Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-05-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαινιάστηκε η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
  • [02] Στις κάλπες η Δυτική Βιρτζίνια
  • [03] 10.000 χιλιάδες νεκροί από ισχυρό σεισμό στη δυτική Κίνα
  • [04] Ο στρατός του Λιβάνου έτοιμος να επέμβει για τον τερματισμό των βιαιοτήτων
  • [05] Έκκληση Η.Ε. στη Βιρμανία
  • [06] Υπό ανάπτυξη η αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ
  • [07] Την απελευθέρωση Ισραηλινού στρατιώτη ζητά ο Ολμέρτ
  • [08] Συνομιλίες Ιράν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

  • [01] Εγκαινιάστηκε η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

    13-05-2008

    Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας κ. Θεόδωρος με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Κασσίμη εγκαινιάζουν τη Βιβλιοθήκη.

    Η Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας, που έχει ιστορία κάπου χιλίων εξακοσίων χρόνων και πιο συγκεκριμένα από το 642 μετά Χριστόν, ανακαινίστηκε και άνοιξε ξανά τις πύλες της στο κοινό. Μέχρι και τα μέσα περίπου του προπερασμένου αιώνα, η Πατριαρχική βιβλιοθήκη βρίσκονταν στο Κάιρο, όπου και εδρεύει η Πατριαρχική Επιτροπεία. Το 1928 μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια και λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο γύρισε στην Ιμπραημία. Στα τελευταία 27 χρόνια η Βιβλιοθήκη φιλοξενείται στο Πατριαρχικό Μέγαρο της Αλεξάνδρειας, το οποίο και έγινε τώρα μόνιμη στέγη της. Ανακαινίστηκε χάρις σε χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

    Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης βιβλιοθήκης έκανε ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Κασσίμη, τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας της Ελλάδος Τάκη Αράπογλου και τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας Adel Labeeb, οι οποίοι και εμφανίζονται στην φωτογραφία που συνοδεύει το σημείωμα αυτό.

    Η Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας διαθέτει πάνω από σαράντα χιλιάδες τόμους βιβλίων και κάπου τρεις χιλιάδες αρχέτυπα που ιστορούν από τον 15ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Παλαιότερα έγγραφα χρονολογούμενα από τον 5ο αιώνα φυλάσσονται σε ειδικό αρχειοφυλακείο που βρίσκεται σε άλλη πτέρυγα του ίδιου συγκροτήματος.

    [02] Στις κάλπες η Δυτική Βιρτζίνια

    13-05-2008

    H Χίλαρυ Κλίντον στη Δυτική Βιρτζίνια.

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι του δημοκρατικού κόμματος Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον βρίσκονται στη Δυτική Βιρτζίνια, ενόψει των σημερινών προκριματικών εκλογών, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει η κ. Κλίντον με μεγάλη ποσοστιαία διαφορά.

    Πάντως πιθανή νίκη της στην Δυτική Βιρτζίνια δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τον συνολικό χάρτη εκλεκτορικών ψήφων όπου ο κ. Ομπάμα προηγείται της κ. Κλίντον στον αριθμό εκλεκτόρων και υπερεκλεκτόρων.

    Από τη πλευρά του, ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν, που πραγματοποιεί προεκλογικές εμφανίσεις στο Όρεγκον, αναφέρθηκε στις αλλαγές του κλίματος, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Επίσης τη Δευτέρα ο πρώην Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, Μπομπ Μπαρ, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για το Προεδρικό αξίωμα με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Πρώτα όμως πρέπει να κερδίσει το χρίσμα του κόμματος του στο συνέδριο που θα γίνει στα τέλη αυτού του μήνα.

    [03] 10.000 χιλιάδες νεκροί από ισχυρό σεισμό στη δυτική Κίνα

    13-05-2008

    Χιλιάδες Κινέζοι στρατιώτες και ιατρικό προσωπικό έχει αποσταλεί σε περιοχές της επαρχίας Σιτσουάν, που τη Δευτέρα επλήγη απ' τον καταστροφικότερο σεισμό που έχει αντιμετωπίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες. Οι Κινεζικές αρχές υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 10 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους απ' το σεισμό, ισχύος 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη δυτική Κίνα, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν καταπλακωθεί απ' τα συντρίμμια κατεστραμμένων κτηρίων.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ζινχουά μετέδωσε ότι αξιωματούχος απ' την κομητεία Γουεντσουάν, στο επίκεντρο του σεισμού, χρησιμοποίησε δορυφορικό τηλέφωνο για να ζητήσει βοήθεια, περίπου 11 ώρες μετά το σεισμό που προκάλεσε τη διακοπή κάθε επικοινωνίας. Ο αξιωματούχος εκλιπάρησε για επείγουσα βοήθεια από αέρος και όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων σωστικά συνεργεία μεταβαίνουν στη περιοχή με τα πόδια, αλλά έχουν ακόμη να διανύσουν άλλα 70 χιλιόμετρα. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το εύρος της καταστροφής στην κομητεία Γουεντσουάν όπου ζουν 100 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ καταιγίδες έχουν αποτρέψει την πρόσβαση στρατιωτικών ελικοπτέρων.

    Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η αποκατάσταση του δρόμου προς την Γουεντσουάν, γιατί οι καθυστερήσεις σημαίνουν κι άλλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

    [04] Ο στρατός του Λιβάνου έτοιμος να επέμβει για τον τερματισμό των βιαιοτήτων

    13-05-2008

    Ο στρατός του Λιβάνου δήλωσε ότι από σήμερα θα χρησιμοποιήσει βία για να σταματήσει τις χειρότερες εμφύλιες συγκρούσεις στη χώρα απ' τον εμφύλιο πόλεμο που τελείωσε το 1990.

