Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Αpple παρουσιάζει το MacBook Air
  • [02] ΗΠΑ: Aσφαλή τα προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα
  • [03] Αίγυπτος: Συνάντηση Μπους-Μουμπάρακ
  • [04] Μέρκελ: Περαιτέρω πιέσεις στο Ιράν
  • [05] Βηρυτός: Βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο της Αμερικανικής Πρεσβείας
  • [06] 3.200 επιπλέον πεζοναύτες στο Αφγανιστάν
  • [07] Επίσκεψη Καραμανλή στην Τουρκία
  • [08] Νίκη Μιτ Ρόμνυ

  • [01] Η Αpple παρουσιάζει το MacBook Air

    16-01-2008

    Ο πρόεδρος της εταιρείας υπολογιστών Apple, Στήβ Τζόμπς, παρουσίασε τον νέο εξαιρετικά λεπτό φορητό υπολογιστή της εταιρείας, το MacBook Air, μαζί με υπηρεσία προσφοράς κινηματογραφικών ταινιών μέσω υψηλής ταχύτητας σύνδεσης με το διαδίκτυο και άλλα νέα προϊόντα. Οι νέες ταινίες θα διατίθενται μέσω Ιντερνετ προς 4 δολάρια και οι παλαιότερες θα κοστίζουν λιγότερο. Η Apple υπέγραψε ειδική συμφωνία με όλα τα σημαντικά κινηματογραφικά στούντιο στις ΗΠΑ για την προσφορά των ταινιών τους μέσω διαδικτύου μέσα σε 30 μέρες μετά την κυκλοφορία τους σε DVD. Επίσης διευθυντικά στελέχη της Apple ανακοίνωσαν ότι μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί περίπου 4 εκατομμύρια νέα κινητά της τηλέφωνα, τα περίφημα iPhones.

    [02] ΗΠΑ: Aσφαλή τα προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα

    16-01-2008

    Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το κρέας και το γάλα κλωνοποιημένων ζώων και των νεογνών τους δεν διαφέρουν σε τίποτα από το κρέας και το γάλα συμβατικά αναπαραχθέντων ζώων και είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση. Σε συνέντευξη τύπου εδώ στην Ουάσιγκτον τη Τρίτη η Αμερικανική Υπηρεσία τροφίμων δήλωσε ότι μετά από χρόνια ερευνών κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα προϊόντα από κλωνοποιημένες αγελάδες, χοίρους και κατσίκια είναι απολύτως ασφαλή. Επίσης η Υπηρεσία δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητες ειδικές ετικέτες τροφίμων που να προσδιορίζουν ότι ένα προϊόν προέρχεται από κλωνοποιημένο ζώο. Αλλά αξιωματούχοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων ξεκαθάρισαν ότι τα βιολογικά τρόφιμα δεν πρόκειται να περιέχουν προϊόντα από κλωνοποίηση.

    Πάντως οργανώσεις καταναλωτών ισχυρίζονται ότι η Υπηρεσία επηρεάστηκε από εταιρείες που κλωνοποιούν ζώα και δεν εξέτασε προσεκτικά όλες τις πιθανές παρενέργειες της κατανάλωσης προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα.

    [03] Αίγυπτος: Συνάντηση Μπους-Μουμπάρακ

    16-01-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους με τον Βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας.

    Ο πρόεδρος Μπούς θα επισκεφτεί σήμερα την Αίγυπτο τελευταίο σταθμό της οκταήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Μπούς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σεΐχ της Ερυθράς Θάλασσας και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.

    Τις τελευταίες δύο μέρες ο Αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία όπου ζήτησε απ' τις χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή τους για να μειωθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού. Πάντως ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Ναΐμι, δήλωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει την παραγωγής της μόνο όταν κάτι τέτοιο επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

    Από τη πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε από τις Αραβικές χώρες να καταβάλλουν εντονότερες προσπάθειες για την προώθηση της Ισραηλο-Παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ Αλ Φαϊζάλ, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ριάντ για την αφοσίωση των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Αλλά πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα από μέρους του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη 'εγείρουν αμφιβολίες για την σοβαρότητα των διαπραγματεύσεων'.

    [04] Μέρκελ: Περαιτέρω πιέσεις στο Ιράν

    16-01-2008

    Άγκελα Μέρκελ

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι θα πρέπει να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στο Ιράν να σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι έχει επιβραδυνθεί η διαδικασία επιδίωξης νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης μετά την έκθεση των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, το περασμένο μήνα, που ανέφερε ότι το Ιράν σταμάτησε το 2003 το μυστικό του πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

    Πάντως η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμανε ότι η Τεχεράνη δεν θα πρέπει να θεωρήσει αυτή την καθυστέρηση σαν ένδειξη λήξης του θέματος. Οι υπουργοί εξωτερικών των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας συνεδριάζουν την άλλη εβδομάδα στο Βερολίνο για να συζητήσουν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

    [05] Βηρυτός: Βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο της Αμερικανικής Πρεσβείας

    16-01-2008

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποκύψουν σε ενέργειες εκφοβισμού, όπως η πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε βάρος οχήματος της Αμερικανικής πρεσβείας στο Λίβανο. 4 άτομα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Στέητ Ντηπάρτμεντ, από την επίθεση της Τρίτης σε βόρειο προάστιο της Βηρυτού. Δεν υπάρχουν Αμερικανοί μεταξύ των νεκρών και ο Λιβανέζος οδηγός του οχήματος της πρεσβείας τραυματίστηκε ελαφρά. Επίσης τραυματίστηκαν άλλα 16 άτομα. Πάντως αξιωματούχοι του Λιβάνου δήλωσαν ότι οι νεκροί ήταν 3 και ότι επρόκειτο για Λιβανέζους και Σύρους περαστικούς.

