος της ισχύος που απώλεσε καθώς πλησιάζει τα κεντρικά διαμερίσματα του Μεξικού, όπου υπολογίζεται ότι θα φθάσει σήμερα το απόγευμα.

    Νωρίτερα την Τρίτη ο Ντην σάρωσε την Χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού προκαλώντας πλημμύρες στους δρόμους, ξεριζώνοντας δέντρα και καταστρέφοντας ηλεκτροφόρα καλώδια με τους ανέμους του που ταξίδευαν με ταχύτητα 265 χιλιομέτρων την ώρα. Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν λέει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θανάτους συνεπεία του τυφώνα και ότι αρμόδιες αρχές επιχειρούν τώρα να εκτιμήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν.

    [08] Iράκ: 15 συνεργάτες του Σαντάμ κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

    22-08-2007

    Αλί Χασάν Αλ-Ματζίντ

    Δεκαπέντε παλιοί συνεργάτες του εκτελεσθέντος Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεήν προσάχθηκαν την Τρίτη σε δίκη στην Βαγδάτη σε σχέση με την αιματηρή καταστολή σιιτικής εξέγερσης το 1991. Ειδικότερα, οι 15 κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που απορρέουν από την σφαγή δεκάδων χιλιάδων σιιτών οι οποίοι εξεγέρθηκαν εναντίον του Σαντάμ Χουσεήν μετά το πόλεμο του Περσικού Κόλπου.

    Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και ένας εξάδελφος του Σαντάμ, ο Αλί Χασάν Αλ-Ματζίντ, ευρύτερα γνωστός με το παρατσούκλι Χημικός Αλί, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί σε θάνατο μαζί με δύο άλλους για τον ρόλο του στην σφαγή 180 χιλιάδων Κούρδων χωρικών κατά την λεγόμενη εκστρατεία Ανφάλ στα τέλη της δεκαετίας 1980. Ένας από τους μάρτυρες της νέας δίκης, που κατέθεσαν την Τρίτη, είπε ότι είδε τον Αλ-Ματζίντ να πυροβολεί θανάσιμα τρία άτομα που κρατούνταν από τις δυνάμεις του Σαντάμ.

    Άλλος μάρτυρας είπε ότι δυνάμεις του Σαντάμ βομβάρδισαν το χωριό του κοντά στην Μπάσρα και σκότωσαν έναν εξάδελφό του. Ένας από τους κατηγορούμενους ο Σαμπάουη Ιμπραχίμ, ο οποίος ήταν διευθυντής ασφαλείας του καθεστώτος Σαντάμ, κατήγγειλε ότι το Ιράν διοργάνωσε την σιιτική εξέγερση με στόχο να σκοτώσει Ιρακινούς και να λεηλατήσει τον εθνικό πλούτο της χώρας.

    [09] Κίνα: Αγνοούνται 181 ανθρακωρύχοι

    22-08-2007

    Το Κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Σινχουά μεταδίδει ότι σωστικά συνεργεία έχουν καλύψει την μισή περίπου από την απόσταση που τους χωρίζει από τους εγκλωβισμένους εργάτες του ανθρακωρυχείου το οποίο πλημμύρισε στην επαρχεία Σαντόνγκ. Συνολικά 181 ανθρακωρύχοι αγνοούνται από την Παρασκευή, οπότε η στάθμη του ποταμού Γιέν ανέβηκε, συνεπεία ισχυρών βροχοπτώσεων. με αποτέλεσμα να σπάσει ένα από τα φράγματα του ποταμού και να πλημμυρίσουν δύο στοές τοπικού ανθρακωρυχείου.

    Κατά το Κινεζικό πρακτορείο ειδικοί που σχετίζονται με την σωστική προσπάθεια λένε ότι ίσως χρειαστούν εκατό ημέρες για να αντλήσουν όλα τα νερά από το ανθρακωρυχείο. Οι αγνοούμενοι εικάζεται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι σε βάθος μεγαλύτερο των διακοσίων μέτρων από την γήινη επιφάνεια.

    Επαρχιακές αρχές λένε ότι σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ παραγόντων της διεύθυνσης του ανθρακωρυχείου και συγγενών των αγνοουμένων εργατών ύστερα από καταγγελίες που διατύπωσαν ορισμένοι για παρακράτηση πληροφοριών από μέρους της εργοδότριας εταιρείας σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων. Από ατυχήματα σε ανθρακωρυχεία της Κίνας έχασαν πέρσι τη ζωή τους σχεδόν 5 χιλιάδες άτομα.