    Ο στρατός προειδοποίησε ότι από τις 6 το πρωί τοπική ώρα, θα λάβει μέτρα για να σταματήσει τις βιαιότητες μεταξύ φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών και δυνάμεων της Χεζμπολλά. Μέχρι τώρα ο στρατός είχε μείνει εκτός των εχθροπραξιών. Απ' τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 61 άτομα και τραυματιστεί περίπου 200.

    Σε κοινό του ανακοινωθέν με 10 άλλες χώρες, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, ζητά άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων. Στις 10 χώρες, τους λεγόμενους 'Φίλους του Λιβάνου', συμμετέχουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Τα μέλη της εν λόγω ομάδας ζήτησαν την απόσυρση των ενόπλων απ' τους δρόμους του Λιβάνου και την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Βηρυτού.

    Παράλληλα Λιβανέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου θα μεταβεί αύριο στη Βηρυτό για να διαμεσολαβήσει μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων. Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, καταδίκασε τους υπεύθυνους για τις βιαιότητες και ζήτησε την επιστροφή στο διάλογο.

    [05] Έκκληση Η.Ε. στη Βιρμανία

    13-05-2008

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε απ' την στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας να επισπεύσει τη διαδικασία αποδοχής και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς. Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο κ. Μπαν προειδοποίησε ότι αν η βοήθεια δεν μπορέσει να μπει στη χώρα με μεγαλύτερη ταχύτητα θα αρχίσει η εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών και απεύθυνε έκκληση στη κυβέρνηση της Βιρμανίας να δώσει προτεραιότητα στο λαό της, ενώ επεσήμανε ότι η διεθνής προσπάθεια αγωγής δεν έχει σχέση με τη πολιτική αλλά επικεντρώνεται στο να σώσει ζωές.

    Ο κ. Μπαν δήλωσε ότι έστειλε και δεύτερη επιστολή στον ηγέτη της Βιρμανίας, στρατηγό Θαν Σουέ, μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες να επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά. Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί εξωτερικών της νοτιοανατολικής Ασίας θα συνεδριάσουν την άλλη εβδομάδα στη Σιγκαπούρη για να συζητήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Βιρμανία.

    Η κυβέρνηση της Βιρμανίας επιβεβαίωσε το θάνατο 31 χιλιάδων 900 ατόμων από τον κυκλώνα, ενώ σχεδόν 30 χιλιάδες αγνοούνται. Τα Η.Ε. υπολογίζουν επίσης ότι περίπου 2 εκατομμύρια άτομα χρειάζονται άμεση βοήθεια. Τη Δευτέρα η Βιρμανία επέτρεψε στο πρώτο αμερικανικό μεταγωγικό αεροπλάνο που μετέφερε βοήθεια να προσγειωθεί στη Ραγκούν.

    [06] Υπό ανάπτυξη η αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ

    13-05-2008

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι σε περίπου 20 χρόνια το ένα-πέμπτο των αναγκών της χώρας θα καλύπτεται από την χρήση αιολικής ενέργειας. Σχετική έκθεση του Υπουργείου αναφέρει ότι Αιολικά πάρκα θα παράγουν 300 χιλιάδες μεγαβάτ μέχρι το έτος 2030, περιορίζοντας έτσι τα ρυπογόνα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Πάντως το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η παραγωγή ενέργειας με αιολικά πάρκα θα έχει και κάποιο κόστος. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν άλλες 75 χιλιάδες τουρμπίνες, πολλές απ' τις οποίες θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες απ' αυτές που χρησιμοποιούνται τώρα.

    Αυτή τη στιγμή το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ παράγεται από αιολικά πάρκα, ενώ άλλο ένα 20% παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια. Το 2007 επενδύθηκαν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια στην αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ.

    [07] Την απελευθέρωση Ισραηλινού στρατιώτη ζητά ο Ολμέρτ

    13-05-2008

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε στον διαμεσολαβητή της Αιγύπτου και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καΐρου, Ομάρ Σουλεϊμάν, ότι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές θα πρέπει να απελευθερώσουν Ισραηλινό στρατιώτη στα πλαίσια οποιασδήποτε εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο κ. Ολμέρτ δήλωσε στον κ. Σουλεϊμάν ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει επίσης να τερματίσουν την παράνομη διακίνηση όπλων στη Γάζα, αν θέλουν εκεχειρία με το Ισραήλ. Από τη πλευρά της η Χαμάς ζητά απ' το Ισραήλ να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Γάζας και να αφήσει ελεύθερους εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη.

    Στο μεταξύ η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με ρουκέτα στο νότιο Ισραήλ τη Δευτέρα που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια ηλικιωμένη γυναίκα. Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε στον κ. Σουλεϊμάν ότι αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες, το Ισραήλ θα εξαπολύσει ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα.

    [08] Συνομιλίες Ιράν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

    13-05-2008

    Το Ιράν και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ξεκίνησαν νέο γύρο συνομιλιών για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν μετέδωσε ότι αντιπροσωπεία από τη Διεθνή Υπηρεσία και ο πρέσβης του Ιράν ξεκίνησαν τριήμερες διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα στην Τεχεράνη.

    Ο απεσταλμένος του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία και ο ανώτερος εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών, Ολλι Χέϊνομεν, διεξήγαγαν δυο γύρους συνομιλιών τον περασμένο μήνα που επικεντρώθηκαν σε καταγγελία ότι η Τεχεράνη εξετάζει πως μπορεί να χρησιμοποιήσει την πυρηνική της τεχνολογία για τη δημιουργία πυρηνικών κεφαλών. Η Τεχεράνη επιμένει ότι οι συνομιλίες αποσκοπούν στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 14 May 2008 - 1:18:37 UTC