    Από τη Ριάντ όπου βρισκόταν τη Τρίτη η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε αγανάκτηση για την επίθεση και την χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια, ενώ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να περιοριστούν οι προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν το λαό του Λιβάνου και την δημοκρατική διαδικασία στην εν λόγω χώρα. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

    [06] 3.200 επιπλέον πεζοναύτες στο Αφγανιστάν

    16-01-2008

    Aφγανική αστυνομία στο ξενοδοχείο Σερήνα.

    Η Αφγανική αστυνομία συνέλαβε 4 υπόπτους για την επίθεση στο ξενοδοχείο Σερήνα στη Καμπούλ που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 8 άτομα. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Αφγανιστάν έδωσε λεπτομέρειες της επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλεμπάν προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες επιθέσεις σε εστιατόρια και καταστήματα όπου συχνάζουν ξένοι.

    Στο μεταξύ εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπούς ενέκρινε αίτημα του Υπουργού Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, για την αποστολή άλλων 3.200 πεζοναυτών στο Αφγανιστάν για την αντιμετώπιση των εντεινόμενων βιαιοτήτων από μέρους των Ταλεμπάν.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου χαρακτήρισε την αποστολή των πεζοναυτών προσωρινή και δήλωσε ότι θα 'βελτιώσει σημαντικά' την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει αναμενόμενες επιχειρήσεις των Ταλεμπάν την άνοιξη. Ο κ. Γκέιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν κι άλλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν θα φιλοτιμήσει κι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο.

    [07] Επίσκεψη Καραμανλή στην Τουρκία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Oυάσιγκτον

    16-01-2008

    Αν και η επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στην Τουρκία θα γίνει αύριο, Πέμπτη, ταυτόχρονα στην Αθήνα και την Άγκυρα μεταδόθηκε από ξένα πρακτορεία και επιβεβαιώθηκε από διπλωματικές πηγές ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα πάει στην Άγκυρα την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου και θα συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν και την επομένη, στις 24 του μήνα, αφού συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και θα έχει συνάντηση και με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και θα παραστεί και σε επιχειρηματικό φόρουμ.

    Ο κ. Καραμανλής ανταποδίδει με την επίσκεψη αυτή το ταξίδι του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα τον Μάιο του 2004 και έχει σαν στόχο την βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι συζητήσεις των δύο ηγετών δεν θα περιορισθούν σε οικονομικά θέματα αλλά και στα πολιτικά και κυρίως στα θέματα κυριαρχίας στο Αιγαίο , οριοθέτηση υφαλοκριπίδας κλπ καθώς αυτή την περίοδο ακριβώς υπάρχει μία νέα ένταση εξ αιτίας των παραβιάσεων από τουρκικά αλιευτικά και ελληνικά στα χορικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο κ. Ερντογάν από την Ισπανία, έκανε δηλώσεις για την Κύπρο, εν όψει της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού λέγοντας ότι 'Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπενχάγης και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν πλέον ποτέ μειονότητα της Κύπρου'. Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε τις δηλώσεις αλλά επεσήμανε οτι η ελληνική πλευρά δεν φοβάται το διάλογο και ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μεταβεί στην γειτονική χώρα. Ο κ. Καραμανλής θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου.

    [08] Νίκη Μιτ Ρόμνυ

    16-01-2008

    Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μίτ Ρόμνυ, είναι ο νικητής των Ρεπουμπλικανικών προκριματικών εκλογών στο Μίσιγκαν, υπερισχύοντας του κύριου αντιπάλου του Τζον Μακέιν και του πρώην κυβερνήτη του Άρκενσω, Μάικ Χακαμπι.

    Ο κ. Ρόμνυ προέρχεται από το Μίσιγκαν, ο πατέρας του, Τζωρτζ Ρόμνυ, διετέλεσε κυβερνήτης της πολιτείας τη δεκαετία του 60. Σε ομιλία προς υποστηρικτές του ο κ. Ρόμνυ χαρακτήρισε την νίκη του στο Μίσιγκαν, θρίαμβο της αισιοδοξίας έναντι του πεσσιμισμού της Ουάσιγκτον. Ο Μιτ Ρόμνυ είναι ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που κερδίζει σε ισάριθμες προκριματικές εκλογές.

    Προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος δεν πραγματοποιήθηκαν στο Μίσιγκαν. Οι επόμενες προκριματικές των Δημοκρατικών πραγματοποιούνται το Σάββατο στη Νεβάδα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 17 January 2008 - 2:19:05 UTC