    [10] Μέρκελ: Περιθώριο χρόνου για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου

    22-08-2007

    Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άντζελα Μέρκελ λέει πως η εξάρτηση της χώρας της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν πρόκειται να την σταματήσει από του να επικρίνει το μητρώο της Μόσχας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιλώντας την Τρίτη το βράδυ κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ουγγαρία η κυρία Μέρκελ παρατήρησε ότι η Ρωσική ηγεσία συχνά επικρίνει την Γερμανία και πρόσθεσε ότι η ίδια δεν θα διστάσει να ανταποδώσει τις επικρίσεις όποτε διαπιστώνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά από τη Μόσχα.

    Παράλληλα η Καγκελάριος τόνισε ότι οι Γερμανοί, Αμερικανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές χρειάζεται να έχουν ικανοποιητικό περιθώριο χρόνου προκειμένου να βρούνε λύση για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Οποιοσδήποτε διακανονισμός του προβλήματος αυτού εξευρεθεί προκειμένου να είναι βιώσιμος θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο της Σερβίας όσο και της αλβανόφωνης πλειοψηφίας του Κοσσυφοπεδίου.

    [11] Karen Stamatiades: A new leader for a new generation of βDaughtersβ

    George Bistis

    Washington

    22-08-2007

    Listen to the Karen Stamatiades interview

    Karen Stamatiades

    Karen Stamatiades, the newly elected Grand President of the Daughters of Penelope, came to Washington in mid August and assumed her duties as the leader of the largest organization of Greek-American women. During her brief stay at our nation's capital, between meetings with members of Congress and business executives, Ms. Stamatiades visited the Voice of America Radio & TV Network, where she outlined her vision for the βDaughtersβ, in a program that was simulcast by a number of affiliated Greek radio stations in three continents. Following is a transcript of her VOA interview.

    Mr. Bistis: Our studio guest today is Ms. Karen Stamatiades, the new Grand President of the Daughters of Penelope, an organization affiliated with the American Hellenic Educational Progressive Association, better known as AHEPA. Ms. Stamatiades welcome to the Voice of America.

    Ms. Stamatiades: Thank you very much.

    Mr. Bistis: First, please accept my congratulations for your recent election to the highest office of your organization. What does it mean to you to be the new Grand President?

    K. Stamatiades with G. Bistis at the VOA studio

    Ms. Stamatiades: It means several things. First, it means that our almost 10.000 (ten thousand) members had faith and thought that I could indeed run the organization. Second, it gives me the opportunity to put into operation some of the thoughts and dreams that I have built up over my years.

    Mr. Bistis: Your election also reflects the appreciation your sisters have for the work you performed over the last 30 plus years in several other capacities within the Daughters of Penelope organization. I cannot think of anything you have not done. You have served as Chapter President, Vice President, Secretary, Advisor and you have chaired committees, which organized from cultural festivals and book fairs to kourambiedes baking for funding various charities. Since you have done it all, how would you define the mission of your organization?

    Ms. Stamatiades: The mission of the Daughters of Penelope is something that has grown in my heart like a symphony. You start doing the little things, as you said, the baking and the taking part in activities and being a chairman of something. Then, little by little, you see that there is a bigger picture, that there is more you can do, more you can offer. I see my mission as one of bringing together the many different elements of our organization, of getting us to work with our brothers AHEPANS, to work with our junior orders, the Maids and the Sons, and to become a single functioning unifying voice, supporting the things that we believe most deeply in.

    Mr. Bistis: Your overall work, Ms. Astamatiades, clearly reflects the importance you attach to the principles of Hellenism, philanthropy, education, civic responsibility and family. Given that no one of your parents had any ties with Greece and you were not born in Greece either, how did you develop such an appreciation for the Hellenic values?

    Ms. Stamatiades: Again, it is something that comes slowly. The Hellenic values themselves have been espoused in our country, so if you love the United States you love democracy, you love the ability of one man's voice to stand up and count for something. I think the Hellenic values are instilled in us from being a young child.

    Little by little I was drawn into my husband's culture, we have children that became Greek Orthodox members and that made me a part of the church and a part of the larger Greek community. Gradually the Hellenic culture became mine. There are many people who have no idea that I not born Greek, because I feel like I am. I feel like I am as much a part of the Hellenic community and the Daughters of Penelope as any other member. It just grew. I do not even know how or why.

    Mr. Bistis: Going over you biography Ms. Stamatiades, I see that you were born and raised in Daytona Beach, Florida and then you moved to Atlanta, Georgia. Tell us about the Greek-American communities in these southern states where you lived. Let's start with Daytona Beach, which is actually near New Smyrna Beach, where the first Greeks set foot in the new world.

    Ms. Stamatiades: It's really nice. I was born in Daytona and never knew the history of the first Greek settlement in New Smyrna Beach until I got affiliated with the Greek community. It was then that I found that this historic event had happened there and that the early Greek settlers later went to St. Augustine, where we now have the Saint Photios Shrine. As part of the AHEPA family I was also privileged to visit Tarpon Springs, on the west coast of Florida and join in the celebrations for Epiphany there.

    In time I discovered that Florida is almost like a cradle of the Greek community. I never knew it growing up there. It was a wonderful surprise because now I can go home and go home. I have both. I have the home that I was born in and then I have the Greek family, which is my family. The New Smyrna Shrine (dedicated to the first Greeks in America) is very beautiful. It is right on the water and it makes you feel a part of the sea and a part of journeys that our ancestors made.

    Mr. Bistis: Now that you are the Grand President what plans do you have, or would like to implement, in order to increase the importance and the effectiveness of your organization?

    Ms. Stamatiades: Earlier you mentioned the five elements of our mission statement, which are Hellenism, philanthropy, civic responsibility, family and individual excellence. These are the things I want to focus on. We have 10.000 members and each of them has an idea of what the organization ought to be. I would like very much to focus their interest in and redirect it toward all of the things that we ought to be working on.

    One of the new initiatives this year is civic responsibility. We will be working to have a voice on Capitol Hill. We will be working to present our women's issues. We support a shelter for battered women in Mobile, Alabama, which is called Penelope House. We will take that issue to Capitol Hill and let them know we are concerned with women and children and their health, their safety and their homes.

    We will take some of our health issues, Cooley's anemia, the bone marrow registry that we are working on, cancer research that the Daughters of Penelope support through the Papanicolaou Foundation and along with them we will be taking some of the Hellenic issues, the Cyprus issue, things that we care about but we've not had a voice before. I think that is a really exciting initiative that I embrace and look forward to having the ladies voices raised with.

    Mr. Bistis: How do you view the role of the new generation in all these activities that you just mentioned?

    Ms. Stamatiades: I think we are going to find that they are more interested in current events than we have given them the opportunity to show. I further think that now that we have developed a new web site we will have a way to reach all of those web active youngsters that we have not had before. Through the site they can relate to us and we can relate to them on a much more current basis, because that's where they are. They are on the Internet. They are not looking at their mailbox for their information from us.

    Further, we are going to establish this year an athletic program, which we have not had before, for the ladies. The program will start out with golf, tennis and running. Those sports will be also offered at the Supreme Convention, which we will be holding in Athens, Greece this year, and with the Olympics that is a key factor. So, we will tie our interest in athletics with the Convention and then go forward with the program, we hope.

    Mr. Bistis: Well, this sounds just wonderful. Ms. Stamatiades, thank you for joining us today. It has been a great pleasure having you here as a studio guest. Again, I congratulate you for your election as Grand President and wish you and the Daughters of Penelope all the very best.

    Ms. Stamatiades: Thank you very much.

    [12] Μπους: Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Μεξικό

    22-08-2007

    Χάρπερ, Μπους και Καλντερόν

    Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και του Μεξικού ολοκλήρωσαν διήμερη σύνοδο κορυφής κυρίως γύρω από θέματα εμπορίου και ασφάλειας αν και οι συνομιλίες τους επισκιάστηκαν από τον Τυφώνα Ντην που έπληξε την ακτή του Μεξικού στην Καραϊβική.

    Σε δημοσιογραφική συνέντευξη που παραχώρησε στη σύνοδο κορυφής, στο Μοντεμπέλο του Καναδικού Κεμπέκ, ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του Μεξικού από τα δεινά που προκάλεσε ο τυφώνας στην Χερσόνησο Γιουκατάν.

    Ο Πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν και ο Πρωθυπουργός του Καναδά Στήβεν Χάρπερ πήραν και αυτοί μέρος στην ίδια συνέντευξη τύπου. Οι τρεις ηγέτες εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από την ενίσχυση των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών και την ασφάλεια στα σύνορα των χωρών τους μέχρι τις κλιματολογικές αλλαγές και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 23 August 2007 - 1:18:42 UTC